pokar 12.04.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 TAk, jest potrzebne UWAGA! Niektóre gminy w oddają część poniesionych kosztów na budowę POŚ. Są na to jakieś granty unijne. Coś mi się po łbie kolebie jakaś wypowiedź w innym temacie o POŚ, że nawet i do 30 % nakładów. Fajnie, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 12.04.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Według tego co tu piszą http://muratordom.com.pl/6939_3973.htm pozwolenie wodno-prawne nie jest wymagane jeśli zrzucamy poniżej 5m3 oczyszczonych ścieków na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 13.04.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Nie potrzebowałem żadnego pozwolenia wodno-prawnego. Do Urzędu Miasta złożyłem tylko informację technicznš, dotyczšcš oczyszczalni (Bioeko) wraz z planem działki, na którym zaznaczyłem umiejscowienie oczyszczalni i miejsce zrzutu cieków. W moim przypadku, cieki odprowadzam do rowu melioracyjnego, który przebiega przez mojš działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 13.04.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Nie potrzebowałem żadnego pozwolenia wodno-prawnego. Do Urzędu Miasta złożyłem tylko informację technicznš, dotyczšcš oczyszczalni (Bioeko) wraz z planem działki, na którym zaznaczyłem umiejscowienie oczyszczalni i miejsce zrzutu cieków. W moim przypadku, cieki odprowadzam do rowu melioracyjnego, który przebiega przez mojš działkę. Z tego co piszesz masz oczyszczalnie z firmy BIOEKO , czy możesz napisać jak długo ją urzytkujesz i czy jesteś zadowolony ? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 13.04.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Użytkuję oczyszczalnię od listopada ubiegłego roku i nie mam jak do tej pory żadnych zastrzeżeń. Nie miałem żadnej awarii a kontrtola ograniczała się do metody organoleptycznej. Bałem się trochę zapachów ale jak do tej pory nic nie wyczułem Zrzut cieków mam jakie 25 m. od domu. Zobaczymy jak będzie latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz-malinowski 13.04.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Widać co gmina to obyczaj. Pozwolenie nie jest wymagane jeśli odprowadzamy poniżej 5m3/dobę ale do gruntu (studnia chłonna lub drenaż). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 13.04.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Jeżeli zamierzacie wybudować oczyszczalnię biologiczną to warto również w kuchni pod zlewem zstosować separator tłuszczu.Jak często smażycie frytki, czy inne frykasy zamużone w głębokim oleju, a później ten olej wylejecie do kanalizacji, to cała oczyszczalnia biologiczna będzie już niesprawna. Jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie separatora tłuszczu. Nie wszyscy o tym wiedzą i nawet zdają sobie sprawy. A to bardzo ważne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 13.04.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Jeżeli zamierzacie wybudować oczyszczalnię biologiczną to warto również w kuchni pod zlewem zstosować separator tłuszczu. Jak często smażycie frytki, czy inne frykasy zamużone w głębokim oleju, a później ten olej wylejecie do kanalizacji, to cała oczyszczalnia biologiczna będzie już niesprawna. Jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie separatora tłuszczu. Nie wszyscy o tym wiedzą i nawet zdają sobie sprawy. A to bardzo ważne. Pozdrawiam jak rozmawiałem z fachowcami to nic nie mówili o separatorze tłuszczu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 13.04.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Ale pamiętaj, że nadmiar tłuszczu niszczy złoże biologiczne i nie jest to bujda na resorach, tylko szczera prawda! Dotyczy to tych co w dużych ilościach używają olej w kuchni, a szczególnie smażą w głębokim tłuszczu. Coś z tym starym olejem trzeba od czasu do czasu zrobić. zastanów się co byś z nim zrobił, pewnie wylejesz do zlewu i niech się dzieje wola nieba... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 13.04.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 TAk, jest potrzebne UWAGA! Niektóre gminy w oddają część poniesionych kosztów na budowę POŚ. Są na to jakieś granty unijne. Coś mi się po łbie kolebie jakaś wypowiedź w innym temacie o POŚ, że nawet i do 30 % nakładów. Fajnie, nie? tak zwracają - rolnikom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 14.04.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Użytkuję oczyszczalnię od listopada ubiegłego roku i nie mam jak do tej pory żadnych zastrzeżeń. Nie miałem żadnej awarii a kontrtola ograniczała się do metody organoleptycznej. Bałem się trochę zapachów ale jak do tej pory nic nie wyczułem Zrzut cieków mam jakie 25 m. od domu. Zobaczymy jak będzie latem. Czy możesz sie wypowiedzieć jak radzisz sobie z "tłuszczem" ? masz separator czy nie i ewtualnie jak to wpływa na oczyszczalnie Wypodziedz się jako praktyk Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekGosia 30.04.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Ja bioekową (słowacką) montuje na przelomie kwietnia i maja - bede robił sam. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Sebo8877 A czy przypadkiem do odbioru takiej oczyszczalnii, przed zasypaniem nie powinna być osoba uprawniona?? Ja tak wyczytałem z pozwolenia wodno-prawnego na wykopanie i ułożenie 100mb rurociągu ze studzienki do rowu melioracyjnego. Mapka pod poniższym linkiem: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1180526 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 08.05.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Hej Odgrzebałem temat, który obecnie wchodzi u mnie na tapetę. Oczywiście standard : wysoki poziom wód gruntowych, ale posiadam rów meliracyjny przy działce - między drogą a działką. Pewno pozwolenie wodno prawne muszę mieć na zrzucanie tam wody, ale czy jestem w stanie je uzyskać ? Albo drugie rozwiązanie : zrzucić do jakiejś studni chłonnej - ale, jak macie wysoki poziom wód gruntowych, to Wam wsiąka ... ? Nasyp, brrrr Ta studnia chłonna mnie nęci, jakby była odpowiednio duża to powinno się rozsączać ... Napiszcie coś pliz, bo moja małżowina jak myśli o szambie to nie chce budować Pozdrawiam, Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 08.05.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Majki, u mnie identycznie, z tym, że rów mam w granicy działki (dzieli moją działkę od innej). Wody wysokie, ale mam zamiar zrzucać do rowu. Chyba nie jest tak trudno uzyskac takie pozwolenie. Jaki masz grunt? jeśli glina, to może nie wsiąkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.05.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 No właśnie glina, ale ... po roztopach wiosennych, w rowie niegdy nie było tak, ze woda stała i stała, bywało trochę, ale szybko wsiąkała. Zrzucać się będzie z oczyszczalni jakieś 2-3 m3 wody dziennie czyli nie aż taka wielka znowu ilość. Tak myślę ... Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 12.05.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 No właśnie glina, ale ... po roztopach wiosennych, w rowie niegdy nie było tak, ze woda stała i stała, bywało trochę, ale szybko wsiąkała. Zrzucać się będzie z oczyszczalni jakieś 2-3 m3 wody dziennie czyli nie aż taka wielka znowu ilość. Tak myślę ... Majki No nie wiem czy aż tyle wody dziennie bedziesz zrzucał . Jakbyś miał szmbo to musiałbyć wywozić co 3-5 dni przy takim zużyciu , a z praktywi wychodzi że srednio szmbo (8-10m3) opróżnia się 3 razy na dwa miesiące . Czyli około 0,5m3 na dobe. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 23.06.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Witam budującuch - ja mam nadzieję jesienią też sie do tej grupy zaliczć .A tymczasem staram sie ogarnąć jakoś to wszystko .Mam działkę w Rembertowie do kanalizacji jakieś 50 m , ale kanał jest na 5 m i ze wstępnego rozeznania przyłącze może mnie kosztować 30-40 tys - na to mnie nie stać .Pozostaje więc szambo lub oczyszczalnia .Mam działkę 20,5*42 m z czego 7 m jest na drogę - zostaje więc 35m .Tak się zastanawiam i kombinuję - czy na takiej działce da się jakąś oczyszczalnię zrobić ?Po obu stronach mam podobne działki puste .Teoretycznie , zakładając że na razie nie mam sąsiadów , da się - ciekaw jestem tylko co na to gmina .Czy rozpatrują sytuację sąsiadów .Czy lepiej zaprojektować szambo i po odbiorze zrobić z tego oczyszczalnię - czy też od razu próbować w projekcie oczyszczalnię ?Czy nadal budowa oczyszczalni jest tylko na zgłoszenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 17.08.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Witam, Odgrzebię i podniosę temat. Na POŚ jestem zdecydowany. Do niedawna myślałem że będzie to POŚ z drenażem. Jednak ostatnio wykopałem rowek na głębokość ok. 1 m i na jakieś 90 cm. zebrała się woda. Sąsiad powiada, że są to wody podskórne, które nie wsiąkają głębiej, bo na głębokości od ok. 1 - 2,5 jest warstwa gliny która wody nie przepuszcza. Głębiej - czysty piasek. Niemniej jednak woda jest dość wysoko (teraz, po fali upałów, wiosną podejrzewam, że będzie jeszcze wyżej). No i pomyślałem o oczyszczalni biologicznej. Wszystko byłoby cacy,ale nie mam w pobliżu żadnego rowu melioracyjnego, stawu ... , gdzie mógłbym zrzucać wodę. I teraz pytanie: czy przy takich warunkach wodnych gdy zrobię standardową studnię chłonną kręgową i doprowadzę tam odpływ z oczyszczalni to woda pójdzie w grunt? Co będzie jeżeli wiosną poziom wody podniesie się do wysokości ok. 0,5 m? Będzie toto się rozsączało i działało prawidłowo? Dodam, ze wyjście z budynku mam dość nisko - ok. 0,5 m pod powierzchnią gruntu. Czyli chyba oczyszczalnia będzie musiała być zamontowana dość nisko ?? Czy oczyszczalnia potrzebuje jakiejś dodatkowej pompki do przepompowywania oczyszczonej wody do studni chłonnej? Czy to będzie działać? Jakieś inne pomysły co zrobić z oczyszczoną wodą? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.08.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Podobno wodę można podłączyć pod kran gospodarczy i podlewać działkę, myć samochód...ale ile tej działki trzeba mieć, żeby zużyć ta cała wodę? Też nie wiem gdzie zrobić zrzut wody.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.08.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Woda z POŚ biologicznego wychodzi grawitacyjnie- najczęściej do studni chłonnej - U mnie w tej studni znajduje się pompa która wypompowuje wodę w razie potrzeby na ogród - docelowo będzie z tego wykonane także nawadnieanie ogrodu latem a i zima mozna to wykorzystac przy grubej warstwie pokrywy śnieżnej ważne by po wyłaczeniu pompy zała woda grawitacyjnie zeszła spowrotem w studnię. Możan wykonac także instalacje - jak pisze kusi -kran ogrodowy- tu też będziecie potrzebowali pompę. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts