janusz12315 04.02.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 mało mam poiołu więcej szlaki raz na dobę musze wyczyścić popielnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz12315 04.02.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Stefan napisz w jakiej pozycji masz zamontowane te zawory ( jeśli w pionie to 1 rurka dochodzi z prawej 2 z lewej strony 3 z góry 4 z dołu,to pomoże mi ustalić który zawó jest od pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanBakoma 04.02.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Ze spalaniem za duzo sie nie zmienilo wczoraj wsypalem 75 kg wegla zostalo mi ok 20 kg. Szalu nie ma. Zawor mam w pionie ale nie jest to napewno 4 drozny. Zrobiona jest jakas sztuczka majaca nacelu to zastopic. jakies rurki odchodza od rurki wyprowadzajacej wode z pieca. nie mam mozliwosci regulowac temperatury na zaworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz12315 04.02.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 faktycznie dużo spala, poproś jakiegoś hydraulika niech sprawdzi te zawory, coś jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziks2 04.02.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam. Mam sytuację awaryjną. o godzinie 20 fachowcy z pogotowia energetycznego wyłączyli prąd w okolicy na minutę. Teraz nie działa mi podajnik ani dmuchawa!! Komputer niby wszystko wyświetla ... temperatur itd.. Co mogło się stać ?! Pomocy bo zamarzniemy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hejzelas 07.02.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Sprawdz w puszcze bezpieczniki. Może było przepięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meow_fiz 07.02.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Czytam, mysle, przestawiam, a wlasciwie to juz nie przestawiam, bo tak naprawde to co uzyskuje wnosi niewiele ... Czytam o osiagach piotrulexa i innych forumowiczow osiagajacych wyniku 6,7,8,9,10 ... dni na pelnym zaladunku, a mi sie to wydaje nieosiagalne ... pytanie mam wlasciwie jedno do osob walczacych z kwp 25 - czy w tych zmianach ktore wprowadzacie w ustawieniach swojego pieca zauwazyliscie jakies, ktore spowodowaly drastyczna poprawe wynikow? nie liczona w godzinach a w dniach? a drugie - czy przypadkiem takie super osiagi nie sa mozliwe tylko przy nie polecanej dla pieca pracy niskotemperaturowej? walczylem z roznymi dawkami, czasami itp... najwieksza roznica +-1 dzien pojawila sie po zmianie o kilka stopni w dol temp na piecu i podkreceniu w prawo (obecnie na 3/4) zaworu 4d ... obecnie temp 59, czas 120, dawka 20 - generalnie w okolicy standardu ... przeszedlem przez 2 paliwa (badziewia z brico-deptot nie licze i staram sie zapomniec:) pieklorz i obecnie retopal (lepszych podobno sie nie robi na ten moment) - roznic w spalaniu nie widze - jedynie estetyka tego co zostaje po spaleniu - ot cala roznica... prosze o komentarz osoby dlugo walczace z piecem i majace jakies dlugofalowe wnioski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 08.02.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Czytam, mysle, przestawiam, a wlasciwie to juz nie przestawiam, bo tak naprawde to co uzyskuje wnosi niewiele ... Czytam o osiagach piotrulexa i innych forumowiczow osiagajacych wyniku 6,7,8,9,10 ... dni na pelnym zaladunku, a mi sie to wydaje nieosiagalne ... pytanie mam wlasciwie jedno do osob walczacych z kwp 25 - czy w tych zmianach ktore wprowadzacie w ustawieniach swojego pieca zauwazyliscie jakies, ktore spowodowaly drastyczna poprawe wynikow? nie liczona w godzinach a w dniach? a drugie - czy przypadkiem takie super osiagi nie sa mozliwe tylko przy nie polecanej dla pieca pracy niskotemperaturowej? walczylem z roznymi dawkami, czasami itp... najwieksza roznica +-1 dzien pojawila sie po zmianie o kilka stopni w dol temp na piecu i podkreceniu w prawo (obecnie na 3/4) zaworu 4d ... obecnie temp 59, czas 120, dawka 20 - generalnie w okolicy standardu ... przeszedlem przez 2 paliwa (badziewia z brico-deptot nie licze i staram sie zapomniec:) pieklorz i obecnie retopal (lepszych podobno sie nie robi na ten moment) - roznic w spalaniu nie widze - jedynie estetyka tego co zostaje po spaleniu - ot cala roznica... prosze o komentarz osoby dlugo walczace z piecem i majace jakies dlugofalowe wnioski... Witaj, raczej masz rację. Ja już od jakiegoś czasu dałem sobie z tym spokój, mój czas przeznaczony na siedzeniu w kotłowni i jakieś rozmyślania a może to w dół, a może to w górę uważam za stracony. Mam ten piecyk dwa lata, ale jakbym nie kombinował.... to nic nie wykombinuję. Po prostu mój budynek ( i moja rodzina) ma takie zapotrzebowanie na ciepło i już. Mogę sobie kręcić, ustawiać, a itak zasobnik starcza na 4 czy 5 dni. Odrzucam oczywiście dni kiedy na dworze jest -20 i starcza na 3 dni oraz +10, kiedy starcza na 7. Trochę mi pomógł termostat, tak bym zużywał więcej, no i nie muszę biegać do głowic i i je notorycznie ustawiać. Czasami tylko (jak mi się zachce) "wklepię" jakieś ustawienia podobno super z forum do pieca, ale jakiś kolosalnych różnic nie zauważam. A co do wyników innych..... każdy ma inny dom, inne warunki (położenie itp.). Domy pasywne też istnieją.... A poza tym ja też mogę napisać,że w święta piec przy -15 wytrzymał mi 29 dób, więc to co piszą inni, nie odnosząc się do nikogo, należy traktować z rozsądkiem. A co najważniejsze, nie kupiłem półautomatycznego pieca po to,żeby przy nim non stop siedzieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 09.02.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 WitamDo meow_fizJesli chodzi o zmiany to zauwarzylem kolosalne po zmianie otwarcia przeslony na wentylatorze i jednoczesnym zmniejszeniu U (18-20). Oczywiscie jeszcze dochodzi do tego jakosc paliwa.Piecyk mam 5 rok i przez pierwsze trzy sezony przerzywalem gehenne z ustawieniami ( skupialem sie na samej automatyce malo interesujac sie wentylatorem oraz przeslona)dopiero jak zwiekszylem otwor na przeslonie przy jednoczesnym zmniejszeniu U zobaczylem kolosalna roznice w jakosci plomienia, dlugosci przebywania pieca w podtrzymaniu, ilosci dni na ile starcza zasobnik.Co do opalu to piszesz ze nie widzisz roznicy miedzy pieklorzem a retopalem. Otoz jest roznica i to durza . zalerzyb tylko skad opal pochodzi!Pieklorz- wartosc 28-29 tys produkowany przez "BOBREK" , " BOBREK-CENTRUM" , "JULIAN" jeszcze byly CHWALOWICE ale narazie nie produkuja (podobno chodzi o jakosc)Retopal- wartosc ok26tys (orginalny) obecnie podszywa sie pod niego ok osmiu producentow!!!!!A na rynku jest jeszcze dobre eko z kopalni KAZIMIERZ -JULIUSZ ktorym pale obecnie ( prosto z kopalni) i jestem zadowolony z osigow jakie daje oraz z popiolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meow_fiz 09.02.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witam Do meow_fiz Jesli chodzi o zmiany to zauwarzylem kolosalne po zmianie otwarcia przeslony na wentylatorze i jednoczesnym zmniejszeniu U (18-20). Oczywiscie jeszcze dochodzi do tego jakosc paliwa. Piecyk mam 5 rok i przez pierwsze trzy sezony przerzywalem gehenne z ustawieniami ( skupialem sie na samej automatyce malo interesujac sie wentylatorem oraz przeslona) dopiero jak zwiekszylem otwor na przeslonie przy jednoczesnym zmniejszeniu U zobaczylem kolosalna roznice w jakosci plomienia, dlugosci przebywania pieca w podtrzymaniu, ilosci dni na ile starcza zasobnik. Co do opalu to piszesz ze nie widzisz roznicy miedzy pieklorzem a retopalem. Otoz jest roznica i to durza . zalerzyb tylko skad opal pochodzi! Pieklorz- wartosc 28-29 tys produkowany przez "BOBREK" , " BOBREK-CENTRUM" , "JULIAN" jeszcze byly CHWALOWICE ale narazie nie produkuja (podobno chodzi o jakosc) Retopal- wartosc ok26tys (orginalny) obecnie podszywa sie pod niego ok osmiu producentow!!!!! A na rynku jest jeszcze dobre eko z kopalni KAZIMIERZ -JULIUSZ ktorym pale obecnie ( prosto z kopalni) i jestem zadowolony z osigow jakie daje oraz z popiolu. Witaj, Dzieki za odpowiedz ... Moj Pieklorz byl z kopalni Bobrek i mial wg info >28, Reto - nie mam pojecia... Co do przyslony - z moich experymentow wychodzilo, ze jak podnioslem do 35-40 U to palilo sie o wiele lepiej, ponizej bylo slaaabo ogien byl lichy i wolno (pieklorz) sie rozgrzewal... po przejsciu na reto nic nie zmienialem Moglbys powiedziec, jak u Ciebie wyglada ustawienie przeslony na wentylatorze? Czy Twoj piec pracuje wysokotemperaturowo z mieszaczem 4d? czy tak jak niektorych rekordzistow na niskiej (okolice 40)? No i reasumujac ile przy tej pogodzie czasu spala sie zasobnik? Moj dom jest nowy (lipiec 2010 - podobno pierwszy sezon jest najgorszy), 150m2 troche wyzszych sufitow (kubatura jak 180m2) (mieszacz 4d, termostaty na kaloryferach) - a wynik ... obecnie 4 dni i pusto ... Pozdrawiam, Wszystkich spiacych przy piecach:) i tych ktorym jest juz wszytko jedno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 11.02.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Witaj, Dzieki za odpowiedz ... Moj Pieklorz byl z kopalni Bobrek i mial wg info >28, Reto - nie mam pojecia... Co do przyslony - z moich experymentow wychodzilo, ze jak podnioslem do 35-40 U to palilo sie o wiele lepiej, ponizej bylo slaaabo ogien byl lichy i wolno (pieklorz) sie rozgrzewal... po przejsciu na reto nic nie zmienialem Moglbys powiedziec, jak u Ciebie wyglada ustawienie przeslony na wentylatorze? Czy Twoj piec pracuje wysokotemperaturowo z mieszaczem 4d? czy tak jak niektorych rekordzistow na niskiej (okolice 40)? No i reasumujac ile przy tej pogodzie czasu spala sie zasobnik? Moj dom jest nowy (lipiec 2010 - podobno pierwszy sezon jest najgorszy), 150m2 troche wyzszych sufitow (kubatura jak 180m2) (mieszacz 4d, termostaty na kaloryferach) - a wynik ... obecnie 4 dni i pusto ... Pozdrawiam, Wszystkich spiacych przy piecach:) i tych ktorym jest juz wszytko jedno:) To ja chyba należe do tych drugich. Pale retopalem od samego początku i od października do końca lutego wyszło mi 4,5t węgla. Spalanie mam podobne do twojego. Jak jest zimno -10 to podajnik wystarcza na jakieś 3-4 dni. Próbowałem ustawień rzędu 48stopni na piecu, U20 i.. nie było różnicy pomiędzy 58stopni i U35. Może jedynie to że przy niskim U tworzyły mi się duże spieki spalonego węgla. Przy wyrzszym U ta bryła jest wydmychana więc jest więcej miałkiego popiołu. Do ogrzania mam jakieś 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 11.02.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Skonczyl sie 02.02. poznym popoludniem. Zapakowany wieczorem Tym razem starczylo na 8 dni z kawalkiem Zapakowany 10.02. wieczorkiem ale starczylo by na jeszcze nieca 2 dni - powiedzmy 9,5 dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 11.02.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ... Czytam o osiagach piotrulexa i innych forumowiczow osiagajacych wyniku 6,7,8,9,10 ... dni na pelnym zaladunku, a mi sie to wydaje nieosiagalne .... Co by Cie tak nie martwic przypomne: - nie jestesmy cieplolubni - dom mamy 3 kondygnacyjny (piwnica - wylaczone, parter strefa dzienna - okolo 20, poddasze sypialnie - wlaczane wieczorem i wylaczane rano - termostat na 2,5) - CWU - jest nastawiona na 34 stopnie a jedynie popoludniu robimy na 41 i przed kapaniem znow zjezdzamy aby niepotrzebnie jej nie podgrzewac - CWU - w zasadzie tylko na kapanie, w ciagu dnia chalupa jest pusta, mamy zmywarke W tym roku mamy cienki wegiel, od paczatku sezonu poszlo moze nawet i 2,5 tony Jak mialem super wegiel i przy niewielkich mrozach dobijalo mi na podajniku do 2 tygodni a popiolu nie mailem nawet wiaderka, taraz wywalam prawie 3 i mam w weglu sporo jasnych skalek, bialych kamykow ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joker-71 11.02.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ech widze wszyscy podobne problemy , to ja opisze swoje , piec jakiśtam EKR grobelnego z pleszewa 25kW z podajnikiem ślimakowym + reg.ognik. jak zaczynałem "naukę " na nim to temperatura na zewnątrz +10 st , wieczorem ok.2-3 i potrafił przez łikend 75kg wmłócić tak pomyślałem że chyba coś nie tak i ... dopiero zaczeło się dochodzenie ... najpierw założyłem siowniki na podłogówkę +sterownik tygodniowy ... duża poprawa , w tej chwili 6-10 i 15-22 grzeje 20.5 do 21 st. dół góra - danfosy 2-2.5 temp tak około 19 st. do spania - taką lubię do poprawienia mam jeszcze cwu bo na ile bym nie ustawił zawsze jest taka jak na piecu - ale to sfikana instalacja to na wiosnę chatka 180m2 poroterm+15 steropian ustawienia pieca : podawanie co 30s przez 5s nadmuch 2stopieN przesłona na grubość palca odsłonięta wg. moich obliczeń od pażdziernika do dziś to ok. 2.3 - 2.5 tony eko poszło z moich obserwacji tylko w miarę suchy eko - tak naprawdę nie wiem z jakich kopalni jest - dawał mi dobry stosunek popiołu i zużycia najgorzej przejechałem się na "grubym miale " - nie wiem co to za wynalazek ale dobrze że tylko 3 worki wziąłem nie wiem czy to zużycie jest ok. ale jak na pierwszą zimę to nie mam porównania ale dla mnie "mieszczucha" to i tak rekord świata moja Pani do dziś pamięta jak przez 2 dni w domu było około 26stC a w zasobniku powstał taki wir jak w morzu i moją minę :/ .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 12.02.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam.Do meow_fiz.Jesli chodzi o przeslone wentylatora to mam ja otwarta na ok polowe( widac cztery drabinki). Do tego daje maly parametr U (18-20).Tak otwarta przeslona przy niskim U daje w moim przypadku spokojny plomien okalajacy dyfuzor ( plomien zolty, ale nie spawalniczy),daje mi to rownierz tlacy sie zar w podtrzymaniu, a jak piec przechodzi z podtrzymania w tryb praca to nie wychladza sie bardzo (tak jak przy wysokimU).Mam 220m do ogrzania , stara instalacja, nie mam CWU ani podlogowki, termostat wlaczony, retorta uszczelniona.Moje nastawy to:1)do temp -10 d-26, b-110, U-18, o-25, j-15, f-15 n-65 piec szybko osiaga zadana temperature, nastepnie w podtrzymaniu podbija do 69 , a jak przechodzi wtryb praca to spada max do 59 i od nowa podbija do gory.2)temp pow -10 zmienim tylko d-30 , b-90 , U-20 .W pierwszym przypadku mam jedno podanie wegla temperatura na picu stopien w gore, a w drugim potrzebuje 1,5 podania.Zasobnik w pierwszym przypadku starcza na 6 dni( widac slimaka ) , a w drugim na 4,5do5 (zalezy jaki mroz iczy jest wiatr).Opal to Kazimierz-Juliusz poniewarz tylko jego "zaakceptowala" moja bestia jako glowny pokarm (choc obecna partia jest gorsza jakosciowo ze wzgledu na awarie na kopalni) . Jako zastepczy uzywam eko z Juliana.Niestety inne eko u mnie nie sprawdza sie (choc nie znaczy to ze u innych tez ma sie nie palic wiem to z obserwacji u ludzi z mojej okolicy. to co u mnie nie dawalo efektu, u innego szlo jak burza .Chyba jest to kwestia budynku , polozenia itd...).Acha mam jeszcze zawor 4d ustawiony na 5( krecac w prawo zgodnie z zegarem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibius 13.02.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 ja tez sie podlaczam do tematu spalania. wedlug mnie to podstawa jest wegiel. bo w zeszlym roku juz opracowalem sobie teorie do ustawien pieca- jak to zawsze bywa-jak sie czegos nie do konca rozumie to sie do tego swoja teorie buduje i jest ok. a w tym roku inny wegiel i nauka od nowa. jak ktos juz wczesniej pisal, nie chodzi o to zeby przy tym piecu mieszkac, ale zeby w miare normalnie zyc. nie sztuka ustawic zeby chodzil, wazne zeby jak najmniej spalal. ale z tego co widze, to newry chyba sa najdrozsze z tego wszystkiego, drozsze od opalu. ja to nieraz w nocy sie budze, bo mam pomysl na nowe ustawienia. co by nie mowic-patologia.pozdrawiam wszystkich palaczy i zycze sukcesow.p.s.w ubieglym sezonie spalilem 3 tony ekogoszku a w tym juz do tej pory 3,5 tony.abrakadabra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 14.02.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 (edytowane) wegiel to podstawa i ocieplonydom.spaliłem w zeszłym sezonie 3 t (200m2, cwu).wtedy zsyp był co 7 -14 dni w zaleznosci od pogody.w maju co 18 (ale wtedy tylko cwu)piec czysciełem co czwarty załadunek, wyciągałem 1,5 wiaderka popiołu w formie łusek, popkornu. w t ym roku inny wegiel i wyciagam 2/3 wiaderka popiołu mąki - pyłu.chyba załadunek starcza o dzien dwa dłużej. przy piecu nic nie kręce, od dwóch lat leci na tych samych ustawieniach. spalanie poprawia bufor ok 1000l. piec jedynie pilnuje utrzymania temp 55 st C na płaszczu i buforze. stamtąd ciepla woda idzie do CO (same podłogówki) i wężownica grzeje cwu. polecam to rozwiązanie. Edytowane 14 Lutego 2011 przez qwert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekras 14.02.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Nie jestem zbytnio zorientowany w systemach grzewczych .Proszę opisz na czym polega ten BUFOR , i jakie są z tego korzyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.02.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) Zapakowany 10.02. wieczorkiem ale starczylo by na jeszcze nieca 2 dni - powiedzmy 9,5 dnia Skonczylo by sie dzis 18.02. popoludniu wiec nieca 8 dni Zapakuje w sobote 19.02. z ranca PS. Wczoraj i dzis nawalilo u nas sporo sniegu Edytowane 20 Lutego 2011 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meow_fiz 19.02.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 a u mnie 3 dni i pusto ... dol... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts