Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczepek - "Dom pod Skałą" - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 674
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za informacje.

Znowu coś więcej wiem :D

ja powiem szczerze, ze zanim cokolwiek zrobie, napierw poszukam na forum, czy coś mądrzejszego od tego co ja wymysliłem ktoś inny wymyślił... i niekiedy się zdarza :-)

ale przedewszystki szukam pomysłow - tych jest naprawde wiele na forum

Witam! Przyciągnęły mnie do Twojego dziennika komentarze sprzed kilku dni na temat tarasu... no i nie pozostaje mi nic innego jak tylko się dołączyć do gratulacji. Typowo południowo klimaty ... rewelacja :D

Piękny domek - gratuluję całości :D

ciesze sie ze sie podoba...

chociz...mam nadzieje ze jak skoncze - to bedzie troszke ciekawsze...

Kurcze Szczepku ale fajne te obramowania wokół okien :D

Gdzieś je przeoczyłem w Twoim dzienniczku :oops: i dopiero w najnowszych zdjęciach je zobaczyłem. Ale mi sie podobają. Może skorzystam z Twojego pomysłu, mam nadzieję, że nie masz ic przeciwko? U mnie na razie jest styropian z siatką i klejem a tynk mam nadzieję pojawi się na wiosnę przyszłego roku więc zawsze mogę jescze dorobić takie obramowania. Dotychczas chciałem takie dookoła okien ale te mi się chyba bardziej podobają. Tylko nie wiem co na to moja małża :lol:

Kurcze Szczepku ale fajne te obramowania wokół okien :D

Gdzieś je przeoczyłem w Twoim dzienniczku :oops: i dopiero w najnowszych zdjęciach je zobaczyłem. Ale mi sie podobają. Może skorzystam z Twojego pomysłu, mam nadzieję, że nie masz ic przeciwko? U mnie na razie jest styropian z siatką i klejem a tynk mam nadzieję pojawi się na wiosnę przyszłego roku więc zawsze mogę jescze dorobić takie obramowania. Dotychczas chciałem takie dookoła okien ale te mi się chyba bardziej podobają. Tylko nie wiem co na to moja małża :lol:

no.... najważniejsze jak wiesz, to że małża się musi zgodzić :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ja bym bez tego nie próbował.

wymyślilismy sami sobie te obramowania, bo powiem szczerze, ze nigdzie takich nie widziałem. ale - zobaczymy jak wyjdą ...

a jeśli ci się spodaobają...no i najważniejsze małża się zgodzi - to na zdrowie... niech ci służą...

Witam,

Potrzeba życiowa zmusiła mnie do przeszukiwania stron o tematyce budowlanej ale to twój dziennik spowodował, że się tu zarejestrowałem. Znalazłem w nim bardzo wiele realizacji wspólnych z moim gustem.

Tym samym witam wszystkich członków tego forum.

Nic nowego nie powiem mówiąc, że działka przepiękna choć jak wszystko ma minus, czyli dojazd. Planując tam dom ja kupiłbym ją natychmiast po ujrzeniu natomiast moja ”małża” (kupuję text) nigdy by tam nie poszła – cóż subtelna różnica gatunków i charakteru.

Osobiście jeszcze raz gratuluję !

Ja co prawda mam dom, który wybudował mój ojciec ale kupiłem drugą działkę i będę ją grodził. Stronę reprezentacyjną z bramą planuje finalnie wykonać jako mur z okładziną z kamienia (coś jak twój taras) a pozostałe strony z siatki (czyli tymczasowo wszystkie) z taką podobną do twojej podmurówką z kamienia. Za siatką zamierzam posadzić żywopłot.

Sama działka to 65 x 45 m nie graniczące z żadną inną bo z 3 stron ma drogi osiedlowe a z 4 taki wąwóz/jar. Z uwagi na powyższe zależy mi by cokolwiek co tam nie zrobię wykonać estetycznie.

Siatkę mam taką samą, podobnie kupowałem też słupki, których wyszło mi 90 + 4-5 m brama.

Działka ma lekki spadek na 3 strony więc podobnie jak Ty nie będę miał podmurówkę wszędzie w poziomie lecz ze spadkiem.

Miałeś jakieś problemy by ułożyć siatkę do podmurówki i ją ładnie napiąć, nie zaczyna Ci się nigdzie falować ? Jakiś ”Tips and Tricks” ?

Ja wstępnie zakładam max odległość 2,5 m między słupkami. Jeżeli kiedyś będę miał problemy z ogrodzeniem to albo zamienię na panelową albo dodatkowa rurka od góry, podepnę siatkę i tym samym usztywnię ogrodzenie. Pytam bo to będą dodatkowe koszty i robota a jeżeli uda mi się dobrze obecna koncepcja to mnie w pełni zadowoli.

Jak oglądam galerie realizacji na stronach firm od siatek to wszystko równe jak na stole.

Czy dobrze zrozumiałem, że obłożyłeś tą prefabrykowaną podmurówkę kamieniem bez żadnej wylewki pod spodem ?

Skoro obłożyłeś podmurówkę kamieniem to czy stosowanie tego prefabrykatu w ogóle miało sens zamiast od razu robić te kamienie ?

Ta siatka z tym murkiem kamiennym to moim zdaniem idealne połączenie prostoty, ekonomi i estetyki – idealnie komponuje się z Jurą.

I mam pytanie o kamień. Na Jurze jest masa kamiennych budowli z wapienia i pomijając naturalną dla wszystkiego erozję stoją co niektóre od wieków bez problemów. Natomiast teraz na fali powrotu kamienia budują ludzie z niego ogrodzenia i ….potrafi się to zacząć lasować. Malują więc jakimiś środkami, impregnują …. przecież kiedyś nikt z tym dodatkowo nic nie robił. Sam mam sąsiada który z 20 lat temu zrobił ogrodzenie z wapieni (skorzystał ze sterty, którą miał na podwórku pewnie z drugie tyle) i bez zmian to się trzyma a on nawet palcem nie kiwnął. W pobliżu tej drugiej jest natomiast taki imponujący ”kawał chińskiego muru” i mają duuuuuży problem.

Czy ty stosowałeś jakąś impregnację – masz chyba tez od kogoś takie pytanie ?

Z góry dzięki jeżeli znajdziesz chwile na odpowiedź. Ja mam lekki marazm budowlany i ciągle albo na coś muszę czekać, albo sam coś powinienem mieć na wczoraj.

Na koniec jeszcze kilka takich moich luźnych spostrzeżeń, a nóż z czymś Ci utrafię.

Zauważyłem komentarze na temat jak to mówisz ”ramek” nad oknami. Jest całkiem możliwe, że kiedyś będziesz to skuwał i skusisz się na pełną wersje tego klasycznego elementu dekoracyjnego okien (wokół całego okna z parapetem). Będziesz miał wówczas przynajmniej 4 technologie wykonania do wyboru, a tam aż się prosi o gzymsy, sztukaterię lub kamień wokół okien. Oczywiście lepiej z tym co jest niż bez.

Rewelacyjny pomysł z zamówieniem elementów bramy u stolarza a nie kupowaniu gotowej. Ja w podobny sposób mam zrobione meble w domu. Dałem stolarzowi własny kompletny projekt + zalecam nadzór nad wykonaniem. Jeżeli ktoś nie ma umiejętności by wykonać projekt można zawieść stolarza do meblowego i pokazać mu dowolnie wybrany mebel co powinno wystarczyć. Nie mówię tu nawet o stolarzach, którzy się specjalizują w produkcji mebli – potrzebny jest otwarty człowiek z chęcią do pracy oraz warsztatem z maszynami i narzędziami. Zyskujecie ok. 50% kosztów w kieszeni i autorski mebel z litego drewna (100% drewna to nie zawsze najpraktyczniejsze rozwiązanie). W sklepach stylowe/designerskie meble są bardzo drogie mimo, że łudząco podobne to z drewnem maja czasem niewiele wspólnego.

Uważam, że lepiej od żółtych skrzynek na liczniki z blachy sprawdzają się takie z szarego tworzywa. Można kupić takie całkiem estetyczne, szczelne, nie korodują i jakoś się to tak komponuje z domem.

Biorąc pod uwagę okoliczność parku to czy ZE by nie szpecić krajobrazu nie miał możliwości pociągnięcia Ci kabla w całości w gruncie ? Rozumiem kiedyś był inny punkt widzenia ale teraz i w takim miejscu? Musiał byś za to sam płacić ekstra ?

Masz jaskinię !!! Nie wiem jaka ta dziura duża bo nie o tym masz dziennik ale jeżeli po małej eksploracji okazało by się to początkiem jakiejś większej całości, i gdyby była opcja powiększenia wejścia …. to zyskałbyś taka piwnice/winnice – bezcenne.

Jestem pod wrażeniem twojej realizacji i życzę powodzenia przy dalszych pracach.

Super !!! ale dłuuugi comment

dzieki

Cieszę się szczególnie , ze udało mi się kogoś zainteresować na tyle, ze się zalogowałeś..

Może wreszcie komuś moja pisanina się przyda :-)

Zrobię ci zrzut, żebyś pamiętał, gdzie miałeś wpis nr 1

http://www.qes.pl/prywatne/obrazki/silesian.jpg

Skoro obłożyłeś podmurówkę kamieniem to czy stosowanie tego prefabrykatu w ogóle miało sens zamiast od razu robić te kamienie ? .

Zauważ ze był on robiony końcem 2005. To kwestia dysponowania kasą w odpowiednim czasie. Wtedy stać mnie było na podmurówkę (która musiała być bo nie zostawię dziury pod siatką , a podmurówka kosztowała grosze. A teraz dysp;onuję ochota i kas na zrobienie kamiennej.

Tylko tam gdzie nie mogła być z płyty została zrobiona od razu kamienna.

Czy ty stosowałeś jakąś impregnację masz chyba tez od kogoś takie pytanie ?

Nie na razie nie ma takiej potrzeby temat mam rozeznany. Schody wejściowe będą zaimpregnowane ,.ale to tyle. Tam, gdzie się najwięcej chodzi.

Kwestia lasowania - zawsze występuje ale czas zależy od rodzaju użytego wapienia, jeśli jest to wapień powierzchniowy , lekko zwietrzały lasowanie zachodzi szybko i widać jego efekty.

Ja kupuje zupełnie inny z głębokich warstw. Taki wapień aż dzwoni, jak się go uderzy,. Jest bardzo trwały u twardy.

Biorąc pod uwagę okoliczność parku to czy ZE by nie szpecić krajobrazu nie miał możliwości pociągnięcia Ci kabla w całości w gruncie ? Rozumiem kiedyś był inny punkt widzenia ale teraz i w takim miejscu? Musiał byś za to sam płacić ekstra ?

Powiem szczerze, ze zakład energetyczny to jest państwo w państwie.

Ależ oczywiście, że próbowałem nawet starałem się.. a moja małża nawet mięsem na urzędnika rzuciła&

A może właśnie dlatego nie mamy?

A tak poważnie, nawet nie chcieli rozmawiać nt ciągnięcia kabla ziemnego, bo moja dzilałka przylega drogi gminnej a przy drodze gminnej ma być słup.

Może wiesz dlaczego?

Masz jaskinię !!! Nie wiem jaka ta dziura duża bo nie o tym masz dziennik ale jeżeli po małej eksploracji okazało by się to początkiem jakiejś większej całości, i gdyby była opcja powiększenia wejścia . to zyskałbyś taka piwnice/winnice; bezcenne.

Wejście będzie powiększone- kwestia czasu. Oświetlenie jest właśnie montowane, - zapomniałem w dzienniku po takich rzeczach napisać, bo za dużo na raz się dzieje. Będą zdjęcia, jak trochę to zagospodaruje.

Do środka ziemi się raczej nie dostanę, natomiast jaskinia ma tradycje , bo podczas II wojny światowej ktoś się w neij ukrywał i chyba nawet przeżył...

uf...

Nie no jak dla mnie to to ta czeriwń nad oknami i drzwiami jest wypasiona :D

szokuje?

za mocna?

bo że wypasiona to wiem , taka miała być... :lol: :lol: :lol:

Szokuje i to bardzo!!! Ale dla mnie to pozytywny szok. Bardzo mi sie podoba.

A tak wogóle to jestem niemożiwy z tym tempem odpowiadania. Ledo co zdążyłem napisać a tu już odpowiedz :lol: