Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż okien w ścianie 3-w??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tylko bez mistrzow mi tu ;)

Janussz.

Robisz to tak, ukldasz klinkier tak by wszedl do "srodka" na np. 20mm wzgledem plaszczyzny wewnetrznej sciany oslonowej. Montujac okno pozycjonujesz je tez cofniete wzgledem tej plaszczyzny ale juz nie o 20 lecz 10mm. Czyli stawiasz je jakby na 10mm klinkieru. Jesli masz wyposazone w listwe podparapetowa to wrecz dosuwasz je do klinkieru tak by podparapetowka go dotykala. podkladasz by zlapac poziom podkladki z PVC (takie jak do szklenia okien) a od srodka piane by to dodatkowo uszczelnic. Nie masz prawa miec mostkow.

Postaram sie to rozrysowac - ale nie wiem kiedy teraz bede mial luz. Jakbym tego nie zrobil do piatku - przypomnij mi na priv - OK?

To mam do Ciebie z racji wieku mówić chłopcze? :lol:

Dzisiaj Janusszku mozesz mi mowic jak chcesz - nawet chloptasiu :)

Ciesze sie, ze moglem pomoc - opis zrozumialy?

Dodam jeszcze, ze te podkladki nalezy dac na klinkier i tak by byly na wysokosci pionowych czesci oscieznic jak i pod kazdym slupkiem i dobrane tak by okno "stalo" w poziomie :)

I jeszcze, kup sobie tasme rozprezna 10/5 i zanim okno na klinkierze postawisz naklej sobie na niego tasme - idealnie Ci uszczelni to polaczenie a i estetyka bedzie o wiele lepsza niz mazanie jakimis tam silikonami czy innym szajsem ;)

Tak przy okazji może i ja bym się podłączył z małym pytankiem.Otóż zamówiłem okna z montażem, ściana 3W.Na zewnątrz parapet klinkerowy, wewnątrz granitowy.Parapety będą montowane przez tego samego montażystę co okna.Jak rozumiem najlepszym wyjściem byłoby zamontowanie parapetów przed zamontowaniem okien.Moje pytanie brzmi, czy trzeba mocować na profile montażowe okno od dołu?Jeśli tak to nie bardzo wyobrażam sobie jak to zrobić skoro z jednej strony będzie granit, a z drugiej klinkier i postawimy na tym okno?

a fotki masz na mojej stronie z takiego montazu

Wiem, ogladalem... Nawet filmy z proby wlamania przez okna z zamkami Abus :D

Czyli w przypadku otworu okiennego z wegarkiem tez w zaden sposob nie mocuje sie kotwy do tegoz wegarka... Jednym slowem okno zawsze "wisi" na scianie nosnej?

Przepraszam za moje banalne pytania :oops: ale nie chcialbym miec zle zamocowanych okien w pierwszym wlasnym domu :D A ekipy sa rozne, jak wiadomo...

Edit: usunalem rysunek z wegarkiem, poprawiony - zgodnie z uwagami - umiescilem w poscie ponizej.

Okno jest za bardzo wysuniete na zewnątrz !!!!! :-? - połową siedzi w pustce powietrznej!!!!

Nieraz trzeba zamontować do ściany osłonej, nie ma innego wyjścia- proponuję tylko klinkier omijać z daleka.

Tak naprawdę nie widzę szczególnych przeciwwskazań, no może tyle, że ściana nośna jest oczywiście mocniejsza oraz te nieszczęsne mostki cieplne przez kotwy :lol: hehe

A co jesli grubosc warstwy ocieplenia wynosi 20 cm?

W takim przypadku na tak dlugiej kotwie powstanie >ramie< dzialajace z dosc duza sila... Czy w przypadku grubych warst ocieplenia nie mocuje sie DODATKOWO kotwy takze do sciany oslonowej?

Nanioslem poprawki w rysunku zgodnie z Waszymi cennymi uwagami.

Czy montaz jak na rysunku ponizej jest poprawny? Sciana oslonowa z wegarkiem.

http://torrent.zh.pl/image/okno4.JPG

wspomne juz chyba po raz nie wiem ktory ;)

Kotwa ma za zadanie utrzymac okno w plaszczyznie a nie by na niej okno "wisialo" Przed tym zabezpiecza podparcie okna a ono musi byc stabilne i albo uzywamy do tego cely specjalnych kotew made in za zachodnia granica (ponad 50 zeta za sztuke) albo przejmuje to zadanie parapet

Swoja droga takze w tym pierwszym wypadku parapet tez za podparcie sluzy

u mnie ściana nośna- inaczej konstrukcyjna ma 18 cm dalej 20 cm styro i ściana elewacyjna 12 cm wykonana wraz z węgarkami.

jareko tego drugiego rysunku trochę nie rozumiem

Mnie się wydaje, że okno powinno dochodzić właśnie do węgarka- jeśli się mylę to mnie popraw, ale z tego rys. to tego nie widać.

Mam zamiar dać parapety zew. z kształtek klinkierowych. Czy parapety te ułożyć przed zamontowaniem okien, bo tak mi poradzono gdyż łatwiej będzie wtedy osadzić, a raczej oprzeć okno, czy po. Wysokość tej kształtki jest około coś 10 cm może 12 nie pamiętam dokładnie. Jest to standartowa kształtka parapetowa wraz z kapinosem. Ty jako fachowiec będziesz zapewne wiedział. I jesli montujemy najpierw okna to musimy zostawić właśnie miejsce na tą kształtkę i podeprzeć czymś okno. A jeśli tak to jak póżniej włożyć tą kształtkę pod okno lub czy do czoła i czym uszczelnić ? Poradż jak to wykonać, może jakieś zdjęcia lub linki.

jareko miałeś wypowiedzieć się na mój powyższy post. :wink:

VIP JAcek

czy przy okazji ten post nie jest odpowiedzia na Twoje pytanie?

tylko bez mistrzow mi tu ;)

Janussz.

Robisz to tak, ukldasz klinkier tak by wszedl do "srodka" na np. 20mm wzgledem plaszczyzny wewnetrznej sciany oslonowej. Montujac okno pozycjonujesz je tez cofniete wzgledem tej plaszczyzny ale juz nie o 20 lecz 10mm. Czyli stawiasz je jakby na 10mm klinkieru. Jesli masz wyposazone w listwe podparapetowa to wrecz dosuwasz je do klinkieru tak by podparapetowka go dotykala. podkladasz by zlapac poziom podkladki z PVC (takie jak do szklenia okien) a od srodka piane by to dodatkowo uszczelnic. Nie masz prawa miec mostkow.

Postaram sie to rozrysowac - ale nie wiem kiedy teraz bede mial luz. Jakbym tego nie zrobil do piatku - przypomnij mi na priv - OK?

bylo tu wspominane o specjalnych kotwach do muru 3W - oto one

Maja za zadanie podparcie okna. Wystepuja tylko na jego dole - po bokach normalne kotwy

Cena ok 50 zeta za sztuke i jakos chetnych do ich zastosowania nie ma stad artykol ten w RP jest niedostepny - nikt tego nie importuje ani tez nie wykonuje

http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/ciekawe_zdjecia_z_montazy/kotwa_do_3W.jpg

No to jeszcze pytanko, choć może trochę "offtopic".

Czy podobnie można montować okna w ścianie dwuwarstowej ?

Z moich wyliczeń wynika, że ekonomicznie jest przykleić 25cm styropianu przy 24 cm warstwy konstrukcyjnej - BK.

Jest więc przestrzeń, żeby w całości umieścić okna w warstwie ocieplenia (na chwilę obecną myślę o oknach z ościeżą 88mm).