Krupiarz 18.08.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Niby tak, ale prawdopodobnie u mnie grawitacyjnie i tak nie zeszłaby, bo mam wyjście z budynku na głębokości ok. 50 cm. od powierzchni gruntu. Dojście do osadnika, przejście przez osadnik, przy zachowaniu spadków da ok. 70 cm (??) na wyjściu od powierzchni gruntu, a na takiej wysokości wiosenną porą już stoi woda. Jeżeli dobrze myślę, to i tak przydałaby się jakaś pompa, która przepompowywałaby oczysczoną wodę do góry i wrzycała ją do studni chłonnej. W moim przypadku mogę to zrobić tak, że kręgi posadowć na glinie, czyli na głębokości ok. 1,5 m i wtedy nawet gdy woda będzie stała na głębokości ok. 0,6 m to i tak się jakoś rozejdzie po gruncie, lub można wykonać głębszą studnię chłonną tj. przebić się przez warstwę gliny która zatrzymuje wodę gruntową (głębokość ok.2-2,5 m i kręgi studni chłonnej posadowić na suchym piasku który jest pod tą warstwą gliny, a wtedy odprowadzana woda będzie schodziła w ten piach w głąb i studnia będzie sucha. Tak mi się przynajmniej wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 18.08.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 ...można wykonać głębszą studnię chłonną tj. przebić się przez warstwę gliny która zatrzymuje wodę gruntową (głębokość ok.2-2,5 m i kręgi studni chłonnej posadowić na suchym piasku który jest pod tą warstwą gliny, a wtedy odprowadzana woda będzie schodziła w ten piach w głąb i studnia będzie sucha. ... Ja bym wybrał to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.08.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 U mnie studnia chłonna ma 3m głebokości - a wody podskórna pojawiają się na 50 cm. Na 3 m jest juz poziom gliny piaszczystej i pasków - stąd tez studnia chłonna w suchych okresach jest puściutka sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 13.01.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, Ze względu na małe wymiary działki zamierzam montować oczyszczalnię biologiczną ze studnią chłonną. Czy mogę liczyć na Wasze rady? Jaką wybrać?Warunki glebowe dobre, piach i brak wody na 3 m... Edytowane 13 Stycznia 2013 przez plusultra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 13.01.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witammoże tu poczytajhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-rankingjest cały dział na ten temat pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa-tech 02.03.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam Zajmujemy się oczyszczalniami już ponad 13 lat i jeśli jest potrzebne doradztwo i pomoc w doborze to zapraszamy na: http://www.alfa-tech.info.pl. Wizyta dobór oczyszczalni i pomoc przy niedziałających (informacje) są bezpłatne. Budujemy, serwisujemy i wspieramy użytkowników działających lub "niedziałających" oczyszczalni. Zasięgiem obejmujemy obszar do 200 km od Bydgoszczy. Jeżeli ktoś chce obejrzeć zainstalowaną oczyszczalnię dowolnego typu (wybudowaliśmy większość typów a serwisujemy prawie wszystkie) lub obejrzeć zdjęcia z efektów oczyszczania poznać opinie użytkowników to proszę o info. Postaramy się pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts