Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka biologiczna oczyszczalnia ścieków??

Recommended Posts

Niby tak, ale prawdopodobnie u mnie grawitacyjnie i tak nie zeszłaby, bo mam wyjście z budynku na głębokości ok. 50 cm. od powierzchni gruntu.

Dojście do osadnika, przejście przez osadnik, przy zachowaniu spadków da ok. 70 cm (??) na wyjściu od powierzchni gruntu, a na takiej wysokości wiosenną porą już stoi woda.

Jeżeli dobrze myślę, to i tak przydałaby się jakaś pompa, która przepompowywałaby oczysczoną wodę do góry i wrzycała ją do studni chłonnej.

W moim przypadku mogę to zrobić tak, że kręgi posadowć na glinie, czyli na głębokości ok. 1,5 m i wtedy nawet gdy woda będzie stała na głębokości ok. 0,6 m to i tak się jakoś rozejdzie po gruncie, lub można wykonać głębszą studnię chłonną tj. przebić się przez warstwę gliny która zatrzymuje wodę gruntową (głębokość ok.2-2,5 m i kręgi studni chłonnej posadowić na suchym piasku który jest pod tą warstwą gliny, a wtedy odprowadzana woda będzie schodziła w ten piach w głąb i studnia będzie sucha.

Tak mi się przynajmniej wydaje.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...można wykonać głębszą studnię chłonną tj. przebić się przez warstwę gliny która zatrzymuje wodę gruntową (głębokość ok.2-2,5 m i kręgi studni chłonnej posadowić na suchym piasku który jest pod tą warstwą gliny, a wtedy odprowadzana woda będzie schodziła w ten piach w głąb i studnia będzie sucha. ...

Ja bym wybrał to rozwiązanie.

• 6 years później...
  • 2 years później...

Witam

Zajmujemy się oczyszczalniami już ponad 13 lat i jeśli jest potrzebne doradztwo i pomoc w doborze to zapraszamy na: http://www.alfa-tech.info.pl. Wizyta dobór oczyszczalni i pomoc przy niedziałających (informacje) są bezpłatne. Budujemy, serwisujemy i wspieramy użytkowników działających lub "niedziałających" oczyszczalni. Zasięgiem obejmujemy obszar do 200 km od Bydgoszczy. Jeżeli ktoś chce obejrzeć zainstalowaną oczyszczalnię dowolnego typu (wybudowaliśmy większość typów a serwisujemy prawie wszystkie) lub obejrzeć zdjęcia z efektów oczyszczania poznać opinie użytkowników to proszę o info. Postaramy się pomóc.