Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazdka elektryczne w garażu

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie układania kabelków i puszek pod gniazdka i wyłączniki i tak się zastanawiam na jakiej optymalnej wysokości ułożyć gniazdka w garażu, normalnie mam w domu ok 30 cm nad podłogą, wyłączniki ok 120 cm (nie wiem czy nie za nisko), a nie wiem jak w garażu, może kiedyś będe chciał w zimie opłukać delikatnie autko, to tak żeby tych gniazdek nie zachlapać. Jaka wysokość ? No i chyba gniazdka z klapką ?

Pozdrawiam wszystkich budowniczych

po elektryce czas na odkurzacz centralny, a potem już tynki i wylewki...

Nie zapomnij także o gniazdku na suficie do zasilania napędu bramy. Gniazdko na środku sufitu około 2,5 m od bramy wjazdowej. Jednocześnie w tym samym miejscu przewody (2 żyły) do wyłącznika sterujęcego napędem ( w garażu i drugi równolegle w domu). Rozważ także przewody do lamki kontrolnej zamknięcia bramy umieszczonej w widocznym miejscu w domu. Przewody pociągnij od nadproża gdzie zamontujesz kontaktron do załączania lampki w przypadku gdy brama jest niedomknięta.

• 8 years później...
  • 3 weeks później...
Do garażu nie potrzeba gniazda hermetycznego ponieważ nie będziemy bezpośrednio na niego karcherem cisnąć wodę tylko jakieś tam ewentualne krople na niego spadna. Najlepiej osadzić jak najbliżej skrzynki ze względów ekonomicznych, dobrze by było żeby były przy regałach z narzędziami a jak najdalej od samochodu.

Do garażu nie potrzeba gniazda hermetycznego ponieważ nie będziemy bezpośrednio na niego karcherem cisnąć wodę tylko jakieś tam ewentualne krople na niego spadna. Najlepiej osadzić jak najbliżej skrzynki ze względów ekonomicznych, dobrze by było żeby były przy regałach z narzędziami a jak najdalej od samochodu.

"Najlepiej osadzić jak najbliżej skrzynki ze względów ekonomicznych" :)

"a jak najdalej od samochodu. " ;)