Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolor podłogi a kolor mebli

aldi

Recommended Posts

Witam,

mam problem Kolega poinformował mnie że wielkim błędem jest wybieranie ciemnych mebli przy jasnej podłodze.

Czy to rzeczywiście jest błąd ?

Jak w takim razie dobierać meble - do czego?

Na podłodze w którym będę mieszkac własciciele mają jasną wełnianą wykładzinę a moim marzeniem są meble z egotycznych rodzajów drewna, czy to będzie pasować?

Mnie również się wydaje, że kolor mebli i podłogi powinien ze sobą w pewnym stopniu kontrastować. Na pewno widziałem wiele rozwiązań z ciemnymi meblami i jasną podłogą i wyglądało to ok.

Popieram w 99%. 1% nie popieram jak masz bardzo ciemny kolor ścian ... . :-?

BoConcept ma program do wizualizacji wnętrz. Wejdź na ich stronę i wybierz jasną podłogę + jasne meble = :o

Wg mnie to nie jest takie jednoznaczne. Zalezy jakie meble. Wypoczynek, przedmiony tekstylne (dywany, zaslony itp.) mi sie podobaja w kolorze kontrastowym. Ale juz meble drewniane dobieralabym do kolory podlogi. Ja mam ciemna podloge (ciemny orzech) i boblioteczke dobralam podobnego koloru. Ale juz sofe i fotel - jasne.

Ale tez mysle, ze ile ludzi, tyle opinii. Ja nie stosuje sie do "zasad", ale wybieram to, co mnie sie podoba. Pewnie Ty zrobisz podobnie - i bardzo dobrze. Jest stare zydowskie przyslowie "gdyby wszyscy libili to samo, to kazdy chcialby miec moja żonę."

W moim obecnym domu są wszędzie jasne podłogi (sosnowe deski, dębowy parkiet) ale meble są różne - od jasnych oklein sosnowych, przez szafę w kolorze czereśni aż po bardzo ciemną okleinę a la postarzany dąb. Wszystko wygląda ok, na pewno nie ma efektu, że się jasne meble "zlewają" z podłogą. IMHO ważniejsze są ściany niż kolor podłogi.[/b]

My gdy zastanawialiśmy się nad urządzeniem wnętrz podpytaliśmy naszego znajomego architekta co myśli na temat doboru kolorów podłogi i mebli. Bardzo nam się spodobała jego koncepcja. Poradził nam aby dać to co w poziomie ciemne a w pionie jasne (lub na odwrót). I ostatecznie mamy ciemne podłogi - deski merbau i brązowa terakota, ciemny blat i jasne meble kuchenne na dole. A na górze jasną podłogę (jesion) i ciemnobrązowe meble.

Nam się podoba. Co o tym myśla inni nas nie interesuje - no chyba że też im sie podoba :D