Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomieszczenia gospodarcze-jak to zorganizować?

Recommended Posts

Przejrzałem wiele projektów typowych, i zauważyłem jedna wspólna ceche we wszystkich, pomieszczenia gospodarcze sa minimalne.

Jak to jest, tu pytanie przedewszystkim do mieszkajacych czy pomieszczenie technicze rzedu 4-5m2 jest wystarczalne? Coś takiego jak pralnia nie wystepuje wogóle, a gdzie rowery, kosiarka, wędki, narty,namioty,a jakieś konfiturki na zime, że o wiosłach nie wspomne :wink:

Ciekaw jestem waszych opini jak sobie z tym radzicie.

Pozdrowienia

Dokładnie tego mi w moim obecnym domku najbardziej brakowało (mam jeden magazynek, który pełni też rolę kotłowni i spiżarkę tylko) - dlatego w nowym mam oddzielny magazynek ogrodowy, kotłownia oddzielnie, do tego jeszcze spiżarka i pralnia. Na graciarnię przeznaczam jeszcze strych nieużytkowy nad poddaszem bo widzę, że sporo jest rzeczy, których już nie używam ale szkoda mi ich wyrzucic jeszcze.

Garaż oczywiście też oddzielnie - taki trochę szerszy, żebym w chwili desperacji tutaj tez mógł coś postawić.

"w gotowcach są dziuple" - architekci też chcą zarobić (jeśli nie projekt indywidualny to chociaż przeróbka :wink: )

Znam domek letniskowy z podpiwniczeniem około 35m2 - to jest wygoda - miejsce na wszystkie meble ogrodowe, kosiarki taczki i inne niezbędniki.

W domu będę miała dwa pomieszcznia: kotłownię z pralnią - 5m2 i dodatkowe pomieszczenie ok.10m2 na akcesoria warsztotowo-ogrodnicze

Jeśli nie ma gdzie wygospodarować osobnego pomieszczenia gospodarczego to warto powiększyć garaż. U mnie na razie jest on trochę zagrazony, ale w przyszłości będzie i kącik do majsterkowania i duuuży regał na wszelakie sprawy, do tego w IKEA kupiłem wieszaki na rowery - dobre na zimę i dają dodatkową przestrzeń na dole, jednak rowery dzieci będą stały z powodów praktycznych poniżej.

Co do akcesoriów ogrodowych. W tym roku planuję wiatę na drewno gdzie chcę przeznaczyć fragment na taczki i inne narzędzia. Będzie to kawał wystającego okapu i ażurową kratką którą chcę obsadzić jakimiś pnącymi bylinami. Na zime postanie tam taczka i nie wiem co jescze. Reszta będzie zimować na strychu by powrócić na wiosnę.

Jeżeli jesteście zwolennikami rożlin to nie zapomnijcie o pomieszczeniu gdzie będzie się przechowywało przez zimę niektóre rośliny. Powinno być to pomieszczenie widne o temperaturze powyżej zera i dobrze byłoby aby można tam wjechać taczką lub wózkiem z jakąś dużą donicą. Pamiętajcie że po okresie budowy przychodzi czas na zagospodarowanie działki i wtedy tych roślin przybywa w astronomicznym tempie.

Mieszkam w rejonie Szczecina gdzie przed wojną były budowane praktycznie same domki parterowe z użytkowym poddaszem. Miały one jednak piwnice i budynek gospodarczy w podwórku. Po wojnie w miarę bogacenia się właścicieli wszystkie zostały przebudowane w ten sposób aby pozbyć się skośnych ścian w pomieszczeniach poddasza. Zwykle wyszło to niezbyt ciekawie ale poprawiło to radykalnie własności użytkowe pomieszczeń poddasza. Obawiam się, że po obecnej modzie na domy parterowe z poddaszem użytkowym przyjdzie pora także na takie przeróbki tych domów. Pomieszczenia ze skosami mimo pewnego uroku nie dorównują zaletami normalnym pomieszczeniom z prostymi ścianami. Gdyby było inaczej to jakim problemem byłoby wykonanie skosów w już istniejących pomieszczeniach. A nie znam takiego przypadku.

I jestem przekonany, że koszt wykonania domu z poddaszem użytkowym jest podobny jak normalnego domu piętrowego. Takie wyliczenia były kiedyś w prasie szczecińskiej.

moja rada z własnych doświadczeń :D

ile byście mieli metrów to zawsze sie zaczyna powolne zagracanie tych pomieszczeń - bo wszystko sie kiedyś może przydac ;) stara śpiewka

Rada : na bieżąco kontrolować zjawisko i sprzątać i miejsca zawsze bedzie dość :)

pzdr

Mieszkam w rejonie Szczecina gdzie przed wojną były budowane praktycznie same domki parterowe z użytkowym poddaszem. Miały one jednak piwnice i budynek gospodarczy w podwórku. Po wojnie w miarę bogacenia się właścicieli wszystkie zostały przebudowane w ten sposób aby pozbyć się skośnych ścian w pomieszczeniach poddasza. Zwykle wyszło to niezbyt ciekawie ale poprawiło to radykalnie własności użytkowe pomieszczeń poddasza. Obawiam się, że po obecnej modzie na domy parterowe z poddaszem użytkowym przyjdzie pora także na takie przeróbki tych domów. Pomieszczenia ze skosami mimo pewnego uroku nie dorównują zaletami normalnym pomieszczeniom z prostymi ścianami. Gdyby było inaczej to jakim problemem byłoby wykonanie skosów w już istniejących pomieszczeniach. A nie znam takiego przypadku.

I jestem przekonany, że koszt wykonania domu z poddaszem użytkowym jest podobny jak normalnego domu piętrowego. Takie wyliczenia były kiedyś w prasie szczecińskiej.

Zgadzam się z Tobą.

Tylko zwróć uwagę na jedno. Wielu forumowiczów ucieka z miasta. Jakoś tak nieciekawie komponowałaby się kostka na tle lasu, jeziora.

Ja tez nie jestem zwolennikiem poddasza, dlatego buduje parter(120m)+ poddasze które jakby wynikowo wychodzi ~30m -pełnej wysokości z przeznaczeniem... może na pracownie :wink: .

A co do powierzchni gospodarczej to wydaje mi sie że jest jednak pewne minimum, dla mnie to przytnajmniej 10m2.