iga9 20.06.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Budowe masz pierwsza klasa. A domek wmare zwrosu coraz ladniejszy Ja tam jestem famka luksferow, wiec na probe doswietlania nimi lazienki mowie zdecydowania TAK!!! Zazdrosze ci tego malowani po podlodze I wszystkich scian. Bo ki scian dzialowych na poddaszu bedzie az do przyszlego tygodnia brakowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.06.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 No, no, ale Wam szybko praca idzie. Pod koniec kwietnia laliście fundamenty, a niecałe dwa miesiące później robicie dach . Teraz już widać jak Wasz domek będzie wyglądał w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 20.06.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 dzięki, dzięki, dzięki , Iga, a i twojej budowie niczego nie brakuje (no chyba że zdjęć ostatnio ) A co do ścianek działowych miałam na myśli wszystkie ...na parterze , , bo i na razie (tzn przez lat 4-5) będziemy mieszkać tylko na dole (dzieciaki jeszcze małe, na schodach by się "pozabiłały"), póki co mieścimy się wpełni (później dopuszczamy możliwość goszczenia na stałe rodziców ) Góra narazie będzie wykończona w standardzie: ścianki działowe (mają być w przyszłym tygodniu), tynki,instalacja elektryczna, wyprowadzenia pod wodę, ogrzewanie, posadzki (z podłogówką w łązience), i to wszystko..., schodów też nie będzie A malowanie po podłodze jest boskie [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 21.06.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 No to pieknie - widze, ze jesteśmy prawie dokładnie na tym samym etapie - ty pare krokow do przodu. Wiec poprosze o namary do tego pana od projektu instalacji gazowej. Moze i mi sie przyda I napisz cos wiecej o tych czujkach. Ja juz sie orientowalam na temat takich, ktore nie reaguja na pieska - cena i czujka zalezna od gabarytow zwierzaka. Napisz prosze na ile wycenili wam alar i na ile taka jedna czujke? Na jakiej zasadzie one dzialaja? Podobno zwykla czujka to 50 zł - a taka specjalna ile kosztuje- 80-90zl? Gdzies mi sie zakodowaly takie ceny. Wszelkie twoje opinie beda mile widziane No i mam nadzieje, ze ulewa, ktora wlasnie przechodzi nad Poznaniem nie uszkodzi nam foli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 22.06.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Uff... u nas folia cała, chociaż w Borówcu wczoraj padał i to wielkości prawie piłeczki pingpongowej . Folia przeszła test wytrzymałości (na słup gradu, nie tylko wody ) Temat czujki: za zwykłe płacimy 69 zł, za "zwierzakowe" (tzn niereagujące na zwierzaka do 38 kg i 70 cm wysokości) 126 zł, i mamy jeszcze 2 czujki (do garażu i kotłowni) które reagują na ruch ,ale "tolerują" zmiany temperatury (kocioł, silnik)za 149 zł. oprócz tego kontaktrony na połaciówki i rolety na okna na dole (żeby można było się ruszać w nocy , a alarm załaczał się przy próbie otwarcia rolet). Ceny netto Całość nam podłącza Solid (za robociznę 500 zł) (oni potem nas będą "ochraniać" ) i sprawdzaliśmy, że czujek (Encore 301 ,BV-601 Bravo 6, Optex Mx, 40q podobno są dobre) taniej nie kupimy za 8 czujek, 14 kontaktronów + "gadżety" płacimy 3275 zł brutto Nie sądziliśmy, że to aż tyle będzie kosztować Namiary na pana dam ci później ( narazie mam ino przyobiecane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 22.06.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 No Bagat, zajrzałam do Twojego dziennika, a tu już prawie stan surowy Działkę macie śliczną, domek też. Trzymam kciuki, będę tu zaglądać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 23.06.2006 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 dzięki żuczku , budowanie "skorupki" to bardzo szybka sprawa, sama się nie obejrzysz jak będziesz na tym etapie Serdecznie zapraszam do zaglądania (z otwartymi... stronkami ) Pozdrawiam i życzę mnóstwa radości ( z fundamentów, ścianek, otworów okiennych, stropów itd, itd.... _ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 26.06.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Kurcze Bagat warto Wam w ogóle instalować alarm jak macie takiego sąsiada?! Dzięki za miłe słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 27.06.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Bagat no brawo brawo! Dom pięknie rośnie, a sąsiada tylko pozazdrościć pozdro. bede tu lukac do was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 27.06.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Witam Świerczu (choć zawsze mi się w domyśle taki grający świeszczyk wciska ), Miło mi Cię "gościć" A co do sąsiada to narazie jest, tak dobrze, że aż boję się zapeszyć , bo i żonka jest z tych co to "idzie się po sól" i po 3 godzinach wraca , a i dzieci są w wieku podobnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 29.06.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Gratuluję szybkiego postępu prac. Jak się czyta to wszystko się tak proste wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 29.06.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Duzo - malo - jk sie samamu nie ma czasu budowac to tzreba innym zaplacic... A instalacjie faktycznie maja koszmarne ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 01.07.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Duży Boban- witam Cię "JAk się to czyta" to faktycznie, żadnych problemów , ale tak naprawdę to stresików jest mnóstwo, głównie związanych z wyborami materiałów, castingami na wykonawców i papierkologią co prawda. Musimy przyznać, że nasz wybór początkowego wykoanawcy był trafny, (są na maxa solidni, skończą robotę wcześniej o 2 miesiące , niż w umowie), kolejni wykonawcy (polecani przez niego :dekarze, elektryk, ), też są dobrzy (sąsiedzi są ponoć w szoku, dekarze pracują od 5 do 21, z przerwą w upale 12-14 ) . Wszystkie materiały związane z murarką i więźbą , załatwiał wykonawca (co było bardzo dobrym wyjściem bo, teraz już wiemy że nie dalibyśmi rady zgrać wszystkiego) Akcesoria na dach załatwiane były przez kogoś innego i jest to jedyna (jak narazie) osoba, na którą narzekamy (blachy w różnych kolorach, za małe ilości towaru) dekarze o goścu nawet nie chcą słyszeć Iga- kurcze, co robić...trzeba płacić. Ale widząc teraz budowę w trakcie, to naprawdę cieszę się że nie wizieliśmy się za załątwianie materiałów , pracy i tak jest tyle, że są chwile kiedy musimy "przypomnieć sobie słowa przysięgi małżeńskiej" ,bywa ostro... Niestety małe dzieciaki "nieco uziemiają", a mąż nie nie jest tak dyspozycyjny jak byłoby to wskazane A tak na marginesie, wczorajszy dzień był wybitnie stresowy przewinęło mi się na budowie 18 ludzi z 5 różnych ekip, nie licząc głównego wykonawcy, hurtowników z materiałami i nas z dzieciakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Bagat, gratuluję sąsiadów na medal . Oby tak dalej układały się Wasze sąsiedzkie stosunki. Dobry sąsiad jest po stokroć lepszy od psa . Co do kosztów, chyba są w normie. Do wprowadzenia się trzeba liczyć drugie tyle kasy - oczywiście w wersji optymistycznej . W trakcie budowy człowiek z optymisty staje się realistą, niestety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin B 04.07.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Wielkie gratulacje z okazji rocznicy i zamknięcia domu. Jesteśmy na tym samym etapie.I koszty wyszły podobnie 159 tys. (bez gruntu)Dach pokryty dachówką, okna brama + drzwi tymczasowe. Nasza powierzchnia użytkowa 215m2.Całość po podłogach (bez tarasów) 250m2. Życzę dalszych sukcesów i dopisuję do śledzonych tematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alekspo_mug 05.07.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 bagat!! Gratuluję! Cieszę się razem z Tobą. Życzę, aby w Waszym nowym domku szczęście zagościło na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 05.07.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 No , bagat, gratuluję dachu i okien. Teraz to już jakby dom a nie budowa, przespać się można, przeciągu nie ma - w takich warunkach nasi przodkowie mieszkali , bez prądu, grzejników i bieżącej wody. Jakby co to uchwyty do pochodni na ściany, kobierce na ściany i jakąć posa.. wróć, polepę Skrzynki do rolet będą w przyszłości schowane pod ociepleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 05.07.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Gratulki. Ależ to budowanie migiem poszło. U mnie nietety przerwa. Czekam na więżbę. Mam jeszcze pytanko - gdzie zamawiałaś okna - może jakiś namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 05.07.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 bagat- super to razem wyglada! A onka macie w orzech? Z tego zdjecia lepiej widac biel pianki Super miec klucze do wlasnego domu i to przy tak znaczacej dacie . Zazdroszcze ci, ze masz juz wszystkie okna na na sowje wykuszowe to poczekam do sierpnia A co z ta dachowka? Jeszcze je ode mnie do ciebie nie zabrali. Pogonisz p. R? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 05.07.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Aaaaa....., miło mi że tyle forumowiczów się "ujawniło" . Wiedziałam, że kilka osób czyta/ogląda mój dziennik (licznik wejść podnosi czasami na duchu ), ale super jest dostać takie komentarze jak Wasze z takimi życzeniami WSZYSTKIM SERDECZNIE DZIęKUJę!!! a taraz po kolei: Marcin B Nasze koszty są też bez działki i wiemy, że na niektóre rzeczy się zburżuiliśmy .(mała asertwnosć w temacie chęci a możliwości ) Z tego co widziałam w dzienniku (bo też go podglądałam wcześniej ) chatka wasza jest spora i wydaje się być fajnie rozpalnowana, nasza to "maleństwo" (ale każdy kocha swoje dzieci prawda ) Powodzonka życzę również alekspo_mug Dzięki, a w miarę budowy okazuje się że nawet nie wiedzieliśmy jakie szczęście już mamy. (różne czasami zadziwiające zbiegi okoliczności , oby nadal czuło się u nas, jak u siebie w domu ) Na maila na pewno odpowiem, kosztorys wstępny i aktualny, w wersji max i mini mamy w exelu i postaram się przesłać go jutro. Duży Boban Och tak... . Gdyby nie dzieciaki, ja bym tam już na pewno spała i myła się w zimnej wodzie ze studni i byłyby to moje najpiękniejszę wakacje! Bo to już jest domek... A tak muszę jechać nad morze i nie będę widziała domku przez 2 tygodnie A rolety będę kryte ociepleniem i tynkiem (tak jak prowadnice) podobno mostków termcznych nie będzie Pozdrawiam Wciornasek Ano migiem poszło budowanie , ale "najlepsze" jeszcze przed nami. W sumie tak szybko tylko dlatego, że materiały załatwiał wykonawca, inny "jego" inwestor miał obsówkę finansową z bankiem , więc przerzucił ekipę na nasz domek itp. Mamy trochę szczęścia, bo coraz więcej fachowców jedzie za granice i terminy lecą na łep na szyję... Oknami póki co jesteśmy zachwyceni , sa takie jak zamawialiśmy , konkretna robota, terminowa, żadnych zastrzeżeń Jeśli chodzi o profile Salamander 3D to ta firma jest ich producentem (w Buku) i cenowo są najkorzystniejsi w okolicach Poznania KOLDRUK s.c. biuro handlowe: Poznań ul Bukowska 59, (061) 842 03 61 mają jeszcze piękne parapety, w okleinie drawnianej 80zł/m chcę żeby po tynkach jeszcze i to zrobili, jak skończymy wspólprace to wystawię im opinie na białej liście. Iga czekam na deszcz, żeby lekko obmył dachówkę i obróbki blacharkie i sama ciekawa jestem kolorów, jakie mam na dachu . Niechcący mi wyszło dużo połączeń czekoladowej dachówki z czerniami (komin, obróbki, rolety). Napewno to będzie ciekawe (ale czy "harmonizujące ze sobą" ?, zobaczymy ) Okna mamy w orzechu, ale na razei to opócz bieli pianki , najbardziej rzuca się w oczy biel taśm zabezpieczających . To jest szok, ale nawet tego ni ma kiedy oderawć . Może jutro się uda i będą zdjęcia całych orzechowych okien No, a dostać klucz do drzwi (nie ważne jakich , ważne do czego...), to uczucie po prostu...ach... Zyczę tego KAŻDEMU budującemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts