Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

Temperatura w podtrzymaniu sięga 65 st. Rzadko spada poniżej 48 st. lub po prostu nie mam szczęścia być w kotłowni kiedy jest niższa :D. Zasobnik trzymam pusty, co 3 dni wsypuję wiaderko "paszy" dla bestii. Stąd wiem ile dokładnie zużywam. Nawet jeśli temperatura na piecu okresowo wyniesie 40 st. to i tak to mniejsze zło niż wyłączenie pieca na sezon letni. Wiem coś o tym i nigdy już tego nie zrobię. Nie polecam!;)

Pozdrawiam :bye:.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dlaczego wyl. pieca latem to zly pomysł?.

Ano dlatego, że nawet po dokładnym wyczyszczeniu i otwarciu wszelkich drzwiczek i klap, piec i tak zeżre rdza. Bynajmniej tak było u mnie...:mad: Może dlatego, że mam kotłownię w piwnicy i jest w niej latem dość zimno, prawdziwa klima + ciepłe powietrze z zewnątrz przez komin i wilgoć świetna w piecu się wytrąca....:jawdrop:

Ano dlatego, że nawet po dokładnym wyczyszczeniu i otwarciu wszelkich drzwiczek i klap, piec i tak zeżre rdza. Bynajmniej tak było u mnie...:mad: Może dlatego, że mam kotłownię w piwnicy i jest w niej latem dość zimno, prawdziwa klima + ciepłe powietrze z zewnątrz przez komin i wilgoć świetna w piecu się wytrąca....:jawdrop:

Witam,

ja pierwszy raz w tym roku obiecuję sobie,że pieca nie wyłączę,ale ze względu na oszczędności w grzaniu CWU. W poprzednich latach natomiast stosowałem polecone przez znajomego instalatora smarowanie komory pieca smarem grafitowym za pomocą jak najdłuższego pędzla. Są z tego dwie korzyści - po pierwsze piecyk nie koroduje, a po drugie go wzmacnia (grafit - odmiana węgla), gdyż co nie jest tajemnicą obecnie stosowane stale węglowymi są tylko z nazwy.

Przy swoich ustawieniach CWU mam w granicach 41-52 stopnie. Uważam tą temperaturę przynajmniej dla mnie za wystarczającą....

Pozdrawiam

Witam,[...]

Przy swoich ustawieniach CWU mam w granicach 41-52 stopnie. Uważam tą temperaturę przynajmniej dla mnie za wystarczającą....

Pozdrawiam

Zauważ, że temperatura mojej CWU to 40 st. +- 2 st. Temperatura na piecu to zupełnie inna sprawa. Dlatego zaznaczyłam, że z wody korzystają dwie osoby dorosłe. Żadnego zmywania naczyń, prania, tylko mycie i kąpiel i to bez wanny:yes:. Pompa załącza się kiedy temperatura w moim "termosie" na CWU osiągnie 38 st. i wyłączy się kiedy woda osiągnie 42 st. Temperatura na piecu jest zazwyczaj znacznie wyższa(do 65 st.) Ale to zdrowe dla pieca...:)

P.S. Dzięki za rady odnośnie smarowania pieca, ale to już ponad moje siły...:D Niech sobie hula...

witam czy moze mi ktos pomóc mam piec elektromet 25kw strasznie głośno zacząl pracowac silnik co jest przyczyną

Ja z racji tego,że lubię kombinować (o ile już piec jest po gwarancji) odkręcił bym silnik i uruchomił go na sucho,jeżeli pójdzie w miarę normalnie no to zastanowił bym się nad przekładnią.

Jak jest gwarancja to dzwoń na serwis.

Witam,

Pozwole sobie na male ogloszenie gdyz mam do sprzedania piec ELEKTROMET EKO-KWP 15kW - rok produkcji 2006. Uzywany tylko w zimie - 4 sezony .

Piec w 100% sprawny - z napraw tylko wymieniony w tym roku slimak gdyz poprzedni zgrzytal.

Podlaczono mi wlasnie gaz ziemny wiec ekogroszek idzie w zapomnienie. Jesli znajdzie sie jakis chetny podesle zdjecia na maila.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

heeeeeeeeeeeeeeeeeeellllllllllllllpppppppppppppppp!!!!!!!!!!!!!!

w marcu pierwszy raz od 2 sezonów zerwało zawleczkę.

potem zrywało co 1 min.

w końcu zastosowałem śruby o twardości 8,8 (chyba)

na tej śrubie dojechałem do ostatniej niedzieli.

zerwało.

miałem już ślimak, więc go wczoraj wymieniłem.

nic to nie dało,

dalej zrywa :(((((, śruby.

zmieniłem węgiel, na juliusz workowany.

nic nie dało, dalej zrywa, nawet szybciej.

juliusz jest mokry, może to?

co jeszcze jest nie tak???

może rura rozkaliborwana?

stary ślimak trochę zjechany, ale niewiele, w jednym miejscu, tak w 1/4 długości.

już mam dość :(((((

dziś zaświtala mi myśl o kupnie nowego pieca., które nie zrywają?

qwert

Zobacz jakiej produkcji masz palnik i dzwoń do serwisu producenta palnika.

UWAGA celowo piszę producenta palnika a nie kotła!!!!!!

Przyczyn może być kilka... najlepiej zadzwonić jutro od 8 czy tam 9-ej do serwisu palnika, spokojnie opisać sytuację i poczekać na ich sugestie.

Odpowiedzi zasugerowane przez serwis w razie wątpliwości możesz omówić z kolegami na forum.

Nie zmieniaj kotła, bo on nic nie winien, co najwyżej zmienisz palnik, jak go nie będzie można doprowadzić do należytego stanu.

dz jarecki. Ale co ma palnik do tego?

Jakies sugestie?

Jak dowiedziec sie kto go wyprodukowal?

Karoka, wygrzebalem, reka prxez retore, na tyle na ile sie da.

Czy mokry groszek moze byc przyvzna?

Mam dosc, ehhhh.

Powinieneś z kotłem mieć DTR palnika

Zawleczki zrywa palnik a nie kocioł.

Jak nie możesz znaleźć DTR od zastosowanego palnika, to spróbuj najpierw kontaktu z serwisem producenta kotła, opisz mu co i jak, poproś też o namiary na serwis producenta palnika, jeżeli pomoc udzielona przez elektromet będzie niewystarczająca.

Na Twoim miejscu zacząłbym od telefonów do odpowiednich serwisów.

Jak to nic nie da, to wówczas:

Odkręciłbym palnik z kotła i wyjął go na zewnątrz kociołka, odkręcić przekładnię od rury, odkręcić rurę od dalszej części palnika, jak jest łączona, dokładnie przeczyścić rurę w której pracuje ślimak. Kontrola kolana żeliwnego, jeżeli jest to palnik standardowy, fajkowy. Zobaczyć czy nie ma w kolanie nagaru i ewentualnie go usunąć.

Możliwe także, że nowy ślimak jest odrobinę dłuższy i wystarczy przycięcie końcówki ślimaka szlifierką i problem zniknie. To jednak konsultowałbym z serwisem kotła/palnika. Taka sytuacja jest najbardziej prawdopodobna. Nie mniej rozebranie palnika i dokładne przeczyszczenie jest wskazane.

witam. jestem po rozmowie z serwisem.

miły pan polecił wyczyszczenie palnika. zasugerował, że przy moim niskim d=7 pali się głęboko w palniku i tam wytwarza się nagar, który blokuje ślimak.

wyczysciłem , ale nic poza pyłem tam nie było.

faktycznie pali się nisko w palniku. zwiekszyłem d do 14.

Zerwało śrubkę 5,8, wsadziłem śrubkę 8,8 i kręci.

zobaczymy co bedzie.

pan zasugerował wymianę kondensatora.

ślimak nie blokuje się w rurze, z trudem, ale jestem w stanie kręcić nim po wszadzeniu śrubokrętu w dziurkę na końcu. kręce wraz z groszkiem, więc opór to nic dziwnego.

nie jest za długi, czuję jego koniec w palniku.

zima napawa mnie l ę k i e m. :((((