miglo 08.03.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Hej Zleciłem architektowi wykonanie projektu indywidualnego. Architekt chce wykonac koncepcje, konstrukcję i rysunki wykonawcze. Twierdzi, że do uzyskania pozwolenia na budowę nie potrzeba projektów branżowych dla tak małych obiektów jak dom jednorodzinny. Jednak kolega, który ma być moim kierownikiem budowy przestrzega mnie, że to będzie problemem przy odbieraniu budynku i będę musiał te projekty posiadać. Radzi mi też abym zrezygnował z robienia rysunków wykonawczych ponieważ jak mają być wykonane poszczególne elementy określa 'sztuka budowlana'. Jestem w tzw. kropce bo nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia słów obu doradców. Wszelkie informacje jakie znalazłem w sieci mówią o projekcie budowlanym zawierającym projekty instalacyjne. Jednak sam widziałem dokumentację domu w budowie gdzie w punktach na temat instalacji ele. czy wodnej były adnotacje o wymaganiu oddzielnego projektu, jednak inwestor uzyskał pozwolenie na budowę. Co robić? Co robić??? Jak to jest naprawdę? pozdrawiam miglo Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49724-co-tak-naprawde-musi-zawierac-projekt/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 08.03.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Ech ci architekci..... Do pozwolenia na budowę obiektu jednorodzinnego mówimy w tej chwili o obiekcie budowlanym, nie trzeba projektu instalacji wewnętrznych jak i zewnętrznych. Wyjątek stanowi instalacja gazowa na którą takowy projekt musi być jeżeli ma być zobiona legalnie. Jedyne co musi być to mówiąc ogólnie (piszę ogólnie ponieważ dokładną zawartość dokumentacji projektu budowlanego stanowi prawo budowlane): plan zagospodarowania, rzuty kondygnacji, odpowiednie przekroje oraz gabaryty elementów konstrukcyjnych. Do tego dochodzi jeszcze opis technicznych wraz z obliczeniami (zgodnie z prawem obliczenia to podanie przyjętych obciążeń oraz podania wyniku obliczeń). Należy zaznaczyć że na podstawie projektu budowlanego to domu teoretycznie nie wybudujesz, tym zajmuje się projekt wykonawczy. Oczywiście aby wybudować dom (konstrukcja oraz instalacje oprócz gazowej) zgodnie z prawem nie potrzeba Ci projektu wykonawczego. bez tego projektu nie wróże Ci że go wybudujesz. Wybudujesz bez tego, pod warunkiem, że twój "kolega" potrafi zazbroć strop nie na wyczucie a z obliczeń, potrafi wykonstruować zbrojenie w zalezności od warunku podparcia, że ma pojęcie o tym co robi, a nie robi czegoś bo widział że ktoś kiedyś tak zrobił i była chyba dobrze. Naoglądałem się już nowo wybudowanmych obiektów przez tzw "specjalistów z okolicy", gdzie stropy sie rusują, więźba pouginana, stropodachem wieje i pada do środka ponieważ ktoś stwierdził np że wiatro izolację pod dachówką można obciąć przed murłatą . Ogólnie nie neguję, że bez projektu wykonawczego da sie wybudować dom "jednorodzinny", da się, lecz trzeba mieć kogoś na budowie kto wie co robi i zna się na tymi, i nie mówię tutaj o architekcie od sraczyków, lecz o konstruktorze z krwi i kości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49724-co-tak-naprawde-musi-zawierac-projekt/#findComment-1063300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.03.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 zakres projektu budowlanego mozna znalezc np tu:http://www.mtib.gov.pl/prezentacje/jednostki_dokumenty/27/d03b33.pdf juz kiedyś toczyła się tu dyskusja co powinien zawierac projekt budowlany. Niestety co urząd, to inna interpretacja przepisów. Coraz wiecej urzędów wymaga zrobienia w projekcie budowlanym także projektów instalacji wewnętrznych. Tak jest np w Krakowie (i piszę o domach jednorodzinnych). W większosci przypadków jednak można otrzymac pozwolenie na budowe bez takich projektówCo do projektu wykonawczego - często dokumentacja do urzedu idzie w skali 1:50 i jest uszczegółowiona na tyle aby spełniała rolę projektu wykonawczego (piszę o rysunkach architektury). Co do konstrukcji przy obliczeniach konkretnych pozycji jest zwykle podana ilość i sposób zbrojenia.W przypadku domu o tradycyjnej konstrukcji jest mozliwe wybudowanie bez rysunków wykonawczychi. Rysunki takie do urzędu wymagane nie są ale przydaja się na budowie, no i oczywiscie trzeba za nie osobno zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49724-co-tak-naprawde-musi-zawierac-projekt/#findComment-1065759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts