jorg1975 14.03.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Chyba mozna ale zastanow sie co dla Ciebie wazniejsze. miec sieplo w domu czy ciepla wode w kranie ... CO moze sie dlugo nagrzewac a CWU dosc szybko i znow przechodzi na CO - zostaw tak jak masz Witam, masz rację, ale jest też opcja równoczesnego grzania obydwu obwodów i to mi się wydaje najrozsądniejsze. Chyba będzie telefonik do elektrometu.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.03.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam, masz rację, ale jest też opcja równoczesnego grzania obydwu obwodów i to mi się wydaje najrozsądniejsze. Chyba będzie telefonik do elektrometu.... Pozdrawiam Jesli jest tak jak piszesz to - masz inny, nowszy, lepszy kociol - ja nie znam mozliwosci swojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.03.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Wczoraj wieczorkiem 11-10-2010 odpalilem kociolek. Ruszta na razie zostawilem to moze w najblizsze weekendy popalimy jeszcze troche drzewskiem 3 tonki ktore kupilem na jesieni za 650zl/tona wlasnie dzis rano sie skonczyly Wystarczylo na nieco ponad 5 miesiecy (lub niecale 5 miesiecy bo nowym weglem byc moze zaczalem palic 20.10.) 3x650=1950 1950/5=390 zeta miesiecznie na CO i CWU Majac na uwadze, ze wegielek kiepskiej jakosci a mrozy tez momentami byly niezle wyszlo calkiem spoko Mam jeszcze z 200kg z wczesniejszych zakupow to popale choc juz drzewsko i ruszta przygotowane do dalszego sprzatania terenu z resztek budowlanych w celu grzania CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 15.03.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Jesli jest tak jak piszesz to - masz inny, nowszy, lepszy kociol - ja nie znam mozliwosci swojego Posiadam sterownik R501, także nie najnowszy. Ustawienia te znajdują się w ustawieniach serwisowych E2 (opis jak się tam dostać jest na forum), niestety nie wiedzieć czemu mam ten parametr nieaktywny. Dzisiaj po telefonie będę mądrzejszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 18.03.2011 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 co dzieje się z pompą w momencie jak zgaśnie piec (np zerwie się zawleczka na ślimaku).czy pompa się wyłączy po obniżeniu się temp. do konkretnej wartości?czy wartosc tej temp. można ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibius 19.03.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 to jest chyba do ustawienia w parametrach E2, minimalna temperatura zalączenia pompy i czas po jakim sterownik uwaza piec za wygaszony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.03.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 a jak sie wchodz iw e2?który to parametr? jaka literka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.03.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 http://www.ekoenergia.eu/files/Instrukcja%20R501%20u6x.pdf czyl E 40 powoduje,że jak temp spadnie <40 to wyłacza pompe? a do czego służy czas wybiegu pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meow_fiz 26.03.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Jakis czas temu pisalem o czyms dziwnym, co wygladalo jak pianka wydostajaca sie spod klapy dostepu do slimaka. Znowu sie pojawilo i wyglada tak: co to moze byc? Na ten moment spalanie - 6 dni pelen zasyp - slabo, rura do komina bywa czasem bardzo goraca, wiec moze cos da sie jeszcze odzyskac na dom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.04.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 ... Mam jeszcze z 200kg z wczesniejszych zakupow to popale choc juz drzewsko i ruszta przygotowane do dalszego sprzatania terenu z resztek budowlanych w celu grzania CWU Z tych 200 kg zapakowalem niecaly podajnik wiec pewnie jeszcze niecale 100kg nam zostalo. Chyba w ostatni czwartek 30.03. wylaczylismy kociolek bo i tak nie puszczalismy na CO wody. Wczoraj wyczyscilem, wstawilem ruszta i popalilem godzinke aby miec ciepla wode CWU ponad 70 stopni a pozniej puscic na kaloryfery. Jak patrze na ilosc pocietych patek po pudowie czy kilka ogromnych dragow z ktorych bylo rusztowanie to jeszcze palenia a palenia przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 07.04.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Kochani tak na szybko potrzebne mi info w/s kotła. Właśnie rozpocząłem hydraulikę (parterówka 135m2 +CWU) i głównym i jedynym źródłem ciepła miał być właśnie Elektromet 15KW , a usłyszałem od instalatora „tylko nie ślimakowy podajnik, jak już to tylko tłokowy!” . Natomiast znajomy który handluje Elektrometem bardzo go sobie chwali. Podpytywałem go o ewentualne reklamacje, jakieś częste usterki, jedyne co tam się może stać jego zdaniem to zrywanie zawleczki i wyłączanie pieca spowodowane np. zablokowaniem się ślimaka przez jakiś większy kawałek węgla czy jakiś kamyczek.Nie wiem już sam. Na 100% byłem zdecydowany na ten kocioł, a tu mi namieszali z tym tłokowym, co o tym sądzicie, tak szczerze jesteście zadowoleni z wyboru Elektrometa, były jakieś poważne problemy z obsługą. Proszę o opinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 10.04.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Kochani tak na szybko potrzebne mi info w/s kotła. Właśnie rozpocząłem hydraulikę (parterówka 135m2 +CWU) i głównym i jedynym źródłem ciepła miał być właśnie Elektromet 15KW , a usłyszałem od instalatora „tylko nie ślimakowy podajnik, jak już to tylko tłokowy!” . Natomiast znajomy który handluje Elektrometem bardzo go sobie chwali. Podpytywałem go o ewentualne reklamacje, jakieś częste usterki, jedyne co tam się może stać jego zdaniem to zrywanie zawleczki i wyłączanie pieca spowodowane np. zablokowaniem się ślimaka przez jakiś większy kawałek węgla czy jakiś kamyczek. Nie wiem już sam. Na 100% byłem zdecydowany na ten kocioł, a tu mi namieszali z tym tłokowym, co o tym sądzicie, tak szczerze jesteście zadowoleni z wyboru Elektrometa, były jakieś poważne problemy z obsługą. Proszę o opinie. Pozdrawiam. Witam, ja osobiście sobie piecyk chwalę. Oczywiście aby dojść do ustawień trzeba trochę w kotłowni spędzić, ale potem można się cieszyć z tego "prawie automatu". Oczywiście, że temat zawleczek istnieje, mi również kilka poszło, ale po którymś razie wsadziłem śrubkę "piątkę" i temat dla mnie od dłuższego czasu nieznany. Co do tłokowych - główna ich przewaga, można także palić np. miałem, groszkiem, pelletami. W ślimaku jest się niejako przywiązanym do ekogroszku. Przy dzisiejszych cenach ekogroszku warty uwagi i raczej bym się na taki zdecydował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 11.04.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Kochani ... Palilem juz pewnie 4 sezon. Zawleczka caly czas oryginal. Ustawienia byla rz wklepane a pozniej kolega cos tam zwiekszyl czy zmniejszych. Chodzi non stop tak samo. W tem sezonie miesieczny kosz CO i CWU to jakies 400 zeta przy malo wymagajacej rodzinie Nie mam negatywnych uwag do pieca. Wymieniony byl tylko jakis zewnetrzny "kondensator" czy cos takiego bo czasami slimak nie mogl wystartowac tylko tak "buczal". Kosz pewnie z 10 zeta. Uszczelnilem tez retorte silikonem za kilkanascie zeta, nic specjalnie sie po tym nie zmienilo. Ja polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rradek 24.04.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Przestawiłem dzisiaj bieg pompy na I (60) z III (80) i pojawiła się kałuża wody.Cieknie z tyłu pieca.Ustawiłem III i nie leci na II (70) też nie leciMoje ustawienia ton 50d 12cwu 28b 40zawór 3d na 5 dom 130 m2 bojler 150 lit.elektromet 25 kwCzy to normalne że woda leci - piec mam 1 rok i nigdy nie miałem takiej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rradek 25.05.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Jakie macie ustawienia na lato?Mojed 8b 40cwu 35dmuchawa 40przesłona na wentylator 1 mmLato TakPriorytet CWU Takn 35 (samo się ustawia)podtrzymanie 15 minwyjście na komin ustawione na 12przedmuchy w podtrzymaniu i podczas pracy wentylatora na 30załączenie CO na 50spalanie około 5 kg Co do mojego wcześniejszego postu to nie przyuważyłem że woda wylatuje odpowietrznikiem (ściekała za blachę pieca a później dołem .... zakręciłem go) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 31.05.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Jakie macie ustawienia na lato? Moje d 8 b 40 cwu 35 dmuchawa 40 przesłona na wentylator 1 mm Lato Tak Priorytet CWU Tak n 35 (samo się ustawia) podtrzymanie 15 min wyjście na komin ustawione na 12 przedmuchy w podtrzymaniu i podczas pracy wentylatora na 30 załączenie CO na 50 spalanie około 5 kg Co do mojego wcześniejszego postu to nie przyuważyłem że woda wylatuje odpowietrznikiem (ściekała za blachę pieca a później dołem .... zakręciłem go) Witam, ja grzeję tak: d-24 U-24 c-37 b-90 o-35 L-1 u-14 J-7 F-7 Mimo niskiego "c" wodę mam cały czas w granicach 45-50 stopni ( rekompensuje to nadwyżka u-14). Zasobnik starczy na pewno na 2 miesiące. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meow_fiz 03.06.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Wybaczcie mi moja niewiedze, ale musze spytac - czy palenie elektrometem tylko grzejac wode uzytkowa (100l) wychodzi taniej niz podpiecie bojlera do pradu?Jak czytam o 2 miesiacach na zasobniku to zaczynam sie powaznie nad tym zastanawiac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 04.06.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Wybaczcie mi moja niewiedze, ale musze spytac - czy palenie elektrometem tylko grzejac wode uzytkowa (100l) wychodzi taniej niz podpiecie bojlera do pradu? Jak czytam o 2 miesiacach na zasobniku to zaczynam sie powaznie nad tym zastanawiac... Witam, ja w poprzednich latach grzałem CWU gazem ziemnym, mam do instalacji podpięty przepływowy piecyk gazowy. Po rozliczeniu gazu okazało się,że muszę dopłacić 800 zł, więc siłą rzeczy próbuję zaoszczędzić. Na pewno wyjdzie taniej, bo teraz gazu zużywam jakieś 10 kubików. Z tego co wiem to na prądzie się jeszcze gorzej wychodzi, nawet na nocnej taryfie. A ponadto te 2 miesiące to są szacunki, bo dopiero pierwszy miesiąc de facto grzeję 100% wodę i widzę,że zostało ponad pół zasobnika. Wiec wychodzi około 40 zł na miesiąc. Niewiadomą tego dla mnie jest tylko, co mój piecyk na to. Przecież cały rok zasuwa! I jaki to ma wpływ na jego żywotność. A żeby to dokładnie sprawdzić musiałbyś zaopatrzyć się w miernik poboru prądu i sprawdzić w skali miesiąca, ale myślę, że wyjdzie dużo drożej. Pozdrawiam Edytowane 4 Czerwca 2011 przez jorg1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 08.06.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Jakie macie ustawienia na lato? U mnie grzanie CWU przedstawia się następująco: d20 b30 U35 c40 L2 o20 Przesłona na 1 cm. Zużycie ok. 10 kg/3doby. Do zużycia wody przyczyniają się dwie osoby dorosłe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 08.06.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 niezły wynik. jaką masz temp na piecu?czy 45 stC nie zaszkodzi?mi wychodzi na cwu 5kg/d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts