Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tylko zaznaczam że zrobiło sie cieplej w nocy miałem -3 adzisiaj w dzień +5C jak skończy sie zasobnik to zasypie i dokładnie zapisze godz i jak się skończy to dam znać na forum teraz specjalnie sprawdziłem piec stoi na podtrzymaniu 20 min temperature na piecu mam 73,6C przy zadanej temp. 65C

dz. jorg. kupiłem ocynkowane śrubki fi5mm i zastąpiłem taką wiertło. na razie chodzi.

caarnych 5tek nie mieli. mam nadzieję ze ta srebrna pociągnie.

przypuszczam, że zawleczki zrywało, bo węgiel jest twardszy od poprzedniego.

czy twardszy węgiel jest lepszy? czy niekoniecznie?

Witam

Postanowilem wyprobowac u siebie mieszanke janusza12315 (od wczoraj od godziny 17.30) zasypalem podajnik 4worki eko + 2 worki ecopellet + z barlinka

Pellet pakowany po 25kg w biale woki z zielonymi napisem ( 70% z drzew iglastych , 30% lisciastych ).

Cena za worek 18zl ( tona 720)

pierwsze spostrzerzenia to takie ze piec jakby szybcie osiagal zadana temperature i jakby dluzej byl w podtrzymaniu.

Jak termostat wylaczyl piec to na mieszance pompa po dobiciu temp do 70 zalanczala sie 4 razy ( przy samym eko tylko 2) piec chodzi na " patencie" opisanym pare postow wczesniej.

Nie tworza sie spieki ale jakby szybciej wypalal sie caly wegiel ( teraz jest prawie na rowno z retorta, a wczesniej mialem kupke ok1cm ponad krawedz retorty)

Jezeli zasobnik tej mieszanki wystarczylby na 5 dni to cenowo przedstawia sie u mnie tak:

4 razy 18zl za eko + 2 razy 18 zl pellet =108zl za 5dni co daje w miesiacu kwote 648zl

Jezeli zasobnik starczylby na 6 dni to w miesiacu dalo by to kwote 540zl

Wydaje mi sie ze mozna zaryzykowac taka mieszanke na dluzsza mete .

Nawet gdyby tylko przez polowe okresu grzewczego zasobnik starczal na 6 dni to i tak finansowo daje to jak dla mnie duze oszczednosci.

Ale sa to narazie sa to wnioski z obserwacji parogodzinnej, choc ja osobiscie skusze sie za ta cene na tone tego pelletu.

Do janusz12315

Na moich workach nie pisze ile to ma mm . ciezko ocenic czy to ma 6 czy 8, w kazdym razie jezeli za ta cene bedzie sie tak sprawowalo jak do tej pory , to czemu nie potraktowac tego jako "dopalacza " do eko.

apropos cen to ja mieszkam ok 120 km od kopalni z ktorej mam eko , i cena tego eko na skladzie w krakowie to 21zl za worek 25kg.

a z tarnowa do tej sa mej kopalni jest ok 200-210km i tam cena tego samego eko w tych samych workach to 19zl za worek!!!!

ale to tylko jest mozliwe u nas w kraju.

Jak to mawial ZULU-GULA :

POLSKA BYC FAJNY KRAJ...... :D:D:D

Witam

Skonczy sie piatek 25.02. czyli jakis 6 dni

Zapakuje pewnie kolo poludnia

U nas ostatnio mrozy ponad 20 stopni na minusie w nocy ...

Skonczy sie w piatek 04.03. kolo poludnia czyli jakies 7 dni

Zapakuje dzis popoludniu

Byl idealnie pelen pojemnik - wlozylem resztke z kupionych 3 ton na koniec lata

Jak mi sie wypali to policze koszta zimowego grzania CO i CWU - wystartowal kociolek 12.10.2010 wiec prawie 5 miesiecy temu

Wyjdzie okolo 600kg na miesiac czyli 390zl

Edytowane przez piotrulex

Zmieniłem trochę ustawienia. Przesłonę na wentylatorze zdjąłem. Obecne ustawienia d-25, U-14, b-150. To te najważniejsze. Z moich obserwacji wynika że groszek spala się o niebo lepiej. Brak spieków. Zostaje sam pyłek. Zobaczę ile będzie popiołu, na tych ustawieniach pracuję od niedawna. Komin przy cyklu praca nie jest tak gorący. Więcej ciepła zostaje wykorzystana. Po cyklu praca piec wchodzi na wyższą temperaturę niż wcześniej. Nie wiem ile mi spali. Zasypałem w piątek i zostało ok. 1/3, jednak temperatura na dworze wzrosła i wynik będzie trudny do porównania z zimniejszymi okresami.

Witam po przerwie,

może ktoś się znajdzie, kto mi pomorze, bo ja już chyba tego pieca nie rozumiem...

W końcu zacząłem grzać CWU i od tego momentu zaczęły się problemy.

Moje nastawy z grubsza:

n-55

c-47

u-8

Termostat standardowo podpięty pod "porty" 16 i 17, natomiast czujnik cwu pod 18 i współny z termostatem 17.

Problem polaga na tym, iż w domu mam zimno, gdyż piec tak jakby nie puszczał na CO, tylko realizował CWU. Termostat w pokoju ustawiony na 20,5, w domu 18,75, a piecyk w najlepsze sobie stoi i ładuje zasobnik. Termostat daje sygnał do grzania, ale piec stoi, ba nawet pompa CO nie pracuje. Włącza się może ze dwa razy dziennie, ale po wartościach temperatur nie wiem kiedy to nastąpi.

Czy ktoś mi wyośli o co tu biega

Dzięki z góry i pozdrawiam

P.S. Widzę ,że piec ma priorytet CWU nad CO. Czy można to odwrócić,żeby najpierw grzałCO, a dopiero nadwyżkę na CWU?

Edytowane przez jorg1975

...

P.S. Widzę ,że piec ma priorytet CWU nad CO. Czy można to odwrócić,żeby najpierw grzałCO, a dopiero nadwyżkę na CWU?

Chyba mozna ale zastanow sie co dla Ciebie wazniejsze. miec sieplo w domu czy ciepla wode w kranie ...

CO moze sie dlugo nagrzewac a CWU dosc szybko i znow przechodzi na CO - zostaw tak jak masz