Jola_ 07.03.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Dave dzięki, wielkie dzięki za zrozumienie innych. To bardzo miłe co piszesz! Pamiętaj jednak, że nie każdy z nas ma kopalnię złota czy drogich kamieni! A marzenia są piękniejsze, jeśli są realizowane własnymi siłami mimo, że nie z materiałów z tej najwyższej półki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 07.03.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Jola - drewno wcale nie musi oznacza wyzsza cene w stosunku do PCV wiec z ta kopalnia zlota nie przesadzaj. Wysokie ceny drewna to mit. Moja drewniana podbitka kosztowala mnie 12zl/m2 (18mm grubosci) plus Drewnochron do jej pomalowania. Z PCV kosztowalaby podobnie a efekt sadze ze jednak gorszy. Podobnie z oknami - robilem wyceny w roznych firmach i za okna drewniane z mahoniu, ktore kupilem zaplacilem mniej wiecej tyle samo co za okna PCV jako takiej jakosci. A skoro nie ma znacznej roznicy cenowej to ja PCV nie biore. Ja cenie naturalne piekno. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 07.03.2003 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 A jak kładziecie podbitkę? Równolegle do krawędzi dachu czy prostopadle? I dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 03.04.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Ja te, które widziałem były równolegle do okapu. A co z wentylacją - stosuje się jakieś szczeliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 04.04.2003 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Znajomy ma zrobione prostopadle do krawędzi dachu i wg mnie wygląda to znacznie lepiej niż równolegle, jest natomiast chyba bardziej pracochłonne, a co za tym idzie droższe.W "co którejś" połączonej na wpust (jak w boazerii) deseczce ma wyfrezowany otwór, który spełnia role wentylacji. Pozdrawiam B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 04.04.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Mom zdaniem podbitka wygląda zdecydowanie lepiej ułożona prostopadle do krawędzi dachu. My natomiast mamy w projekcie i w planach "nadbitkę" - to rozwiązanie było już opisywane na forum -i wtedy nad krokwiami (widocznymi od dołu) deseczki równolegle do krawedzi dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 07.04.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 My układaliśmy prostopadle do krawędzi przy ścianach szczytowych a równolegle przy ścianach kolankowych.Podbitka ma już rok. Z przyjemnością musze stwierdzić, że nie widać na niej żadnych zmian (mimo że wykonywana była z drzewa sosnowego bardzo niskiej klasy) Łączona na pióro i wpust, gwoździe wbijane we wpuście (niewidoczne). Takie łączenie pozwala drewnu przemieszczać się wraz ze zmianami wilgotności.Malowana trzykrotnie czeską wersją drewnochronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 20.06.2003 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 Zakładam drewnianą - chciałem nawet porównać z PCV - byłem w Leroy Merlin, jak zapytałem o podbitke z PCV, sprzedawca pokazał mi coś takiego zakurzonego co leżało na podłodze. Nie miałem watpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.06.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Ja jzu mam zrobiona podbitkę z pcv... ale tego co sie nie odkształaca i nie odbarwia.. wygląda naprawde ok..robił mi ja ciesla. wiem ze wiekszosc robi podbitki z seidingu i wtedy wyglada to koszmarnie.. Natomiast drewniana jest tez ok..ale nie chciałam miec problemow z konserwacją.. i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 21.06.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 drewno wyglada ..super ...rodzina ma takowa podbitke i ja sie sklaniam rowniez w ta strone ......trochu sadolinu i czesta konserwacja z glowy ..ale wyglad ...hm...zaden plastik tak nie potrafi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 21.06.2003 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 U mnie właśnie kładą drewnianą, muszę przyznać że wygląda ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bolek 23.06.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 drewno czy PVC to rzecz gustu najwazniejsze jest przestrzeganie zasad poprawnego montażu wiem coś o tym bo układamy kilka tysięcy mkw podsufitek w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 15.07.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Bolek w Łodzi też ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwp 16.07.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 osobiście preferuje drewno:- nie odbarwia się- nie wygina się na słońcu (widziałem podbitkę pcv, która "zeszła" z dachu- wygląda naturalnie- dobry cieśla moze w nim wystrugać jakiś tam wzorek- malowanie nie sprawia większego problemu, gdyz podbitka jest zadaszona i wystarczy raz na około 10 lat przemalować i odnowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 16.07.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 A jaki jest obecnie koszt materiału na podbitkę?W rozmowie z dekarzem dowiedziałem się, że można zrobić podbitkę zewnętrzną czyli nabijaną od spodu krokwi, w ten sposób, że ich nie widać lub też wewnętrzną nabijaną na krokwie od góry.Czy przy wyborze kierować się tylko tym, co się bardziej podoba, czy tez wpływa to jeszcze na inne rzeczy?pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fato 29.03.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 A czy ktoś widział podbitkę PVC w kolorze innym niż biały lub odcień brązowego? Ja potrzebowałbym kolor pasujący do dachówki grafitowej, czyli szarej. Póki co - chcę czy nie - wybieram drewno, bo kolor nadam mu taki jaki zechcę. Pozdrowionka Metal [ Ta wiadomość była edytowana przez: Metal dnia 2003-03-06 16:33 ][/quote Mam siostrę która ma dach w kolorze grafitowym oraz podbitkę jasno szarą wygląda spuer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 30.03.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Ja wybrałam PCV brązowe ze względów praktycznych (nie trzeba konserwować ani myć) ponieważ dom mam dwupiętrowy Wygląda bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 31.03.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Jak ktoś ma podpitkę PCV w kolorze to niech przyzna sie szczerze czy mu nie wyblakło po niedługim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 31.03.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Jak ktoś ma podpitkę PCV w kolorze to niech przyzna sie szczerze czy mu nie wyblakło po niedługim czasie. przyjedz do mnie, zobaczysz brązową podbitkę po dwóch latach od założenia wg mnie nie wyblakło pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 01.04.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam Mi zaproponowano za podbitkę 38.złza m2-robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts