Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka biologiczna oczyszczalnia ścieków??

Recommended Posts

Zastanawiam sie od dluzszego czasu, czy "biologicznej oczyszczalni scieków" nie daloby sie zrobic samemu. Tzn. wydaje mi sie, ze funkcje biorektora moze spelniac dowolny dwu lub trzykomorowy zbiornik, w ktorym, w drugiej komorze nalezaloby zainstalowac urzadzenie napowietrzajace + ewenteualnie, takze w drugiej komorze jakies wypelnienie dla zwiekszenia powierzchni kontaktu. Reszte powinny zalatwic bakterie beztlenowe w pierszej czesci zbiornika i tlenowe w drugiej.

Ciekaw jestem co myslicie na ten temat?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie myslalem jeszcze nad szczególami, ale wydaje mi sie ze mogly by to byc drobne kamienie, a najlepiej jakies "kulki" z tworzywa sztucznego, nie wchodzace w reakcje ze sciekami. Nie powinno to byc zbyt "scislo" upakowane, zeby byl dosc latwy przeplyw przez zloze - tak mie sie przynajmniej wydaje. Njachetniej podejzalbym jak zbudowany jest bioreaktor jednej ze znanych firm :D .

Sam zbiornik to powinien być polietylen najlepiej sieciowany - spora kasa, do tego separator tłuszczu, do tego układ napowietrzania (strefa napowietrzania) układ napowietrzania stop (strefa beztlenowa){strefa nitryfikacji i denitryfikacji} w tych fazach nastepuje zbijanie fosforu i azotu, do tego dobrej jakości złoże max małe o max powierzchni, czas przetrzymania ?? chmm nie bedzie to takie proste dla laika - przydałby się człowiek z Ochrony środowiska z dośw. projektowym.

sebo8877

no tak koszty będą podobne , może oszczedzisz pare złotych ale stracisz czas no i nigdy nie bedziesz miał pewności czy działa dobrze, dopasowanie wszystkich otworów itp..

no i jeszcze jedno :

oczyszczalnia kupiona ma atesty których ty nie będziesz miał a to jusz problem bo jaK jakiś NADGORLIWY URZĘDNIK się doczepi to będzie bigos

ale pomysł fajny

po montażu samodzielnym POŚ drenażowego sam bym się pokusił gdyby nie to wyżej

Pozdrawiam

Witam

Teraz @zygmor juz tak namieszałes że nic nie wiem więc muszę doliczyć jakieœ dodatkowe koszta założenia takiej oczyszczalni czy nie .

Nie interesuje mnie dalsza ekploatacja tego urzadzenia tylko sam montaż ?

Pozdrawiam

przepiura

Zygmor-miesza

Za montaż się nie płaci, ale musisz wykopać dół i wybetonować go, oraz zrobić studzienkę chłonną. Koszt odsunięcia oczyszczalni od domu to cena rur i podłączenia prądu. Jeżeli zrobisz to sam to tak to Ciebie kosztuje, że się napracujesz i zrobisz trochę betonu, kupisz rury i kręgi (np. 2szt.) i tyle.

Pamiętaj, że POŚ musi być uwzględniona w "Zagospodarowaniu przestrzennym działki". (My mamy szambo, więc teraz zmiana też będzie nas kosztować".

W Urzędzie Gminy w Ochronie Środowiska powiedzieli nam, że oczyszczalnia musi mieć atest i certyfikat, a Bioeko ma.

Oraz będą potrzebować badania wody: Ceny:

"11. Czy w przypadku zrzutu wody poza granice działki, np. do rzeki, trzeba robić badania próbki odprowadzanej wody i jaki jest ich przybliżony koszt?

Badania przeprowadza się tylko raz. Koszty badania wody:

BZT - 27 PLN,

CHZT - 30 PLN

zawiesina ogólna - 51 PLN (ceny, są cenami netto)"

Chyba będę się kłócić o to badanie, bo przecież nie zamierzam wypuszczać wody poza granice działki :(

Wszystkie potrzebne informacje masz na stronie Bioeko

Pozdrawiam

a nie jest tak ze w urzedzie zglasza sie chec budowy oczyszczalni? tak na 100% bylo w Poznananiu 1,5 roku temu jak sie pytalem bo tez mialem szambo w planie zagospodarowania i wtedy wystarczylo tylko zglosic ze bedzie oczyszczalnia

Ale to nie zmienia faktu, że musisz mieć atest.

Masz rację możesz to sam zgłosić a my poszliśmy na łatwiznę i nasza architekt załatwia nam wszelkie formalności. Ze względu na to, że pracujemy i mieszkamy aktualnie w innej gminie, i szkoda trochę urlopu na załatwianie formalności w tygodniu. Prawie wszystko załatwiamy w weekendy :D :D :D

Witam

Teraz się już dowiedziałem wszystkiego .

Dziękuje za odpowiedz .

Pytałem też w innych Ÿródłach (u producenta) i wiem że dodatkowymi kosztami jest ok.14 ton piasku płukanego ,cement , żwir .

Pozdrawiam

Przepiura

Piasek 200zł

Żwir 170

Myślę, że do 8 tys. dojdzie koszt tej oczyszczalni (6700 netto wyjściowa cena+vat 7%).

Ale i tak jest to chyba najtańsza oczyszczalnia tego typu.

Roth mi się bardzo podobał, ale 11 tys same użądzenia to troszkę dużo. :(

Ja będe jej uzywał koszt roczny pradu ok 220 zł

60W non stop - chodzi cały cza napowietrzanie.

Cena zakupu poniżej 6000 zł brutto (montaz samodzielnie) jak to zrobiłem :) :o to już moja tajemnica :wink:

Sebo8877

JUŻ używasz, czy BĘDZIESZ używać? To jest różnica. Ale dzieki za info. Chciałbym wiedzieć info od kogoś kto uzytkuje już POS....

Projekt można zrobić samemu, na stronie bioeko jest wzór jak to robić, badania geologiczne nie są potrzebne. Studzienkę rozsączalącą, przy niesprzyjających warunkach (np.glina),trzeba zrobić z większą starannością. Czyli zrobienie odpowiedniej otuliny ze żwirku i piasku, aby ta woda miała, gdzie wsiąkać. Chyba, że masz wodę na działce po kostki - to nie da rady!

Mając pozwolenie na budowę i w projekcie szambo należy dokonać zmiany załącznika graficznego w Architekturze z naniesieniem miejsca posadowienia zbiornika i ewentualnego drenażu dołączając do tego projekt na POŚ. W przypadku gdy zmianie ulega miejsce wyprowadzenia ścieków z budynku procedura się komplikuje tzn. dokumentacja idzie ponownie do ZUD-u. Jest to drogą którą przetrenowałem na własnej skórze w jednym z urzędów w małopolskim.