Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tam gdzie rosną Magnolie-komentarze

Gość

Recommended Posts

Budowe masz pierwsza klasa. A domek wmare zwrosu coraz ladniejszy :D Ja tam jestem famka luksferow, wiec na probe doswietlania nimi lazienki mowie zdecydowania TAK!!! :D :D :D Zazdrosze ci tego malowani po podlodze :D I wszystkich scian. Bo ki scian dzialowych na poddaszu bedzie az do przyszlego tygodnia brakowac :D

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki, dzięki, dzięki :D :D :D ,

Iga, a i twojej budowie niczego nie brakuje (no chyba że zdjęć ostatnio :wink: )

A co do ścianek działowych miałam na myśli wszystkie ...na parterze :lol: , , bo i na razie (tzn przez lat 4-5) będziemy mieszkać tylko na dole :lol: (dzieciaki jeszcze małe, na schodach by się "pozabiłały"), póki co mieścimy się wpełni (później dopuszczamy możliwość goszczenia na stałe rodziców :roll: :wink: )

Góra narazie będzie wykończona w standardzie: ścianki działowe (mają być w przyszłym tygodniu), tynki,instalacja elektryczna, wyprowadzenia pod wodę, ogrzewanie, posadzki (z podłogówką w łązience), i to wszystko..., schodów też nie będzie :p

A malowanie po podłodze jest boskie :wink:

[/b]

No to pieknie - widze, ze jesteśmy prawie dokładnie na tym samym etapie - ty pare krokow do przodu.

Wiec poprosze o namary do tego pana od projektu instalacji gazowej. Moze i mi sie przyda :wink:

I napisz cos wiecej o tych czujkach. Ja juz sie orientowalam na temat takich, ktore nie reaguja na pieska - cena i czujka zalezna od gabarytow zwierzaka. Napisz prosze na ile wycenili wam alar i na ile taka jedna czujke? Na jakiej zasadzie one dzialaja?

Podobno zwykla czujka to 50 zł - a taka specjalna ile kosztuje- 80-90zl? Gdzies mi sie zakodowaly takie ceny. Wszelkie twoje opinie beda mile widziane :D

No i mam nadzieje, ze ulewa, ktora wlasnie przechodzi nad Poznaniem nie uszkodzi nam foli :-?

Uff... u nas folia cała, chociaż w Borówcu wczoraj padał i to wielkości prawie piłeczki pingpongowej :evil: . Folia przeszła test wytrzymałości (na słup gradu, nie tylko wody :wink: )

Temat czujki:

za zwykłe płacimy 69 zł, za "zwierzakowe" (tzn niereagujące na zwierzaka do 38 kg i 70 cm wysokości) 126 zł, i mamy jeszcze 2 czujki (do garażu i kotłowni) które reagują na ruch ,ale "tolerują" zmiany temperatury (kocioł, silnik)za 149 zł. oprócz tego kontaktrony na połaciówki i rolety na okna na dole (żeby można było się ruszać w nocy :wink: , a alarm załaczał się przy próbie otwarcia rolet). Ceny netto

Całość nam podłącza Solid (za robociznę 500 zł) (oni potem nas będą "ochraniać" :wink: ) i sprawdzaliśmy, że czujek (Encore 301 ,BV-601 Bravo 6, Optex Mx, 40q podobno są dobre) taniej nie kupimy :roll:

za 8 czujek, 14 kontaktronów + "gadżety" płacimy 3275 zł brutto

Nie sądziliśmy, że to aż tyle będzie kosztować :(

Namiary na pana dam ci później ( narazie mam ino przyobiecane :lol: )

Witam Świerczu (choć zawsze mi się w domyśle taki grający świeszczyk wciska :wink: ), Miło mi Cię "gościć"

A co do sąsiada to narazie jest, tak dobrze, że aż boję się zapeszyć :lol: , bo i żonka jest z tych co to "idzie się po sól" i po 3 godzinach wraca :lol: , a i dzieci są w wieku podobnym :roll: :lol:

Duży Boban- witam Cię :lol:

"JAk się to czyta" to faktycznie, żadnych problemów :wink: , ale tak naprawdę to stresików jest mnóstwo, głównie związanych z wyborami materiałów, castingami na wykonawców i papierkologią co prawda.

Musimy przyznać, że nasz wybór początkowego wykoanawcy był trafny, (są na maxa solidni, skończą robotę wcześniej o 2 miesiące :o , niż w umowie), kolejni wykonawcy (polecani przez niego :dekarze, elektryk, ), też są dobrzy (sąsiedzi są ponoć w szoku, dekarze pracują od 5 do 21, z przerwą w upale 12-14 :o ) :lol: .

Wszystkie materiały związane z murarką i więźbą , załatwiał wykonawca

(co było bardzo dobrym wyjściem bo, teraz już wiemy że nie dalibyśmi rady zgrać wszystkiego)

Akcesoria na dach załatwiane były przez kogoś innego i jest to jedyna (jak narazie) osoba, na którą narzekamy (blachy w różnych kolorach, za małe ilości towaru) dekarze o goścu nawet nie chcą słyszeć :evil: :evil:

Iga- kurcze, co robić...trzeba płacić. Ale widząc teraz budowę w trakcie, to naprawdę cieszę się że nie wizieliśmy się za załątwianie materiałów :oops: , pracy i tak jest tyle, że są chwile kiedy musimy "przypomnieć sobie słowa przysięgi małżeńskiej" :wink: ,bywa ostro... Niestety małe dzieciaki "nieco uziemiają", a mąż nie nie jest tak dyspozycyjny jak byłoby to wskazane :roll: :wink:

A tak na marginesie, wczorajszy dzień był wybitnie stresowy

przewinęło mi się na budowie 18 ludzi z 5 różnych ekip, nie licząc głównego wykonawcy, hurtowników z materiałami i nas z dzieciakami :roll: 8)

Bagat, gratuluję sąsiadów na medal :D . Oby tak dalej układały się Wasze sąsiedzkie stosunki. Dobry sąsiad jest po stokroć lepszy od psa :wink: .

Co do kosztów, chyba są w normie. Do wprowadzenia się trzeba liczyć drugie tyle kasy - oczywiście w wersji optymistycznej :roll: . W trakcie budowy człowiek z optymisty staje się realistą, niestety :D :wink: .

Wielkie gratulacje z okazji rocznicy i zamknięcia domu.

Jesteśmy na tym samym etapie.

I koszty wyszły podobnie 159 tys. (bez gruntu)

Dach pokryty dachówką, okna brama + drzwi tymczasowe.

Nasza powierzchnia użytkowa 215m2.

Całość po podłogach (bez tarasów) 250m2.

Życzę dalszych sukcesów i dopisuję do śledzonych tematów.

No , bagat, gratuluję dachu i okien. Teraz to już jakby dom a nie budowa, przespać się można, przeciągu nie ma - w takich warunkach nasi przodkowie mieszkali , bez prądu, grzejników i bieżącej wody. Jakby co to uchwyty do pochodni na ściany, kobierce na ściany i jakąć posa.. wróć, polepę :lol:

Skrzynki do rolet będą w przyszłości schowane pod ociepleniem?

bagat- super to razem wyglada! :wink: A onka macie w orzech? Z tego zdjecia lepiej widac biel pianki :wink: Super miec klucze do wlasnego domu i to przy tak znaczacej dacie :D . Zazdroszcze ci, ze masz juz wszystkie okna :roll: na na sowje wykuszowe to poczekam do sierpnia :roll:

A co z ta dachowka? Jeszcze je ode mnie do ciebie nie zabrali. Pogonisz p. R?

Aaaaa....., miło mi że tyle forumowiczów się "ujawniło" :wink: . Wiedziałam, że kilka osób czyta/ogląda :wink: mój dziennik (licznik wejść podnosi czasami na duchu :lol: ), ale super jest dostać takie komentarze jak Wasze z takimi życzeniami :lol: :lol:

WSZYSTKIM SERDECZNIE DZIęKUJę!!!

a taraz po kolei: :lol:

Marcin B

Nasze koszty są też bez działki i wiemy, że na niektóre rzeczy się zburżuiliśmy :wink: .(mała asertwnosć w temacie chęci a możliwości :) )

Z tego co widziałam w dzienniku (bo też go podglądałam wcześniej 8) ) chatka wasza jest spora i wydaje się być fajnie rozpalnowana, nasza to "maleństwo" :wink: (ale każdy kocha swoje dzieci prawda :wink: :lol: )

Powodzonka życzę również

alekspo_mug

Dzięki, a w miarę budowy okazuje się że nawet nie wiedzieliśmy jakie szczęście już mamy. (różne czasami zadziwiające zbiegi okoliczności :o , oby nadal czuło się u nas, jak u siebie w domu :lol: )

Na maila na pewno odpowiem, kosztorys wstępny i aktualny, w wersji max i mini mamy w exelu i postaram się przesłać go jutro.

Duży Boban

Och tak... :lol: . Gdyby nie dzieciaki, ja bym tam już na pewno spała i myła się w zimnej wodzie ze studni i byłyby to moje najpiękniejszę wakacje! :lol: :lol: Bo to już jest domek...

A tak muszę jechać nad morze i nie będę widziała domku przez 2 tygodnie :-? :cry:

A rolety będę kryte ociepleniem i tynkiem (tak jak prowadnice)

podobno mostków termcznych nie będzie :-? :wink:

Pozdrawiam

Wciornasek

Ano migiem poszło budowanie :lol: , ale "najlepsze" jeszcze przed nami.

W sumie tak szybko tylko dlatego, że materiały załatwiał wykonawca, inny "jego" inwestor miał obsówkę finansową z bankiem , więc przerzucił ekipę na nasz domek itp. Mamy trochę szczęścia, bo coraz więcej fachowców jedzie za granice i terminy lecą na łep na szyję... :roll: :wink: :lol:

Oknami póki co jesteśmy zachwyceni :lol: , sa takie jak zamawialiśmy , konkretna robota, terminowa, żadnych zastrzeżeń

Jeśli chodzi o profile Salamander 3D to ta firma jest ich producentem (w Buku) i cenowo są najkorzystniejsi w okolicach Poznania

KOLDRUK s.c.

biuro handlowe: Poznań ul Bukowska 59, (061) 842 03 61

mają jeszcze piękne parapety, w okleinie drawnianej 80zł/m chcę żeby po tynkach jeszcze i to zrobili, jak skończymy wspólprace to wystawię im opinie na białej liście. :lol:

Iga

czekam na deszcz, żeby lekko obmył dachówkę i obróbki blacharkie i sama ciekawa jestem kolorów, jakie mam na dachu :lol: . Niechcący mi wyszło dużo połączeń czekoladowej dachówki z czerniami (komin, obróbki, rolety). Napewno to będzie ciekawe :wink: :lol: (ale czy "harmonizujące ze sobą" ?, zobaczymy :wink: )

Okna mamy w orzechu, ale na razei to opócz bieli pianki , najbardziej rzuca się w oczy biel taśm zabezpieczających :wink: . To jest szok, ale nawet tego ni ma kiedy oderawć :roll: :oops: . Może jutro się uda i będą zdjęcia całych orzechowych okien :wink: :lol:

No, a dostać klucz do drzwi (nie ważne jakich , ważne do czego...), to uczucie po prostu...ach... :oops: :oops: :oops:

Zyczę tego KAŻDEMU budującemu