michal0712 02.02.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 wczoraj wieczorem zmieniłem trochę ustawienia: tj, czas pracy bez zmian 160; ale zwiększyłem podawanie węgla na 25 %, wentylator na 20 % i ustawiłem przesłonę wentylatora na ok 2 cm. Jest poprawa, zobaczymy jak będzie ze spiekami i spalaniem.Zadaną temperaturę osiąga w 2-3 cyklach. ps. dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrNacia 02.02.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam posiadam Elektromet dual i mam pytanko bo nie mogę sprawdzić w jakiej pozycji ustawiona wajcha daje komin otwarty na max ? na środku rury wylotowej gałka czy po jej boku ? U mnie idzie gdzieś 25kg na dzień temp na piecu 56* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 02.02.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam.Na srodku wajcha to komin jest na max.Przynajmniej tak jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 02.02.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam Pytanie do gslaw: masz przymkniety czopuch na 10.30 co to daje, i czy kociol nie dymi i nie cofa spalin oraz czy przez to nie zapychaja sie bardziej polki ? Pozdrawiam Tak mi się wydaje na chłopski rozum, że trochę mniej ciepła w komin ucieka. Fakt, piec się trochę syfi szybciej ale jak dla mnie to rybka, trzeba go i tak oskrobać przynajmniej raz na dwa tygodnie. Nie zauważyłem też, żeby jakoś specjalnie dymił przez drzwiczki jak je otwieram. Możliwe, że przez takie ustawienie czopucha może szybciej zatkać się wyczystka pod czopuchem, ale czyściłem ją przed sezonem więc do wiosny da radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 02.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 d Jednakze zawsze mnie zastanawia Twoje "U" - bo naprawde masz male. U mnie przy U = 20 ciezko wchodzi na zadana temp. Po drugie jesli chodzi o aktualne "zjadanie wegla" to zuzycie naprawde jest duze (zasobnik starcza maks. na 4 dni). Pozdrawiam. Witam U mam niskie bo całkowicie usunąłem przesłonę z wentylatora. U17 to jakby U35 przy przesłonie 2,5cm. Wydaje mi się, że bez przesłony i na niższych obrotach dmuchawa, łagodniej i w dużej ilości, pompuje powietrze do retorty. może to być ważne dla kiepskiego węgla który mam, lepiej dopala się w podtrzymaniu, gdyż mamy wtedy swobodny ciąg kominowy - to taka moja teoria. Spalanie mam takie samo. Zachęcam wszystkich do podkręcenia parametrów J oraz F (czyli wybiegi wentylatora po osiągnięciu zadanego n oraz po wykonaniu cyklu w podtrzymaniu). Mogą one mieć duży wpływ na zmniejszenie ilości spieków, szczególnie dla kiepskiego węgla. Ja mam na maxa J250 i F90. Jak piec osiągnie zadane 60st to na tym dmuchaniu czasem mi i 8 st. jeszcze podbija i spieków mam mniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik71 02.02.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dobry. Powiedzcie mi, jak mam n60 to od jakiej temperatury najlepiej jest puścić ciepło na kaloryfery ? Od 50-ciu ? Pozdrowionka, - dzisiaj we Wrocławiu o 23:00 było -16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrNacia 03.02.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ja zastosowałem ustawienia kolegi michal0712 czyli: czas pracy bez zmian 160; ale zwiększyłem podawanie węgla na 25 %, wentylator na 20 % i ustawiłem przesłonę wentylatora na ok 2 cm. i jestem zadowolony 0 spieków wszystko ladnie sie wypala temperatura również szybko wchodzi. Okolice Opoczna o 23 było skromnie -20 o 6 nad ranem -25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb34 03.02.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam, Przy jakiej temp. macie ustawione wlaczenie sie pompy na kaloryferki z centralnego? Bo szczerze mowiac ja mam 30° i niewiem czy czasami nie za nisko.Z gory dzieki za podpowiedzi. Pozdro for all:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrNacia 03.02.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ja mam 53* ale i tak cały czas chodzi tylko mam 3 poziomy regulacji i jest na 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 04.02.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Ja zastosowałem ustawienia kolegi michal0712 czyli: czas pracy bez zmian 160; ale zwiększyłem podawanie węgla na 25 %, wentylator na 20 % i ustawiłem przesłonę wentylatora na ok 2 cm. i jestem zadowolony 0 spieków wszystko ladnie sie wypala temperatura również szybko wchodzi. Okolice Opoczna o 23 było skromnie -20 o 6 nad ranem -25. cieszę się, że pomogło, a u mnie niestety wciąż problem ze sklejającym się węglem i niedopalonymi kawałkami w popielniku Jedyny plus, że w domu jest ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legokid 04.02.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam.Od kilku tygodnie jestem posiadaczem kotła Keller 15kW ze sterownikiem REG-05. Dom 130m2, nowy, parterowy, poddasze nieocieplone, w połowie domu podłogówka, w reszcie pomieszczeń w sumie 4 grzejniki. Przy temp. w okolicy 0 średnio schodziło mi ok. 80 kg. na 3 dni. Spieki były ale nie za dużo. Z komina nie dymiło. Obecnie używane nastawy:- temp CO 60- temp CWU 45- obroty wentylatora 35%- ilość podawanego węgla 15%- czas pracy cyklu 100s- czas podtrzymywania 30m- czas wybiegu wentylatora 20s- czas podmuchu wentylatora 30s- nadwyżka CWU 1- zawór 4D ustawiony na 5Parametry ustawiał mi fachowiec, który zakładał instalację. Problem pojawił się przy niskich temperaturach na zewnątrz. Grzejniki miałem wciąż letnie mimo odkręcenie na full termostatów. Podniesienie temp. na piecu do 65 nic nie dało. Ustawiłem zawór z 5 na 7 by zwiększyć ciepło na grzejniki, ale wtedy piec nie mógł uzyskać zadanej temperatury. Mielił w okolicach 58-59 stopni i tyle. Czujnik na wyjściu za zaworem cały czas pokazuje temp. 40 st. (po ustawieniu zaworu 4D na 7 temp wzrosła na krótki czas na 45-50). Macie jakieś pomysły, by grzejniki były w końcu ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb34 04.02.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam ponownie, Ciezko naprawde wyregulowac piecyk w takich dla takich temperaturach na zewnatrz. Ponizej moje ustawienia:n59d24b30U25 - przesłona na okolo 3 cmo17L1c42u7J120 (maks)F100Czopuch na 11.Faktem jest ze spiekow prawie nie ma, wegiel sie spala ladnie ale spalanie to prawie 50 kg/dobe (jakas masakra).Co do pompy to chodzila na 2-gim biegu ale zmienilem dzisiaj na 1 (zobaczymy).Piec dochodzi do zadanej temp. i potem jeszcze sie podniesie w podtrzymaniu jakies 4 - 5°. Tak moze ze dwa cykle i znowu spada do 53° (nastepnie potrzebuje okolo 0,5 h zeby dojsc do zadanej temp.).Jesli chodzi o pompe podlogowki to ta chodzi teraz non stop (2 nitki) - w sumie mam 4 ale wlaczam na zmiane. Podlogowka to jakies 90 m². Wszystko jest ok, w domu cieplo tylko moze ktos poradzi jak zejsc z iloscia spalania!!! (przynajmniej do 40 Kg/ dobe).Czeka mnie jeszcze dzisiaj czyszczenie retort (moze cos tez pomoze). Moze cos poradzicie? Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow. Dla informacji : kolo Gliwic dzisiaj bylo -22°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek 25kW 04.02.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam. Od kilku tygodnie jestem posiadaczem kotła Keller 15kW ze sterownikiem REG-05. Dom 130m2, nowy, parterowy, poddasze nieocieplone, w połowie domu podłogówka, w reszcie pomieszczeń w sumie 4 grzejniki. Przy temp. w okolicy 0 średnio schodziło mi ok. 80 kg. na 3 dni. Spieki były ale nie za dużo. Z komina nie dymiło. Obecnie używane nastawy: - temp CO 60 - temp CWU 45 - obroty wentylatora 35% - ilość podawanego węgla 15% - czas pracy cyklu 100s - czas podtrzymywania 30m - czas wybiegu wentylatora 20s - czas podmuchu wentylatora 30s - nadwyżka CWU 1 - zawór 4D ustawiony na 5 Parametry ustawiał mi fachowiec, który zakładał instalację. Problem pojawił się przy niskich temperaturach na zewnątrz. Grzejniki miałem wciąż letnie mimo odkręcenie na full termostatów. Podniesienie temp. na piecu do 65 nic nie dało. Ustawiłem zawór z 5 na 7 by zwiększyć ciepło na grzejniki, ale wtedy piec nie mógł uzyskać zadanej temperatury. Mielił w okolicach 58-59 stopni i tyle. Czujnik na wyjściu za zaworem cały czas pokazuje temp. 40 st. (po ustawieniu zaworu 4D na 7 temp wzrosła na krótki czas na 45-50). Macie jakieś pomysły, by grzejniki były w końcu ciepłe. witam! Daj więcej węgla! (ale tak od serca solidnie!) W.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legokid 04.02.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Witam ponownie. Pogadałem z sąsiadem i trochę zmieniłem parametry. Teraz owszem jest ciepło w domu, ale bierze mi na oko 30 kg na dobę.Jutro otworzę piec i zobaczę jak się spala.Co o nich myślicie ??- temp CO 55- temp CWU 45- obroty wentylatora 25%- ilość podawanego węgla 23%- czas pracy cyklu 160s- czas podtrzymywania 30m- czas wybiegu wentylatora 20s- czas podmuchu wentylatora 30s- nadwyżka CWU 1- zawór 4D ustawiony na 7- pompa CO -3- pompa wody - 1Mam pytanko nr 2. Czy przy przyjściu ocieplenia (tak ok 0 st) najlepiej będzie wrócić do poprzednich ustawień(zawór na 5, obroty wentylatora na 25%, ilość węgla 15%, czas cyklu 100, pompy ustawione na 2) czy jakoś zmodyfikować te (np. tylko ustawiając zawór na 5) aby tak groszku nie pochłaniał ?Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2012 przez legokid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrNacia 05.02.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Niestety jednak trzeba jeszcze kombinować bo mam nie dopalony węgiel w popielniku ;/ zmieniłem cykl pracy na 130 troszkę pomogło. Mrozy po woli odchodzą miejmy nadzieje, że bedzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 05.02.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Niestety jednak trzeba jeszcze kombinować bo mam nie dopalony węgiel w popielniku ;/ zmieniłem cykl pracy na 130 troszkę pomogło. Mrozy po woli odchodzą miejmy nadzieje, że bedzie lepiej a jak pozostałe ustawienia, ja też wciąż mam problemy z tym niedopalonym węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 06.02.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam, Mam problem z nagrzaniem domu pomimo, że jadę prawie maksymalną mocą kotła. Wilgotność powietrza osiągnęła u mnie rekordowo niski poziom 20% i mam wrażenie że właśnie to ma wpływ na słaby odbiór ciepła przez powietrze w domu. Czy też tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrNacia 06.02.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Aktualnie mam takie ustawienia : czas pracy 140, podawanie węgla 25 %,wentylator na 20 %przesłonę wentylatora na ok 2-3 cm. wszystko się ładnie wypala ale niestety osiągnięcie zadanej temp to jakieś 5-6 cykli. Dziś o 10 naładowałem podajnik po brzegi zobaczymy na ile wystarczy na takim ustawieniu, mrozy są mniejsze już więc powinno być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 07.02.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 U mnie spala przy tych dużych mrozach 35 kg na dobę. Temperatura na sterowniku ustawiona na 21 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 07.02.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam.gslaw u mnie w te mrozy odczuwam to samo ( czuc wilgotnosc ). Ja sprobowalem twoich ustawien z wentylatorem i mam dylemat.Przy moich wczesniejszych ustawieniach ( d-22 U-40 b-140 o-10 L-1 j-30 F-10 przeslona wentylatora na 0,5cm czopuch jak u ciebie na 11) kociol szybko wchodzil w zadane n-62 nastepnie podbijal do 65 i po jednym cyklu podtrzymania opadal do 55 i trzeba bylo dwoch podan wegla aby od 55 do 58 zaczal sie podnosic , potem przed kazdym nastepnym podaniem podbijal o 1 stopien.Teraz zdjolem przeslone calkowicie , czopuch prawie zamkniety ( zabek wyzej zamkniecia) d-35 b-90 U-25 , reszta bez zmian kociol szybko dochodzi do n , nastepnie podbija do 67 , w podtrzymaniu jest dwa cykle , nastepnie opada do 58 i po jednym podaniu szybko po stopniu wchodzi na zadane n .acha F obnizylem do 2Nie wiem ktory zestaw jest lepszy i ktory praktycznie ekonomiczniejszy to znaczy dajacy efekt ciepla w te mrozy?Co o tym sadzisz gslaw ? prosze rownierz o opinie innych forumowiczowPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts