Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie dotyczące kwestii przyłączy (elektryczne, gazowe). Na projekcie zagospodarowania terenu składanym do pozwolenia na budowę mam je wrysowane w pewnych miejscach.

Obecnie dochodzę do etapu wykonywania tych przyłączy i po przemyśleniach chciałbym umieścić je w innym miejscu.

Czy ktoś już to przerabiał? Jaka jest najprostsza metoda? Czy wystarczy zrobić je jak chcę i potem wykazać przy inwentaryzacji powykonawczej?

Czy jakaś inna metoda jest na to?

Przejmować się tym bardzo czy trochę mniej?

https://forum.murator.pl/topic/49649-przy%C5%82%C4%85cza-zmiana-w-stosunku-do-projektu-zagosp-terenu/

Czy wystarczy zrobić je jak chcę i potem wykazać przy inwentaryzacji powykonawczej?

Tak mi powiedzial architekt i tak mam zamiar zrobic.

Przylacza w planie zagospodarowania ida inaczej niz pojda w rzeczywistosci (mam dzialke narozna).

Qdlaty

Moim zdaniem zależy to od rodzaju przyłącza. Jeśli na planie zagospodarowania były zaznaczone tylko miejsca usytuowania skrzynek w ogrodzeniu to pewnie inwenaryzacja wystarczy. Chociaż już przebieg gazociągu i kabla zakopanego w ziemi trzeba wcześniej uzgodnic w ZUD.

Ja zmieniłem usytuowanie zbiornika na gaz. Nie musiałem poprawiać planu zagospodarowania, ponieważ projekt instalcji gazowej był uzgodniony w ZUD. Uzgodniony projekt dołączyłem do dokumentacji przekazanej Powiatowemu Insp. Nadz. Budowlanego.