Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

Pamiętam że gdzieś w stosie tych 131 stron wątku o naszym piecyku, podawał ktoś instrukcje i zdjęcia (taki mini poradnik) jak uszczelnić retortę, mam zamiar to zrobić gdyż zauważyłem że gdy ruszę popiół gromadzący się koło retorty to strasznie dmucha nim po całym piecu i na zewnątrz przez drzwiczki, mam dosyć sporo spieków i niedopalonego groszku, więc sądzę że właśnie to "uciekające" powietrze może mieć na to jakiś wpływ. Swoją drogą to dlaczego producent pieca tego nie dopilnował?. Jeśli ktoś sobie przypomina link do tej instrukcji to bardzo prosiłbym.

Piec to Elektromet 25kW.

==========

Instrukcję musisz poszukać. Gdzieś była. Ja zdjąłem retortę, wyczyściłem od spodu tam gdzie dolega do pieca. Kupiłem uszczelniacz do pieców 1200 stopni ( taki czarny w tubie). Obsmarowąłem dookoła retortę i "przykleiłem" ją do pieca. To chyba wszystko. Pozdrawiam. Kosik

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowni uzytkownicy kotłów Elektromet pragnę Was zapytać o Wasze doświadczenia z tzw.żywotnością kotła.Na ile lat może wystarczyć wymiennik - korpus stalowy kotła .Ja po swoich doświadczeniach z poprzednim wymiennikiem pracował tylko 2,5 sezony i dziura /kocioł nie był użytkowany w lecie/postanowiłem nie wył. teraz kotła na lato tylko podgrzewać wodę w potrzymaniu.Jak czyścicie i zabezpieczacie kocioł na okres letniego wyłączenia.Pozdrawiam

Wiosenne pytanie.

Do połowy lub do końca marca wystarczy mi węgla. W ostre mrozy brał worek dziennie, teraz ok 5 worków na tydzień. Pamiętam, że jak grzałem tylko wodę to brał ok. 2,5-3 worków na tydzień. Bojler na wodę mam 150l i 4 osobową rodzinę. Czy może ktoś liczył, czy opłaca się wyłączyć kocioł w kwietniu i podłączyć bojler na prąd ? Przy dzisiejszych cenach węgla ogrzanie ciepłej wody na miesiąc to ok. 200 zł

Czy na prądzie nie będzie taniej ?

Pozdrawiam. Kosik

Wiosenne pytanie.

Do połowy lub do końca marca wystarczy mi węgla. W ostre mrozy brał worek dziennie, teraz ok 5 worków na tydzień. Pamiętam, że jak grzałem tylko wodę to brał ok. 2,5-3 worków na tydzień. Bojler na wodę mam 150l i 4 osobową rodzinę. Czy może ktoś liczył, czy opłaca się wyłączyć kocioł w kwietniu i podłączyć bojler na prąd ? Przy dzisiejszych cenach węgla ogrzanie ciepłej wody na miesiąc to ok. 200 zł

Czy na prądzie nie będzie taniej ?

Pozdrawiam. Kosik

Kosik to bardzo dużo spalasz na samo CWU. Palę 4-ty sezon non-stop czyli zima-lato. W tym roku zadałem sobie tyle trudu że zapisałem sobie na ile wystarczy zasobnik w lecie testując różne sterowniki. Konkretnie latem był to Bruli a następnie Cobra.

Zasobnik 130kg, bojler 140l z podwójnym płaszczem (Biawar), 7 osób w domu, taka ilość węgla wystarczała na 7 tygodni. Spalanie niecałe 2,7kg na dobę.

Kolega Suspenser który mieszka niedaleko ciebie ( koło Jelcza-Laskowic) wykręcił coś około 2,2kg/ dobę ale tam z wody korzystało 3 osoby.

Szanowni uzytkownicy kotłów Elektromet pragnę Was zapytać o Wasze doświadczenia z tzw.żywotnością kotła.Na ile lat może wystarczyć wymiennik - korpus stalowy kotła .Ja po swoich doświadczeniach z poprzednim wymiennikiem pracował tylko 2,5 sezony i dziura /kocioł nie był użytkowany w lecie/postanowiłem nie wył. teraz kotła na lato tylko podgrzewać wodę w potrzymaniu.Jak czyścicie i zabezpieczacie kocioł na okres letniego wyłączenia.Pozdrawiam

Teoretycznie żywotność kotłów z podajnikiem tych bardziej szanujących się firm na rynku szacowana jest na około 12 do 15 sezonów max, ale praktycznie nieświadomie operator może go wykończyć w 3 do 4 sezonów.

Karoka65. A jakie nastawy miałeś na samą wodę ? Aż mnie zaciekawiłeś. Kosik

Kosik nie mam takiego kotła jak w temacie, nie wiem nawet jakie macie w nich sterowniki, rzadko tutaj zaglądam ale czasami coś poczytam.

Zapraszałem kiedyś na inne wątki, można tam dużo doczytać ale któryś z kolegów tutaj mnie nawyzywał.

Siedzicie tutaj zamknięci w jednej grupie, wymieniając się jakimiś nastawami które u kogoś się sprawdzają a drugi pisze że u mnie kicha na tych samych.

Nie tędy droga bardzo rzadko zdarza się że to co sprawdza się u jednego w jego domu, na jego instalacji i jego paliwie nawet na identycznym kotle sprawdzi się u kogoś innego.

Dodam jeszcze że paliłem bardzo marniutkim kalorycznie eko groszkiem bo był to czech ( około 19MJ/kg)

Mimo większej ilości sadzy przy spalaniu bardzo dobrze sprawdza się w sezonie letnim.

Karoka65.

Pamiętam, jedyna kłótnia jaka była na forum :). No cóż, grupa specjalistyczna / zamknięta do jednego kotła KW25 Elektrometu. Takie też są potrzebne. Nie można wiedzieć wszystkiego i o wszystkich kotłach. Jak ktoś zejdzie do 3kg na CWU na tydzień na tym kotle to jestem ciekawy, bo uważam, że sprawność dla tego kotła jest najlepsza w zimie. W lecie to on pewnie żre bardziej na swoje potrzeby ( żeby nie zgasł) niż na wodę. Nie mam czasu, chęci i zacięcia siedzieć w kotłowni i próbować. Dzięki temu, że mamy taki sam piec, możemy korzystać ze swojego doświadczenia. Równolegle, w jednym czasie testować różne ustawienia i dzięki temu oszczędzać czas. Nie znam się na piecach, ogniu, sterowniku czy węglu. Całe życie mieszkałem w bloku. Dzięki za rady Karoka65, ale całą zimę jechałem na "pożyczonych" nastawach i byłem zadowolony. Może teraz wspomogą mnie z pytaniem o nastawy CWU na lato i czy opłacalne jest przejście na prąd ? Kosik

Kosik pisałem o niecałych 3kg na dobę a nie tydzień. Nie mieszkasz daleko ode mnie gdybyś kiedyś był przejazdem w okolicach Grodkowa to zapraszam.

Pokażę ci co jest nowego w sterowaniach i można żyć prawie jak w bloku. W sobotę idę tylko wysypać popiół i dosypać węgla. W tygodniu tam nie chodzę bo ile węgla jest w zasobniku widzę na laptopie i kiedy wychodzi następna data a nawet godzina zasypu.

Jeśli byłbyś chętny to mogę ci latem pożyczyć sterowniczek na miesiąc, żeby się przekonać czy piszę prawdę a i reszta kolegów bedzie mogła zobaczyć jak pracuje twój kocioł a nawet ile spala paliwa.

Nic za to nie chcę, podjedziesz sobie zabrać i oddasz to miesiącu.

Chyba uczciwy układ ? bo widzę że myślisz że się tu wychwalam.

Aha, i nie wiem czy pamiętasz ale ja tej jedynej kłótni nie wywołałem, naskoczył na mnie któryś z kolegów jak odważyłem się poprawić i uzupełnić jego wypowiedzi.

Dostało mi się trochę troli i nie pamiętam co tam jeszcze. Nie wchodzę tutaj żeby się z kimś kłócić, jak coś wiem a myślę że trochę wiem to piszę i staram się pomóc w miarę swojej wiedzy jeśli mi tej wiedzy brakuje staram się ją przyswoić z wypowiedzi innych. nikt nie jest alfą i omegą chociaż niektórym tak się może wydaje.

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę.

Nie chodzi o wychwalanie, każdy inną ma instalację i domy też są inne, więc spalanie też jest inne. Ale ogólnie jakąś średnią można wyciągnąć i można być zadowolonym. Teraz o Grodkowie - daleko nie jest, może kiedyś podjadę jak pozwolisz. Zwłaszcza ciekawi mnie ten sterownik i możliwość kontroli pieca z komputera. Może napisz co to, jak podłączone i co się z tym robi. jak jest to gdzieś opisane wklej linka - poczytam chętnie.

Co do tych kilogramów - źle przeczytałem, sorki - worek na tydzień dla mnie jest OK, ale daleka droga do tego. Kosik

Edytowane przez kosik71

Piec nie reaguje na ustawienia (zawiesza się).

Mianowicie kiedy zmieniłem ustawienia Załączania pompy CO z 40C na 55C. Piec nie reaguje na te ustawienia tzn. jeśli już osiągnie temp. zadaną 55C i wejdzie w stan podtrzymania, pompa nie załącza się. W tym momencie nie mogę wejść w Tryb Praca Ręczna. Naciskam przycisk TRYB wchodzi w Tryb STOP, ponowne naciśnięcie przechodzi w Tryb Automatyczny a pompa CO nadal stoi i tak w kółko. Wyłączenie pieca z zasilania w niczym nie pomaga. Muszę bawić się kilka minut przy sterowniku zmieniając parametry Temp. CO oraz Temp. załączania pompy, aby pompa w końcu ruszyła. Nie wiem o co chodzi.

Piec mam już 3sezon, zawsze temp. załączania pompy była ustawiona na 40C, tzn. pompa cały czas pracowała. Postanowiłem zmienić to ustawienie na 55, po przeczytaniu postu któregoś kolegi z forum, który sądził, że przy temperaturach dodatnich lub bliskich zeru na zewnątrz taki tryb pracy pompy oraz pieca (pompa pracuje tylko w stanie podtrzymania) pozwala zaoszczędzić trochę groszku.

Teraz się zastanawiam czy temp. załączania pompy CO musi być ustawiona kilka stopni mniej od temp. pieca?. Czy coś jest nie tak z moim sterownikiem?.

Proszę o pomoc lub jakieś sugestie.

Witam,

ja mam piec od 2008 roku i tylko prze pierwsze dwa sezony wyłączyłem go na lato. Zabezpieczałem go smarując gdzie się da w komorze smarem grafitowym, który to po odpaleniu na jesień się wypalał. Korozja pojawiała się tylko w miejscach nie zabezpieczonych. W tamtym roku pieca w lato nie wyłączyłem i nie żałuję tej decyzji, począwszy od braku korozji po oszczędności w porównaniu do grzania CWU gazem. Co do żywotności... cóż, mój teściu wykończył piec w pięć lat, co prawda tradycyjny,ale wykończył, bo ma wilgoć w kotłowni. A najwięcej od palacza zależy, czyszczenia pieca itd. Jedno z newralgicznych miejsc, o których niektórzy zapominają - wyczystka pod czopuchem. Ile to już pieców poszło z "dymem". Ja po pierwszym sezonie wyczyściłem tą wyczystkę i zabezpieczyłem sprayem cynkowym do wysokich temperatur.

Pozdrawiam