piotrulex 23.08.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Witam. Dzis zakupiłem ze sprawdzonego źrodła 2,5 tony ekogroszku luzem o deklarowanej kaloryczności 28. Z zeszłego roku z zakupionych 3t nieco mi zostało więc zakup może wystarczy Cena 780zł/tona + transport do 3 ton 17km 50zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.08.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 W weekend majowy sporo gości mamy w domu więc i kociołek chodzi na podtrzymaniu aby CWU była ciepła Kocioł oficjalnie wygaszono 06.05. w niedzielę a teraz ruszta i co 2 dni palenie stemplami aby było się w czym wykąpać Cały czas stemplami, trochę jeszcze ich jest, oby zima przyszła jak najpóźniej a jesień była taka jak rok temu, no może z nieco większą ilością opadów deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 23.08.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 a ja po uszczelnieniu retory doznalem nowego zjawiska. wczesniej, grzejac cwu, ustawialem piec na 35st, a on , glownie na podtrzymaniu grzal ja do 42 - 45, wiec chodzil non stop. po uszczelnieniu retory, ustawiony na 35 i grzeje tak, ze na podtrzymaniu po 3 dniach osiaga 85st i musze go wylaczyc. potem przez 3 dni zuzywam cwu i odpalam piec na 3 dni. malo to wygodne, ale chyba oszczedne, bo z 30 dni na 120 kg zrobilo sie >40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkotula 23.08.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 a ja po uszczelnieniu retory doznalem nowego zjawiska. wczesniej, grzejac cwu, ustawialem piec na 35st, a on , glownie na podtrzymaniu grzal ja do 42 - 45, wiec chodzil non stop. po uszczelnieniu retory, ustawiony na 35 i grzeje tak, ze na podtrzymaniu po 3 dniach osiaga 85st i musze go wylaczyc. potem przez 3 dni zuzywam cwu i odpalam piec na 3 dni. malo to wygodne, ale chyba oszczedne, bo z 30 dni na 120 kg zrobilo sie >40. To do ilu stopni nagrzeje ci tę wodę skoro CO osiąga 85 stopni?(na ile masz nastawioną temp cwu?)Nie myl pojęcia nastawy temp CO(35stopni) z tym że piec grzeje CO do 35 stopni a jak tą temp. osiągnie to przechodzi w podtrzymanie bo tak nie jest. Temperatura CO w podtrzymaniu jest uzależniona też od temperatury zewnętrznej więc jak teraz masz upał to na sterowniku dodajesz jakieś 5 minut a jak przyjdzie ochłodzenie to odejmniesz jakieś 5 minut.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkotula 23.08.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 a ja po uszczelnieniu retory doznalem nowego zjawiska. wczesniej, grzejac cwu, ustawialem piec na 35st, a on , op.glownie na podtrzymaniu grzal ja do 42 - 45, wiec chodzil non stop po uszczelnieniu retory, ustawiony na 35 i grzeje tak, ze na podtrzymaniu po 3 dniach osiaga 85st i musze go wylaczyc. potem przez 3 dni zuzywam cwu i odpalam piec na 3 dni. malo to wygodne, ale chyba oszczedne, bo z 30 dni na 120 kg zrobilo sie >40. 1) wczesniej, grzejac cwu, ustawialem piec na 35st- nie ustawiłeś żadnego pieca na 35 st. ponieważ piec w trybie LATO ma odgórnie ustawioną temp CO na 35 st. więc nie pisz bredni. 2) op.glownie na podtrzymaniu grzal ja do 42 - 45, wiec chodzil non stop- tak miało być 3) po uszczelnieniu retory, ustawiony na 35 i grzeje tak, ze na podtrzymaniu po 3 dniach osiaga 85st i musze go wylaczyc. Uszczelnienie retory nic nie dało. Problem polega na tym że trafiłeś na upały i stąd wziął się problem z przegrzewaniem wody CO. Nie wpadłeś przy tym na pomysł żeby zwiększyć czas podtrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz111 23.08.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam!Troszkę poczytałem to co piszecie ale nie wszystko i nurtuje mnie kilka pytań bo widzę że wiedze macie dużą!Mam Piec 25 kW dom ocieplony sama instalacja centralnego ogrzewania bez podłogówki.Chciałbym podłączyć zbiornik cwu a w domu jest 5 osób - jaki najlepiej wybrać zbiornik 200 250 czy 300 l- z jedną wężownicą czy z dwoma bo moze kiedyś by się do drugiej coś podłączyło- jak podłączyć piec z zbiornikiem ( podłączyć do instalacji centralnego czy wyjść nowym wyjściem zasilania? bo chciałbym też żeby podgrzewał wodę cwu nie tylko w zimie ale i w lecie też) bo pewnie pasowało by w lecie zaworem zamknąć wyjście wody na grzejniki.-napewno bedzie potrzebna dodatkowa pompka która będzie przepychała wodę żeby w kranach była ciepła, a nie czekać na ciepłą wodę zanim dotrze z zbiornika.- termometr ciepłej wody gdzie się montuje? Pomóżcie napiszcie jak to wszystko podłączyć jakieś zdjęcie bo chciałbym troszkę wchłonąć wiedzy zanim umówie się z jakimś gościem który bedzie mi to wszystko robił! Jakiś rysunek instalacji jak podłączyćbłagam o pomoc pozdrawiam Łukasz Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Łukasz111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 24.08.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 1) wczesniej, grzejac cwu, ustawialem piec na 35st- nie ustawiłeś żadnego pieca na 35 st. ponieważ piec w trybie LATO ma odgórnie ustawioną temp CO na 35 st. więc nie pisz bredni[\b]. 2) op.glownie na podtrzymaniu grzal ja do 42 - 45, wiec chodzil non stop- tak miało być 3) po uszczelnieniu retory, ustawiony na 35 i grzeje tak, ze na podtrzymaniu po 3 dniach osiaga 85st i musze go wylaczyc. Uszczelnienie retory nic nie dało. Problem polega na tym że trafiłeś na upały i stąd wziął się problem z przegrzewaniem wody CO. Nie wpadłeś przy tym na pomysł żeby zwiększyć czas podtrzymania w zasadzie na tak arogancki post nie powinno sie odpowiadac, ale będę ponad to. Piec nie jest na funkcji lato, czujnik temp. zewnętrznej nie jest podłączony do pieca (obecnie zresztą jest wyłączony). Przed uszczelnieniem retory i po uszczelnieniu retory ustawienia na piecu są identyczne. Temp. zadana n=35stC. To, że teraz nagrzewa wodę do 85stC, to konsekwencja uszczelnienia retory. Główkuj teraz mądralo, jak to u mnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 24.08.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam! Troszkę poczytałem to co piszecie ale nie wszystko i nurtuje mnie kilka pytań bo widzę że wiedze macie dużą! Mam Piec 25 kW dom ocieplony sama instalacja centralnego ogrzewania bez podłogówki. Chciałbym podłączyć zbiornik cwu a w domu jest 5 osób - jaki najlepiej wybrać zbiornik 200 250 czy 300 l - z jedną wężownicą czy z dwoma bo moze kiedyś by się do drugiej coś podłączyło - jak podłączyć piec z zbiornikiem ( podłączyć do instalacji centralnego czy wyjść nowym wyjściem zasilania? bo chciałbym też żeby podgrzewał wodę cwu nie tylko w zimie ale i w lecie też) bo pewnie pasowało by w lecie zaworem zamknąć wyjście wody na grzejniki. -napewno bedzie potrzebna dodatkowa pompka która będzie przepychała wodę żeby w kranach była ciepła, a nie czekać na ciepłą wodę zanim dotrze z zbiornika. - termometr ciepłej wody gdzie się montuje? Pomóżcie napiszcie jak to wszystko podłączyć jakieś zdjęcie bo chciałbym troszkę wchłonąć wiedzy zanim umówie się z jakimś gościem który bedzie mi to wszystko robił! Jakiś rysunek instalacji jak podłączyć błagam o pomoc pozdrawiam Łukasz Zbiornik warto wziąśc jak najwiekszy, by był w stanie akumulować ciepłą wodę latem. np 1000l. Jedna wężownica do CWU. Druga zapasowa do np solara, ale przy groszku solar jest nieopłacalny, więc w sumie niepotrzebna. Warto za to mieć mozliwosc załozenia grzałki aby w czasie awarii pieca grzać cwu prądem. Może raz na 10 lat się przyda. Pdołączenie: piec, bufor, kaloryfery połączone razem. Pompa na obwodzie piec - zbiornik i druga na obwodzie zbiornik - kaloryfery. Cwu przez wężownice, na 3j pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkotula 24.08.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 w zasadzie na tak arogancki post nie powinno sie odpowiadac, ale będę ponad to. Piec nie jest na funkcji lato, czujnik temp. zewnętrznej nie jest podłączony do pieca (obecnie zresztą jest wyłączony). Przed uszczelnieniem retory i po uszczelnieniu retory ustawienia na piecu są identyczne. Temp. zadana n=35stC. To, że teraz nagrzewa wodę do 85stC, to konsekwencja uszczelnienia retory. Główkuj teraz mądralo, jak to u mnie działa. Dlaczego nie korzystasz z trybu LATO? Tryb LATO jest po to żeby z niego korzystać poza sezonem, dlaczego ty tego nie robisz? Sam napisałeś że co parę dni wygaszasz piec a potem go rozpalasz,czy to jest wygodne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkotula 24.08.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam! Troszkę poczytałem to co piszecie ale nie wszystko i nurtuje mnie kilka pytań bo widzę że wiedze macie dużą! Mam Piec 25 kW dom ocieplony sama instalacja centralnego ogrzewania bez podłogówki. Chciałbym podłączyć zbiornik cwu a w domu jest 5 osób - jaki najlepiej wybrać zbiornik 200 250 czy 300 l - z jedną wężownicą czy z dwoma bo moze kiedyś by się do drugiej coś podłączyło - jak podłączyć piec z zbiornikiem ( podłączyć do instalacji centralnego czy wyjść nowym wyjściem zasilania? bo chciałbym też żeby podgrzewał wodę cwu nie tylko w zimie ale i w lecie też) bo pewnie pasowało by w lecie zaworem zamknąć wyjście wody na grzejniki. -napewno bedzie potrzebna dodatkowa pompka która będzie przepychała wodę żeby w kranach była ciepła, a nie czekać na ciepłą wodę zanim dotrze z zbiornika. - termometr ciepłej wody gdzie się montuje? Pomóżcie napiszcie jak to wszystko podłączyć jakieś zdjęcie bo chciałbym troszkę wchłonąć wiedzy zanim umówie się z jakimś gościem który bedzie mi to wszystko robił! Jakiś rysunek instalacji jak podłączyć błagam o pomoc pozdrawiam Łukasz Po co zbiornik większy niż 150 -200 litrów nie widzę takiej potrzeby nawet dla 5 osobowej rodziny wybrałbym 150(koszt i miejsce), po co zamykać zawór na grzejniki latem( do tego służy tryb LATO żeby tego nie robić) Po co solary? zaczną się spłacać najwcześniej po 20 latach a do tego czasu to je wyrzucisz ze starości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 24.08.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Dlaczego nie korzystasz z trybu LATO? Tryb LATO jest po to żeby z niego korzystać poza sezonem, dlaczego ty tego nie robisz? Sam napisałeś że co parę dni wygaszasz piec a potem go rozpalasz,czy to jest wygodne? Pozdrawiam jak mam ustawic tryb lato i czym sie rozni od zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkotula 24.08.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 jak mam ustawic tryb lato i czym sie rozni od zimy? Zastanawiam się nad tym jak ci to funkcjonuje ,możesz odpisać jakiej pojemności posiadasz zbiornik CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 24.08.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Zastanawiam się nad tym jak ci to funkcjonuje ,możesz odpisać jakiej pojemności posiadasz zbiornik CWU ? nie posiadam zbiornika cwu. Jak z tym latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz111 24.08.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam!Kolego qwert czy mógłbyś w wolnej chwili napisać krok po kroku jak jest to wszystko podłączyć. I jak w lecie lub poza sezonem grzewczym ustawić żeby tylko piec grzał wodę w zbiorniku a nie całą instalację! Bardzo byłbym wdzięcznyPozdrawiam Łukasz Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Łukasz111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkotula 25.08.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Witam! Kolego qwert czy mógłbyś w wolnej chwili napisać krok po kroku jak jest to wszystko podłączyć. I jak w lecie lub poza sezonem grzewczym ustawić żeby tylko piec grzał wodę w zbiorniku a nie całą instalację! Bardzo byłbym wdzięczny Pozdrawiam Łukasz Kolega ci już odpisał to co wiedział czyli masło maślane. Jakiego masz meila?- to ci jutro poślę schemat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz111 25.08.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 To mój email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek 25kW 29.08.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Witam! Kolego qwert czy mógłbyś w wolnej chwili napisać krok po kroku jak jest to wszystko podłączyć. I jak w lecie lub poza sezonem grzewczym ustawić żeby tylko piec grzał wodę w zbiorniku a nie całą instalację! Bardzo byłbym wdzięczny Pozdrawiam Łukasz Witam! Tu jest link do krótkiego filmu jak ustawić piec na lato. http://youtu.be/ejlRZPAs6V8 pozdrawiam W.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 03.09.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Witam! Tu jest link do krótkiego filmu jak ustawić piec na lato. http://youtu.be/ejlRZPAs6V8 pozdrawiam W.K. Witam, do tego problemu małe sprostowanie. Nie wiem, co to za sterownik na załączonym filmie , ale u mnie w sterowniku R501 nie ma możliwości zmiany priorytetu (testowane włącznie z telefonem do serwisu oraz pisałem na forum we wcześniejszych postach). Fabrycznie jest ustawiony priorytet CWU i kropka. Ja robię tak, iż wklepuję swoje ustawienia na lato, zawór 4d na zero i gitara gra. A z innej beczki, jak co roku, przynajmniej u nas, robi się problem z eko, więc czym prędzej poleciałem do zaznajomionego składu i zakupiłem Juliana po 730 luzem. Na innych składach już tylko Chwałowice,ale jakoś mi nie leżą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 07.09.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 mam pytanie: czy w trybie "lato" konieczne jest ustawienie priorytetu cwu czy nie? Pytanie może głupie ale wciąż uczę się obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksimus21 09.09.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum. Kupiłem piec Elektromet Eko-KWPR 25 Dual. Mam problem, żeby go ustawić na lato, na grzanie wody. Na obudowie regulatora mam napisane, że jest to reg05, ale w instrukcji, że reg07. Mam tu wiele opcji. Telefonicznie serwis podał mi takie ustawienia:opcja LATO, temp wody 55C, wentylator 20-25%, węgiel 20%, czas przerwy 120s, długość cyklu podtrzymania 40min. Ja ustawiłem inaczej wentylator 10%, węgiel 5%, reszta bez zmian. Przez tydzień było nawet dobrze, ale teraz zauważyłem że nie wypala się wszystko (tworzą sie takie "zgrzewy" kuliste o średnicy ok. 5-8 cm)Na regulatorze mam takie opcje:A. Ustawienia Temperatur 1. Temp. Wody Grzewczej, na wyświetalczu pojawania sie: (!35C) i nie mogę tego przestawić, wykrzyknik miga 2. Wartość obniżenia temp 1 3. Wartość obniżenia temp 2 4. Temp załącznika pompy CO 5. Temp. wygaszania kotła 6. Ochrona kotła (przegrzanie) 7. Praca Kotła (LATO-ZIMA)B. Ustawienia kotła 1. Obroty wentylatora 2. Ilość podawanego węgla 3. Czas cyklu pracy 4. czas cyklu podtrzymania 5. czas wybiegu wentylatora 6. czas przedmuchu wentylatora 7. max. temp. podjanika 8. pomiar temp. podajnikaC. Ustawienia CWU 1. temp. zbiornika CWU 2. nadwyżka temp cwu 3. priorytet cwu 4. czas pracy pompy cyrkulacyjnej 5. czas postoju pompy cyrkulacyjnejD. Ustawienia czasu 1. ustawienia zegara 2. czas rozpoczęcia obniżenia 1 3. czas zakończenia obniżenia 1 4. czas rozpoczęcia obniżenia 2 5. czas zakończenia obniżenia 2 6. pokazuj aktualny czasE. Ustawienia sterownika. Prosze o podanie ustawień na lato i na zimę, chociaż jakieś orjentacyjne.Z góry dziękuje.Max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts