Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boli mnie głowa, jak sobie przeliczyłem !!!

Recommended Posts

przepraszam ale piszcie na temat ;

ja mam gaz z butelki

styczen 50m3 x 5,6 brutto = 230zł

luty 43m3 x5,6 brutto

powierzchnia prawie 90m2 domu z maxa29+12 styropianu

dopalam kominkiem

nie wiem co by mnie wyniosło taniej

zapraszam na grupe uzytkowników gazu płynnego tam jest tez kilka przykładów podanych

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Współczuję wszystkim "gazownikom". Skusiłem się na ofertę spółki ciepłowniczej - przyłącze CO wysokoparametrowe, ich węzeł cieplny (zaleta działki w mieście, uzbrojonej we wszystko łącznie ze światłowodem). Rachunki - grudzień 340 zł, styczeń 440 zł, luty, jeszcze nie wiem, ale z licznika i ilości zużytych GJ wychodzi, że będzie gdzieś około 350 zł. Poza sezonem grzewczym płacę abonament 25 zł i za CWU ok. 30 zł. Łacznie ok 2,1 tys. zł rocznie.

Dom z Ytonga 36,5 - 130 m2. W domu ciepło jak w bloku. Nie mam zaworów termostatycznych na kaloryferach, ani skomplikowanego sterowania na podłogówce, czyli nie oszczędzamy.

Nie wyobrażam sobie innego systemu grzewczego.

Na takim ogrzewaniu to naprawde niewarto oszczedzac bo wysokie sa opłaty stałe. Stoję własnie przed dylematem czy robic gazowe czy też wziać z MEC-u Miejskiej Energetyki Cieplnej. Dom będe miał bardzo energooszczędny, ściana U=0,18 itp. Napisz jaką masz powierzchnie domku i jaka masz zamówioną moc cieplną .

Chyba duzo zamówiłem, bo 24 kW. Tyle podobno trzeba, żeby wymiennik wyprodukował CWU. W praktyce wymiennik jest tak skuteczny, że z kranu potrafi lecieć parząca woda. Czyli moc zamówiona mogłaby być mniejsza. Dom ma 130 m.kw.

Ja zamawiam 22 kW na ogrzewanie i CWU. Zawsze to można zmniejszyc ale tylko raz w roku. Dom będzie miał 150 mkw npowierzchni do ogrzewania. Teraz w mieszkaniu tez mam ciepło z mecu ale nie wiem jaka to ma moc faktycznie woda jest bardzo gorąca. Wydaje mi sie ze moc mozna spokojnie jeszcze zmniejszyc ale wole to przećwiczyć. Założyłem wątek w tej sprawie. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66256

Inka 1 też grzałem prądem przez 10 lat najwyższe rachunki ok 1300 zł miesięcznie, średnio 900 do 1000 w sezonie za wszystko (kuchnia, woda, ciepło itp.). Dogrzewałem kominkiem - ok. 12m3 drewna w sezonie. Zaistniała możliwosć podłączenia się do GZ z czego skorzystam, ale dopiero od czerwca. Na okres przejsciowy (1 sezon) zmuszony jestem korzystać z gazu butlowego. Mam taki sam układ jak kol. jprzedworski - automatyczny przełącznik na dwie butle propanu po 30kg. Ponieważ butle stoją na zewnątrz (i przy -20C nie rozładowują się do końca) od niedawna stosuję taki myk: tylko jedna butla jest odkręcona co nie pozwala na przełączenie na drugą przy spadku ciśnienia w pierwszej. Przełącznik sygnalizuje brak ciśnienia, ale piec pracuje jeszcze pół dnia. Wadą tego jest pilnowanie aby recznie zakręcić pustą butlę i odkrecić pełną. Od czasu stosowania tego sposobu (od połowy lutego) butla starcza na ok. 3 dni co daje koszt miesięczny 1200zł. No ale teraz nie ma takich mrozów jak w styczniu. Jednocześnie chciałbym zauważyć że gaz z tych butli jest troche droższy od tego ze zbiornika - 1m3 kosztuje ok. 8 zł .

• 5 months później...
Jak 700zł to gratulacje! Ciepły dom.

Rzeczywiście 1500 to sporo, mnie wychodzi poniżej/około 1000, ale to właściwie pierwszy sezon grzewczy. Propan jest drogi - cena porównywalna do prądu, a może droższy. Docelowo ma być ziemny, powinno spaść o połowę. Dlatego nie opłaca mi się teraz robić na prąd, ani instalować zbiornika - taniej pojedyncze duże butle. Zawsze można je oddać, nie ma opłat za dzierżawę, jak przy zbiorniku itp.

A może lepiej kominek z płaszczem wodnym ?! 4-5 tys. droszy od tradycyjnego kominka ale jak wydac przez 1 zime 3-4 tys. na propan to moze lepiej wziac taki kominek i bedzie na lata i po podłączeniu ziemnego pozwoli czasem oszczedzic nieco grosza na drozejacym ruskim gazie ...

A czemu nikt nie porusza tematu pompy cieplnej.

Jeśli ja, na najdroższym gazie z butli, wydaję rocznie 4000 na CO i CW, a instalacja pompy cieplnej kosztuje np. 60000 zł, to po ilu latach mi się to zwróci? A pompa to nie perpetuum mobile - też energię elektryczną pobiera, nawet sporo, bo kompresor swoje musi przetloczyć.

Zgadza sie ale jeżeli policzysz Twoje 4000 razy x lat do tego ceny które za x lat będą wyższe ,to chyba przyznasz mi racje ze droga inwestycja lepiej sie oplaca.Mozesz kupić poloneza ale jakoś tych samochodów widze coraz mniej.A wiesz dlaczego?

Wtedy okaże się ,że będzie się zwracać 15-20 lat po czym za 10 lat wymyślą nowszą technologię , stanieją solary itd.