piotrulex 07.02.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Zapakowany we wtorek wieczorkiem 31.01. Skończył się w poniedziałek 6-go więc raptem 6 dni Zapakowany tego samego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 07.02.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam. gslaw u mnie w te mrozy odczuwam to samo ( czuc wilgotnosc ). Ja sprobowalem twoich ustawien z wentylatorem i mam dylemat. Przy moich wczesniejszych ustawieniach ( d-22 U-40 b-140 o-10 L-1 j-30 F-10 przeslona wentylatora na 0,5cm czopuch jak u ciebie na 11) kociol szybko wchodzil w zadane n-62 nastepnie podbijal do 65 i po jednym cyklu podtrzymania opadal do 55 i trzeba bylo dwoch podan wegla aby od 55 do 58 zaczal sie podnosic , potem przed kazdym nastepnym podaniem podbijal o 1 stopien. Teraz zdjolem przeslone calkowicie , czopuch prawie zamkniety ( zabek wyzej zamkniecia) d-35 b-90 U-25 , reszta bez zmian kociol szybko dochodzi do n , nastepnie podbija do 67 , w podtrzymaniu jest dwa cykle , nastepnie opada do 58 i po jednym podaniu szybko po stopniu wchodzi na zadane n . acha F obnizylem do 2 wydaje mi się, że te pierwsze ustawienia miałeś lepsze bo d22 dawało dużo mniejsze zużycie węgla. Jedynie bym zaproponował tylko podkręcenie F i J, może dawać podbijanie temp o kilka stopni przy wejściu pieca w podtrzymanie. Pozostałe ustawienia (jeżeli się sprawdzały) w tym zestawie pozostawiłbym bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coluche 07.02.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam!Mam inny piec ale ten sam sterownik i tak od dłuższego czasu właśnie was czytam.Jedyne czym się różni to nie mam czopucha i cały czas się zastanawiam czy by nie zamontować takiego szyberka bo mam wrażenie że mnóstwo ciepła ucieka mi w komin.U Cichewicza mi powiedzieli że jeśli jest wentylator to nie powinno być szybra bo ogień może się cofnąć jak nie ma zabezpieczenia w postaci odcięcia ognia.A nie ma.Ale to chyba bzdury bo fachowiec strasznie się plątał.Cięzko jest dopasować te wszystkie nastawy i ciągle wszystko zmieniam.Wczoraj dałem ustawienia gslawa to mi groszek słabo się spalił i zamiast popiołu miałem z wiadro niedopalonego paliwa.Zmiejszyłem d i poczekam.Z kolei w innych przypadkach tworzył mi się żużel.Przerąbane.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrNacia 11.02.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 No i u mnie własnie podajnik świeci pustkami w Poniedziałek o 10 rano załadowany do dziś do 10 można powiedzieć 5 worków po 25kg poszło. Teraz czas na trochę oszczędności spróbujemy drewno na górny ruszt a groszek niech się do dole pali zobaczymy co wyjdzie i jak z groszkiem bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hadziacki 13.02.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Koledzy i koleżanki mam elektrometa 25 kW od pół roku (latem było ok-chyba) , od pazdziernika mam z nim problem najpierw co posiadam: - dom kubatura 200m2 (piętrowy ocieplony), sterownik pokojowy, termostaty na kaloryferach , sterownik 4-drożny na piecu, eko-groszek 28 od miesiąca zasobnik (140-160kg) wystarcza na ok 5 dni nastawy obecne: n=58 d=10 b=120 o=40 L=1 U=38 c=38 Przy nastawach fabrycznych poniżej piec wygasał n=55 d=20 b=200 o=40 L=1 U=38 c=38 nadmieniam,że piec bardzo kopci przy otwartych drzwiczkach i dużo sadzy na ścianch Jeśli ktoś może to niech podpowie jak go ustawić Mam pytanie w sprawie ustawień tego pieca.Piszecie warianty ustawień w skrótach.CO te skróty oznaczają? Mam ten piec od niedawna i borykam się z odpowiednim ustawieniem nastawień. Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 13.02.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Sprawdź w instrukcji jaki masz model sterownika, oznaczenia literowe są właściwe dla starszego sterownika R501, dla REG05 - 06 itd są oznaczenia słowne. literki były tłumaczone już kilka razy we wcześniejszych postach - musisz się troszkę cofnąć z lekturą. Poza tym nie ma większych różnic między sterownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo-no1 13.02.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) kolego hadziacki, mam 20kw i też nie mogę go dostroić, ale spróbuj: -temp. CO- 55-wartość obniżenia temp 1 - 0-wartość obniżenia temp 2 - 0-obroty wentylatora- 25%-temp zbiornika CWU- 55-ilość podawanego węgla-20%-czas cyklu pracy -180s-czas cyklu podtrzymania -20m-czas wybiegu wentylatora-30s-czas przedmuchu wentylatora-30s-temp. załączenia pompy CO-30-temp. wygaszenia kotła-wył.-czas pracy pompy cyrkulacyjnej-0m-czas postoju pompy cyrkulacyjnej-20m-nadwyżka temp. CWU-1-priorytet CWU-tak-praca kotła-zima,czopuch przymknięty o 1/3wentylator otwarty na 2cm.zmieniłem ostatnio czas podtrzymania na 25min i nie wygasa Edytowane 13 Lutego 2012 przez neo-no1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 13.02.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 kolego hadziacki, mam 20kw i też nie mogę go dostroić, ale spróbuj: -temp. CO- 55 -wartość obniżenia temp 1 - 0 -wartość obniżenia temp 2 - 0 -obroty wentylatora- 25% U -temp zbiornika CWU- 55 c -ilość podawanego węgla-20% d -czas cyklu pracy -180s b -czas cyklu podtrzymania -20m o -czas wybiegu wentylatora-30s j -czas przedmuchu wentylatora-30s f -temp. załączenia pompy CO-30 -temp. wygaszenia kotła-wył. -czas pracy pompy cyrkulacyjnej-0m -czas postoju pompy cyrkulacyjnej-20m -nadwyżka temp. CWU-1 u -priorytet CWU-tak -praca kotła-zima, czopuch przymknięty o 1/3 wentylator otwarty na 2cm. zmieniłem ostatnio czas podtrzymania na 25min i nie wygasa przy podanych przez kolegę parametrach wstawiłem odpowiednie literki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.02.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Skończył się w poniedziałek 6-go więc raptem 6 dni Zapakowany tego samego dnia Skończyłby się pewnie w niedzielę późnym wieczorem 12.02. wiec nieco ponad 6 dni Zapakuję do pełna pewnie dziś wieczorem tj wtorek 14.02. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dani83 14.02.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam, Mam problem z nagrzaniem domu pomimo, że jadę prawie maksymalną mocą kotła. Wilgotność powietrza osiągnęła u mnie rekordowo niski poziom 20% i mam wrażenie że właśnie to ma wpływ na słaby odbiór ciepła przez powietrze w domu. Czy też tak macie? Cześć Gusław, Napewno to ma wielki wpływ, również zauważyłem jak mi sie córka urodziła i musiałem nawilżać pokój bo powietrze było za suchę i automatycznie po 10 min temperatura wzastała o 2-3 C. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.02.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 .. Teraz czas na trochę oszczędności spróbujemy drewno na górny ruszt a groszek niech się do dole pali zobaczymy co wyjdzie i jak z groszkiem bedzie To tak można? Ktoś już to testował? Jak to wychodzi? Wyczytałem, że przy założonych rusztach sprawność na paleniu ekogroszkiem nieco spada i to raczej oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.02.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Cześć Gusław, Napewno to ma wielki wpływ, również zauważyłem jak mi sie córka urodziła i musiałem nawilżać pokój bo powietrze było za suchę i automatycznie po 10 min temperatura wzastała o 2-3 C. Pozdrawiam Często chodzimy do sauny. Jest to oczywiste i zauważalne zwłaszcza podczas seansów, naparzań, aufgussów w saunie suchej gdzie podczas polewania kamieni straszliwie odczuwalnie wzrasta temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonnieblue81 14.02.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 To napisz ile Cie to kosztowało Niestety 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonnieblue81 14.02.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 To tak można? Ktoś już to testował? Jak to wychodzi? Wyczytałem, że przy założonych rusztach sprawność na paleniu ekogroszkiem nieco spada i to raczej oczywiste Też to mnie zaintrygowało W tym roku myslałam o zakupie rusztu, ale za bardzo nie mogłam sobie wyobrazić jak to będzie chodzić... To jak to jest z tym rusztem? Czy można używać zamiennie jednego i drugiego czy trzeba piec wygaszać i palić tylko drewnem a piec musi być wyłączony? Czy popiół i resztki drewna nie zaśmiecają paleniska? A co z paleniem np drewnem z odzysku - mam tu na myśli gwoździe? Nie ma ryzyka że gdzieś wpadną, gdzie nie trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 15.02.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 ktoś podawał niezłą metodę na palenie drewnem bez rusztu. trzeba nie wybierac popiołu, az nasypie sie pod poziom retory. i wtedy palić drewnem.wyprobowalem, dziala. ruszt jest o tyle niewygodny, ze przeszzadza w czyszczeniu, koszuje, trzeba go zakladac i zdejmowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibius 15.02.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 ja tylko w pierwszym sezonie grzewczym próbowałem nie wyciągać ruszta ale niestety okazalo się, że są one wykonane z lichego materiału i poodkształcały się nieznacznie od temperatury wytwarzanej przez węgiel w retorze. W efekcie ruszta zaczęły same wypadać z mocowania. ...a producent podaje w instrukcji, ze można ich nie wyciągać i nie wplynie to na pracę pieca znacząco....Zmobilizowało mnie to to wyprodukowania innych ruszt ale już według własnego pomysłu. Są to ruszta uspawane z drutu zbrojeniowego 14 zamocowane w dolnej częsci pieca. Podparte są w trzech miejscach: przy dolnej krawędzi środkowych drzwiczek, częściowo na retorze i na dwoch nogach na końcu,które sięgają aż do podłogi pieca, bo przy tylnej ściance nie było tych ruszt na czym podeprzeć. W miejscu retory nie ma prętów bezpośrednio nad nią. W ten sposób palenisko do np. drzewa zwiększyło się ogromnie. Odpowiednie przerwy między żebrami nowych ruszt zapewniają swobodne opadanie spalonego węgla z retory. Oznacza to, że nie trzeba ich wogóle teraz wyjmować i nie ma to wpływu na pracę pieca.postaram się kiedyś zrobić zdjęcie tego mojego prototypu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.02.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Niestety 120 Więc fakt nie posłuchania forumowiczów kosztował Cię jakieś 100-110 zeta. Właśnie od tego mamy to forum aby uniknąć w takich prostych przypadkach całkowicie zbędnych wydatków. No szkoda tych pieniążków, szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.02.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Też to mnie zaintrygowało W tym roku myslałam o zakupie rusztu, ale za bardzo nie mogłam sobie wyobrazić jak to będzie chodzić... To jak to jest z tym rusztem? Czy można używać zamiennie jednego i drugiego czy trzeba piec wygaszać i palić tylko drewnem a piec musi być wyłączony? Czy popiół i resztki drewna nie zaśmiecają paleniska? A co z paleniem np drewnem z odzysku - mam tu na myśli gwoździe? Nie ma ryzyka że gdzieś wpadną, gdzie nie trzeba? Ruszta dedykowane kupiłem na samym początku mieszkania i dałem za nie chyba nieca 200 zeta a mając ogromna ilość resztek drewna po budowie zwróciło mi się z nawiązką. Paliłem tym zdaje się już 3 lato na CWU a jeszcze na ten rok pewnie mam. Całe rusztowanie na 3 kondygnacyjny dom miałem np. z drewnianych pali . Gwoździe w niczym nie przeszkadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrNacia 16.02.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Ja mam stały ruszt bo mam elektromet dual 25kw. Przez ten tydzień drewnem paliłem i jest rewelacja tyle, że Ja robię tak, że zatrzymam wszystko naładuję na górę drewno włączam automat podpala mi ładnie to drewno tyle, że muszę zostawić minimalnie uchylone 3 drzwiczki od góry te gdzie jest palenisko ekogroszku bo tak to się dusi, wszystko się ładnie wypala a co najlepsze temp mam ustawione na 55* a jak o 16 wrzucę drewno to 64 to na spokojnie osiąga w domu odrazu cieplej się robi, na dole ekogroszek jest tylko używany do podtrzymania co 24min ponieważ gdy drzwiczki są lekko uchylone to logicznie się szybciej wypala nawet jeśli dmuchawa nie działa. Oczywiście zużycie ekogroszku spadło Tylko trzeba się trochę pilnować pompka to na 2 stopniu minimum bo z drewna ładnie temp skacze raz się zapomniałem to 74* na piecu i rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkar1 18.02.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Pamiętam że gdzieś w stosie tych 131 stron wątku o naszym piecyku, podawał ktoś instrukcje i zdjęcia (taki mini poradnik) jak uszczelnić retortę, mam zamiar to zrobić gdyż zauważyłem że gdy ruszę popiół gromadzący się koło retorty to strasznie dmucha nim po całym piecu i na zewnątrz przez drzwiczki, mam dosyć sporo spieków i niedopalonego groszku, więc sądzę że właśnie to "uciekające" powietrze może mieć na to jakiś wpływ. Swoją drogą to dlaczego producent pieca tego nie dopilnował?. Jeśli ktoś sobie przypomina link do tej instrukcji to bardzo prosiłbym. Ostatnio też zmodyfikowałem trochę wysokość grzybka nad retortą, po prostu trochę go obniżyłem, zrobiłem prowizoryczne oczko z drutu i grzybek który rozprowadza płomień jest teraz zaraz nad paleniskiem, z moich obserwacji wynika, że jakby piec szybciej osiągał zadaną temperaturę. Piec to Elektromet 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts