radzesobiesama 16.12.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Widzę, że każdy z nas usilnie szuka oszczędności w ogrzewaniu, jednak rzeczywistość nas nie rozpieszcza.Bardzo dużo kontrowersji w naszych ustawieniach budzi parametr "U". Ja również próbowałam już wszystkiego... Jednak z moich obserwacji wynika,że duża wartość U daje lepsze rezultaty.Nie wierzę, że więcej ciepła ucieka w komin.U mnie przy U50 piec zdecydowanie szybciej osiąga wysoką temperaturę i zdecydowanie dłużej pozostaje w podtrzymaniu.Na pewno w ciągu 1 godz. zegarowej piec krócej pracuje niż przebywa w podtrzymaniu.Płomień jest silny,szeroki i duży,węgiel nie tworzy żadnych spieków,wszystko się spala na popiół.W piecu nie ma sadzy,tylko taki szary proszek o którym pisał franzkru.Zauważyłam też, że kiedy wyłączam na dzień podłogówkę,piec musi potem częściej się włączać,żeby ją dogrzać i nadrobić straty.Ażeby nie było za ciepło,włączyłam tylko grzanie podłogi non stop w salonie.Reszta jest na obecne temperatury zewn. wyłączona.Efekt- na parterze 22 st.Dla mnie w zupełności wystarczy.d23, b160, U50, o60, L1,wentylator otwarty na 1 cm,czopuch na maxa.Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 16.12.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Widzę, że każdy z nas usilnie szuka oszczędności w ogrzewaniu, jednak rzeczywistość nas nie rozpieszcza.Bardzo dużo kontrowersji w naszych ustawieniach budzi parametr "U". Ja również próbowałam już wszystkiego... Jednak z moich obserwacji wynika,że duża wartość U daje lepsze rezultaty.Nie wierzę, że więcej ciepła ucieka w komin.U mnie przy U50 piec zdecydowanie szybciej osiąga wysoką temperaturę i zdecydowanie dłużej pozostaje w podtrzymaniu.Na pewno w ciągu 1 godz. zegarowej piec krócej pracuje niż przebywa w podtrzymaniu.Płomień jest silny,szeroki i duży,węgiel nie tworzy żadnych spieków,wszystko się spala na popiół.W piecu nie ma sadzy,tylko taki szary proszek o którym pisał franzkru.Zauważyłam też, że kiedy wyłączam na dzień podłogówkę,piec musi potem częściej się włączać,żeby ją dogrzać i nadrobić straty.Ażeby nie było za ciepło,włączyłam tylko grzanie podłogi non stop w salonie.Reszta jest na obecne temperatury zewn. wyłączona.Efekt- na parterze 22 st.Dla mnie w zupełności wystarczy. d23, b160, U50, o60, L1,wentylator otwarty na 1 cm,czopuch na maxa. Pozdrawiam i życzę powodzenia. A jakie masz splanie na dobę ? Szukam dobrych ustawień pieca, tzn takich przy którym wyciągnie mi całą energię cieplną z węgla. Duże U piszesz.. hmm.. spróbuje, zaraz po ustawieniach egoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibius 16.12.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 (edytowane) tak jak radzesobiesama uwazam, ze lepiej nie wyłączać całkiem podłogówki, bo za duzo energii potrzeba zeby znowu ją rozbujać. moje nastawy:n-64d-24U-28b-120o-45L-1reszta na 10przesłona ok.2cmczopuch otwarty na fullzawor 4d na 4-5 (10 to cała woda z powrotem do pieca)spalanie do dzisiaj okolo 22kg/dobepodłogówką steruje za pomocą zaworów RTLz moich obserwacji wynika, ze lepsze troche większe d, piec szybciej wchodzi na zadaną temperature. przy niższym U nie dopalał się węgiel. zobaczymy co będzie dalej, bo dzisiaj dużo zimniej już na dworze i podobno ma tak troche potrzymać.no i te spieki, nie moge sie w tym roku pozbyć ich całkiem, pewnie wina węgla. w zeszłym roku w popielniku był tylko pył. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez zibius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 17.12.2010 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Ustawiłem n-60, U-30,d-23, oslona wentylatora na 2,5cm i wyglada na to ze wegiel sapla sie podobnie do poprzednich ustawien. Nie ma moze super spalonego wegle na drobniutki popiol i wokol paleniska tworzy sie korona. Ale po poruszaniu pogrzebaczem rozpada sie na dosyc drobny popiół z niewielka iloscia spiekow. No i chyba piec wchodzi szybciej na temp. Co do spalania to nie wiem bo ustawilem to wczoraj kolo 23:00. Ale nie zauwazylem zeby zeszlo za duzo wegla. Temp na zewnatrz dziś rano to -21stopni. W domu tyle samo tylko ze na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 17.12.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 WITAMmam pytanko do egosc i franzkrujakie macie spalanie przy waszych ustawach? skad macie eko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 17.12.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 WITAM mam pytanko do egosc i franzkru jakie macie spalanie przy waszych ustawach? skad macie eko? U mnie jak narazie wychodzi koło 30-35kg/doba. Jutro bede wiedział ile mi spalilo wegla na nowych ustawieniach. Eko mam ze składu... retopal, suchy bo lezy od 4 miesiecy w parcianych workach (w zeszlym roku mialem w foliowych i z niektorych sie wylewalo po 5 miesiacach lezakowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 17.12.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 ja ogolnie daje papu z kazimierza-juliusza(kupiony latem na kopalni) ina moich ustwach (pare postow wstecz podawalem) przu tych mrozach 140 kg wystarcza mi na 5,5 -6 dni. pieknie wypala idlugo jest w podtrzymaniu (jak na stara instalacje , dom nie do konca ocieplony, pompaco na III biegu)natomiast twoje ustawy oprocz U( umnie 20, przeslona na ok polowe) dalem przedwczoraj dla 50kg eko zakupionego w jednym z marketow (worek prawi25zl!!! horror, tona wychodzi 1000!!!) , ale szybko osiaga zadana temperature n-60 ,a w podtrzymaniu podbija do 68. popiol lekko grubawy bez spiekow.z tego co widze to do ok 6 rano powinno starczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 17.12.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 SZANOWNI FORUMOWICZE!!!!!!!Po 4 latach eksploatacji kociolka myslalem ze znam jego budowe, zasade dzialania, itp... DO DZISIEJSZEGO DNIA.W instrukcji tam gdzie jest opisana budowa kotla znalazlem: 10-KIEROWNICA CIAGU! w zwiazku ztym mam pytania:1) Czy ktos zwas wie gdzie to cos sie znajduje?2) czy to jest ruchome , czy stale i do czego sluzy?jak dla mnie moze miec to zwiazek z czasem pobytu kotla w podtrzymaniu. (moze sie za bardzo ludze???)3)w schemacie sterownika r-501 pompa jest polaczona do portow 10 i 8. MOZE KTOS WIE DLACZEGO PORT 9 JEST PUSTY????CO TEN PORT OBSLUGUJE???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekras 17.12.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Posiadam instrukcje ( PDF) obsługi od pieca Keler Jak wiesz jest to ten sam piec . Więc 10-kierownica ciągu to jest zagięta blacha zaraz za górnymi drzwiami . przynajmniej tak widać na rysunku jeśli chcesz to ci wyśle tą instrukcje Edytowane 17 Grudnia 2010 przez irekras literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb34 18.12.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Witam, U mnie wychodzi zuzycie 35 kg/dobe.Teraz temperaturki maja pojsc wyzej takze mam nadzieje ze sie zmniejszy zuzycie:). Pytanko do "franzkru" - jakie masz "o" i "b" przy Twoich ostatnich zmianach ustawien? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 20.12.2010 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Sprawdzałem ustawienia przy mniejszym U i bardziej otwartej przysłonie do połowy oraz większe U i przysłona przymknięta na ok. 1 cm. Spalanie przy drugim wariancie mniejsze. Pozostałe parametry bez zmian. U mnie też ok. 35 kg przy dużych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.12.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Wegiel sie skonczyl dzis z ranca 13.12. czyli znow 6,5 dnia Rano wygasilem, popoludniu uszczelnie silikonem retorte i napakuje do pelna i rozpale ... Skonczyl sie 18.12. wieczorkiem czyli 5,5 dnia Poznym wieczorem zapakowany na maks MASAKRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 20.12.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Witam, U mnie wychodzi zuzycie 35 kg/dobe. Teraz temperaturki maja pojsc wyzej takze mam nadzieje ze sie zmniejszy zuzycie:). Pytanko do "franzkru" - jakie masz "o" i "b" przy Twoich ostatnich zmianach ustawien? Pozdrawiam o - 40sec b - 280sec W czasie ostatnich mrozów spalanie wyszło mi koło 40kg/doba. Dużo, no ale dom też spory i nie ocieplony dach do końca więc sporo ciepła ucieka. Przy wysokich ustawieniach wentylatora U=30 i d=23, węgiel spalał się dosyć dobrze. Przy czym nie bylo większych róznic pomiędzy tym a U=20 i d=13 jesli chodzi o spalanie. Natomiast piec wchodzi szybciej na zadaną temp n=60. I nie tworzy się zatykająca bryła mega spieku. Co do tworzenia sie małych spieków to chyba już wina samego węgla bo przy obu tworzą sie podobne. Przy czym w tych wyższych ustawieniach więcej jest drobnego pyłu w piecu ale to przez to ze wiecej zostało wydmuchane z paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egosc 20.12.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Witam, u mnie też mało nie spaliła 'bestia' w największe mrozy, 30kg albo lepiej przez ostatnie 7dób (od 13go) ok 170kg czyli średnio 24-25kg na dobę palę eko z KW Piast, nie narzekam, piec czyszczę raz w tygodniu wypróbowałem ustawienia pietruch78 d30;b90;o25;U20- w wielkie mrozy sprawdziły się pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jazon1973 20.12.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 witam,moje obecne ustawy : U=21, d=18, o=40, b=300, u=38,n=60,przepustnica na połowę. Wygląda dużo lepiej. W sobotę sprawdzę czopuch oraz zobaczę jak ze spalaniem. Podziękowania dla pietruch78 gslaw zmieniłem nastawy U=29, d=22, o=45, b=300, u=38,n=60,przepustnica na połowę dobrze się węgiel spala ,temp szybko idzie na piecu, ale duzo idzie węgla ok,38 kg/dobę (temp. na zewnątrz - 11-16, w domu + 21) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 21.12.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 U mnie tez nastawy wysokiego U=30 się sprawdziły. Piec szybko wchodzi na temp jedynie z tego co zauwazylem duzo ciepla ucieka kominem. Przy malym U=20 rura spalinowa byla ciepla, przy U=30 jest gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lomoth 21.12.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Witam. Jeżeli ktoś mógłby wyjaśnić tajemniczo brzmiące symbole typu n, d, U itd.....Jeżeli nie jest to jakiś tajemny kod wyznawców wielkiego Elektrometa. Mój sterownik wraz z instrukcją niestety nie posiada tych symboli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekras 22.12.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Na stronie nr 100 są wyjaśnienia ponieważ już ktoś się oto pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb34 22.12.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Witam wszystkich, Zrobilo sie w koncu troszke cieplej:) - zobaczymy jak na dlugo.Jakie macie ustawienia na teraz? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falcon75 22.12.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 słuchajcie jakie ustawic parametry przy piecu 25 kw i sterowniku r501 zeby osiagnąc temperature 70 stopni, jak chopuch i wiatr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts