Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tam gdzie rosną Magnolie-komentarze

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bagat, z budową pędzicie tak szybko, że zmęczyć się nią nie możecie a już na pewno znudzić - codziennie coś się dzieje :D . A wakacje będą miłą odskocznią i dla Was i dla dzieciaków. Więc cieszcie się wakacjami i zapomnijcie na chwilę o budowie. Strasznie marzą mi się już wczasy nad morzem a musimy jeszcze poczekać na ekipę od wylewek.

• 3 weeks później...

My na szczęście z budowy mamy do morza tylko 80 km, więc rano inspekcja na budowie, kurs Morze Bałtyckie i w drodze powrotnej przystanek budowa.

Front Waszego domu jest bardzo podobny do naszego.

Jak rozwiązaliście pokrycie czubka dachu? Nasi dachowcy podpowiadają, aby kleić dwa trójniki.

Wow - ale sie u was porobilo :o

Rozrywki z lodowka nie zazdroszcze :evil: :-? Blleeee! :-?

Terminy macie imponujace! Trzymam za was kciuki! :D A macie juz kogos od wykonczeniowki?

Co do cen - pamietajcie, ze ceny na allegro sa troche zanizone, w hurtowniach jest ciut drozej. No, ale nie tak jak u instalatora! :o Ja za geberit unifix placilam 469 zł :wink: Kupilam od forumowicza z innymi duperelkami + 50 zł za dostawę.

Nie dajcie się :D

Uff - ja na cale szczescie pamietalam o ociepleniu (tylko 5 cm) sciany miedzy garazem i domem i teraz styropian czeka na swoja kolej :)

ogo

Macie śliczny domek, a wejście faktycznie podobne, powiem więcej naszym pierwotnym "typem" do budowania był "Tomaszek II" z tej samej co i wasz "Marcel" pracowni :lol: , baaaardzo podobny ( niestety, warunki zabudowy w sumie wymusiły na nas, żeby wykorzystać wysokie poddasze).

JEsli, to jeszcze aktualne ( :wink: ) to na czubku naszego dachu jest tylko 1 trójnik i z tego co pamiętam, to dekarze dolepiali do niego tą "blachę/folię" (zapomniałam nazwy, ale to ta, którą się przykleja do komina) i pod to wkładali 4 krokiew, jakoś tak (podobnie proponował gościu, który nam ściągał dachówkę z Jungmeiera)

iga

lodówka to makabra, najgorsze jest to, że nawet po umyciu nierozcieńczonym octem, kiedy zapach octu w końcu wywietrzał, to i tak czasami zalatuje jeszcze smród. Szczęście że nasza lodówka chodzi niezależnie od części zamrażarkowej, bo teraz w te upału bez lodówki nie wyobrażam sobie, a zamrażarki nadal nie mogę włączyć bo śmierdzi :cry: :cry:

geberit kupiliśmy za 435 zł, (bez przycisku, ten: matowy chrom- 120 zł jeszcze), od gościa z poznania, sprzedającego przez allegro :lol: , od niego też kupiliśmy grzejniki :wink: , ale to twoja cena geberita obudziła w nas czujność :lol: :wink:

Ścianę od garażu trzeba będzie jednak ocieplać, bo różnice temperatur jednak zbyt duże, czyli strata jakieś ok 200 zł (oby to była jedyny błąd podczas naszego wyjazdu to nie będzie źle)

Czytając o twoich zmaganiach z wykończeniówką, to tym bardziej doceniam naszego sąsiada z Zielonej Góry, bo ja stamtąd :lol:

JEgo żona była kiedyś, kiedyś moją opiekunką (za dzieciaka), potem główną kucharką na naszym weselu, a Pan K wtedy mówił, że on nam może, co najwyżej płytki położyć w naszym przyszłym domu (o którym nam się wtedy nie śniło- oboje bezrobotni :wink: )

Na wiosnę zaczeliśmy mu coś wstępnie przebąkiwać, że w przyszłym roku.... :wink: ,

a teraz wracając z wakacji (przez Zieloną Górę) dograliśmy temat: najpóźniej 10 września Pan K kładzie nam płytki za 30 zł/m2, robi sufity podwieszane i grubsze rzeczy z wykończeniówki, malować, panele, będziemy chyba już "rodzinnie" ( w tym akurat mamy wprawę :wink: ),

Zależało nam na tym żeby tam ktoś już mieszkał, bo to strach ..., a tak on sobie będzie tam dłubał, a że fachowiec dobry (złota rączka) tom spokojna :lol:

A za "trzymanie kciuków: wielkie dzięki, potrzebne to bardzo, bo właśnie jesteśmy na etapie szukania pieniędzy, spadku, oszczędności czegokolwiek :) co pozwoli się wprowadzić :wink:

Bagat, to Ty byłaś na wczasach w Międzywodziu? No to byłyśmy prawie sąsiadkami, nie wiedząc o tym. My na kilka dni zakotwiczyliśmy się w sąsiednim Pobierowie, potem Niechorzu a na końcu w Dębkach. Pomorze Zachodnie zdecydowanie ładniejsze od okolic Jastrzębiej Góry. Moim ulubionym miejscem stało się Niechorze, choć przyznam, że w Międzywodziu jeszcze nie byłam. Dużo tam Niemców? Pytam, bo w miejscowościach, gdzie Niemców prawie tyle samo co Polaków (typu Pobierowo) zaczynają przeginać z cenami.

Witam wszystkich!

Czytam i podziwiam domek i tempo prac. W projekcie jeżeli się nie mylę miałaś dwa okna na ścianie kuchenno-salonowej. Czy zdecydowałas się na to nieotwierane 180x170 właśnie na tej ścianie? Pytam, ponieważ tą część będę miała bardzo podobną i wymyśliłam sobie dokładnie takie okno. Zastanawiałam się czy dobrze robię. Napisz czy jesteś zadowolona.

Pozdrawiam!

owmar

Witam i dzięki za podziw :wink: :lol:

W projekcie na tej ścianie mieliśmy aż 3 okna, z czego jedno było w kuchni (było: na 9 m2 dwa okna :roll: ), więc zrezygnowaliśmy i zostawilismy jedno duże (sporo powiększone, bo tamte miały byc 150/120). Okno jest fixem ze względu na wielkość (atwierane są wszystkie 3 drzwi tarasowe i okno kuchenne więc myślę że z obiegiem powietrza będzie ok :D )

NArazie muszę powiedzeć, (nieskromnie :oops: ), że wygląda bosko :wink: , duża tafla szyby, co bardzo ładnie doświetla salon, jadalnie i pewnie przyszły barek :roll: :lol: .

Cała przestrzeń salonowo-kuchenna ma ok 36 m2 i mamy tam trzy okna (taras 250/230 , fix180/170 i kuchenne 150/150) myślę, że wystarczy :lol:

iga

Słyszałam, słyszałam o miejscowościach :lol: , a i mielenko zapewne w najbliższej pieciolatce odwiedzimy

A tak nawiasem, to gorąco polecam nasz Jarosławiec (podpoznański) a dokładnie jeziorko jarosławskie w WPN koło puszczykowa. Tam to przetrwałam upały lipcowe z dzieciakami.

Super dojazd na rowerach przez WPN :lol:

Anka Węgrzyn

Ania , szkoda że nie wiedziałyśmy o tym wcześniej :( , bylismy w pobierowie spotkać się ze znajomymi (z poznania, których nie widzieliśmy pół roku :wink: )

Międzywodzie to mała "wioska" ze wszystkimi wygodami, nastawina na rodzinki i "rechabilitantów (różnej maści :wink: ), więc mało niemców, mało "rozkrzyczanej młodzież", tanio (jak na morze):wink: :lol: :lol:

• 2 weeks później...
Muszę kiedyś odwiedzić to Międzywodzie, w Pobierowie ceny w knajpach robią się nieprzyzwoite (w jednej za litr coli zapłaciłam 15 zł :o :o :o , drożej niż we Włoszech). O rety, ja już myślę o kolejnych wakacjach :D .

w sprawie gazowni 6 miesięcy to termin ustawowy

+3 miesiące zimowe w których nie prowadzą prac

mam ten sam problem ale mój kolega któy chce tam zamieszkać do końca roku trafił niby do "odpowiedniej" osoby i mówi że gaz będziemy mieli w listopadzie

niestety nie wiem kto jest tą "odpowiedznią"osobą

My również musimy zdążyć z gazem przed sezonem grzewczym. Dostaliśmy warunki przyłacza gazowego i szybciutko po podpowiedzi naszego KB napisaliśmy podanie o zgodę na wykonanie przyłącza we własnym zakresie. ZGODZILI SIĘ! Kierownik już robi projekt, a pan (który i tak pracuje w gazowni) zrobi to jeszcze we wrześniu.Tak powiedział...

Gazownia (Szczecin) daje sobie czas, na wykonanie, nawet do 8 miesięcy![/url]