qwert 28.02.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 hm, śrubka czarna dobry pomysł. co to znaczy klasy 5.8? gdzie to kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz12315 28.02.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 pellet jest z barlinka granulacja 8mm i tylko tyle pisze na worku ale z zapachu wynika że to sosnowy czuć żywice w niedziele wymieszałem 25kg groszku i około12,5 peletu dzisiej widze że wystarczy mi do jutra zasypuje taką dawke bo lepiej mi jest wymieszać groszek z peletem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz12315 28.02.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 tylko zaznaczam że zrobiło sie cieplej w nocy miałem -3 adzisiaj w dzień +5C jak skończy sie zasobnik to zasypie i dokładnie zapisze godz i jak się skończy to dam znać na forum teraz specjalnie sprawdziłem piec stoi na podtrzymaniu 20 min temperature na piecu mam 73,6C przy zadanej temp. 65C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniolek2020 28.02.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Mam problem. Podajnik i wentylator mi nie działąją. Bezpieczniki ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 28.02.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 hm, śrubka czarna dobry pomysł. co to znaczy klasy 5.8? gdzie to kupić? Witam ponownie, w każdym sklepie. Jest to klasa twardości, nic szczególnego, zdecydowana większość obecnym w wsklepach ze śrubami to śruby tej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 28.02.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 dz. jorg. kupiłem ocynkowane śrubki fi5mm i zastąpiłem taką wiertło. na razie chodzi.caarnych 5tek nie mieli. mam nadzieję ze ta srebrna pociągnie. przypuszczam, że zawleczki zrywało, bo węgiel jest twardszy od poprzedniego. czy twardszy węgiel jest lepszy? czy niekoniecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekras 01.03.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Są jeszcze twardości 8,8 a kolor niema znaczenia ,jest to pokrycie mające za zadanie polepszyć wygląd a przede wszystkim jest zabezpieczeniem anty korozyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 01.03.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 WitamPostanowilem wyprobowac u siebie mieszanke janusza12315 (od wczoraj od godziny 17.30) zasypalem podajnik 4worki eko + 2 worki ecopellet + z barlinkaPellet pakowany po 25kg w biale woki z zielonymi napisem ( 70% z drzew iglastych , 30% lisciastych ).Cena za worek 18zl ( tona 720)pierwsze spostrzerzenia to takie ze piec jakby szybcie osiagal zadana temperature i jakby dluzej byl w podtrzymaniu.Jak termostat wylaczyl piec to na mieszance pompa po dobiciu temp do 70 zalanczala sie 4 razy ( przy samym eko tylko 2) piec chodzi na " patencie" opisanym pare postow wczesniej.Nie tworza sie spieki ale jakby szybciej wypalal sie caly wegiel ( teraz jest prawie na rowno z retorta, a wczesniej mialem kupke ok1cm ponad krawedz retorty)Jezeli zasobnik tej mieszanki wystarczylby na 5 dni to cenowo przedstawia sie u mnie tak:4 razy 18zl za eko + 2 razy 18 zl pellet =108zl za 5dni co daje w miesiacu kwote 648zlJezeli zasobnik starczylby na 6 dni to w miesiacu dalo by to kwote 540zlWydaje mi sie ze mozna zaryzykowac taka mieszanke na dluzsza mete . Nawet gdyby tylko przez polowe okresu grzewczego zasobnik starczal na 6 dni to i tak finansowo daje to jak dla mnie duze oszczednosci.Ale sa to narazie sa to wnioski z obserwacji parogodzinnej, choc ja osobiscie skusze sie za ta cene na tone tego pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz12315 01.03.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 pietruch78 ja mieszkam koło szczecina do barlinka mam jakieś 70km za worek pelletu płace 23zł,wcześniej próbowałem palić samym pelletem zużycie wyszło takie same jak na groszku ale pellet miałgranulacje 6mm z mojej obserwacji wynika ze ten 8mm jest lepsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz12315 01.03.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 pietruch78 ja po wsypaniu tej mieszanki przestawiłem U na 15 przysłona na wentylatorze około 5mm , Ona10min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz12315 01.03.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 dzisiaj to jest wtorek o godz. 7 rano zasypałem 25kg groszku i 12,5kg pelletu jak się skończy to dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz12315 01.03.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 myśle że przy temperaturach plusowych na zewnątrz taniej wyjdzie palić pelletem i piec nie będzie taki brudnya popiołu chyba prawie nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.03.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) Ja zawsze odkrecalem czarna oslonke i pstrykalem tym bezpiecznikiem. Wlasnie jak mailem takie objawy jak Ty to info dla aniolek2020 Edytowane 1 Marca 2011 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 01.03.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Do janusz12315 Na moich workach nie pisze ile to ma mm . ciezko ocenic czy to ma 6 czy 8, w kazdym razie jezeli za ta cene bedzie sie tak sprawowalo jak do tej pory , to czemu nie potraktowac tego jako "dopalacza " do eko. apropos cen to ja mieszkam ok 120 km od kopalni z ktorej mam eko , i cena tego eko na skladzie w krakowie to 21zl za worek 25kg. a z tarnowa do tej sa mej kopalni jest ok 200-210km i tam cena tego samego eko w tych samych workach to 19zl za worek!!!! ale to tylko jest mozliwe u nas w kraju. Jak to mawial ZULU-GULA : POLSKA BYC FAJNY KRAJ...... :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.03.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) Witam Skonczy sie piatek 25.02. czyli jakis 6 dni Zapakuje pewnie kolo poludnia U nas ostatnio mrozy ponad 20 stopni na minusie w nocy ... Skonczy sie w piatek 04.03. kolo poludnia czyli jakies 7 dni Zapakuje dzis popoludniu Byl idealnie pelen pojemnik - wlozylem resztke z kupionych 3 ton na koniec lata Jak mi sie wypali to policze koszta zimowego grzania CO i CWU - wystartowal kociolek 12.10.2010 wiec prawie 5 miesiecy temu Wyjdzie okolo 600kg na miesiac czyli 390zl Edytowane 7 Marca 2011 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.03.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 ... Jak to mawial ZULU-GULA : POLSKA BYC FAJNY KRAJ...... :D:D Ogladalem z wielka uwaga ale znam jedynie "Polska to jest bardzo ciekawa kraj" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 10.03.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Zmieniłem trochę ustawienia. Przesłonę na wentylatorze zdjąłem. Obecne ustawienia d-25, U-14, b-150. To te najważniejsze. Z moich obserwacji wynika że groszek spala się o niebo lepiej. Brak spieków. Zostaje sam pyłek. Zobaczę ile będzie popiołu, na tych ustawieniach pracuję od niedawna. Komin przy cyklu praca nie jest tak gorący. Więcej ciepła zostaje wykorzystana. Po cyklu praca piec wchodzi na wyższą temperaturę niż wcześniej. Nie wiem ile mi spali. Zasypałem w piątek i zostało ok. 1/3, jednak temperatura na dworze wzrosła i wynik będzie trudny do porównania z zimniejszymi okresami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 12.03.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 (edytowane) Witam po przerwie, może ktoś się znajdzie, kto mi pomorze, bo ja już chyba tego pieca nie rozumiem... W końcu zacząłem grzać CWU i od tego momentu zaczęły się problemy. Moje nastawy z grubsza:n-55c-47u-8 Termostat standardowo podpięty pod "porty" 16 i 17, natomiast czujnik cwu pod 18 i współny z termostatem 17.Problem polaga na tym, iż w domu mam zimno, gdyż piec tak jakby nie puszczał na CO, tylko realizował CWU. Termostat w pokoju ustawiony na 20,5, w domu 18,75, a piecyk w najlepsze sobie stoi i ładuje zasobnik. Termostat daje sygnał do grzania, ale piec stoi, ba nawet pompa CO nie pracuje. Włącza się może ze dwa razy dziennie, ale po wartościach temperatur nie wiem kiedy to nastąpi. Czy ktoś mi wyośli o co tu biegaDzięki z góry i pozdrawiam P.S. Widzę ,że piec ma priorytet CWU nad CO. Czy można to odwrócić,żeby najpierw grzałCO, a dopiero nadwyżkę na CWU? Edytowane 13 Marca 2011 przez jorg1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 13.03.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Witam, znalazłem receptę na mój problem - ustawienia serwisowe E2. Niestety ustawienia priorytetu CO i CWU są u mnie nieaktywne (n z kreską u dołu). Ktoś może wie co z tym fantem począć??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.03.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 ... P.S. Widzę ,że piec ma priorytet CWU nad CO. Czy można to odwrócić,żeby najpierw grzałCO, a dopiero nadwyżkę na CWU? Chyba mozna ale zastanow sie co dla Ciebie wazniejsze. miec sieplo w domu czy ciepla wode w kranie ... CO moze sie dlugo nagrzewac a CWU dosc szybko i znow przechodzi na CO - zostaw tak jak masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts