Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka biologiczna oczyszczalnia ścieków??

Recommended Posts

witam, jestem na etapie poszukiwania przydomowej oczyszczalni ścieków, do kanalizacji nie mogę się podłączyć, oczyszczalnia drenażowa odpada bo czytałem że potrafi zaśmierdzieć, szambo też nie jest dla mnie idelnym rozwiązaniem, dlatego wybór padł na oczyszczalnie biologiczną. Niestety z tego co znalazłem mało firm pisze na swojej stronie o ewentualnych wynikach badań oczyszczonej wody, znalazłem tylko dwie oferty

http://www.ecomotyl.pl/oferta/klaro -tańsza

http://www.biokube.pl/index.php?menu=spe - droższa

może moglibyście polecićmi jeszcze coś ciekawego?

dzieki wielkie

pozdrawiam

Arkadiusz Blonski

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ze względu na grunt jaki mamy na działce (glina) szukaliśmy oczyszczalni biologicznej, a wybór padł na tą ze względu na cenę ok.6800zł z montażem, który nastąpi jak tylko zejdą śniegi :D (firma już by chciała montować)

A gdzie będziecie odprowadzać oczyszczone ścieki (wodę)? Bo ja się zastanawiam nad zrzucaniem tego do rowu melioracyjnego (jest w granicy działki). Nie wiem, czy bawić się w drenaż (musiałby być w nasypie, bo woda za wysoko), czy lepiej od razu zrobić biologiczną.

Płynne ścieki są już czyste, prawie czysta woda 99,9 oczyszczenie, można odprowadzić nawet do żwirowego złoża chłonnego. Obok oczyszczalni wbita pionowo rura fi 200 tak 1,5-2m, zasypane żwirem i tam odprowadzisz.

Odbieranie części stałych po podsztwieniu wiaderka wyplute sprężonym powietrzem i wyniesione na kompost.

Płynne ścieki są już czyste, prawie czysta woda 99,9 oczyszczenie, można odprowadzić nawet do żwirowego złoża chłonnego. Obok oczyszczalni wbita pionowo rura fi 200 tak 1,5-2m, zasypane żwirem i tam odprowadzisz.

Odbieranie części stałych po podsztwieniu wiaderka wyplute sprężonym powietrzem i wyniesione na kompost.

No pewnie, ze bym tak wolała, tylko jeśli na wiosnę wody gruntowe podejdą wysoko, np. 1 m (niedługo sie dowiem, ile ), to co? najwyżej się przeleje? nie przejmowac się tym? A czy moge tę rurę pionową ze żwirem mieć trochę wyciągniętą ponad poziom gruntu (właśnie w takim nasypie)?

I jeszcze martwi mnie, czy mi to w zimie nie zamarznie - nie chodzi mi o samą oczyszczalnię, ale właśnie o to odprowadzenie wody.

Czy w przypadku oczyszczalni biologicznej odbieranie cześci stałych do wiaderka zastępuje wywóz szambiarką, jaki musi byc przeprowadzony raz na rok-dwa lata w przypadku oczyszczalni z drenażem?

Napewno nie zamarźnie, jest to oczyszczalnia, która ma sterowanie w domu, a sama ma wewnątrz kompresor, który dodatkowo napowietrza ścieki.

Całość z instalacją dla 2-4 osób kosztowało chyba 6700?

Obecnie nie powinno zbytnio zdrożeć.

Tylko ten poziom wód gruntowych powinnaś znać przed inwestycją.

Zadzwoń, lub napisz do nich i porozmawiaj. To mili ludzie. Może oni coś Ci zaproponują.

Pozdr

Chwilowo jestenm na etapie WZ. Czekam na zgodę na odlesienie i dopiero projekt, adaptacja pozwolenie na budowę.

ale w zeszłym roku załapałem się na promocję, ale chybaię na nią nie załapię i zapłacę nieco drożej. Oni już dzwonili, że mogą przyjechać i zakopać.

Zdecydowaliśmy się na tą oczyszczalnię, żeby nie trzeba było płacić za wywóz nieczystości. Dojazd szambiarki do naszej działki jest urtudniony, muszą wozić ze sobą ponad 100m rury ssącej. To co trafia do wiaderka już nie pachnie, także nie jest to przykre zajęcie, tylko trochę gimnastyki. Kiedy opróżnić dowiadujesz się z panela sterującego, który masz w domu.

Ja mam pryzmę kompostową jak autobus, więc jeszcze kilka wiaderek nie zawadzi.

Pozdr

• 4 weeks później...
Chwilowo jestenm na etapie WZ. Czekam na zgodę na odlesienie i dopiero projekt, adaptacja pozwolenie na budowę.

ale w zeszłym roku załapałem się na promocję, ale chybaię na nią nie załapię i zapłacę nieco drożej. Oni już dzwonili, że mogą przyjechać i zakopać.

Zdecydowaliśmy się na tą oczyszczalnię, żeby nie trzeba było płacić za wywóz nieczystości. Dojazd szambiarki do naszej działki jest urtudniony, muszą wozić ze sobą ponad 100m rury ssącej. To co trafia do wiaderka już nie pachnie, także nie jest to przykre zajęcie, tylko trochę gimnastyki. Kiedy opróżnić dowiadujesz się z panela sterującego, który masz w domu.

Ja mam pryzmę kompostową jak autobus, więc jeszcze kilka wiaderek nie zawadzi.

Pozdr

Skąd tyle wiesz na temat eksploatacji Bioeko, jeżeli jej jeszcze nie używałeś.

Też chcę zamontować Bioeko, ale chciałabym się dowiedzieć jak się jej używa od kogoś kto już mieszka i odprowadza ścieki do oczyszczalni tej właśnie.

Ja nie mam kompostownika. I coś z tym szlamem chciałabym zrobić. Jeżeli wywóz szambiarką, to jak często?

:-?

ścigacz,

Rozmawiałem z nimi kilka razy i załapałem się na zeszłoroczną sprzedaż promocyjną, więc muszę dużo wiedzieć inaczej nie potrafię. Interesuję się wszystkim co będzie w domku i w jego otoczeniu. Dodatkową zaletą tej oczyszczalni jest montowany w domu panel wyświetlający wszystkie funkcje tej oczyszczalni.

Dominikams,

Jeżeli ścieki dopływają i są w ciągłym ruchu to nie zamarzną, a tu ruch wywołuje sprężone powietrze, które dotlenia ścieki.

Pozdr

Witam

Pozwolicię że się dołšcze do tematu bo mam ten sam problem .

Powiedzcie mi tylko jak kupię oczyszczalnię(cały zestaw) dajmy na to najtańszš za 3000 zl (chyba że ktoœ ma namiary na tańsza to też bym prosił) to czy jeszcze coœ będę musiał do tego dokupować żeby ona funkcjonowała ?

Nie mam o tym zielonego pojšcia ale gdzieć słyszałem jeszcze o jakiœ kamieniach.

Konkretnie chodzi mi ile jeszcze będę musiał dołożyć do ceny zakupu oczyszalni.

Pozdrawiam

Przepiura

Przepiura,

Tyle co za montarz, czyli zakopanie, podłączenie do budynku. Oczyszczalnie zwykle są oddalone o domu i za to trzeba zapłacić, (przepisy mówią chyba o 2m). Później kupujesz Szambex wsypujesz do toalety, czekasz kilka minut, aż bakteryjki się nawodnią i spuszczasz wodę. Teraz zostaje Ci tylko 1 raz na rok opróżnić zbiornik jak się zapełni osadami (chodzi głównie o ten osad w zbiorniku, trzeba go odbierać), bo inaczej zatka Ci złoże chłonne.

Pozdro

witam wszystkich,

w tym roku planuję wybudować domeczek z przydomowa oczyszczalnią ścieków. Problem w tym, że gleba na dziłace to glina i wszystki oczyszczalnie z drenażem rozsączającym nie wchodzą w rachubę :cry: Szkoda, bo są one o wiele tańsze niż te z odpływam oczyszczonej wody na zewnątrz.

I tu próśba do wszystkich, którzy znają jakieś kontretne propozycje takich rozwiązań dla docelowo 5-6 osóbowej rodzinki.

Kusi mnie ta z bioeko za 6700 netto i ekomotyla(ZBF1-6),która w promocji była za 6100 netto.

Na etapie budowy każdy grosz sie liczy !! :lol:

Czy są jakieś inne i tańsze rozwiązania?

HELP