Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tam gdzie rosną Magnolie-komentarze

Gość

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, rzeczywiście widok z okien będziesz miała super i budowa postępuje jak należy. Ja mam z tyłu domu sad, codziennie mogę oglądać kilka sarenek i wszystko byłoby dobrze, gdyby ten sad był ogrodzony. Obecnie zżerają nam każde nowoposadzone drzewko :cry:

Pozdrawiam i dołączam do grona czytelniczek.

Witam Cię z otwartymi ramionami Aniu, wszelkie komentarze są bardzo miło "czytane" :lol: :wink:

Widok jest super, teraz mam tylko trzech sąsiadów, więc dzicz jest niemal pełna :lol: ,

A ogordzić planujemy się w sierpiu, bo i o sadzie myślimy na wiosnę (właściwie o kilku drzewkach owocowych :) )

Bagat, mamy coś wspólnego, a mianowicie koty. Hmmm, tylko, że kotów u mnie sześć. Dwa - kocia mama i koci tata - przyprowadziły się do mnie w ubiegłym roku. Zaraz potem przyszły na świat trzy kociaki. A w tym roku do ich grona dołączyła jakaś sierotka. Nie wiem co będzie jak te koty zaczną się mnożyć wiosną. Jakoś nie mam sumienia pozbywać się ich. W sumie są zupełnie nieszkodliwe, do domu mi nie wchodzą, buszują po podwórku, bawią się z moimi chłopcami. Wystawiam im tylko resztki jedzenia. Dzięki moim sierściuszkom pozbywam się myszy, żab, jaszczurek :o i ptaków. Polują na wszystko co się rusza, nawet na motyle.

Niestety ekologia w tym wydaniu na razie się nie opłaca, a szkoda...

Wkłady to niedościgniony (zwłaszcza cenowo) Chezzales :wink: (13-15 tys :roll: ). Ale podobne są też Sparke za ok 3-4 tys., tylko muszę je zobaczyć w realu, no i w ogóle "połazić trochę', może coś jeszcze tańszego się znajdzie :)

Fajna stronka forumowa: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=40057 ciekawe pomysły na obudowy

Ania nasz kotek, jest jak nasz przyszły kominek: tani w "zainstalowaniu", nieużutkowy (tylko karma, nie ma mowy o łowach), bardzo rekreacyjny (przytulanka, niegroźna nawet dla 3 latka) :lol: :lol: :lol: . I za to go kochamy :lol:

No i widzisz bagat - przegonilas mnie :D :wink: Bedziesz miala dach szybciej niz ja! :D

Co do kolorkow - jak wiesz mamy taka sama dachowke :)

I tez wybralam orzechowe okna - troche ciemniejsza okleina jest MS niz u ciebie. Tynk prawdopodobnie kremowo- bezowy. Rolet nie robiebrazaowych, bo nie ma brazu, ktory nie pogrzlby sie z dachowka i oknam (bo to nie ten sam braz i nie chce 3 odcienia wprowadzac), wiec zrobie pewnie kremowe - albo taka ciemna kaqwe z mlekiem i mnie maja. Dla mnie te brazy to troche taki isz masz - ale niektorym sie podoba. A jaki tynk? Taki zolty jak na obrazku?

Dzięki dziewczyny,

niestety miałam urwanie głowy, więc nie mogłam odpisać.

U mnie prace nieco zwolniły tempo, ale pan narazie obiecuje, że na 26 czerwca dach będzie pokryty :lol:

Elewacja ma mieć kolor podobny jak na rysunku, tzn jasnożółty, ale widziałam takie piękne oliwki... :oops: . Myślę, że domek w tym kolorku wyglądałby najpiękniej :wink: (niestety mąż ma inne zdanie :roll: )

Tynki zewnętrzne nie będą barwione w masie, więc co ma wisieć... :lol:

:lol: :lol:

Wcale mi sie nie podoba, że cię wyprzedzę,masz bardzo fajne pomysły i chciałam jeszce co nieco podpatrzyć :wink: , Zresztą jeszcze nic nie wiadomo :lol: , bo moja więźba skończy się robić dopiero w przyszły piątek.

Elektryk zacznie sobie mierzyć i podkuwać pewnie razem z dekarzami , natomiast boimy się klaść dogocennej miedzi przed zamknięciem domku, bo może ktoś wynieść kabelki :evil:

Kradzież hydroforu rozłożyła mnie. :cry: :evil: Może sobie namiot rozbiję przed domkiem na wakację, dzieciakom napewno się to by podobało. :wink:

Fakt - kradna na potegę. Dlatego ja najpierw chciałam wstawic okna. I dokładnie w tym samym czasie uruchamiam alarm z monitoringiem, żeby mieć spokoj. :-? Mam nadzieję.

Rozwiazalam tez problem ewentualnego zniszczenia drzwi wejsciowych.

Przejscie przez garaz zabijam na stale deskami. A drzi wejsciowe robie na razie prowizoryczne - z desek - zamykane na klodke. W ten sposob moga je sobie inni uszkodzic. Nie dam tez zadnemu robotnikowi kluczy od docelowych drzwi :wink: :D

A firmie ochronirskiej takie drzwi wystarcza do uruchomienia alarmu juz rozmawialismi- 60 zł za miesiac biora) - byle sie nie telepaly i ruchem nie wzbudzaly alarmu. Mysle, ze takie rozwiazanie sie sprawdzi i unkiniemy jakis powazniejszych kradziezy :wink: :roll:

Iga teraz my też teraz to już nic nie zostawimy bez alarmu, hydrofor nowy mamy , ale chłopaki mają go demontować na noc :roll: , a docelowo pewnie wstawimy też tam czujkę

Okna mamy też wstawiane łącznie z alarmem (dlatego tak nam się paliło z elektrykem, bo musi wszystko przygotować)

W poniedziałek rozmawiamy z firmą ochroniarska, a i tak myślimy o ubezpieczeniu już wszystkego od zakończenia dachu. :roll:

Firma u nas bierze niestety 100/msc (tam są tylko 3 domy! :roll: )

Drzwi wejściowe tymczasone rzecz jasna (nawet nie mam wybranych docelowych :wink: )

Dzięki :lol: :lol: :lol:

Wiem, że nie można zakochać się w "przedmiotach martwych", ale domek ma duszę :wink: :lol: .

a za dokładnie 2 tygodnie będzie sobie stał już z calutkim dachem, oknami i będzie zamykany na klucz !! :lol: :lol: :lol:

Jakbyś miała chęć zobaczyć w realu położoną naszą dachówkę, ze wszystkimi gąsiorami, koszami, itp to serdecznie zapraszam:):)

a w tej wnęce z półokrągłą ścianką, narazie (przez najbliższe kilka lat :wink: ) zammiast schodów będzie "przepiekna kompozycja z suchych kwiatów w stylowym wazonie" lub też rozłożysty fotel czekający na wchodzącego, lub też...wiele innych rozwiązań tymczasowych :wink: [/b]

No i przez ciebie musze juz dachowke zamowic i za nie zpalacic! :evil: :wink: :D

Bo Pan z Kaczej zamawia transport i jak tez wezme to bedzie mial pelny jeden samochod :wink: No ale zapowiada sie, ze w przyszlym tygodniu to i u mnie zaczne klasc dachowke :D No chyba, ze to nie o ciebie chodzi, ze masz miec dostawe na czwartek w Borówcu -ale to bylby zbyt duzy zbieg okolicznosci :wink:

Najmocniej przepraszam :wink: , ale to "niestety" pewnie chodzi o mnie :lol: po Bożym Ciele spodziewam się transportu.

Iga, jeśli pan chce to jednym transportem pchnąć to może uda nam się coś wytargować :wink:

Super, że będziecie też już będziecie mieć dach.

A co do "zadość uczynienia" myślę, że jakiś browarek... :wink: :lol: :lol: