Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

cześć RSS!!!

te nastawy są trochę pokrętne ale może jest w tym jakas metoda :)

zuzycie dla cyklu podtrzymanie bez wchodzenia w tryb praca nawet na 1sek to 34,78kg/d. jezeli piec wejdzie w tryb praca w sumie na 2h/d (bo myslę że przy takich parametrach podtrzymania więcej jest możliwe) to bedzie 37,5kg/d. Dokonałaś zamiany cyklu podtrzymania w cykl praca.... no ale jak inaczej się nie da to cóż.

na juliana ten węgielek to mi jednak raczej nie wygląda :evil: ja nie mam wogóle takich problemów

teraz wytrzymałem 5,5dnia czyli 25,5kg/d - dzięki termostatowi pok.

pzdr

Dzięki gslaw ,że się odezwałeś.Zaglądałam cały dzień raz do pieca raz do komputera i stwierdziłam ,że uprawiam na tym forum ...monolog :lol: Mógłbyś objaśnić w paru słowach jak to się liczy? :oops: Jutro zamierzam pokombinować,bo w domciu ciut za gorąco :x .Tylko już sama nie wiem czy obniżyć "d",czy wydłużyć "o".Zauważyłam,że węgielek musi być w ciągłym ruchu,inaczej żar się szybko wypala i w trakcie podawania jest szybko usuwany do popielnika.Ten żar to nie są rozpalone do czerwoności małe węgielki,tylko autentyczna biała,płynna lawa.Pogrzebacz wchodzi jak w budyń.Przyznam,że pierwszy raz trafiłam na taki opał...a może to nie jest nic dziwnego? :o Zakładając,np.,że piec podaje węgiel przez 3,5 godz.na dobę,to jak to przeliczyć na kg?Zaręczam,że ani razu od godz. 9 rano nie przeszedł w tryb "praca".Jest to chyba doskonałe lekarstwo na siarczyste mrozy(przynajmniej u mnie).

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

astroluk11 Rozumiem,że jest to termostat bezprzewodowy,czy możesz zdradzić ile kosztuje taka przyjemność?Ja mam jakiś stary(jeszcze ze starego mieszkania)Eurostar2000,ale niestety kabelek wyprowadzony w najcieplejszym punkcie domu(w holu na parterze)Pewnie nikt się wcześniej nie spodziewał ,że tak będzie.Dlatego kompletnie nie korzystam z niego.

Jak na moją wiedzę,to oczywiste,że piec nie wygaśnie.Termostat wyłączy tylko pompę,a piecyk będzie sobie odpoczywał w trybie podtrzymanie.Tak ja sobie to wyobrażam :)

Jur51 ja mam suchy węgiel bo jeszcze z zakupów sierpniowych a trzymam go w garażu, więc nie w tym tkwi problem.

RSS ja mam Aurona 2005 bezprzewododowego - w promocji kupiłam go za 280 zł.Jestem z niego bardzo zadowolona, choć na chwilę obecną za bardzo się nie przydaje, ale w zeszłym tyg już z niego korzystalam. Super jest to, że jest mobilny i w zależności od potrzeb można go przenosić.

Mógłbyś objaśnić w paru słowach jak to się liczy?

zrobiłem kalkulatorek w excelu, link do jego ściagnięcia znajdziesz w mojej stpoce pod każdym postem.

wprowadzasz dane wejściowe na zielonych polach d,b,o,L a plik dalej sam poniżej wylicza ci zużycie. do porównania masz zuzycie w trybie podtrzymanie, praca i tryb mieszany - bo widomo piec nie podaje węgla non stop :D .

przy dobieraniu parametrów należy zwracać uwagę na zużycie węgla na dobę oraz na m-c w poszczególnych trybach a na koniec mniej więcej podać ile godzin piec znajduje się w trybie praca/d i wyjdzie nam mniej więcej dobowe spalanie oraz na ile wystarczy nam dany zasyp. oczywiście obliczenia są czysto teoretyczne, ale w miarę sie sparwdzają :D

ja robie tak:

w pierwszej kolejności ustawiamy sobie d - wedle swoich potrzeb, czy chcemy więcej mocy/ czy mniej, czy żeby szybciej piec wchodził na temp.

później b - bo to też mawpływ na komfort (szybkość pracy pieca)

jak już sobie ustawimy d i b to do ego należy odpowiednio dobrać o i L.

L zazwyczaj daję 1 bo każda zwiększenie tego parametru daje nam większe zużycie węgla w podtrzymaniu L2 czy L3 daje nam odpowiednio 2x i 3x większe zużycie więc u mnie zawsze jest L1. natomiast o jest bardzo ważne, zazwyczaj ustawiam tak żeby zużycie w podtrzymaniu było około 2,5 - 3kg/d

no i tak trzeba to zrobić żeby piec nie wygasł, tzn należy zpodać takie o żeby było odpowiednie dla dawki paliwa w cyklu L ktyórą nam daje parametr d.

trzeba się tym troszkę pobawić, porównać wyniki dla różnych ustwień, dzięki temu nie trzeba prowadzić długotrwałych obserwacji w kotłowni, żeby wiedzieć ile pożera nasza bestia.

pzdr

Dzięki gslaw.Jesteś nieoceniony :lol: .Zaraz się pobawię w matematyka.U mnie cały czas piec jest w podtrzymaniu.W zasadzie zachowuje się tak jak latem,kiedy grzeje tylko CWU.Oczywiście idzie wtedy o niebo mniej opału,bo i zapotrzebowanie jest mniejsze.Zrobiłam taki eksperyment:wydłużyłam czas "o" tylko o dwie min.(do 15min.)W ostatniej chwili uratowałam sytuację... :evil: żar już się przesypał i piec był bliski wygaszenia.Dziwna sprawa :o ,nie sądzisz?

astroluk

piec napewno nie wygaśnie, za to odpowiedzialne są parametry o i L oczywiściwe w powiązaniu z d i b. ściągnij sobie mój kalkulator, wrzuć swoje parametry i porównuj.

czym dłużej piec przebywa w podtrzymaniu tym większą masz oszczędność paliwa. nie należy się również przejmować tym że piec w podtrzymaniu sam wchodzi na coraz wyższą temp. wrzuci to w kaloryfery przy 75st lub podgrzeje wodę w zasobniku w zasadzie tak przy okazji :D :D bez wchodzenia w tryb praca. oczywiście uzywanie termostatu nabiera jak największego sensu czym na dworze jest cieplej -5 -0 do 5st i więcej, lub jeżeli masz super ocieplony dom, który wolno się wychładza.

znajdź tylko odpowiednie miejsce w domu żeby tam umieścić termostat, ja mam go w pracowni, nikt za często tu nie przebywa, jak również sam w sobie pokój ten szybko się nie wychładza - temp. w tym pomieszczeniu będzie zarządzać ciepłem w całym domu.

I bardzo ważne, kaloryfer w tym pokoju musi być odkręcony na max w pozostalych pomiesczeniach możemy dalej uzywać termostatów.

pzdr

Dzięki gslaw.Jesteś nieoceniony :lol: .Zaraz się pobawię w matematyka.U mnie cały czas piec jest w podtrzymaniu.W zasadzie zachowuje się tak jak latem,kiedy grzeje tylko CWU.Oczywiście idzie wtedy o niebo mniej opału,bo i zapotrzebowanie jest mniejsze.Zrobiłam taki eksperyment:wydłużyłam czas "o" tylko o dwie min.(do 15min.)W ostatniej chwili uratowałam sytuację... :evil: żar już się przesypał i piec był bliski wygaszenia.Dziwna sprawa :o ,nie sądzisz?

coś naprawde jest nie tak z tym opałem, opisz jakimasz płomień, czy kopci?

czy przewody kominowe nie przytkały się.

może jest tam dużo miału dlatego robi się lawa/budyń?

wrzuć swoje nastawy w kalkulator - zobaczysz że miesięczne zuzycie pomimo, ze piec jest w podtrzymaniu wynosi ponad 1t.

co do termostatu pok polecam, naprawdę się przyda.

tylko oczywiście bezprzewodowy.

coś naprawde jest nie tak z tym opałem, opisz jakimasz płomień, czy kopci?

czy przewody kominowe nie przytkały się.

może jest tam dużo miału dlatego robi się lawa/budyń?

Owszem,na moje oko jest tam jakieś 50% miału.Aż cud,że ślimak może to przepchnąć :o .O przewody raczej dbam,były czyszczone jesienią,wyczystka przy czopuchu-we środę.Płomień jest słaby,lub nie ma go wcale,piec zasyfiony totalnie!Sadza wisi w nim jak pajęczyna.Sprawdziłam,że i dym z komina jakiś czarny leci...dotychczas był w ogóle niezauważalny!Jednak po otwarciu drzwiczek pieca - nie kopci...na szczęście. :-?

Moim zdaniem termostat można zamontować w dowolnym miejscu w mieszkaniu z tym że należy dokładnie zmierzyć tmp. w całym mieszkaniu i sprawdzić o ile wyższa lub niższa jest tmp. w miejscu w którym zamontujemy swój termostat i o tyle musimy podnieść lub obniżyć ustawienia swojego termostatu.

Co do wyboru termostatu to przetestowałem ich dla zabawy kilkanaście modeli i prawda jest taka że poza zbędnymi "wodotryskami" które utrudniają ich obsługę niczym się nie różnią ( poza ceną bo ta naprawdę potrafi być przesadzona).

Ja osobiście zamontowany mam termostat na parterze w salonie. Biorąc pod uwagę że cały parter mam ogrzewany podłogowo zależało mi na tym żeby termostat miał jak najniższą histerezę . Termostat który wybrałem posiada histerezę 0.1stopnia . Moim osobistym zdaniem to jak najniższa histereza przemawia na korzyść termostatu i tylko niska histereza pozwala oszczędzać opał . Te z histerezą rzędu 1stopnia moim zdaniem nie wiele maja wspólnego z oszczędzaniem ;)

Jak lepiej podłączyć termostat pod pompki czy może pod piec.

pozdrawiam

Ze względów bezpieczeństwa tylko i wyłącznie piec. Podłączenie pod piec tak naprawdę wyłącza tylko pompy a piec przechodzi w stan czuwania a sterownik pieca cały czas czuwa nad naszym bezpieczeństwem , gdy tmp. na kotle wzrośnie powyżej 75stopni pompy zostaną automatycznie załączone az tmp opadnie do bezpiecznej

Moim zdaniem termostat można zamontować w dowolnym miejscu w mieszkaniu z tym że należy dokładnie zmierzyć tmp. w całym mieszkaniu i sprawdzić o ile wyższa lub niższa jest tmp. w miejscu w którym zamontujemy swój termostat i o tyle musimy podnieść lub obniżyć ustawienia swojego termostatu.

mi się jednak wydaje że pomieszczenie ma znaczenie dlatego, ze róznia się one między sobą bezwładnośćia temperaturową, jeden dłużej trzymaj ciepło inne krócej. może to powodować że, niektóte pomiesczenia będa niedogrzane zaś inne przegrzane. moim zdaniem powinno to być miejsce srednie.

0,1 histeryzy jest dobra dla pieców gazowych, ktore nagrzewaja się bardzo szybko i ciagłe skakanie temp o 0,1 st nie sparwai im większego kłopotu. W przypadku węglowaca sprawa ma się troche inaczej, żeby się rozbujał na pełnej mocy potrzebuje co najmniej 15-20min.

wydaje mi się że 0,4 jest ok.

pzdr

Mój układ przedstawia się następująco. Układ otwarty poprzez wymiennik płytowy zasila pierwsza pompka. Druga pompka za wymiennikiem płytowym w układzie zamkniętym podaje na sprzęgło hydrauliczne. Trzecia pompka za sprzęgłem zasila grzejniki natomiast czwarta z zaworem 3-drożnym zasila podłogówkę.

Jak to wszystko zasterować. Mam sterownik Auraton bezprzewodowy.

pozdrawiam

Mój układ przedstawia się następująco. Układ otwarty poprzez wymiennik płytowy zasila pierwsza pompka. Druga pompka za wymiennikiem płytowym w układzie zamkniętym podaje na sprzęgło hydrauliczne. Trzecia pompka za sprzęgłem zasila grzejniki natomiast czwarta z zaworem 3-drożnym zasila podłogówkę.

Jak to wszystko zasterować. Mam sterownik Auraton bezprzewodowy.

pozdrawiam

rozumiem, że wszystkie pompy chodzą 24h i chciałbyś żeby wyłączały się gdy piec wchodzi w podtrzymanie lub gdy się rozgrzewa. niepamiętam jaki masz sterownik w piecu Reg5 chyba.

Najprościej byłoby zrobić tak:

Termostat auraton podłaczamy do pieca , tzn do sterowinka w piecu.

dalej... standardowo z pieca zasilana jest pierwsza pompa CO, do tego zasilania trzeba podłączyć wszystki pozostałe trzy pompy, razem 4szt - powinien pociagnąć. najałtwiej jest zrobić to tak: na kablu wychodzącym z pieca zamontuj gniazdo rozgałęziacz na 4 wtyczki - jak w przedłużaczach - zaś na kablach zasilających pompy wtyczki (byc może masz już je zamontowane na 3 pompach oprócz tej pierwszej do wymiennika). Podłaczasz wszystkie wtyczki do gnizada od pieca i sterowanie gotowe. jak piec włacz pompy to wszytskie na raz, jak wyłącza to też wszystkie razem - zaoszczędzisz trochę prądu. 8) .

sytuacja się może trochę skomplikować jak byś chciał żeby pompy włączały się niezależnie od siebie lub jeżeli twój sterownik to R501.

pzdr

Witam

Miałem podpięte pompki pod termostat, który je wyłączył i zagotowało wodę w kotle. Podepnę jutro wszystkie pod kocioł. Mam w związku z tym pytanie. Wiem że w podtrzymaniu piec schodzi do niskiej temperatury. Czy można to zmienić w ustawieniach. Czy piec włączy pompy po osiągnięciu wysokiej temp. Chodzi mi o zabezpieczenie przed zagotowaniem. Czy też tą temp. można zmienić. Mam stary sterownik to chyba będzie R501.

pozdrawiam

piec w podtrzymaniu nie schodzi do niskich temp, przeciwnie wchodzi na coraz wyższą aż do 75st, wtedy załacza się zabezpieczenie i piec włącza pompy, schładzając się tym samym. Podłaczanie termostatu pok. do pomp jest wręcz niebezpieczne. Musisz koniecznie podłączyć go do pieca.

jeżeli chesz sterować pompami w zależności od temp pieca, będziez musiał kupić sobie sterownik do pomp CO i do niego podłaczyć pompy, które są za wymiennikiem a czujnik temp. sterownika podłączysz do wymiennika. pierwsza pompa pompująca do wymiennika zostaje podlączona tak jak była, do pieca.

pzdr