Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mi sie Wasz projekt ogrodu bardzo podoba :p

Też będę miał w tym roku ten sam problem -muszę się wziąść za ogród. Mówiłem sobie w zeszłym roku - zima będzie długa, na pewno zagłębie się w temat i wymyslę jakąs koncepcje ogrodu.

Kurcze już połowa lutego a ja nadal stoję w miejscu :( :(

Możesz mi zdradzić Szczepku ile się płaci za taki projekt??

Może lepiej nie brać się za coś za co nie ma się pojęcia :D

Chociaż zanim sie nie wziąłem za budowę to na budowie domów też się nie znałem :D

W krakowie ceny za projekt - w granicach 700-1000 zł.

Ja dostałem cenę 800 zł.

Ale oczywiście to co wkleiłem to nie jest wyniki 800 zł a jedynie wstepny plan na którym będzie rozrysowywany ogród.

I ma być tak zrobiony, że konkretne roślinki w konktretnych miejscach mają zostac rozrysowane. No i oczywiście, ścieżki, i inne elementy małej architektury - skalniaki, altanki, ławeczki, pergole, oczka wodne, schodki, grile, itp

jak widzisz - wybór tego co moze być w ogrodzie jest dość duży !.

Jaka masz działeczkę? ile arów?

• Odpowiedzi 674
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Działka nie jest duza - 865m

Cholera nie pamiętam jak się przelicza metry na ary :oops: :oops:

I jak ja te szkoły pokończyłem :p :D

nie przejmuj się , jesli to jest 865 m2 to znaczy ze masz 8,65 ara. ar to 10x10m czyli 100m2

nieduza ale wystarczajaca. jest miejsce na trawkę - wiec jest gdzie grilla zrobić.

No No!

Dawno nie oglądałam - gratulacje to się tempo nazywa.

Teraz chyba to co najgorsze - wykończeniówka - :roll: :wink:

No ale patrząc na Twoje tempo - godne pozazdroszczenia..... 8)

wykonczeniowka się zacznie jak Bóg da - koniec marca - drzwiami i oknami potem - instalacje elektryczne POTEM TO JUŻ Z GÓRKI :-))

Z górki????!!!!!!! :( :o

Jak myślę o wykończeniówce to mnie przerażenie ogarnia.

Właśnie te instalacje co w domu drewnianym jest trochę trudniejsze do rozprowadzenia.....

Zrobienie wszystkich podłóg - wymyśliłam sobie np. wielki taras ma ok. 60m2 - teraz jak zaczynam myśleć o głupich płytkach tarasowych zaczyna mnie ogarniać przerażenie.........

Ale jakoś będzie to trza pchać do przodu.

Pozdrowionka i powodzonka.

Z górki????!!!!!!! :( :o

Jak myślę o wykończeniówce to mnie przerażenie ogarnia.

Właśnie te instalacje co w domu drewnianym jest trochę trudniejsze do rozprowadzenia.....

Zrobienie wszystkich podłóg - wymyśliłam sobie np. wielki taras ma ok. 60m2 - teraz jak zaczynam myśleć o głupich płytkach tarasowych zaczyna mnie ogarniać przerażenie.........

Ale jakoś będzie to trza pchać do przodu.

Pozdrowionka i powodzonka.

jak dla mnie to mam stanowczo za wolne tempo. NIestety w tamtym roku przedłużyła się cała konstrukcja dachu i niestety na dachu musialem skończyć.

dlatego teraz pocieszam się że już bliżej niz dalej i zgórki :-)

przynajmniej już coś widze...

świateło w tunelu :-)

Hej,

zaglądam do Twojego Dziennika od czasu do czasu, z sentymentu dla pięknej działki oraz zdyscyplinowanych, budowlanych wpisów! No i nasze budowy idą prawie "równolegle" ...

Ponieważ również poszukujesz wykonawców wykończeniówki, chciałam Cię zapytać o "napotkane" przez Ciebie ceny robocizny za 1 m2 ocieplenia poddasza i elewacji - ja spotkałam się z dużą rozpiętością cen - dlatego szukam potwierdzenia...

Pozdrawiam,

Hej,

zaglądam do Twojego Dziennika od czasu do czasu, z sentymentu dla pięknej działki oraz zdyscyplinowanych, budowlanych wpisów! No i nasze budowy idą prawie "równolegle" ...

Ponieważ również poszukujesz wykonawców wykończeniówki, chciałam Cię zapytać o "napotkane" przez Ciebie ceny robocizny za 1 m2 ocieplenia poddasza i elewacji - ja spotkałam się z dużą rozpiętością cen - dlatego szukam potwierdzenia...

Pozdrawiam,

fanie.. ze ktoś to czyta...:-)

ocieplenie: robocizna- 25 zł/ m2 - ocieplenie+ k/g+ szpachlowanie do malowania i to jest najczęsza normalna cena. ale spotkałem też narwańców po 50 zł/ m2 - idiotyzm - zycze im wielu trudności w łapaniu naiwniaków.

tynki - 21 zł materiał+ robocizna - cementowo wapienne

25 - gipsowe

wylewki 45 zł matreriał + robocizna

więcej nie dam. ale może uda się mniej - jakie s a twoje?

nie mam ceny za elewacje - co znalazłaś?

Napisz proszę co znalazłaś - daj mi troche namiarów na priva :-))

Twoja działka jest tak cudna że każdy ogród bedzie na niej piękny - ta skała poprostu mnie rozwala :) - coś niesamowitego!!!!!!!!

ps. a dziennki czytamy czytam - bo bardzo upożądkowanie go prowadzisz - gratulacje!

Hej,

mam umówionego tynkarza za 20 zł(gipsowe)

elektryk - za całość roboty, ale sądzę, że gdyby policzyć za tzw. punkt wyszłoby ok.25 zł robocizna - to tanio chyba, ale ja mam sporo tych punktów, tablic rozdzielczych i innych...

hydraulik - tu wycena jest b.indywidualna

szperam wśród GK-owców - ceny od 25 do 45 - zbieram oferty. Oczywiście to jest duże uproszczenie - w końcu ocieplać poddasze można na różne sposoby...

POdeślę Ci namiary jakieś (z zastrzeżeniem, że nie są przeze mnie sprawdzeni, wszystko przede mną :lol: )- tylko napisz kogo potrzebujesz?

Hej,

mam umówionego tynkarza za 20 zł(gipsowe)

elektryk - za całość roboty, ale sądzę, że gdyby policzyć za tzw. punkt wyszłoby ok.25 zł robocizna - to tanio chyba, ale ja mam sporo tych punktów, tablic rozdzielczych i innych...

hydraulik - tu wycena jest b.indywidualna

szperam wśród GK-owców - ceny od 25 do 45 - zbieram oferty. Oczywiście to jest duże uproszczenie - w końcu ocieplać poddasze można na różne sposoby...

POdeślę Ci namiary jakieś (z zastrzeżeniem, że nie są przeze mnie sprawdzeni, wszystko przede mną :lol: )- tylko napisz kogo potrzebujesz?

na razie największy problem mam z instalacjami wod- kan- gaz-co i cwu. reszta - jakoś daje rade - chociaż powiem ze tynkarzem mnie zaskoczyles pozytywnie. gipsowe znalazlem po 24 najtaniej..

Twoja działka jest tak cudna że każdy ogród bedzie na niej piękny - ta skała poprostu mnie rozwala :) - coś niesamowitego!!!!!!!!

ps. a dziennki czytamy czytam - bo bardzo upożądkowanie go prowadzisz - gratulacje!

to naprawde miło ze ktos sledzi moja walke z kamieniem...

pozdrowka :-)

dolacze do pochwal reszty podgladaczy, sledze twoj dziennik od poczatku a to dlatego ze masz rewelacyjna dzialke a za skaly z niej hodowcy ryb z malawi i tanganiki ozlociliby cie. Bardzo ladny domek. Bylem pelen obaw jak poradzisz sobie z tymi skalami przy kopaniu fundamentow ale widze ze udalo Ci sie. Zima rzeczywiscie moze byc trudno i jedynie Twoj samochod ratuje cie przed niespodziankami. Jeszcze raz gratuluje wspanialego wyboru dzialki jak i domu.

Pozdrawiam i życze udanych bojow z najwiekszym wyzwaniem jakie Cie czeka wykonczeniowka.

Szkoda ze nie mieszkamy blizej bysmy zrobili wymiane ja bym dal Ci torf a ty skaly. :lol:

CMyK

dolacze do pochwal reszty podgladaczy, sledze twoj dziennik od poczatku a to dlatego ze masz rewelacyjna dzialke a za skaly z niej hodowcy ryb z malawi i tanganiki ozlociliby cie. Bardzo ladny domek. Bylem pelen obaw jak poradzisz sobie z tymi skalami przy kopaniu fundamentow ale widze ze udalo Ci sie. Zima rzeczywiscie moze byc trudno i jedynie Twoj samochod ratuje cie przed niespodziankami. Jeszcze raz gratuluje wspanialego wyboru dzialki jak i domu.

Pozdrawiam i życze udanych bojow z najwiekszym wyzwaniem jakie Cie czeka wykonczeniowka.

Szkoda ze nie mieszkamy blizej bysmy zrobili wymiane ja bym dal Ci torf a ty skaly. :lol:

CMyK

dzieki za dobre słowo.. :D :D :D

naprawdę tego torfu to mi brakuje . moze ja bedę jechał do Gdańska to mam wrzucić do bagażnika jakiś 100 kg kamyczek na wymianę?

Szczepek,domek jest superaśny i moje ulubione okolice.

Bardzo fajnie wyszedl dach,jakiej firmy ta dachówka i ile Cię kosztowal w calości?

Ja najbradziej zazdroszczę widoków,mnie jedynie bylo stać na kotlinkę :lol:

Szczepek,domek jest superaśny i moje ulubione okolice.

Bardzo fajnie wyszedl dach,jakiej firmy ta dachówka i ile Cię kosztowal w calości?

Ja najbradziej zazdroszczę widoków,mnie jedynie bylo stać na kotlinkę :lol:

kotlinki są śliczne :)

wiem bo mam widok na taką kotlike i fajnie tam jest.

dach jest zrobiony z dachówki ceramicznej rupp ceramika SYRIUSZ

czerwona miedz angoba

tak to się nazywa.

dachówki kupiłem na 300 m2 dachu za 1 sztukę dachówki płaciłem (w styczniu 2006 roku) po 1,60 brutto 4200 sztuk. ale to nie dachowka robila cenę tylko dodatki (gąsiory itp)- 10000

razem materiał na cały dach wyszedł mnie 35 tysięcy plus robocizna 12 tysięcy

a wyszedł - jak widać :-)

Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedż.Zaliczasz się do nielicznych,którzy dzielą się takimi informacjami.Jakoś krakowiacy w tych kwestiach milczą :(

Tak myślalam,że jest to Syriusz.Nawet nie marzę o takich cenach zwlaszcza,że od 15 marca ta dachówka ma podrożeć o 8%,więc mam malo czasu na podjęcie decyzji.

Pozdrawiam i pilnie będę śledzila dziennik budowy :D

A tak na marginesie jeszcze nie mam pozwolenia na budowę :cry: