Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

Niestety ja mam rgulator R-501 u mnie "L" to ilość cykli w czasie czasu podtrzymania "o". Tak jak pisałem funkcje podtrzymania jescze testuję narazie mam ustawione L na 3 o na 10 min ale piec i tak schodzi do cuklu "praca" po ok 11 min czyli szybko się wychładza . Może ktoś ma jeszcze istotne wskazówki ?

jeżeli piec jest na stałe spięty, tzn nie uzywasz termostatu pokojowego, to nie osiagniesz lepszego wyniku. pompa CO cały czas chodzi i wychładza piec, 2st spadku i znowu sie załącza. jeżeli masz w domu w miarę nagrzane i potrzebujesz nieweilkiej mocy żeby to podtrzymać to możesz ewentulanie zmniejszyć trochę d, ale jak będzie potrzeba wiekszej mocy trzeba będzie znowu je zwiekszyć bo piec nie da rady nagrzać domu.

ja teraz przy termostacie wychodzę z założenia, że trzeba tak ustawiać parametry żeby zużycie w podtrzymaniu było jak najmniejsze (ale bez przesady) natomiast w trybie praca piec powinien mieć kopa żeby móc szybko ruszyć, nagrzać się i dom, przejść w podtrzymanie.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też mam sterownik REG-05 z JUMAR (link z postu wyżej). Nie raz korzystałem z pomocy technicznej. Pan z firmy wyjaśnił mi kilka problemów które miałem. O to chodzi, że przy niskich temperaturach kotła kocioł wykleja się sadzą. Producenci kotła zalecają, aby temperatura kotła była na poziomie 50 st.C wtedy kocioł usyskuje lepsza sprawność. Również ważne jest aby temperatura powrotu była jak na najwyższym poziomie. Zaleca się podłączenie zaworu mieszającego! Mało osób posiada w swych instalacjach takowy zawór (o ile się nie myle to koszt 200 - 300 zł przy ręcznych zaworach 400-500 elektryczne + sterowanie). Dlatego producenci kotłów ustawiają aby pompa włączyła się np przy 40-45 stC aby kocioł nagrzać szybciej podczas rozpalania i zwiększyć sprawność kotła. Mam nadzieję, że nic nie przekręciłem. Najlepiej napisać lub zadzwonić do producenta kotła lub producenta sterownika na pewno pomogą... Mi pomogli ;)

Witam,

mam pytanie do franzkru i innych użytkowników reg05 : jaką ustawiacie temperaturę załączenia pompy c.o.? powiedzmy przy temperaturze wody grzewczej ustawionej na 58st.

pozdrawiam

Mam ustawione na 48stopni temp załączenia pompy co. Temp na piecu mam na 55.

Dziś znowu mi poszła zawleczka. W ślimaku był kawałek stali 10cm długości. Musze teraz sprawdzać każdy worek czy nie ma jakiś niespodzianek.

MyGeyverek

Wybacz, że posłużę się twoją informacja do popełnienia dłuższej tyrady.

Napisałeś tak:

"Pan z firmy wyjaśnił mi kilka problemów które miałem. O to chodzi, że przy niskich temperaturach kotła kocioł wykleja się sadzą."

I do tego zdania chcę się odnieść.

Bzdurą - podawana jest przez "panów z firmy" informacja, że przy pracy kotla z niższą temp. wody kocioł wykleja się sadzą.

Prawda jest taka, ze to źle skonstruowany kocioł zakleja się sadzą. Przyczyną tego jest umieszczenie zbyt dużej powierzchni wymiany ciepła w komorze spalania. Zbyt szybkie obniżenie temperatury spalin powoduje wytrącanie się sadzy i osadów smolistych na elementach wymiennika. Zmiana temp. wody wychodzącej z kotła o 20 stopni obniża średnia temp. ścianek wymiennika po stronie gorącej tylko o 20 stopni. Na dodatek ewidentnie i permanentnie przewymiarowane wentylatory nadmuchowe robią swoje.

Reasumując: Producenci bubli zrzucają swoje niedoskonałości na użytkownika i wciskają mu ciemnotę podpierając się niczym nieuzasadnionymi "argumentami".

1. Dawno, dawno temu, gdy jeszcze nie istniało coś takiego jak 7%VAT w zamian za 22%VAT i "doradcy" nie mieli z tego korzyści w postaci upustów u sprzedawców istniały instalacje c.o. Kotły, choć znacznie mniej sprawne niż obecnie, bez elektroniki pracowały bez zastrzeżeń. A zimy typu -30 stopni były normą.

I ci sami panowie, którzy wówczas zaczynali pracę utrwalili sobie w swoich głowach pewną zależność. 1 kW kotła na 10 m2 powierzchni budynku. I tak wam - mimo, że rynek izolacji poszybował w górę - dobierają kotły. A że są one obecnie znacznie przewymiarowane, to wam wciskają następne modne ustrojstwo. Zawory n-drogowe, które ponoć powodują zmniejszenie zużycia paliwa, choć kocioł (przewymiarowany znacznie) często stojący ma małą sprawność i większe zużycie jednostkowe paliwa. Oni znowu na tym zyskują, bo mają prowizję od sprzedanych zaworów i dodatkowo zamontowanej instalacji.

Ludzie! Nie dajcie się zwariować. Mały kocioł zawsze można przeciążyć w te kilka mroźniejszych dni. Pójdzie z mniejsza sprawnością, ale da radę.

Przewymiarowana kolumbryna nigdy nie będzie tak sprawna. Dla przykładu: spróbujcie samochodem o mocy silnika 240 KM i pojemności silnika 5000 ccm jeździć przez większość czasu na 2 - 3 biegu w ruchu miejskim (co kawałek stop i start). Ile wam spali? Jak będzie się sprawował i jak długo pożyje? A dla odmiany małolitrażowcem pogonicie znad morza w góry. raz w roku. Spali więcej. Na tej trasie. Ale nic mu się wielkiego nie stanie i będziecie nim jeździć latami.

Pogrzeby są dlatego tak drogie, że autokarawany jada wolno i dostojnie. Na potężnych silnikach.

Kiedyś nie było styropianów na ścianach, plastikowych szczelnych okien, byly mrozy 30 stopniowe a instalacje - nawet najprostsze - pracowały. Oczywiście - ze względu na sprawność tamtych kotów - zżerały więcej paliwa. Ale to obecnie zostało wyeliminowane nowymi konstrukcjami. A problemy pozostały.

Dlaczego? Ano dlatego, że większość dostępnych na rynku kotłów, to starocie (kopciuchy) zaadoptowane do palników nowej ery. Wylakierowane, upudrowane, wyglądają super. Niczym teściowa w ... Tyle, ze lata robią swoje.

Jeśli chcecie mieć spokój, to szukajcie wiedzy tam gdzie jest ona prawdziwa, a nie przekazywana przez panów z firmy. Zainteresowanych jak najwyższą sprzedażą.

Przepraszam, za długaśną wypowiedź.

Pozdrawiam wszystkich

Szanowni Koledzy! Ratujcie i podzielcie się doświadczeniami. Zaznaczam, że mam piec 15 kW. Mamy domek parterowy 110 m2 pow. użytkowej. Ogrzewanie podłogowe tam gdzie płytki (kuchnia, łazienka, korytarz)i + grzejniki w pokojach i salonie. Na sterowniku pokojowym temperatura dzienna 21,5 stopnia, nocna 20,5 stopnia. Dzień generalnie włączamy o godzinie 14 (po 15 wracamy dopiero do domu). Noc rozpoczyna się od godz. 21. Obecnie zasobnik (120 kg) wystarcza nam na ok 5 dni. Mamy wrażenie, że to dosyć dużo. Poza tym niepokoi nas to, iż piec musi pracować ok 3-4 godzin, aby podnieść temperaturę w domu o 1 stopień. Czy to normalne? Jakie ustawienia zastosować?? Obecne to:

n 55

c 41

U 21

d 13

b 42

o 20

L 1

u 10

J 10

F 5

P 40

Proszę o wszelkie dobre rady :)

Przy obecnych mrozach zużycie na poziomie 25kg na dobę, chyba nie jest tragedią. Co do nastaw to w/g mnie d jest trochę za niskie dlatego tak długo piec musi pracować na zadaną temp.

Pzdr.

Jakie macie mrozy?

Piszcie bo moze to wazne

U nas ostatnio kolo -5 - -8

Dziś około -7, wczoraj wieczorem -14 praktycznie tak co wieczór.

Mam Elektromet 25Kw i dom około 170m, więc niewielki, ostatnio jak notorycznie jest około -10, -15 spala mi 33-35kg na dobę

No, u nas podobne temperatury. Wczoraj przestawiłam sterownik pokojowy, aby utrzymywał całą dobę temperaturę 21,5 stopnia. Nie widzę, żeby piec spalił więcej więc może nie warto obniżać temperatury nocnej? Jakie macie doświadczenia w tym temacie?

No, u nas podobne temperatury. Wczoraj przestawiłam sterownik pokojowy, aby utrzymywał całą dobę temperaturę 21,5 stopnia. Nie widzę, żeby piec spalił więcej więc może nie warto obniżać temperatury nocnej? Jakie macie doświadczenia w tym temacie?

Też doszedłem do tego samego wniosku i przez tegoroczny sezon mam ustawione 21,5 stopnia na 24h.

nie ma sensu znaczne obniżanie temp, odzyskanie jej łaczy się z dużo większym zuzyciem niż podtrzymanie. wg mnie max wahanie temp. to 0,5 może 0,75st

Witam,

Co do temperatury , to dzis rano bylo -5, wczoraj -8.

Ale wegla i tak za duzo bierze (50 Kg na dobe) - masakra.

Sam juz niewiem co mam pozmieniac.

Moze dlatego ze powierzchnia za duza? (215 m²) i to ze budynek nieocieplony.

napewno to, że budynek jest nieocieplony powoduje tak duże zuzycie.

piec swoją praca musi zrównoważyć straty wynikające z przenikania i nieszczelności budynku. Gdyby budynek był doskonale ocieplony, co oznacza że mało ciepła z niego ucieka, spalanie napewno byłoby minimale. oczywiście tyczy sie to sytuacji, kiedy już nauczyłeś się prawidłowo obsługiwać piec.

pzdr

Witam ponownie,

mam pytanko do osób które używają termostatów....

kupiłem sobie Auratona bezprzewodowego, podłączyłem, ucieszony, że teraz to spalanko będzie niskie, a tu dupa!

wygląda na to, że masz źle podłączony termostat w piecu.

opisz więcej co masz na wyświetlaczu czujnika, czy jest tam kółko symbolizujące pracę pieca, jakie diody palą się na odbiorniku przy piecu.

pzdr

Witam po Nowym Roku

sterownik mam dobrze podłączony, nie rozumiałem jego " rozumowania".

Jednakże moje ustawienia szlag trafłł. Więc pozwoliłem sobie Twoje ostatnie ustawienia zapodać i nie jest źle. Jedyne co to martwi mnie trochę dużo spieków, ale spróbuję troszkę pokombinować z d, u i powietrzem. Zużycie mam około 30 kg, ale dom mam stary, nieocieplony, 250m do grzania no i dziecko mi się urodziło,więc mam ustawione 22,5 stopnia,a poza tym na dworze było koło -10 stopni średnio.

Myślę, że chyba więcej nie osiągnę na tym budynku, dzięki za podpowiedzi

Pozdrawiam

myślę, że

Witam,

Co do temperatury , to dzis rano bylo -5, wczoraj -8.

Ale wegla i tak za duzo bierze (50 Kg na dobe) - masakra.

Sam juz niewiem co mam pozmieniac.

Moze dlatego ze powierzchnia za duza? (215 m²) i to ze budynek nieocieplony.

też mam podobny budynek i nieocieplony, 200 metrów i 3 metry do góry.

Polecam ostatnie ustawienia Quslaw`a!!!

A termostacik jakiś masz, ja na nim oszczędzam?

Pozdrawiam