marys888 29.12.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 1. Czy piecyk Elektromet 25kw (np taki http://www.allegro.pl/item514526107_elektromet_kociol_na_ekogroszek_eko_kwp_25.html) spala tylko ekogroszek czy ma też dodoatkowy ruszt do palenia np drewna Można dokupić dodatkowy ruszt i spalać na nim np. drewno. Próbowałem i nie jest to zbyt wygodny sposób palenia, poza tym kocioł się strasznie brudzi w środku przy spalaniu drewna. U mnie teraz rusz jest wyciagnięty z kotła. 2. na domek ok 200m2 wystarczy piecyk 15kw? (w tym jest garaz 40m2, nadmieniam, że będzie też kominek z płaszczem wodnym mocy ???) Zależy od ocieplenia bydynku, teoretycznie powinno wystarczyć. 3. pyt laika : czy do podajnika na ekogroszek można wrzucić miał? Jak na moje oko miał powinien palić się elegancko, nie sprawdzałem ale chętnie bym to zrobił. Tylko nie chce kupować 2 ton, jak sie potem okaże że nie da się palić Jak ktoś udzieli miału to ja udostępnię kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmar 29.12.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Z tego co mi wiadomo , to tylko groszek , natomiast eko KWPm ma możliwosc spalania miału http://www.elektromet.com.pl/10/pl/10.2.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmar 29.12.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ale spróbować można tylko kto pierwszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marys888 29.12.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 ja ... ja .....ja ..... tylko nie mam węgla takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cheetah_max 29.12.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Tu jest opisany taki eksperyment http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=551 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 29.12.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Tu jest opisany taki eksperyment http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=551 Na podanym forum zaciekawiła mnie taka wypowiedź autora heso, cytuję: """Ja w kwestii formalnej : siedzę od dość dawna na róznych forach i jeszcze nie spotkałem prawidlowego nazwania tego "żużla". Panowie ( i panie) : chodzi o zwyczajny koks, jako pozostałośc p odgazowaniu węgla. Inne nazwy tego nieszczesnego koksu to: czarny pumeks, spieki, czarne grudki itd. KOKS, zapamiętacie ? Jak najbardziej palny, nie wyrzucajcie pieniędzy. Przy odrobinie fatygi po przesianu z powrotem jak najbardziej do zasobnika. Dlaczego nie dopala się do końca ? Bo taka uroda retorty, trochę niedopracowanej metody spalania, nie wińcie opału, to co wyrzucicie, sprytny sąsiad pozbiera i spali w swoim piecu bez podajnika i sterownika. Pozdrawiam. """ koniec cytatu - Jeśli to prawda to idę po sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marys888 30.12.2008 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Mam wrażenie, że próba odbyła się przy spalaniu mułu, a nie miału węglowego. Dla przykładu węgle sprzedawane przez okoliczną kopalnię: Groszek Eco - wymiar ziarna - mm 24-8 Miał; II A - wymiar ziarna - mm 20-0 Jak widać rozmiarowo miał IIA nie odbiega specjalnie od eko groszku. Mam na co dzień do czyniena z takim miałem IIA i jak pierwszy raz przywieziono mi do domu ekogroszek to pierwsze skojarzenie miałem że przywieziono mi właśnie miał IIA. Mój ekogroszek przy ostatniej dostawie miał sporo takiego mułu (bardzo drobnych frakcji) w sobie. Ale pali się elegancko. Co do tego koksu, który opisany jest w artykule, to na pewno nie chodzi o żużel który powstaje po spalaniu ekogroszku w piecach retorowych. Cytat : "Koks – paliwo uzyskiwane poprzez przemysłowe wygrzewanie węgla kamiennego w temperaturze 600-1200 °C w specjalnie w tym celu skonstruowanym piecu koksowniczym za pomocą gazów spalinowych (bez dostępu tlenu). " No przepraszam, ale ja dostarczam do pieca powietrze, więc dla mnie to prowadzę proces palania węgla, a nie jego wygrzewanie!!! Jak ktoś się upiera przy tej teorii (koksu) to chętnie odstąpię mu cały zimowy zapas mojego "koksu" i jeszcze browara postawię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cheetah_max 30.12.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Jeśli to prawda to idę po sito Chyba nie ma sensu. Nie wiem o czym pisał Heso ale żużel to spieczony popiól wiec nic z tego nie uzyskasz. Chyba że on pisał o niedopalonym weglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 30.12.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Chcialem sie , raz jeszcze, zapytac na temat ustawien E2 a dokladniej o wybor priorytetow grzania. Ccialbym ustawic najpierw Co a pozniej CWU ale nie mam tej opcji widoczniej w menu E2 mozecie mi podoowiedziec jak to zmienic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marys888 30.12.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Chcialem sie , raz jeszcze, zapytac na temat ustawien E2 a dokladniej o wybor priorytetow grzania. Ccialbym ustawic najpierw Co a pozniej CWU ale nie mam tej opcji widoczniej w menu E2 mozecie mi podoowiedziec jak to zmienic? sprawdzałem na 2 kotłach elektrometu (15 kW) i na żadnym nie było w menu E2 wyboru funkcji priorytetu - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 30.12.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Ciekawe czemu skoro w instrukcji sterowika ( link powyzej w tym temacie ) jest taka opcja? Wydaje mi sie ze w zime priorytetem powinno byc ogrzanie domu, a pozniej ewentualnie CWU. Jesli nawet temp wody w kranach spadnie o 3-5 stopni to nadal bedzie ciepla ( u mnie nastawa 43 stopnie) a w domu powinno byc zawsze cieplo i przytulnie. A tak to pompy CO i CWU musza chodzic na 3 biegu zeby nadrabiac. Ciekawe o co z tym chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.12.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Ciekawe czemu skoro w instrukcji sterowika ( link powyzej w tym temacie ) jest taka opcja? Wydaje mi sie ze w zime priorytetem powinno byc ogrzanie domu, a pozniej ewentualnie CWU. Jesli nawet temp wody w kranach spadnie o 3-5 stopni to nadal bedzie ciepla ( u mnie nastawa 43 stopnie) a w domu powinno byc zawsze cieplo i przytulnie. A tak to pompy CO i CWU musza chodzic na 3 biegu zeby nadrabiac. Ciekawe o co z tym chodzi?? Normalnie - z reguły kilka(naście )minut wyłączenia CO nie zostanie nawet zauważone, ale dla odmiany brak CWU zauważysz natychmiast. Każdy szanujący się producent kotła stosuje sterowniki z "priorytetem CWU". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marys888 30.12.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Nie jest to takie kilkanaście minut. W moim przypadku popołudniu i wieczorem praktycznie grzejniki nie grzały bo ciągle działała cyrkulacja i ktoś z domowników używał ciepłej wody, a wystarczy że temp. w zasobniku spadła o 2 st to juz kocioł grzał wodę w nim a nie grzejniki. Ja zrezygnowałem z tej funkcji i jestem zadowolony. Rozwiązałem to po swojemu i jestem zadowolony.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 30.12.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witam problem rozwiązałem ręcznieW E1 wyłączam u- --I chyba po sprawie, ale coś za coś piec chodzi na poniższych ustawieniach:n-65c- -- lub wieczorem c-60 ale tylko do 22 lub 23 potem wyłączamd-20U-25 Wentylator otwarty na maxPow grzana w chwili obecnej ok. 160m kw oczywiście termostaty na kaloryferach W domu 22-23stC/dzień, ok. 20stC/noc Zużycie groszku spore bo czasami do 30 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marys888 31.12.2008 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Ja podłączyłem pompkę CWU przez programator czasowy, czyli grzeje mi wodę tylko wieczorami i 2 razy w dzień przez 2 godziny. Oczywiście w dni wolne mam ustawione częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walfer 02.01.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Cześć i Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2009 roku dla wszystkich ludzi z forum. Sprawdziłem wszystkie możliwe ustawienia dla Elektrometu (u mnie KELLER) 15 kW. Ustawienia Ghosta są najlerpsze. Obecnie mój piec spala najmniej paliwa. Ukłony i pozdrowienia - Ghostt. Moje obecne ustawienia, których nie zmienię:n55c45d18 - u mnie moc 15KWu21b42o20L1u10j10f5 Pozdraiwam - walfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 02.01.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam Mam elektromet 25 kW. W domu ustawione 14 C. Po osiągnięciu zadanej temperatury w domu kocioł przechodzi w stan podtrzymania ale niestety następuje wygaszenie kotła.Co z tym zrobić. Na jaki parametr zwrócić uwagę. Co zmienić.Moje ustawienia n 58d 12U 8pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 02.01.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam Mam elektromet 25 kW. W domu ustawione 14 C. Po osiągnięciu zadanej temperatury w domu kocioł przechodzi w stan podtrzymania ale niestety następuje wygaszenie kotła.Co z tym zrobić. Na jaki parametr zwrócić uwagę. Co zmienić. Moje ustawienia n 58 d 12 U 8 pozdrawiam Spróbuj najpierw n-58 d-15 U-15 Jak poradzisz sobie już z tym że piec nie będzie się wygaszał, zmniejszaj o 1 nastawy d-xx i U-xx oczywiście w dół. Ale z umiarem bo przecież chodzi o jak najmniejsze zużycie węgla i jak największą ilość ciepła w domu. Wydaje mi się że te nastawy dla pieca 25kw mogą być inne dlatego poproszę innych o ew. korektę parametrów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 03.01.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 wydaje mi sie,ze trzeba dązyc z ustawieniami do stanu w którym piec nie bedzie wchodziw wogole w stan wstrzymania, albo wchdził b.rzadko a trzymał temp >55stC. stan wsztrzymania to strata energii. czyli trzeba schodzić z ustawieniami w dół, by podawał często małe porcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 03.01.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Wszystko się zgadza. Może trochę źle wytłumaczyłem.W momencie osiągnięcia w domu zadanej temp. tj. 14 C piec przechodzi w stan podtrzymania. Jednak czas jest na tyle długi że następuje wypalenie paliwa. Może zwiększyć temp. na termostacie ale ja jeszcze nie mieszkam i nie mam zamiaru podnosić ponad miarę temp. dla pająków.Może macie jeszcze jakieś pomysły.pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts