Lamek 08.02.2003 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Ile (jakie są standarty) w okolicach trójmiasta bierze się za punkt. Ile za założenie halogenu i podłączenie puszki. Czy jezli pomiedzy punktami licznikiem a punktme (ganiezdkiem lub lampą np) jest większa odległość niż 7 m czy jest jakas róznica w cenie, bo słysząłem ze coś takiego istnieje. Jaka jest cena za położenie jednego m kabla od rozdzielni do licznika. Czy za "schodowe" wyłaczniki jest taka cena jak za jeden punkt czy jak za dwa. Jaki jest koszt podłączeni tablicy rozdzielczej. Prosze o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lamek 19.02.2003 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Czy udzieli mi ktoś odowiedzi :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 20.02.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 nie wiem jakie są dokladne koszty w okolicach trójmiasta ale wiem że w tym wątku cena instalacji elektrycznej byla już omawiana, zerknij parenaście tematów nizej. Generalnie cena punktu oscyluje w granicach 20-25 zl niezależnie od odleglości, samo przylącze i skrzynka z bezpiecznikami jest liczona oddzielnie i nie ma tutaj jakichś przedzialów cenowych jest to z reguly ustalane indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motodoc 28.07.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Witam . sam chcialbym wiedziec ? mam gruntowny remont i szukam pomocy ile kosztuje elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 29.07.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 50 zł za punkt. Punkt liczony jako puszka pod gniazdko lub włącznik światła.Trudno żeby było taniej. Prawidłowo wykonana instalcja jest położona w żłobieniach w ścianach. U mnie dwóch elektyków wykonywało instalację 2 tygodnie i robocizna wyszła ok 4500. Tych co robią za 20-25 zł za punkt to bym unikał. Wyobrażasz sobie wypruwanie kabla ze ściany kiedy coś nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.07.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 50-55zł za punkt to średnia cena punktu z materiałem.25-30zł to średnio niska cena za punkt - sama robocizna. Instalacja może być prowadzona w bruzdach, w tynku lub nadtynkowo. Każdy ze sposobów jest prawidłowy i zgodny z normami. Rozłożenie instalacji na ścianach przed tynkami zajmuje dwóm elektrykom 5-7 dni pracy (domek wielkości 120-140 m2). Elektrykowi wypłaca się po sprawdzeniu działania instalacji - czyli po pomiarach.Ewentualne wypruwanie kabli i usuwanie usterek to problem wykonawcy, a nie inwestora. Instalacja ma działać i ma być bezpieczna. ****Cały powyższy wywód jest nieprawdziwy, gdy zatrudni się elektryka za 25zł/PKT z materiałem i nie ma się żadnych gwarancji, umów i innych stosowanych papierków... ****Przeczytaj bardzo podobny wątek na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motodoc 29.07.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 29.07.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Panowie elektrycy trochę umiaru... Od kiedy to niższa cena zawsze oznacza gorszą jakość... Wasze czytelne pobudki jakimi się kierujecie, czynią takie rady co najmniej niewiarygodnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.07.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Jeśli czegoś nie umiesz a to potrzebujesz to wynajmujesz kogoś i mu za to coś płacisz. Cenę zaś kształtuje rynek. Takie są realia, padły odpowiedzi ze średnimi stawkami. Nie wiem jak na północy kraju, ale podejrzewam że tak samo. Najprościej sprawdza się ceny pytając o to 3-5 lokalnych wykonawców (patrz książka telefoniczna) i uśredniając ich wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts