Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

Opell.

Spróbowałem twoich ustawień na ciepłą wodę i u mnie działa wszystko rewelacyjnie ( bardzo dziękuję). Napisz proszę jakie masz ustawienia zimą, z grzaniem. Zeszłej zimy spróbowałem chyba wszystkich ustawień z tego forum, ale zawsze było "coś". Może twoje będą dobre ? Pozdrawiam, Kosik

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kosik71 moje ustawienia zimą były takie: temp. 55 stopni, b-44, d-19 lub 20, u- 12 do 14, L-1, o-40 minut ale paliłem tylko od 3 do 5 godzin dziennie bo mam ogrzewanie podłogowe mi to w zupełności wystarczało, temp w domu miałem 20 do 21 stopni powyżej tej temp. robi sie dla mnie za ciepło,na takim czasie palenia miesięcznie spalałem w granicach 400-450 kg, spróbowałem pozmieniać ustawienia na takie: temp na 51stopni, b-50, d- 20, u-12, o-50 minut, L-2 i przez 3 dni chodziło pięknie a potem to samo, teraz spróbuje jak radził hejzelas o-30 minut L-1 i zobaczymy.

• 2 weeks później...

Opell.

1. Dziękuję bardzo za nastawy. Ciepła woda chodzi już bez przerwy 2 tyg. ( chyba jestem zadowolony). Przez 2 tyg. spaliłem podajnik węgla. Bardzo ładnie się spalał, bez żadnych spieków. Przez ten czas wyjąłem 2 brytfanki popiołu. Dzisiaj trzeba dosypać. Przy Twoich nastawach ta ilość węgla to jest dużo czy tak normalnie ?

2. Piec ma możliwości obniżania temperatury - są dodatkowo 2 nastawy. Ktoś z tego korzysta ? Trochę się boję to ruszać, żeby nie wygasł.

3. Jak często czyścicie piec ?

Pozdrawiam. Kosik71

Edytowane przez kosik71

Opell.

1. Dziękuję bardzo za nastawy. Ciepła woda chodzi już bez przerwy 2 tyg. ( chyba jestem zadowolony). Przez 2 tyg. spaliłem podajnik węgla. Bardzo ładnie się spalał, bez żadnych spieków. Przez ten czas wyjąłem 2 brytfanki popiołu. Dzisiaj trzeba dosypać. Przy Twoich nastawach ta ilość węgla to jest dużo czy tak normalnie ?

2. Piec ma możliwości obniżania temperatury - są dodatkowo 2 nastawy. Ktoś z tego korzysta ? Trochę się boję to ruszać, żeby nie wygasł.

3. Jak często czyścicie piec ?

Pozdrawiam. Kosik71

Witam,

moje ustawienia są trzy strony wcześniej i na nich to zasobnik starczy mi na około 2 miesiące (sterownik R501). Jedyne co zmniejszyłem to "d" z 24 na 22. Z tego też powodu piec czyszczę przy załadunku. Szczerze powiedziawszy jakby mi zasobnik starczał na 2 tygodnie to ze względów ekonomicznych odpalam Junkersa na gaz ziemny. No chyba że u Ciebie jedyna alternatywa to prąd, to może się to opłaca.

Pozdrawiam

Edytowane przez jorg1975

To pisalem 17-09-2010

I tak caly rok nie uzywalem nawet kawalka pradu co by miec ciepla CWU. Co 2-3 dni palilem konkret drzewskiem, ktore zostalo po budowie. Katy dookola domu sie nieco wyczyscily choc na kolejny rok tez spokojnie tego wystarczy. Palilem tym od koncowki marca :)

Ekogroszek kupiony po 650 zeta luzem razem z transportem, jka sie oziebi to kociolek odpalimy :)

Drzewska na 2011 wystarczylo a mysle ze spora czesc lata 2012 tez resztkami pobudowlanymi przepalimy

W sumie to zostaly juz tylko pociete stemple i kilka plyt szalunkowych z desek

Za sierpnien rachunek za prad to raptem 75 zeta a gdybym CWU grzal pradem mysle ze byly by z 2 razy wiecej :(

Pierwsze rozpalenie mialem 12.10.2010. Ciekawe kiedy bedzie w tym roku, jak na razie za oknem sloneczko

• 2 weeks później...

Witam

Od tygodnia jestem "szczęśliwą " posiadaczką pieca elektrometu 25 kw ze sterownikiem REG-05. Miałam do tej pory olej i ustawienie tego pieca to dla mnie czarna magia.Podczas pracy piec mi wygasa spisałam wszystkie ustawienia bo odpowiedzi na forum ze n_ czy u takie nic mi nie mówi. W nastawieniach uzytkownika mam tak:1. Nastawienie wody grzewczej-56stC,2.Wartość obniżenia temp (1)-0 st C,3.Wartośc obniżenia tem(2)-0st c, 4.Obroty wentylatora-30%,temperatura na zbiorniku cwu- 47 st C, 6.Ilość podawanego węgla-22%,7.Pomiar tem podajnika-19,4 st C.

Ustawienia serwisowe:1.Czas cyklu pracy-115 s,2.czas cyklu podtrzymania 24 m, 3.Czas wybiegu wentylatora 35s,4.Czas przedmuchu wentylatora 30s, 5.Temp załączania pompy CO-40 st C,6.Tem wygaszania kotła- 20st C,7.Cyas pracz pompz czrkulaczjnej O m, 8.Cyas postoju pompz czrk 20m, 9.Nadwzka Tem CWu+ 5st C,10. Ochrona kota +80 st C, Max tem podajnika +80 st C.Nadmieniam ze te ustawienia ustawial mi fachowiec.Prosze o pomoc w ustawieniach. Serdecznie pozdrawiam edycja

Dobry wieczór Edycja.

Mało wiem jeszcze, żeby doradzać w nastawach. Na tym forum są lepsi. Tez mam nowy sterownik i palę pierwszy sezon. Jest jesień, więc poczytaj od strony 90 do 105. Tam są różne nastawy z zeszłego sezonu. Na 100 stronie są wyjaśnienia literek względem nowego sterownika. Na ogrzewanie tylko wody użytkowej stosowalem nastawy Oplla - nie było z nimi problemu, choć mówili, że dużo spalał. Dzisiaj wklepałem nastwy Radzesobiesama z zeszłej jesieni - zobaczymy co będzie. Poczekam co o twoich nastawach powiedzą fachowcy. A jaki węgiel kupiłaś - brunatny, kamienny, Czeski ? Ja raz kupiłem brunatny i mi sie ciagle wygaszał. Pozdrawiam, kolejnego nowicjusza :)

witam po letniej przerwie :)

kociołek odpaliłem 2 tyg temu. Eko zakupione 4t, podobno bobrek z naciskiem na słowo "podobno", bo jak się okazuje sprzedawcy zawsze sprzedadzą nam to co my klienci chcemy;)

zainspirowany sławnym filmikiem na youtube od przedwczoraj eksperymentuję z powietrzem tzn. czopuch mam otwarty na max, przesłona na wentylatorze otwarta równierz całkowice tzn praktycznie zdjęta. Moje nastawy (trochę standardowe):

n58

U11 - bardzo wolne obroty dmuchawy

d20

b120

o62

L1

u8

c48

j120

f60

po maksymalnym otwarciu dmuchawy i bardzo niskich obrotach U11 mam wrażenie że kocioł jakoś sobie lepiej radzi niż gdy miałem przesłonę na 2cm i U24 przy tych samych nastawach. Jakby szybciej wchodzi na temperaturę, dłużej jest w podtrzymaniu i mniej ciepła wydmuchuje przez komin - takie mam wrażenie.

Obecnie do sterowania piecem wykorzystuję termostat pokojowy, co przekłada się na jakieś tam mniejsze zużycie ogólnie, choć piecyk załącza się coraz częściej. Na razie nie włączyłem podłogówki, grzeję tylko kaloryferami.

pzdr

Witam wszystkich :cool:,

Dzisiaj wstaję, wyglądam oknem, a tu siwy mróz :(... Pomyślałam, że czas zajrzeć na forum i się przywitać. A tu niespodzianka- nie jestem pierwsza :D.

Mojego "blue smoka" odpaliłam w ubiegłą niedzielę i grzałam dom non stop. Nad przegrzaniem czuwają głowice termostatyczne na grzejnikach. Podłogówka załączana co dwa dni naprzemiennie kuchnia-salon. Wsypałam 140 kg opału i jeszcze się dziś nie skończy. Dodam, że groszek w tym sezonie kupiłam spontanicznie, bez ceregieli 4,6 t i jest rewelacyjny :wave:.

Moje jesienne nastawy:

n 50

d 25

b 30

U 25

o 20

L 2

c 40

Czopuch całkowicie otwarty, a wentylator na dwa palce. Zrobi się zimniej na pewno podniosę wartości. Póki co 22 st. w domku, a mnie to bardzo spasowało :stereo:.

Pozdrawiam i życzę spokojnego sezonu :yes:.

Witam wszystkich forumowiczów

To mój pierwszy post na tym forum chociaż piec Elektrometu 25kw posiadam juz 3 lata.

Przez sezon letni nie korzystam z pieca ale jak wczoraj zaglądnąłem do pieca to oczom swoim nie wierzyłem jedna rdza!.

Po wyczyszczeniu pieca założyłem ruszta aby przepalić drzewem i wszytko było cacy.

Dzisiaj rano zaglądam do pieca a w szufladzie na popiół woda,ciśnienie w instalacji spadło.

Proszę o pomoc czy faktycznie to radza skorodowała piec w tak krótkim czasie ,czy może jakaś inna usterka

Pozdrawiam

Witam ponownie.

Niestety dziura wielkości główki szpilki w komorze gdzie znajduje się szuflada na popiół.

Ale to bardzo dziwne piec czyszczę w sezonie grzewczym zawsze co dwa tygodnie omiatająć wszystko co jest w środku, na sezon letni zostawiam piec cały otwarty piwnica w lecie jest otwarta wietrzona,zawór czterodrożny założony od nowości, poprostu jestem w szoku,wcześniej miałem piec z Biecza koksowy i nie dbałem o niego tak jak o Elektrometr i wytrzymał 27lat , a tu jeszcze się gwarancja skończyła,poprostu kicha na całego

men4

ja też wyłączałem go na sezon letni i niestety potwierdzam - ten piec to jedna wielka rdza i chyba dla jego zdrowia najlepiej go latem nie wyłączać. Teraz zaczynam 4 sezon i tak się zastanawiam, że jak wytrzyma 6 lat to będzie dobrze. Wtedy wywalę go i kupię jakiś tani piec kondensacyjny - węgiel opłaca się już coraz mniej, nie mówiąc o syfie jaki za sobą to medium pociąga. Tyle w temacie.

pzdr