gslaw 25.01.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 RSS twoje ustawienia jak narazie sparwdzają się bardzo dobrze i jak na te mrozy to spalanie mam około 30-35kg/d. Tak jak radziłaś, dałem wentyaltor na 1cm, czopuch na 11 U50, n58, na 60st wchodzi po 5'ciu podaniach (10min) ale w podtrzymaniu jest trochę krócej niż u Ciebie, jakieś 20min. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.01.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 ostatnio tylko dosypywalem po 2-3 wiaderka dziennie i wczoraj w koncu zapakowalem do pelna podajnik. w sobote z ranca bylo u mnie -16,9 stopni pisze to tak naprawde dla siebie aby pozniej sobie odszukac i zobaczyc na ile mi starczylo ostatnio pakowalem 18.01. wieczorkiem i jak dzis rano zerknalem do podajnika to mam nadzieje ze mi wystarczy dzis do wieczorka tak czy inaczej 7 dni przy mrozach, np niedziela rano -22,9 to i tak calkiem niezle Oby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1977 25.01.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 dziękuję za tak liczne odpowiedzi .Do koleżanki radzesobie sama ,problem polega na tym żę próbowałem twych ustawień ale mi przesypuje węgiel ,mimo iż "u" zwiękze z 50 do 70 ,to jeszcze nie dopala węgla i przesypuje oraz dymi , a węgiel dobry pieklorz workowany -28 kal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 25.01.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 jeżeli zwiększanie U nie skutkuje to zwiększ szczelinę na wentylatorze i zmniejsz d. Czy jesteś pewien, że to niedopalony węgiel, czy raczej spieki?spieki wyglądaja trochę jak kurze łajno, kruszą się jednak przy puknięciu pogrzebaczem. piszesz, że dymi.... jaki kolor ma dym z komina, czarny czy bialy? czy jest go duzo czy raczej jest ledwo zauważalny bądź wcale?jak masz ustawioną przesłonę na czaopuchu? czy piec jest regularnie czyszczony? może trzeba przeczyścić rewizję po retortą - inni wskazywali, że nadmiar popiołu w tym miejscu powodował problemy ze spalaniem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1977 25.01.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 dym jest czarny raczej nie ma problemu go zauważyc chociaż nie dymi jak z komina lokomotywy ,co do węgla to będą jednak spieki ,dzisaj wyczyściłem tą wyczystkę pod retorem ale jak na razie efektów nie widzę .Sprubóję jak kolega radzi zwiększyc na wiatraku przepustnicę .co do szybra to w moim piecu nie wystepuje,piec czyszczony raz w miesiącu ,do tego co dziennie sandpal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 25.01.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 jeżeli kopci na czarno, to nadal jest coś nie teges. Dym w zasadzie nie powinien być prawie widzialny, a jeżeli juz to biały. Czarny dym oznacza nieefektywne spalanie węgla, zapewne komora pieca również mocno ci sie syfi. Sprawdź drożność czopucha i komina. Płomień w piecu powienien być raczej białawy a nie czerwony kopcący. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1977 25.01.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 dokładnie tak piec jest zabrudzony ,drożnośc raczej jest bo czyściłem cały piec w tamtym tygodniu takze stawiam na te powietrze ,tylko ja z kolei słyszałem od jednego tzw szpeca zę płomień ma byc "soczyście żółty" -dobre nie , i tego się trzymałem ty mówisz że jasny -spróbuję zobaczymy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 25.01.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Pozdrawiam Was moi drodzy cieplutko w te mrozy i bardzo się cieszę,że moje ustawienia okazały się być przydatne dla niektórych z Was .Wasze miłe słowa sprawiły mi ogromną radość .Dziękuję! gslawJa wg moich obserwacji mam trochę większe zużycie niż ty,ale komfort cieplny przy obecnych temperaturach jest nie do opisania Nie sprawdzałam z braku czasu dokładnego czasu podtrzymania przy dzisiejszych mrozach,ale myślę,że też jest krótszy niż wcześniej.Przede wszystkim przymknęłam trochę zawór 3D,żeby wyższa temp.szła na instalację.Co do spalania węgla jestem nawet zadowolona. marek1977U mnie dymu nie dostrzeżesz z komina,piec się nie brudzi za bardzo i nic się nie dymi z niego.Sadpalu również używam systematycznie i widzę efekty.Może Twój problem tkwi w kominie?Ja mam kominy Schiedla dobrze zaizolowane wełną-to chyba podstawa sprawnego działania...A co do kopczyka na retorcie...ja bym się tak nie przejmowała,bo tak na prawdę taki kopczyk jak na zdjęciach można uzyskać tylko pod stałą kontrolą pogrzebacza .A do tego musielibyśmy zatrudnić na stałe palacza Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuku8 25.01.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 http://i47.tinypic.com/30rxh81.jpg a co Wy na to? kto dojdzie o co tu chodzi? a to jeszcze nie wszystko widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1977 25.01.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 no grzejnika w kotłowni to ty raczej nie potzrebujesz trochę tego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 25.01.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Super. Typowy przykład zastosowania na wyjściu układu otwartego poprzez wymiennik ciepła i dalej w układzie ciśnieniowym na resztę domu. Teraz sam bym zastosował naczynie zbiorcze- z automatycznym dopuszczeniem wody i przelewem do rury spustowej 50'. Mam pytanie do autora zdjęcia. Dlaczego wszystkiego nie można było zrobić w plastiku? Czyżby brak miejsca do manewrowania zgrzewarką? Piec jest odsunięty od ściany na dł. czopucha + rozmiar rury wylotowej do komina. tj. ok 40cm. chyba pod kątem? ( 2 płytki ceramiczne, widok z lewej u dołu) Tylko zagadką jest bojler po prawej chyba ze 200l 4 płytki ponad piec Wszystkie moje opisane wymiary są szacunkowe. Proszę o wyrozumiałość. Kaloryfery są zbędne. Krótki rękaw polecany!!!! )) age1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1977 25.01.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 tak na marginesie wie ktoś moż jak wyłączyc piorytet na cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 25.01.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 tak na marginesie wie ktoś moż jak wyłączyc piorytet na cwu Witaj W którymś z postów jest napisane. Podpowiem może i innym. Udało mi się to tylko 1 raz. Na pewno nie w sezonie. Potem już nie chciało się zmienić. Nie wiem czy to blokada producenta sterownika, czy może ja to zrobiłem źle (nie sądzę) Piec kwp15 Elektromet sterownik r501. Jest to ostatnie ustawienie w opcji E2. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 25.01.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 czy ktoś z Was ma wyłączony priorytet CWU? Jak się to rozwiązanie sprawdza, czy ma jakis wplyw na spalanie? tak mi sie wydaje że przy naszych piecach chyba nie będzie większego wpływu, a może nawet spalanie bedzie mniejsze, nie mówiąc już o komforcie. pzdr Chyba jednak mniejsze zużycie się nie zapowiada. Cały czas grzejesz piec, ciepło idzie na kaloryfery (i inne odbior.), dopóki nie ogrzejesz domu do temp ustawionej na sterowniku (termostatach) dotąd piec będzie grzał i pochłaniał groszek. Ile to zajmie? Trudno powiedzieć, zależy od wielu czynników. -ocieplenia -uszczelnienia domu -jakości węgla -ustawień pieca (wolne wygrzewanie - mniejsze zużycie, szybsze wygrzewanie - więcej groszku) itp. Wg mojej oceny na priorytecie ust. CWU piec szybciej osiąga wyższe temp. odbiór ciepła przez bojler jest ograniczone i powrotem do pieca wraca więcej ciepła. Nast. przełącza się w tryb podtrzymania i ładuje bojler do zadanej temperatury. Po jej osiągnięciu przełącza się na grzanie domu. Testowałem w domu nast ustawienia. n73 c65 d30 U28 Przysłona na 50% b60 Pompa CWU III bieg najwyższy Pompa CO II bieg średni I co? Wady: Niesamowicie duuuuużżżżżżżże zużycie groszku, spieki na retorcie (jak kamień). Zalety: temp w domu prawie 25 st C UWAGA. Przyczyną spieków w moim przypadku może być -duże ilości substancji miało-podobnej -za mocno otwarta przesłona Proszę o krytykę, wytrzymam na pewno. Miłe odpowiedzi wskazane. age1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlCapone 25.01.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 czyli pompa chodzi cały czas...., jeżeli wczesniej twoja instalacja chodziła na grawitacji to jasne, że spróbuj, nie wiem tylko, czy grawitacja przebije się przez wyłaczoną pompkę ( a może daj ją na I bieg). Powinienś mieć chyba taki bypass jak marinmnichu omijający pompkę... ale z tym to trzeba ostrożnie... pzdr Są zawory które jak się zamnknie to ominie się pompkę. Spróbuję tak jak pisałem. Pzdr.... I dzięki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 26.01.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Age1 n73 - to bardzo duzo, zabezpieczenie przeciwprzegrzaniowe to 75st, ustaw max 60.c65 - to również bardzo duzo, max 50 i wystarczyd30 - przy obecnych mrozach jest ok, dla KWP 15 to pewenie max moc 20KWreszta w zależności od potrzeb. przy ustawieniach n73 c65, nie jest dziwnym, że piec pochłaniał ogromne ilości groszku,temp. 25st w domu również nie przyczyniła sie do oszczędności, najlepiej 21st max22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.01.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 dzis rano zwiekszylem n z 50 na 55. w domku przy -25 na dworze spadlo mi do niecalych 19 stopni ostatnio starczylo mi na rowne 7 dni ale dosypywalem doslownie do moze 2kg wegla na samym dnie podajnika. jak tak zerkam na kupke ekogrosztu to zaczynam miec obawy czy aby wystarczy do konca sezonu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 26.01.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 dzis rano zwiekszylem n z 50 na 55. w domku przy -25 na dworze spadlo mi do niecalych 19 stopni ostatnio starczylo mi na rowne 7 dni ale dosypywalem doslownie do moze 2kg wegla na samym dnie podajnika. jak tak zerkam na kupke ekogrosztu to zaczynam miec obawy czy aby wystarczy do konca sezonu grzewczego Obserwuję od jakiegoś czasu,że bardzo podnieca Cię bicie własnych rekordów zużycia węgla Bardzo Cię przepraszam,nie obraź się, ale dla większości z nas Twoje osiągnięcia nie są czymś nadzwyczajnym Ogrzewana pow.ok.130 m2,temp.poniżej 19st.....Podajnik na tydzień.Brrrr,to nie dla mnie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.01.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 dzis rano zwiekszylem n z 50 na 55. w domku przy -25 na dworze spadlo mi do niecalych 19 stopni ostatnio starczylo mi na rowne 7 dni ale dosypywalem doslownie do moze 2kg wegla na samym dnie podajnika. jak tak zerkam na kupke ekogrosztu to zaczynam miec obawy czy aby wystarczy do konca sezonu grzewczego Obserwuję od jakiegoś czasu,że bardzo podnieca Cię bicie własnych rekordów zużycia węgla Bardzo Cię przepraszam,nie obraź się, ale dla większości z nas Twoje osiągnięcia nie są czymś nadzwyczajnym Ogrzewana pow.ok.130 m2,temp.poniżej 19st.....Podajnik na tydzień.Brrrr,to nie dla mnie Pozdrawiam. wow, strasznie mnie to podnieca jak zaznaczylem wczesniej dosc wyraznie, pisze tu raczej na zasadzie dziwnnika abym mogl pozniej odnalezc co ile sypie wegiel i jakie ewentualnie wprowadzam poprawki Pewnie nie doczytalas ale zwiekszylem n wlasnie dlatego ze do tych 19 mi spadla temp w chalupie. Ile bedzie popoludniu nie omieszkam napisac jutro jak sprawdze - napisze to rowniez dla wlasnej wiadomosci choc moze komus sie przyda info o ile zwiekszy sie temp w domu po zwiekszeniu n o 5 stopni Ze innym spala jeszcze mniej to tez slysze, widze i czytam - jakos nie smialbym wystosowac stwierdzenia, ze ich to podnieca ... Przypomne jeszcze ze kupilem tanszy ale fatalny wegiel z ktorego popiolu mam 3x wiecej niz w zeszlym roku Nie przepraszaj, nie ma za co, nie obrazam sie o duperele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 26.01.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Age1 n73 - to bardzo duzo, zabezpieczenie przeciwprzegrzaniowe to 75st, ustaw max 60. c65 - to również bardzo duzo, max 50 i wystarczy d30 - przy obecnych mrozach jest ok, dla KWP 15 to pewenie max moc 20KW reszta w zależności od potrzeb. przy ustawieniach n73 c65, nie jest dziwnym, że piec pochłaniał ogromne ilości groszku,temp. 25st w domu również nie przyczyniła sie do oszczędności, najlepiej 21st max22. zab ust na 85 co do reszty to masz rację Sprawdziłem przy okazji czy te ustawienia pójdą. Groszek mam kiepski, widzę to po ilości popiołu, który zostaje. Co do przegrzania kotła to przy tych temp. na zew. nic nie grozi, cała moc idzie na ogrzewanie domu. na podtrzymaniu chodzi krótko bo z n-73 to moment schodzi do 65=67 i potem znowu do 73. Wiadomo zużycie duże. Teraz jest ustawiome na n-65 d-25 itd... czyli w domu 18-21 zależy od temp na zewnątrz. Pozdrawiam i jeszcze raz powtórzę Ustawienia nieważne jak groszek do d..py. age1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts