gslaw 08.04.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 To musisz w instr sprawdzić jak piec w tryb letni wprowadzić, albo może wypowie się ktoś kto ma taki ster u siebie.... możliwe, że tak samo trzeba zjechać temp kotła max w dół. Termostat pokojowy wprowadzając piec w podtrzymanie wyłącza pompę CO oraz ustawia zadaną temp na równą wygaszeniu czyli w R501 35stC - co nie oznacza że piec taką temp zanotuje:) - będzie raczej wchodził na coraz wyższą a jak szybko to będzie zależało od ustawienia podtrzymania czyli naszego "o" oraz czasu podajnika i czasu cyklu. Latem zawsze wygaszałem piec dlatego dużo wiem o korozji w tym roku nie będę go wygaszał ale podejrzewam, że zużycie ( tylko na ciepłą wodę) to będzie max 100kg/m-c. Teraz palę węglem z polskich składów węglowych płaciłem 1000zł / tonę. Drogo ale dobrze się pali. Mój sezon zimowy to 4 tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof32 18.04.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 witam Panowie jakie macie ustawienie kotła na grzanie CWU, jakie spalanie i jakim eko. czy warto czeskim?pozdrawiam k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 24.04.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 witam Panowie jakie macie ustawienie kotła na grzanie CWU, jakie spalanie i jakim eko. czy warto czeskim? pozdrawiam k. Witam, ustawień na lato na tym forum było już sporo, nie chce się szukać.... ja grzeję tak: d-24 U-24 c-37 b-90 o-35 L-1 u-14 J-7 F-7 Grzeję już tak od dwóch lat, jeden zbiornik starcza mi na około 2,5 miesiąca. Pracuję bez pompki, zbiornik mam 180l bodajże jak pamiętam i z wody korzysta tylko do higieny 2 osoby plus małoletnie dziecko. Nie mam osobiście doświadczenia z czeskim eko, sąsiad próbował i wniosek był taki, że jedynie do CWU ten węgiel się nadaje. Ale może akurat trafił na taki badziew. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof32 25.04.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam, ustawień na lato na tym forum było już sporo, nie chce się szukać.... ja grzeję tak: d-24 U-24 c-37 b-90 o-35 L-1 u-14 J-7 F-7 Grzeję już tak od dwóch lat, jeden zbiornik starcza mi na około 2,5 miesiąca. Pracuję bez pompki, zbiornik mam 180l bodajże jak pamiętam i z wody korzysta tylko do higieny 2 osoby plus małoletnie dziecko. Nie mam osobiście doświadczenia z czeskim eko, sąsiad próbował i wniosek był taki, że jedynie do CWU ten węgiel się nadaje. Ale może akurat trafił na taki badziew. Pozdrawiam Ja pale od 3 dni spalanie ok 10 kg na dobę zbiornik 140 l trochę dużo, wczoraj otwarłem czopuch i jakby szybciej się nagrzewał, zostawiłem otwarte 2 grzejniki i czasami są ciepłe. Instalacja od zasilania jest zimna, od powrotu ciepła. Czy to możliwe "dochodzi" do grzejników 2 kondygnacje wyżej? moje ustawienia to: temp cwu 42 nadwyżka temp cwu 7 temp załączenia pompy CO 70 czas cyklu pracy 120 ilość węgla 20 czas cyklu podtrzymania 45 minut co może byc nie tak? krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 29.04.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) i ja wrzucę swoje letnien54c48u7d13U32b100o55L1J90f40jeszcze czasem włączy mi się ogrzewanie w nocy (puszczam tylko na kaloryfery) dlatego nie powiem dokładnie ile mi zżera tylko na CWU. Krzysztof32Grzejniki należy mieć cały czas otwarte - w razie przegrzania piec musi jakoś się schłodzić a przy zamkniętych nie będzie miał takiej możliwości i może być niebezpiecznie.To, że czasem są ciepłe może własnie oznaczać sytuację gdy piec się przegrzał (u mnie to jest 75st) i musiał się schłodzić poprzez włączenie pompy CO i puszczenie ciepła na kaloryfery. Obserwuj temp kotła jak masz wysoką to zmniejsz węgiel np. 15, wydłuż podtrzymanie do 60 min, zmniejsz czas cyklu do np 90sec. Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez gslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archivi 30.04.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam. Grzejniki mogą grzać się jeszcze grawitacyjnie. Wszystko zależy od instalacji - kolega ma zawór różnicowy, na lato musi zamykać zawór. Ja mam zawór zwrotny - nie mam tego problemu. A zamykanie zaworu od CO to moim zdaniem naprawdę nieporozumienie - tak jak ktoś pisał, w razie przegrzania może być problem... Ja kupiłem sterownik Euroster 2026tx do pieca Elektromet 15KWPR ze sterownikiem REG07 i jestem poprostu zachwycony. Jak dom wymaga tylko chwilowego dogrzania, temperatura na piecu rośnie do zadanej, jak temperatura jest osiągnięta, temperatura na piecu spada do 38st. Tak samo latem CWU - na piecu 35stopni, priorytet CWU + 15stopni, CWU na 40stopni, jak woda wymaga podgrzania to piec wchodzi na 55stopni. Do tego w sterowniku jest uruchamiana pompa CO raz w tygodniu na 1 min - zapobieganie "zastania się" pompy. Moj ustawienia:temp cwu 40nadwyżka temp cwu 15temp załączenia pompy CO 40czas cyklu pracy 120ilość węgla 17czas cyklu podtrzymania 90 minut (!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof32 30.04.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam. Grzejniki mogą grzać się jeszcze grawitacyjnie. Wszystko zależy od instalacji - kolega ma zawór różnicowy, na lato musi zamykać zawór. Ja mam zawór zwrotny - nie mam tego problemu. A zamykanie zaworu od CO to moim zdaniem naprawdę nieporozumienie - tak jak ktoś pisał, w razie przegrzania może być problem... Ja kupiłem sterownik Euroster 2026tx do pieca Elektromet 15KWPR ze sterownikiem REG07 i jestem poprostu zachwycony. Jak dom wymaga tylko chwilowego dogrzania, temperatura na piecu rośnie do zadanej, jak temperatura jest osiągnięta, temperatura na piecu spada do 38st. Tak samo latem CWU - na piecu 35stopni, priorytet CWU + 15stopni, CWU na 40stopni, jak woda wymaga podgrzania to piec wchodzi na 55stopni. Do tego w sterowniku jest uruchamiana pompa CO raz w tygodniu na 1 min - zapobieganie "zastania się" pompy. Moj ustawienia: temp cwu 40 nadwyżka temp cwu 15 temp załączenia pompy CO 40 czas cyklu pracy 120 ilość węgla 17 czas cyklu podtrzymania 90 minut (!) Panowie brak najważniejszej informacji: zużycie paliwa i jakim eko palicie. Ja na próbę wrzuciłem worek czeskiego 25 kg, zużycie 3 dni. co daje 122 zł miesięcznie na samo paliwo. Dziś wrzuciłem 25 kg eko piast. Zobaczymy co będzie. KRZYSZTOF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 14.05.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam. Grzejniki mogą grzać się jeszcze grawitacyjnie. Wszystko zależy od instalacji - kolega ma zawór różnicowy, na lato musi zamykać zawór. Ja mam zawór zwrotny - nie mam tego problemu. A zamykanie zaworu od CO to moim zdaniem naprawdę nieporozumienie - tak jak ktoś pisał, w razie przegrzania może być problem... Ja tak właśnie mam, choć mam z tego powodu mysię czasami plusik. Otóż grzeję sobie w chłodniejsze dni tylko CWU, a kaloryfery od czasu do czasu się nagrzewają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 14.05.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Witam, chciałem się z Wami podzielić refleksjami po zakończonym sezonie. Grzeję nieocieploną kamienicę ponad 200m i 3 metry do góry oraz termostat Euroster 2005TX na pokładzie. Pal licho ustawienia, bo nie oto w tym poście chodzi. Pierwszy raz od czasu jak grzeję niebieskim stworem mam wrażenie,że więcej popiołu wyciągnąłem niż węgla wsypałem. Zakupiłem na jesień 5 ton czarnego badziewia, oczywiście luzem, podobno Julian. Kombinowałem przez miesiąc i dałem za wygraną, spieki takie,że codziennie musiałem chodzić i je rozbijać, oczywiście następstwem tego było opróżnianie popielnika max co 3 dni. Efekt - dwa tygodnie temu przyjechali po popiół - 60 worków 80-litrowych!!! Testowałem ustawienia rożne, mały nadmuch, duży, mniej węgla, mniejsze b, większe b, jednym słowem masakra. Tak poza tym oczywiście fajnie kaloryczny, co nie przesłania na jego negatywną ocenę, nie licząc mojej pracy. Ale niestety nie możemy do końca naszego zakupu sprawdzić, bo inaczej się nawet ten zakupiony węgiel spalał w lecie w CWU gdzie większość doby spędza w podtrzymaniu, a co innego warunki bojowe w zimie.Chyba się sprawdza przerobione powiedzenie z Forresta Gumpa - palenie w piecu jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiadomo na co się trafi:-). Pozdrawiam Edytowane 14 Maja 2013 przez jorg1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 14.05.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 hej jorg, rzeczywiście sporo tego popiołu. Jak sobie przypominam, zimą z mojego węgla na 14 worków 25kg wyciągałem 1 worek popiołu. Za węgiel płaciłem 1000 zł za tonę - to był najlepszy jakim do tej pory paliłem. Ale tak naprawdę nigdy nie wiadomo co nam przywiozą. Z węglem jest podobnie jak z paliwem na stacji benzynowej, nigdy nie wiesz co lejesz. P.S.mój piec ostatnio wygasł i nie bardzo mi się chce go odpalać... ale będę musiał z uwagi na korozję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greyland 24.05.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Mamy za sobą drugi sezon ogrzewania tym piecem. W pierwszym, gdy nowy budynek nie był docieplony spaliliśmy około 5,5 tony (!) od stycznia do kwietnia. Po tym sezonie, gdy budynek został docieplony - mury, a dach i poddasze dopiero w styczniu, ogrzewaliśmy od października do maja i wyszło 4,5 tony. Budynek z lekko ogrzewanym podpiwniczeniem ma łącznie 200 m pow. użytkowej i z wyniku jesteśmy już w miarę zadowoleni. Tak jak w minione lato będziemy grzać częściowo wodę paląc drewno na ruszcie wykonanym samodzielnie, raz dwa razy w tygodniu, reszta pójdzie z grzałki w boilerze, o ile rachunek za prąd nie okaże się druzgocący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof32 27.05.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 ogrzewanie cwu, pełen zasobnik czeskiego groszku 3 tygodnie, chyba trochę dużo, jak to u Was wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik71 23.06.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Dobry. Dawno mnie nie było. Piec działał dobrze, wszystko było OK. Ale niestety ... potrzebuję rady.Piec KW 25 Dual ze sterownikiem reg-07 nie chce działać, wygasł. Kiedy próbuję go uruchomić, niby wszystko jest dobrze.Ledziki na sterowniku się świecą ale ani nie podaje węgla ani nie kręci wentylatorem ( chociaż LEDy wskazują, że podajnik i wentylator działa.)Jeszcze nie mierzyłem, pewnie nie jest podawane napięcie na wyjścia. Przełaczyłem się z ciepłą wodą na grzałkę elektryczną.Co może być ?To już jego 3ci sezon - czyli chyba po gwarancji. Może jutro zadzwonię do Elektrometu, ale proszę o radę, może uda mi się samemu naprawić.Pozdrawiam, Kosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik71 25.06.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Dobry. Poradziłem sobie po przeczytaniu instrukcji - Termostat bezpieczeństwa tzw. STB wyłaczył piec i taki był objaw. /Kosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaber 05.09.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Dzień Dobry O radę proszę. Keller 25W (chyba dokładnie to samo co Elektromet). Pod koniec zeszłej zimy zaczął kapać olej spod trzpienia w który włożona jest zawleczka. Na sezon letni piec wyłączony. Piec 2 lata po gwarancji. Czy do serwisu z tym, czy można samemu temu zaradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 07.09.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Cześć, Możliwe że poleciał uszczelniacz w reduktorze mechanicznym przez który przekazywany jest napęd na ślimak. Mechanizm reduktora w środku zalany jest olejem.Jeżeli to to, to trzeba zdemontować reduktor, rozkręcić go (uwaga w środku jest olej i może się wylać), wygrzebać uszczelniacz i dokupić taki sam - koszt pewenie z jakieś 5zł.Ale zawsze możesz zadzwonić do serwisu i się skonsultować, na pewno doradzą coś bardziej konstruktywnego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.09.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Witam. Dzis zakupiłem ze sprawdzonego źrodła 2,5 tony ekogroszku luzem o deklarowanej kaloryczności 28. Z zeszłego roku z zakupionych 3t nieco mi zostało więc zakup może wystarczy Cena 780zł/tona + transport do 3 ton 17km 50zł Z tego samego źródła ekogroszek do nas parę dni temu dojechał Znów kupione 2,5 tonki gdyż z zeszłego roku znów zostało, mnie niż rok temu ale zostało, wole dokupić kilka woreczków niż ma mi przez lato leżeć tym razem 710 zeta + 70 transport deklarowana chyba 25MJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.09.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 ogrzewanie cwu, pełen zasobnik czeskiego groszku 3 tygodnie, chyba trochę dużo, jak to u Was wygląda? nawet jakby miesiąc to przy 140kg i węglu za 750 zeta daje nam 105 zeta na miesiąc Grzejąc od maja do teraz CWU w bojlerze z grzałką miesięczne rachunki ca cały dom płacę powiedzmy 100 zeta miesięcznie, woda grzeje się w większości w tańszej taryfie z CWU raczej oszczędnie używamy. Do tego kociołek odpoczywa, zero odgłosów pracy, kurzu, sprzątania itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archivi 09.09.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 nawet jakby miesiąc to przy 140kg i węglu za 750 zeta daje nam 105 zeta na miesiąc Grzejąc od maja do teraz CWU w bojlerze z grzałką miesięczne rachunki ca cały dom płacę powiedzmy 100 zeta miesięcznie, woda grzeje się w większości w tańszej taryfie z CWU raczej oszczędnie używamy. Do tego kociołek odpoczywa, zero odgłosów pracy, kurzu, sprzątania itd A jak odpoczywa to co? To rdzewieje! Nauczony nie moim doswiadczeniem i wieloma postami z forum, nie daje latem wytchnienia mojemu elektrometowi 15kw dual. U mnie 125kg wystarcza na 45-50 dni. Wegiel za 600zl co daje ok 50zl miesiecznie... to lato jeszcze z gazem w omu, planowany zakup indukcji jak tylko elektryke zrobie i zdecydowanie rezygnuje z gazu... a co o sprzatania Pieca, dwa razy w miesiacu piwnica zeby z formy przed zima nie wyjsc... ja ogolnie zadowolony, no poza pylem bo to jest za przeproszeniem mega upierdliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 09.09.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 A jak odpoczywa to co? To rdzewieje! a co o sprzatania Pieca, dwa razy w miesiacu piwnica zeby z formy przed zima nie wyjsc... ja ogolnie zadowolony, no poza pylem bo to jest za przeproszeniem mega upierdliwe... W wakacje to chyba nawet nie trzeba sprzątać, spokojnie powinien zmieścić się popiół z co najmniej trzech zasypań, wystarczy dobrze ubijać spieki płaskim skrobakiem i spychać popiół pod retortę - tam jest sporo miejsca (tak jest w moim 25KW) a jak sprzątać to już więcej na raz. Dzięki ubijaniu popiołu zimą sprzątałem raz na 1,5 do 2 tyg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts