Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego zrobi? podbitk? dachu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko zależy od upodobań i gustu, oraz kto to będzie wykonywać.

Drewno kupuje się gotowe ( takie na podbitkę ) ok. 20 zł/m2 trzeba malować i konserwować. Panele PCV mogą natomiast odbarwiać się.

My wybierzemy pewnie drewno ze względu na bardziej naturalny i bliższy naturze materiał. Chociaż malowane, konserwowane solami itd, itp. tylko pewnie tak się wydaje ...

Karina

Dobre pytanie. Też się zasatanawiam, ale wszystko wskazuje na drewno. Nawet jak się zestarzeje to jest drewnem. PCV albo jest drogie ( to które trzyma barwę), albo sie odbarwia, albo - biały- brudzi się w oczach ( to z zeznań świadków). Materiał mozna kupić już za 18zł w II kl.

Adam

Dobre pytanie. Też się zasatanawiam, ale wszystko wskazuje na drewno. Nawet jak się zestarzeje to jest drewnem. PCV albo jest drogie ( to które trzyma barwę), albo sie odbarwia, albo - biały- brudzi się w oczach ( to z zeznań świadków). Materiał mozna kupić już za 18zł w II kl.

Adam

Chociaż nie jestem zwolenniczką drewna, w tym przypadku chyba lepiej się sprawdza. My zrobiliśmy PCV (panele). Wygląda super i nie odbarwia się jak na razie, ale listwy zewnętrzne pofałdowały się pod wpływem słońca i upałów. Najgorsze jest to, że nie bardzo da się je wymienić bo były kładzione jako pierwsze, na krawędziach podbitki. Dalaj już się nie odkształcą bo przeżyły już najgorsze upały. Ja teraz chyba zrobiłabym połączenie drewna (listwy) i PCV (reszta). Pamiętajcie, ze drewno wymaga jednak konserwacji i malowania.

Pozdrawiam

Ja jestem zdania ze tylko i wylacznie drewno. Jezeli uzyje sie dobrej lazury i podkladu to tez dlugo wytrzyma. Dlamnie plastyk jest zbyt "idealny" tzn zbyt rowny i gladki. Ja mam wykonany zdrewna ktore wczesniej sluzylo do szalowania stropu pozyczylem heblarke oraz frezarke i doprowadzilem drewno do idealnej podbitki. Troche pracy bylo ale cos musialem wkoncu zrobic z drewnem. Pomalowalem to drewnochronem a nastepnie Glazuritem bialym (oczywiscie kolor to kwiestia gustu) ale wg mnie wyglada super i nigdy nie dalbym zadnego plastyku nawet jezeli wiem ze musze liczyc sie z ponownym malowaniem za kilka lat

Pozdrawiam

Wysle ci mailem moja podbitke jak wyglada

U mnie także panele z PCV. Zalety:

- nie odbarwia się

- ściśle do siębie przylegają (mam dylatacje wentylacyjne)

- nie będą "puchnąć" od wilgoci i pękać w upały

- wygląd tych paneli jest całkiem, całkiem. W każdym razie mnie i mojej Ewie się podobają.

Pozdrawiam :wink:

• 2 weeks później...

A czy ktoś widział podbitkę PVC w kolorze innym niż biały lub odcień brązowego? Ja potrzebowałbym kolor pasujący do dachówki grafitowej, czyli szarej. Póki co - chcę czy nie - wybieram drewno, bo kolor nadam mu taki jaki zechcę.

Pozdrowionka

Metal

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Metal dnia 2003-03-06 16:33 ]

Dave, nie przesadzaj .... rozejrzyj się po swojej budowie.

Chyba, że zamiast stropów z prefabrykatów czy też żelbetu zrobiłeś konstrukcję z bali a potem tynkoując obłożyłeś sufity wikliną i tynkowałeś wapnem?

Cyba, że rynny są nie plastikowe czy też metalowe tylko drążone w drewnie.

Cyba, że pokrycie dachu też masz z gontu drewnianego czy też strzechę słomianą :grin: .

Chyba, że ............ itd.