Bartt 08.02.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Podajcie oczywiście zalety, wady, zniżki i koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 08.02.2003 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 w przypadku rozważań na tym Forum, możemy mówić o dwóch typach ubezpieczeń ;1. ubezpieczenie budowy,2. ubezpieczenie domu od zdarzeń losowych ( po odbiorze do użytkowania ),oraz ewentualnie ;3. ubezpieczenia dodatkowe np. od kradzieży,O którym mówimy ? Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 09.02.2003 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Myślałem o pkt. 2, ale nie zastanowiłem się, że zagadnienie jest szersze. Mówmy więc o wszystkich 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 09.02.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 ubezpieczenie budowy 250 tys. zł wyceniono nam wstępnie w Warcie na 300 zł/rok.Dom, w którym mieszkamy obecnie ubezpieczamy od zdarzeń losowych w FILARZE i wychodzi ok. 0,1% wartości domu/rok.Od kradzieży nie ubezpieczamy. Karina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewolua 10.02.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 przy okazji : zamierzam wziąć kredyt hipoteczny na 40 000, czy można go ubezpieczyć na wypadek mojej (małżonka, lub naszej razem) śmierci albo niezdolności do pracy? Ciekawe ile trzebaby za to płacić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Ubezpieczyłam się w Warcie (od zdarzeń losowych) + kradzieży i... na własnych barkach odczułam efekty ubezpieczenia, bo mi się chałupa spaliła... zanim zdążyłam tam zamieszkać. Z wypłatą odszkodowania nie miałam problemu - developer odbudowujący przedstawia mi faktury, ja nic nie płacę, tylko przekazuję je Warcie, a ona płaci. Podobno w większości firm ubezpieczających trzeba najpierw wywalić kasę - ale tego nie sprawdziłam.Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 10.02.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Jedna uwaga przy ubezpieczeniu budowlano_montażowym bo tak ogólnie nazywany jest produkt ubezpieczeniowy, który obejmuje czas budowy, trzeba mieć aktualne dokumenty świadczące o stanie zaawansowania robót, no i systematyczne wpisy do dziennika budowy, aby móc udowodnić ubezpieczycielowi w razie szkody co było już wybudowane. Kluczową sprawą jest ustalenie sumu ubezpieczenia (tj. wartości nieruchomości na koniec okresu ubezpieczenia, tzn.gdy będzie zamała zapłacimy mniejszą składkę, ale ubezpieczenie będzie proporcjonalnie mniejsze, gdy będzie za wysoka nic to nie da gdyż zapłacimy wyższą składkę a ubezpieczenie będzie wypłacone zgodnie ze stawkami stosowanymi przez ubezpieczyciela)Nie opłaca się zawierać takiej polisy na okres większy niż 12 miesięcy, gdyż na budowie dużo się zmienia i wartość jej rośnie z czasem. Dlatego zawsze po okresie rocznym możemy podnieść sumę ubezpieczenia, tak by była realna w stosunku do wkładu wniesionego w budowę. Przed zawarciem polisy dokładnie przeczytać ogólne warunki ubezpieczenia. Szczególnie na sytuacje gdy nie jest wypłacone odszkodowanie(tzw. wyłączenia). Oraz sposoby szacowania szkody, używane stawki przeliczeniowe.No i najważniejsze aby umowa zawierała zapis, że likwidacja szkody odbywa się do kwoty odtworzeniowej na dzień szkody.Tj. aby wartość szkody była wyliczona na dzień kiedy powstała szkoda a nie wartość np. z początkowego okresu ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelP 10.02.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 ubezpieczylem plac budowy w Generali od ognia 0,3% i kradzieży glowy nie dam ale chyba 2,7% - warunek: musi byc oswietlony plac budowy, niestety nijak nie moglem wyciagnac od agenta informacji co sie rozumie pod tym pojeciem. Moze ktos z grupowiczow przerabial ten temat? Na razie mam po prostu palaca sie lampe z jednej strony budynku. Jak sie dowiedzialem mam 3 dni na zgloszenie (odpukac) szkody i teoretycznie w tym czasie moge domontowac jakies lampy rteciowe czy halogeny ze wszystkich stron . Dodam ze moj agent nawet sie nie pofatygowal na obejrzec budynek. Pawel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts