ablonski 07.03.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 witam, jestem na etapie poszukiwania przydomowej oczyszczalni ścieków, do kanalizacji nie mogę się podłączyć, oczyszczalnia drenażowa odpada bo czytałem że potrafi zaśmierdzieć, szambo też nie jest dla mnie idelnym rozwiązaniem, dlatego wybór padł na oczyszczalnie biologiczną. Niestety z tego co znalazłem mało firm pisze na swojej stronie o ewentualnych wynikach badań oczyszczonej wody, znalazłem tylko dwie ofertyhttp://www.ecomotyl.pl/oferta/klaro -tańszahttp://www.biokube.pl/index.php?menu=spe - droższamoże moglibyście polecićmi jeszcze coś ciekawego?dzieki wielkiepozdrawiamArkadiusz Blonski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaman 07.03.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 jak tylko pogoda pozwoli będziemy montować to http://www.bioeko.ires.pl/index.php?section=oferta_oczyszczalnie(zaliczka już wpłacona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ablonski 07.03.2006 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 a mozna spytac co zdecydowalo o takiej decyzji?dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 08.03.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 adaman jezeli możesz zdradź ile Cię to wyniosło finansowo. Pozdrawiam sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaman 08.03.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 ze względu na grunt jaki mamy na działce (glina) szukaliśmy oczyszczalni biologicznej, a wybór padł na tą ze względu na cenę ok.6800zł z montażem, który nastąpi jak tylko zejdą śniegi (firma już by chciała montować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art2u 10.03.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 ja mam Delfina http://www.delfin.kielce.pl/oczyszczalnie.htmi sobie chwalę; wersja zbiornika 1500 l na 3 osoby; kosztowało razem z montażem i materiałami ( kamienie frakcja 16x32 ) coś około 5000 zł; przy dzisiejszej wiedzy chyba sam bym montował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 10.03.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 ze względu na grunt jaki mamy na działce (glina) szukaliśmy oczyszczalni biologicznej, a wybór padł na tą ze względu na cenę ok.6800zł z montażem, który nastąpi jak tylko zejdą śniegi (firma już by chciała montować) A gdzie będziecie odprowadzać oczyszczone ścieki (wodę)? Bo ja się zastanawiam nad zrzucaniem tego do rowu melioracyjnego (jest w granicy działki). Nie wiem, czy bawić się w drenaż (musiałby być w nasypie, bo woda za wysoko), czy lepiej od razu zrobić biologiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 11.03.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Płynne ścieki są już czyste, prawie czysta woda 99,9 oczyszczenie, można odprowadzić nawet do żwirowego złoża chłonnego. Obok oczyszczalni wbita pionowo rura fi 200 tak 1,5-2m, zasypane żwirem i tam odprowadzisz.Odbieranie części stałych po podsztwieniu wiaderka wyplute sprężonym powietrzem i wyniesione na kompost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.03.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Płynne ścieki są już czyste, prawie czysta woda 99,9 oczyszczenie, można odprowadzić nawet do żwirowego złoża chłonnego. Obok oczyszczalni wbita pionowo rura fi 200 tak 1,5-2m, zasypane żwirem i tam odprowadzisz. Odbieranie części stałych po podsztwieniu wiaderka wyplute sprężonym powietrzem i wyniesione na kompost. No pewnie, ze bym tak wolała, tylko jeśli na wiosnę wody gruntowe podejdą wysoko, np. 1 m (niedługo sie dowiem, ile ), to co? najwyżej się przeleje? nie przejmowac się tym? A czy moge tę rurę pionową ze żwirem mieć trochę wyciągniętą ponad poziom gruntu (właśnie w takim nasypie)? I jeszcze martwi mnie, czy mi to w zimie nie zamarznie - nie chodzi mi o samą oczyszczalnię, ale właśnie o to odprowadzenie wody. Czy w przypadku oczyszczalni biologicznej odbieranie cześci stałych do wiaderka zastępuje wywóz szambiarką, jaki musi byc przeprowadzony raz na rok-dwa lata w przypadku oczyszczalni z drenażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 11.03.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Napewno nie zamarźnie, jest to oczyszczalnia, która ma sterowanie w domu, a sama ma wewnątrz kompresor, który dodatkowo napowietrza ścieki.Całość z instalacją dla 2-4 osób kosztowało chyba 6700?Obecnie nie powinno zbytnio zdrożeć.Tylko ten poziom wód gruntowych powinnaś znać przed inwestycją.Zadzwoń, lub napisz do nich i porozmawiaj. To mili ludzie. Może oni coś Ci zaproponują.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.03.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Dzięki, porozmawiam na pewno (tzn. znowu, bo raz już rozmawiałam). A ty Zygmor masz z Bioeko właśnie? I co z tą szambiarą raz na jakiś czas? Przy biologicznej potrzebna czy wystarczy zrzut do wiaderka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 11.03.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Chwilowo jestenm na etapie WZ. Czekam na zgodę na odlesienie i dopiero projekt, adaptacja pozwolenie na budowę.ale w zeszłym roku załapałem się na promocję, ale chybaię na nią nie załapię i zapłacę nieco drożej. Oni już dzwonili, że mogą przyjechać i zakopać.Zdecydowaliśmy się na tą oczyszczalnię, żeby nie trzeba było płacić za wywóz nieczystości. Dojazd szambiarki do naszej działki jest urtudniony, muszą wozić ze sobą ponad 100m rury ssącej. To co trafia do wiaderka już nie pachnie, także nie jest to przykre zajęcie, tylko trochę gimnastyki. Kiedy opróżnić dowiadujesz się z panela sterującego, który masz w domu.Ja mam pryzmę kompostową jak autobus, więc jeszcze kilka wiaderek nie zawadzi.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 03.04.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Chwilowo jestenm na etapie WZ. Czekam na zgodę na odlesienie i dopiero projekt, adaptacja pozwolenie na budowę. ale w zeszłym roku załapałem się na promocję, ale chybaię na nią nie załapię i zapłacę nieco drożej. Oni już dzwonili, że mogą przyjechać i zakopać. Zdecydowaliśmy się na tą oczyszczalnię, żeby nie trzeba było płacić za wywóz nieczystości. Dojazd szambiarki do naszej działki jest urtudniony, muszą wozić ze sobą ponad 100m rury ssącej. To co trafia do wiaderka już nie pachnie, także nie jest to przykre zajęcie, tylko trochę gimnastyki. Kiedy opróżnić dowiadujesz się z panela sterującego, który masz w domu. Ja mam pryzmę kompostową jak autobus, więc jeszcze kilka wiaderek nie zawadzi. Pozdr Skąd tyle wiesz na temat eksploatacji Bioeko, jeżeli jej jeszcze nie używałeś. Też chcę zamontować Bioeko, ale chciałabym się dowiedzieć jak się jej używa od kogoś kto już mieszka i odprowadza ścieki do oczyszczalni tej właśnie. Ja nie mam kompostownika. I coś z tym szlamem chciałabym zrobić. Jeżeli wywóz szambiarką, to jak często? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 03.04.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 ścigacz,Rozmawiałem z nimi kilka razy i załapałem się na zeszłoroczną sprzedaż promocyjną, więc muszę dużo wiedzieć inaczej nie potrafię. Interesuję się wszystkim co będzie w domku i w jego otoczeniu. Dodatkową zaletą tej oczyszczalni jest montowany w domu panel wyświetlający wszystkie funkcje tej oczyszczalni. Dominikams,Jeżeli ścieki dopływają i są w ciągłym ruchu to nie zamarzną, a tu ruch wywołuje sprężone powietrze, które dotlenia ścieki. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.04.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Ja bioekową (słowacką) montuje na przelomie kwietnia i maja - bede robił sam. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 05.04.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 WitamPozwolicię że się dołšcze do tematu bo mam ten sam problem .Powiedzcie mi tylko jak kupię oczyszczalnię(cały zestaw) dajmy na to najtańszš za 3000 zl (chyba że kto ma namiary na tańsza to też bym prosił) to czy jeszcze co będę musiał do tego dokupować żeby ona funkcjonowała ?Nie mam o tym zielonego pojšcia ale gdzieć słyszałem jeszcze o jaki kamieniach.Konkretnie chodzi mi ile jeszcze będę musiał dołożyć do ceny zakupu oczyszalni.PozdrawiamPrzepiura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.04.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Przepiura,Tyle co za montarz, czyli zakopanie, podłączenie do budynku. Oczyszczalnie zwykle są oddalone o domu i za to trzeba zapłacić, (przepisy mówią chyba o 2m). Później kupujesz Szambex wsypujesz do toalety, czekasz kilka minut, aż bakteryjki się nawodnią i spuszczasz wodę. Teraz zostaje Ci tylko 1 raz na rok opróżnić zbiornik jak się zapełni osadami (chodzi głównie o ten osad w zbiorniku, trzeba go odbierać), bo inaczej zatka Ci złoże chłonne. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 05.04.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Witam Dziękuje za odpowiedz .jeli chodzi o montaż to mam sobie zamiar to zrobic sam . Nie rozumiem tylko twojej wypowiedzi Oczyszczalnie zwykle sš oddalone o domu i za to trzeba zapłacić, (przepisy mówiš chyba o 2m). Pozdrawiam Przepiura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.04.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Przepiura,To znaczy, że czasem te dodatkowe koszty mogą osiągnąć tysiąc złotych, lub nawet więcej. Czy to nie ma znaczenia, bo czasami może mieć, szczególnie pod koniec inwestycji, kiedy zamiast 7 czy 8 tyś masz zapłacić 8,5 lub 9,5tyś. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
master111111 06.04.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 witam wszystkich, w tym roku planuję wybudować domeczek z przydomowa oczyszczalnią ścieków. Problem w tym, że gleba na dziłace to glina i wszystki oczyszczalnie z drenażem rozsączającym nie wchodzą w rachubę Szkoda, bo są one o wiele tańsze niż te z odpływam oczyszczonej wody na zewnątrz. I tu próśba do wszystkich, którzy znają jakieś kontretne propozycje takich rozwiązań dla docelowo 5-6 osóbowej rodzinki. Kusi mnie ta z bioeko za 6700 netto i ekomotyla(ZBF1-6),która w promocji była za 6100 netto. Na etapie budowy każdy grosz sie liczy !! Czy są jakieś inne i tańsze rozwiązania? HELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts