pelagiusz 18.01.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witam! Posiadam kocioł Elektromet EKO KWP 25 sterownik R 501 obecnie nie ma nikogo w domu(wyjazd do stanów 6 miesięczny) i znajomy mi dogrzewa dom kominkiem z płaszczem wodnym. Musi codziennie przyjeżdżać i wypełnić kominek drewnem. Trochę mnie to kosztuje wiec pomyślałem sobie. I tu jest moje pytanie czy idzie jakoś nastawić piec żeby nagrzewał dom 150m ELEWACJA + ROLETY ZEWNETRZNE (podłogówka w łazienkach, 7 grzejników) do temperatury np. 15 stopni, przy temperaturze zewnętrznej obecnie średnio -3 stopnie na zewnątrz. Bardzo z góry dziękuje za wszelką pomoc. Pytanie drugie jak mnie nie będzie latem to czy bardziej opłacalne jest otrzymywanie ciepłej wody z bojlera z grzałką elektryczną czy idzie jakoś nastawić piec żeby tylko otrzymywać ciepłą wodę z niego. Jestem naprawdę zielony w tych sprawach jeszcze raz bardzo dziękuje za jakiekolwiek wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek 25kW 18.01.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witam! I tu jest moje pytanie czy idzie jakoś nastawić piec żeby nagrzewał dom 150m ELEWACJA + ROLETY ZEWNETRZNE (podłogówka w łazienkach, 7 grzejników) do temperatury np. 15 stopni, przy temperaturze zewnętrznej obecnie średnio -3 stopnie na zewnątrz. Bardzo z góry dziękuje za wszelką pomoc. Pytanie drugie jak mnie nie będzie latem to czy bardziej opłacalne jest otrzymywanie ciepłej wody z bojlera z grzałką elektryczną czy idzie jakoś nastawić piec żeby tylko otrzymywać ciepłą wodę z niego. Jestem naprawdę zielony w tych sprawach jeszcze raz bardzo dziękuje za jakiekolwiek wskazówki Witam! Odp. na pytanie 1 - załóż termostat pokojowy, jeśli chodzi o pytanie drugie to można ustawić piec na pracę w cyklu letnim i będzie grzał tylko wodę i przy okazji piec będzie suchy i mniej będzie korodował. W.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlson 18.01.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 noszę się z zamiarem kupna tego regulatora i mam pytanie czy nie ma żadnych problemów z podłączeniem go do elektrometu 25kw ze sterownikiem reg05?Przewód połączeniowy który wraz z piecem był dostarczony będzie pasował?Załamuje mnie spalanie eko na chwilę obecną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greyland 19.01.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Przed wczoraj w nocy u nas spadła temp. poniżej - 10 na dworku i na moich wcześniejszych nastawach - POST #2500 - ( gdzie w cieplejsze dni miałem n- 56/58 do max 61 ) budynek zaczął tracić temp ( doszedł jeszcze silny wiatr ) Tem. w pomieszczeniach spadła do 18 w domu i ciężko było nadgonić na dozując sama dawką podawania. Efekt był taki, że szybko tracący ciepło budynek powodował znów niemal ciągłą pracę pieca i ponownie spalanie nimeal 40/50 kg w dobę. Zmniejszając b z okolic 200, do 120 miałem dawkę d- 16/17... nieco się poprawiło dochodzenie do temperatury, zwiększyłam u-20, ale jeszcze nie tak aby zawsze przejść w cykl podtrzymania.Zmniejszyłem długość cyklu o połowę czyli b-60, d- nawet zdwoiłem, czyli testowałem okolice d-30. Przy moich warunkach, gdzie niby "docieplonym" styropianem pod wylewką na poddaszu, ale lanym betonowym stropem ucieka ciepło grzejniki muszą mieć wyższa temp. Więc mam teraz takie nastawy, a spalanie znów opanowałem w okolicach 25-maks 30 kg na dobę.jak złapie 21 stopni w domu, to znów będę próbował obniżać spalanie... n-65U-15 ( - ale opisze poniżej ten parametr )c- 40d-30b-60 lub nawet 50o-8F-5J-5u-10 Nadmuch musiałem jednego dnia rano wyregulować ( zmieniły się warunki pogodowe ) i kocioł zaczął lekko kopcić.Po podwyższeniu nadmuchu U-20 już na podtrzymaniu za dużo wydmuchało żaru. Wiec dałem ponownie na U-15, czopuch z godziny 14:00 na 13:00 i delikatnie po milimetrze po każdym podaniu węgla przymykałem przesłonę wentylatora. Teraz jest około 1 cm otwarta.Ogólnie kocioł się sporo przegrzewa nawet o 5-7 stopni, czyli dochodzi nawet do 72 stopni, aby w podtrzymaniu co 7 minut, trzymać go do 15 minut.Za to temp. na grzejnikach nie spada mi poniżej 60 st, a nadwyżką z kotła idzie na CWU ( u- 10, czyli do 10 stopni nadwyżki od zadanej 40 st.) Ogólnie, gdy kocioł wchodzi długo w zadaną temp. warto pobawić się w ręczne sterowanie i spróbować określić, przy jakim nadmuch, dawce węgla, włączonych/wyłączonych pompach, najefektywniej wchodzi w temp i wtedy zmieniać nastawy obserwując je całym cyklu... Zastanawiam się, czy nie wejść na poddasze ( nie docieplone i nie ogrzewane ) i porozkładać na podłogach styropian/styrodur który został mi na budowie...Tylko czy to chociaż trochę powstrzyma uciekające ciepło stropem? Widzę po ośnieżonym dachu, że ciepło powoduje obsuwanie śniegu nie tylko z okolic komina, ale również z innych części budynku...Docieplenie góry/dachu i zew. dopiero w przyszłym roku...a do końca zimy jeszcze trochę, a nie uśmiecha mi się spalać 1,5 tony miesięcznie;> Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2012 przez Greyland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malzyk 19.01.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Jako były pracownik elektrometu chętnie odpowiem na pytania dot. konstrukcji. Miałem okazje składać wymienniki jak rownież je spawać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.01.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Skonczyl sie w paitek 06.01. z ranca wiec 14,5 dnia Zapakowane w piatek 06.01. wieczorkiem Obroty pompy CO na kaloryfery ktora ma 3-stopniowa skale zmniejszylem z 2 na 1 W domu tak cieplo ze kaloryfery i tak malo kiedy wpuszczaja wode wiec mysle, ze wystarczy na minimum Skończył się 19.01. koło południa więc jakieś 12,5 dnia Zapakowany na maksa 19.01. w czwartek wieczorkiem Obroty pompy z powrotem na 2-kę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 20.01.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 U mnie obecnie zasobnik na 7 dni. Czyli w 20kg/doba. Nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczucha124 23.01.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witam mam problem a mianowicie Posiadam kocioł eko-kwp 25 który mam założony od 2007 roku i dzisiaj o mało nie zatruliśmy się czadem.Moje pytanie brzmi dlaczego w zbiorniku do którego wsypuje się ekogroszek nagle zaczęło się strasznie dymić gdzie nigdy tego nie robiło. Bo tam gdzie jest ruszt paliło się normalnie tak jak powinno.Piec wyłączyłam i boje się go na nowo rozpalać ponieważ w domu mam małe dzieci.Ustawień nie zmieniałam są cały czas takie same.Co teraz mam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.01.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ten dym to zauważyłaś jak otwarłaś klapę i był w zbiorniku czy też przy zamkniętej klapie od kosza zasypowego zaczął dymić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczucha124 23.01.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ten dym to zauważyłaś jak otwarłaś klapę i był w zbiorniku czy też przy zamkniętej klapie od kosza zasypowego zaczął dymić ? Dym zauważylam bo byl w całym domu a dymilo sie tylko w pojemnika na wegiel. poprostu bylo siwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.01.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Czyli dymiło się z pod zamkniętej klapy zasobnika tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczucha124 23.01.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Czyli dymiło się z pod zamkniętej klapy zasobnika tak ? No tak ale dlaczego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.01.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Może po prostu uszczelka pod klapą się zużyła albo rozszczelniła - to należy ją po prostu wymienić szybko na nową (przy okazji sprawdzić zamek i zawiasy klapy ) czy tam nie ma jakichś luzów. Przy dobrej uszczelce ( i uszczelnieniu klapy) nie ma prawa dymić. Przy okazji można wyczyścić cały kocioł - wszystkie jego wyczystki jak i wyczystkę czopucha oraz wyczystkę komina aby się upewnić czy coś tam nie zarosło sadzami. Należy też sprawdzić czy jest ciąg w kominie. No kotłownia musi mieć odpowiednią wentylację - plus jakieś nawietrzenie - typu zetka itp. jak nie ma to należy uchylać okienko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczucha124 23.01.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 A jak sie czysci taki kocioł ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greyland 23.01.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 W moim koszu zasypowym dym pojawił się raz w sytuacji, gdy przedmuch był ustawiony na zbyt duży, a dawka podawanego węgla zbyt mała, na podtrzymaniu żar w palenisku zapadał się dosyć nisko, ale i samego groszku było niedużo w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczucha124 23.01.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ustaiwnia ktore sa to ustawial moj tata i tak zostalo i caly czas bylo dobrze az do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 23.01.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 u mnie 18kg/d, ale włączyłem do grzania przyziemie, bo mamy gości, czyli kolejne 30m2 które było wyziebione.do tego mrozy, -9 do -5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greyland 23.01.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 A jak sie czysci taki kocioł ?? Ja mam piec uruchomiony w grudniu i już dwa czyszczenia. Otwierasz górne drzwiczki i zestawem pogrzebaczy usuwasz sadzę ze ścianek, półek do zawirowywaczy i tak po kolei schodzisz drzwiczkami w dół. Jeśli od 2007 nie był czyszczony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczucha124 23.01.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Może po prostu uszczelka pod klapą się zużyła albo rozszczelniła - to należy ją po prostu wymienić szybko na nową (przy okazji sprawdzić zamek i zawiasy klapy ) czy tam nie ma jakichś luzów. Przy dobrej uszczelce ( i uszczelnieniu klapy) nie ma prawa dymić. Przy okazji można wyczyścić cały kocioł - wszystkie jego wyczystki jak i wyczystkę czopucha oraz wyczystkę komina aby się upewnić czy coś tam nie zarosło sadzami. Należy też sprawdzić czy jest ciąg w kominie. No kotłownia musi mieć odpowiednią wentylację - plus jakieś nawietrzenie - typu zetka itp. jak nie ma to należy uchylać okienko. a jak to sie czysci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczucha124 23.01.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ja mam piec uruchomiony w grudniu i już dwa czyszczenia. Otwierasz górne drzwiczki i zestawem pogrzebaczy usuwasz sadzę ze ścianek, półek do zawirowywaczy i tak po kolei schodzisz drzwiczkami w dół. Jeśli od 2007 nie był czyszczony... na pewno byl czyszczony tym zajmowal sie moj tata a grzac zaczelam w tym piecu tak w grudniu bo bylo dosyc cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts