Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziewięc lat temu dostałem od rodziców działkę wraz z domem który w akcie notarialnym jest określony jako "do rozbiórki", na mapce którą dostałem z aktem notarialnym ten dom jest zaznaczony i nawet ma numer, z kolei na wypisie z rejestru gruntów (który prawdopodobnie potrzebny jest do złożenia wniosku na remont) zaznaczone jest wyraźnie "budynków 0". Więc czy ja mogę taki domek remontować czy nie?
https://forum.murator.pl/topic/49678-dom-do-remontu-niech-mnie-kto%C5%9B-u%C5%9Bwiadomi-prosz%C4%99/

hmmmm pomimo że nie jedno już załatwiłem to załatwiło mnie to pytanie.

Zapis w akcie notarialnym "do rozbiurki" został najprawdopodobniej wprowadzony w celu nie płacenia podatku przez właściciela.

Na wstępie bym się zorientował co jest w księgach wieczystych a później dopiero szukał rozwiązań, ponieważ księgi mogą rzucić nowe światło na sprawę. Kolejna sprawa było by załatwienie mapy do celów projektowych na którym jest twód dom i sprubować odkręcic sprawę, ponieważ obecnie nie płącisz za niego podatku, wiec teoretycznie on nie istnieje w ewidencji gruntów.

W piątek postaram się zapytać znajomego prawnika co on by zrobił z czymś takim.

dzięki za zainteresowanie się moją sprawą. Z tym wpisem w akcie notarialnym masz całkowitą rację. Właśnie jestem po rozmowie z miłą panią z wydziału geodezji ze starostwa, która stwierdziła, że jeżeli ten dom jest na mapie to znaczy że jest i mogę go remontować, muszę tylko dostarczyć z gminy zaświadczenie, że na tej działce ( zgodnie z mapką ) jest dom.