Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

Bardzo przepraszam za lamerskie pytanie - jestem nowy :) Nigdzie nie znalazłem dokładnego opisu literek do funkcji sterownika. Czy może ktos dopisać do opisów z instrukcji Wasze przypisane literki ( c, d,L.....) Z góry dziękuję. Przygotowałem poniżej listę, tylko trzeba wstawić.

TEMPERATURA WODY=

WARTOŚĆ OBNIŻENIA1=

WARTOŚĆ OBNIŻENIA2=

OBROTY WENTYLATORA=

TEMPERATURA ZBIORNIKA CWU =

ILOŚĆ PODAWANEGO WĘGLA=

-----------------

CZAS CYKLU PRACY=

CZAS CYKLU PODTRZYMANIA=

CZAS WYBIEGU WENTYLATORA=

CZAS PRZEDMUCHU WENTYLATORA=

TEMPERATURAZAŁĄCZENIA POMPY CO =

TEMPERATUR WYGASZENIA KOTŁA=

CZAS PRACY POMPY CYRKULACYJNEJ=

CZAS POSTOJU POMPY CYRKULACYJNEJ=

NADWYŻKA TEMPERATURY CWU =

PRIORYTET CWU --- TAK/NIE=

PRACA KOTŁA LATO / ZIMA=

OCHRONA KOTŁA (PRZEGRZANIE)=

MAKSYMALNA TEMPERATURA PODAJNIKA ºC=

------------------

1 NASTAWA ZEGARA =

2 CZAS ROZPOCZĘCIAOBNIŻANIA (1)=

3 CZAS ZAKOŃCZENIAOBNIŻANIA (1)=

4 CZAS ROZPOCZĘCIA OBNIŻANIA (2) =

5 CZAS ZAKOŃCZENIA OBNIŻANIA (2) =

===========

Pozdrawiam, Kosik71

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Dawno mnie tu nie było. W tym roku pierwszy raz zajżałam na forum. Do tej pory było całkiem nieźle. Wymieniliśmy drugą partię okien i jest kolosalna różnica. Tym razem założyliśmy okna z 3 szybami i bez porównanie jest ciplej niż w przypadku 2 szyb. Zużycie węgla zmniejszyło się, ale niestety tyle było dobrego. Piec nadal nie wyciąga temperatury. Przy Waszych nastawach piec wyciąga mi max 45 stopni. Nie wiem co robić, bo zmieniać d na duże też nie będzie dobre bo pochłoną mnie koszty zużycia węgla... Nawet się już zastanawiam czy nie zainwestować i nie zawezwać speca z serwisu żeby popatrzył co jest nie tak. Tylko czy to nie będą pieniądze wyrzucone w błoto?

Za radą Irekras poszukałem instrukcję do pieca ze sterownikim r501 i przyporządkowanie wygląda tak :

Kocioł - nastawy

n = TEMPERATURA WODY (Kotła)

U= OBROTY WENTYLATORA

c = TEMPERATURA ZBIORNIKA CWU

d = ILOŚĆ PODAWANEGO WĘGLA

b= CZAS CYKLU PRACY

o= CZAS CYKLU PODTRZYMANIA

F= CZAS WYBIEGU WENTYLATORA

J= CZAS PRZEDMUCHU WENTYLATORA

u= NADWYŻKA TEMPERATURY CWU

Sterownik jest REG-05 więc pewnie L=1 i nie można go mienić.

Jeżeli coś jest źle proszę o zwrócenie uwagi.

Pozdrawiam. Kosik71

Zapakowany na maksa 30.11. z samego ranca wiec starczylo na jakies 8,5 dnia :(

Niestety tyle zjadl ostatnio tego wegla, ze wygasl z ranca ...

Wegiel sie skonczyl w niedziele wieczorkiem wiec tym razem jakies 6,5 dnia - masakra

Zapakowalem do pelna 06.12. wieczorkiem i wywalilem prawie 3 wiadra 10 litrowe popiolu :(

Wegiel sie skonczyl w niedziele wieczorkiem wiec tym razem jakies 6,5 dnia - masakra

Zapakowalem do pelna 06.12. wieczorkiem i wywalilem prawie 3 wiadra 10 litrowe popiolu :(

A jest szansa zebys pstryknal fotke jak wyglada plomien u Ciebie w piecu + ten spalony popiol ?

Caly czas nie moge osiagnac efektu spalania wegla na popiol - powstaja spieki itp. Stad chcialbym miec i pewnie inni na

forum punkt odniesienia jak powinien wygladac palacy sie plomien tak aby osiagnac ta koszczedne spalanie jak w Twoim przypadku.

PROBLEM

Potrzebuję pomocy, mianowicie: Piec działał w najlepsze, nagle przestał działać wentylator oraz podajnik. Na sterownik dochodzi normalnie prąd lamki się świecą ale piec nie reaguje.

Gdzie skierować swoje pierwsze ruchy, jakiś bezpiecznik? Jestem młody i zielony w temacie.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc

Apropo spieków.

jak dziś otworzyłem piec to się przeraziłem :) pomimo, że piec chodził na tych samych ustawieniach co wcześniej miałem mnustwo spieków. po trzech dniach palenia wyjąłem z pieca całe wiadro i popielnk - głównie spieków.

w związku z tym postanowiłem trochę postać nad piecykiem i poobserwować i wiecie co...

zacząłem kombinować z powietrzem..

za radą pietruch 78 otworzyłem mocniej przesłonę dmuchawy (tak na połowę) zmniejszyłem trochę U (obecnie 21) i obserwowałem płomień.

szczególnym punktem mych obserwacji był poziom żaru w retorcie w chwili rozpoczecia nowego podania. Okazuje się że zwiększonej dawce powietrza speiki się prawie nie robiły a węgiel ładnie się dopalał. W efekcie starałem się usatwić tak dawkę powietrza aby w momencie rozpoczęcia nowego podania ilość (lustro) żaru było na równi z retortą lub troszkę poniżej. Należy jednak uważać żeby nie tworzył się zbyt duży krater :), bo w efekcie może nam wygasnąć piec. wg mnie trzeba tak ustawiać dawkę węgla d żeby zaraz po podaniu na retorcie stworzył się mały kopiec, który w momencie następnego podania wypali się na tyle że zrówna się z retortą lub bedzie delikatnie poniżej.

I chyba zminiając d zawsze trzeba postać nad piecem i tak dobierać ilośc powietrza.

W związku z powyższym wydaje mi się, że tworzenie się spieków związane jest ze zbyt małą ilością powietrza i tak naprawdę spieki to niestety niedopalony groszek.

pozostaje tylko pytanie czy przy zwiększonym przepływie powietrza nie wydmuchujemy za dużo ciepła kominem.

pzdr

PROBLEM

Potrzebuję pomocy, mianowicie: Piec działał w najlepsze, nagle przestał działać wentylator oraz podajnik. Na sterownik dochodzi normalnie prąd lamki się świecą ale piec nie reaguje.

Gdzie skierować swoje pierwsze ruchy, jakiś bezpiecznik? Jestem młody i zielony w temacie.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc

czy piec aby przypadkiem się nie przegrzał? może własnie wyskoczył bezpiecznik STB od przegrzania,.

"W celu powtórnego załączenia STB

na puszce przyłączeniowej należy wykręcić plastykową zaślepkę i za pomocą np.

zaizolowanego śrubokrętu nacisnąć sprężynujący przycisk do momentu usłyszenia

charakterystycznego zatrzaśnięcia. Po każdym wyłączeniu STB należy bezwzględnie

przeanalizować i ustalić przyczynę przegrzania kotła i dopiero po jej usunięciu powtórnie

załączyć STB."

Na stronie Elektrometu znajdziesz instrukcje od pieca z sterownikiem - r501 - tam znajdziesz wszystkie opisy . Przesłał bym ci ją tylko nie wiem jak ,mam w komputerze jako plik PDF

http://www.elektromet.com.pl/pobierz/

witam,

niestety na stronie elektrometu nie ma instrukcji do sterownika R-501. Ja swoją straciłem po formacie twardego dysku w moim kompie. Byłbym bardzo wdzięczny gdbyś mi podesłal tego pdfa na maila [email protected]. Ewentulanie może ktoś inny posiada tą instrukcję w swoim kompie? Z góry dziekuję.

pozdrawiam

Witam wszystkich!

Dawno mnie tu nie było,ale widzę,że nadal kombinujecie i to całkiem podobnie do mnie...Też trochę czasu poświęciłam mojej niebieskiej bestii,bo zimka trochę nas zaskoczyła.A oto do czego doszłam.Moje ustawienia są podobne do zeszłorocznych ale podobnie jak Wy kombinowałam trochę z powietrzem...Moje obecne ustawienia:

n60

b120

d25

U20(przesłona otwarta do połowy,szyber na 11)

o60

L1

Reszta ustawień jest mało istotna.W zależności od temp. na zewnątrz ilość ciepła podawanego do CO reguluję zaworem 3D i głowicami na grzejnikach.Przy takich ustawieniach piec bardzo szybko uzyskuje temp. zadaną (dochodzi do 70 st.)i długo przebywa w trybie podtrzymanie(obecnie spokojnie 40 min.).To mnie bardzo satysfakcjonuje.Opał mam dobry w tym sezonie,ładnie się wypala,piec czyściłam tylko jeden raz.Sadzy pół wiaderka i okazjonalnie wiaderko popiołu z popielnika.Żadnych spieków!Na razie jestem zadowolona,poskromiłam bydlaczka...

witam,

niestety na stronie elektrometu nie ma instrukcji do sterownika R-501. Ja swoją straciłem po formacie twardego dysku w moim kompie. Byłbym bardzo wdzięczny gdbyś mi podesłal tego pdfa na maila [email protected]. Ewentulanie może ktoś inny posiada tą instrukcję w swoim kompie? Z góry dziekuję.

pozdrawiam

Znalazłem instrukcje do R-501 pod linkiem :

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/download/keller/keller_instrukcja_kotla.pdf

Jest to instrukcja do Elektrometa KWP15 i KWP25

Pozdrawiam. Kosik71

odp dla gslaw

ustawiłem dzisiaj z rana b=200,L=1,d=20,o=35,u=10,c=40,n=60,U=40(przy niższym płomień żółtawo-czerwony), przesłona 1,5cm

pompa=II, zawór 4-droż na 6

termostat pokojowy na 21,5 stop.C

w piątek wrócę to zobaczę

no i ból , 3 pełne węglarki spieków i 5 dni palenia (3 razy zgasł) i piec zasyfiony sadzą

zaobserwowałem ,że płomioeń jest duży ale ciemno żółty kopcący i w trakcie pracy jeszcze nie zdąży się wypalić ,a już idzie kolejna porcja.

W sobotę próbowałem manipulować parametrem U i przepustnicą (gdy ustawiam na poniżej 1,5cm i U ok 35-38 to ogień wysoki ale ciemnożółty ,gdy przepustnica powyżej 1,5cm i U 30-35 to ogień jaśniejszy ,ale mały i sypie iskrami. Ustawienie przepustnicy na połowę otwarcia i U 25 powoduje przygaśniecie ,a póżniej zasypanie węglem i piec gaśnie). Straciłem cały dzień i dno

brak słów

Edytowane przez Jazon1973

witam. jazon1973 mam pytanie: czy rewizje pod retorta czysciles? u sasiada wczoraj byl podobny problem. po 24 h siedzenia zapanowalismy nad "bestia". wyczysc ta rewizje i sproboj ustawic U na 18-20. przeslone na ok polowe. sprawdz czy nie ucieka ci powietrze pod retorta. a jakim eko palisz? chodzi mi o kolor. czy jest to czarny matowy, czy szklacy wpadajacy w odcien grafitu? pytam bo po 24h "walki " z bestia u sasiada stwierdzam ze ma to znaczenie. acha podaj swoje ustawy.

jazon1973

Możesz mieć jeszcze problem z jakością opału. Czym palisz?

płomien powinien być raczej jasny (im jaśniejszy tym gorętszy i mniej kopcący), powinien się wydobywać raczej ze srodka retorty. może rzeczywiście spróbuj przeczyścić rewizję pod retortą oraz może również pod czopuchem.

parę postów powyżej pisałem o spiekach, może spróbujesz pokombinować...

pzdr

Edytowane przez gslaw

jazon1973

Rok temu zakupilem czeski ekogroszek. Pierwsza partia palila sie bez problemow wiec dokupilem 3T.

I pewnego dnia zaczely sie problemy .... piec gasl ... nie mogl wejsc na wyzsza temperature,

Po dwoch dniach walki i przeczyszczeni uwszystkiego co sie dalo lacznie z kominem doszedlem przez przez przypadek wsypujac jeden worek ze starych zapasow co bylo przyczyna.

Czeski ekogorszek zostal zmieszany z jakim gorszym jakosciowo przez co sie wcale nie chcial palic - a jak sie juz rozpalil to strasznie dymil. Porownujac dwa worki roznice bylo widac golym okiem. Ten ktory sie nie palil byl koloru brazowego zmieszany z czarnawym. A ten ktory sie palil byl tylko czarny i blyszczacy.

Wiec radze njapierw wsypac inny worek i w te nsposob utweirdzic sie w przekonaniu ze to wina pieca a nie groszka.