Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie i na jakich warunkach ubezpieczacie dom?

Bartt

Recommended Posts

Ubezpieczyłam się w Warcie (od zdarzeń losowych) + kradzieży i... na własnych barkach odczułam efekty ubezpieczenia, bo mi się chałupa spaliła... zanim zdążyłam tam zamieszkać. Z wypłatą odszkodowania nie miałam problemu - developer odbudowujący przedstawia mi faktury, ja nic nie płacę, tylko przekazuję je Warcie, a ona płaci. Podobno w większości firm ubezpieczających trzeba najpierw wywalić kasę - ale tego nie sprawdziłam.

Ania

Jedna uwaga przy ubezpieczeniu budowlano_montażowym bo tak ogólnie nazywany jest produkt ubezpieczeniowy, który obejmuje czas budowy, trzeba mieć aktualne dokumenty świadczące o stanie zaawansowania robót, no i systematyczne wpisy do dziennika budowy, aby móc udowodnić ubezpieczycielowi w razie szkody co było już wybudowane.

Kluczową sprawą jest ustalenie sumu ubezpieczenia (tj. wartości nieruchomości na koniec okresu ubezpieczenia, tzn.gdy będzie zamała zapłacimy mniejszą składkę, ale ubezpieczenie będzie proporcjonalnie mniejsze, gdy będzie za wysoka nic to nie da gdyż zapłacimy wyższą składkę a ubezpieczenie będzie wypłacone zgodnie ze stawkami stosowanymi przez ubezpieczyciela)

Nie opłaca się zawierać takiej polisy na okres większy niż 12 miesięcy, gdyż na budowie dużo się zmienia i wartość jej rośnie z czasem. Dlatego zawsze po okresie rocznym możemy podnieść sumę ubezpieczenia, tak by była realna w stosunku do wkładu wniesionego w budowę. Przed zawarciem polisy dokładnie przeczytać ogólne warunki ubezpieczenia. Szczególnie na sytuacje gdy nie jest wypłacone odszkodowanie(tzw. wyłączenia). Oraz sposoby szacowania szkody, używane stawki przeliczeniowe.

No i najważniejsze aby umowa zawierała zapis, że likwidacja szkody odbywa się do kwoty odtworzeniowej na dzień szkody.

Tj. aby wartość szkody była wyliczona na dzień kiedy powstała szkoda a nie wartość np. z początkowego okresu ubezpieczenia.

ubezpieczylem plac budowy w Generali od ognia 0,3% i kradzieży glowy nie dam ale chyba 2,7% - warunek: musi byc oswietlony plac budowy, niestety nijak nie moglem wyciagnac od agenta informacji co sie rozumie pod tym pojeciem. Moze ktos z grupowiczow przerabial ten temat? Na razie mam po prostu palaca sie lampe z jednej strony budynku. Jak sie dowiedzialem mam 3 dni na zgloszenie (odpukac) szkody i teoretycznie w tym czasie moge domontowac jakies lampy rteciowe czy halogeny ze wszystkich stron :smile:. Dodam ze moj agent nawet sie nie pofatygowal na obejrzec budynek.

Pawel.