MrNacia 25.02.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam mam pytanko co do zaworu 3-drożnego w którą stronę przekręcić aby woda bardziej się mieszała a nie szła na grzejniki cała mam cos takiego u siebie: http://iv.pl/images/79642746811534008067.jpg Wie ktoś może jaka ilość jest podawana w ciągu 10sec lub minuty pracy podajnika ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkar1 27.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Zawór musisz tak ustawić, aby woda z pieca i powrotu (zimna woda) szła na centralne (grzejniki), jeżeli nie masz oznaczeń na zaworze lub termometru wstawionego w układ zasilający grzejniki, musisz się nim pobawić i go wyczuć. Edytowane 29 Lutego 2012 przez matkar1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hejzelas 28.02.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) Wie ktoś może jaka ilość jest podawana w ciągu 10sec lub minuty pracy podajnika?? Max.podaż paliwa przez podajnik ślimakowy kg/h ok. 12,6 15kw ok. 12,6 25kW Pozdr Edytowane 28 Lutego 2012 przez hejzelas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 28.02.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) Wie ktoś może jaka ilość jest podawana w ciągu 10sec lub minuty pracy podajnika ?? wydajność podajnika jest opisana w instrukcji pieca - patrz specyfikacja pieca. dla pieców 15 i 25KW jest 12,6kg/h dla 35KW 14,7kg/h własnie na tej danej oparłem kalkulator do liczenia zużycia węgla. w mojej stopce jest link do ściągnięcia kalkulatora. Kalkulator działa jednak tylko dla 12,6kg - będę musiał to poprawić. pzdr Edytowane 28 Lutego 2012 przez gslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrNacia 29.02.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Dzięki wielkie właśnie o to mi chodziło. Z zaworem doszedłem do porozumienia. A wszystkim którzy nie maja cwu podłączonego polecam podłączyć sobie czujnik jako cwu tylko przymocować go do rury za zaworem i tym sposobem wiemy jaka temperatura idzie na dom przez co lepiej dopasujemy ustawienie zaworu. A chyba nie przeszkadza nikomu jak jest napis temp.cwu a tak naprawde jest to inna temp. chodzi o sytuacje jak na tym filmiku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.03.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Skończy się dziś wieczorkiem w piątek 24.02. więc 10 dni Zapakuję wieczorkiem w piątek 24.02. Skończył się dziś z rańca w czwartek 08.03. więc 12,5 dnia Zapakuję chyba wieczorkiem w czwartek 08.03. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soften 09.03.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witam wszystkich mam pytanko, mam piec Keller 25kw sterownik REG-05 nówka sztuka dzisiaj hydraulik chciał pierwszy raz odpalić w celu sprawdzenia itd.. a tu niespodzianka podłącza pompę C.O do pieca odpala piec a on nie widzi tej pompy kontrolka od pompy C.O się nie świeci miał ktoś taki przypadek ? co radzicie dzwonić do serwisu ? Pozdrawiam Łukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibius 11.03.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 pompy nie bedzie widzial dopuki nie bedzie osiagnieta temperatura minimalna, nie wiem jak jest fabrycznie 35 albo 40"C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soften 11.03.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 No właśnie w tym problem że piec odpalamy grzeje do 45 i tak nie widzi pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apm16 12.03.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 U szwagra było podobnie intalator nie wkręcił jednej z wtyczek to była wtyczka termostatu pokojowegu w ktorej to jest zwora spinająca styki pompki.Po jej zaintalowaniu pompa ruszyła.Sprawdź to być może jest przyczyna Twoich kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 12.03.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 jw. to bardzo możliwe że nie ma zworki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soften 13.03.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Witam wszystkich dziękuje za podpowiedzi, okazało się właśnie że gniazdo od termostatu było źle zamontowane w fabryce przy składaniu pieca musieli dać ciała bo gniazdo to latało nie było przykręcone i przewody zrobiły zwarcie. Ale już wszystko działa piec odpalony teraz czas na naukę obsługi pieca i sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznury 14.03.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 (edytowane) Witam wszystkich, niedawno zakupilem kociol elektromet EKO-KWRW 30 kw miałowy. Dom ok 270m2, ok 50m2 podlogowki. No i mam pewien problem z paleniem w tym piecu.Wyglada to tak: rozpalam drewnem i jak sie porzadnie rozbuje (40C) na piecu zasypuje go weglem lub mulem (wypluczyny z kopalni - pale tym od lat).Wiatrak chodzi na 100% i mimo to wyglada to jakby piec byl przyduszony. Nie jest w stanie dobrze palic tego co zasypalem. Na gorze tworzy sie kopula ktorej jesli nie rozbije to doslowie dusi palenisko. Po zasypaniu kociol nie daje rady dogrzac do 45C. Jak zmniejsze wiatrak na 40-50% to wyglada to tak, ze mimo ze w kotle sie pali to temperatura zaczyna spadac i staje na ok 35C ( pompka wlacza sie przy 40) wiec jak znowu go rozbujam do 40 ( co trwa np. 3 godzina) zalacza sie pomka, temperatura zaczyna spadac, pompka sie wylacza, a piec znowu potrzebuje duzo czasu do nagrzania.Efekt: zimne grzejniki i woda uzytkowa.Kolejna sprawa to to ze mimo super cugu w kominie nie ma juz takiego zassania powietrza w piecu (wyczyszczonym). Otwierajac piec (wiatrak wylaczony, otwor wylotowy calkiem otwarty) z pieca wydobywa sie czesc dymu do kotlowni. Obecnie wyciagnalem zawirowacze bo z nimi to juz byla zupelna katastrofa.Dom jest jeszcze wykanczany (temp wewnatrz ok 15C kiedy na dworze 2-10). Hydraulik ktory polecil i montowal piec najpierw twierdzil, ze to dlatego, ze dom nie jest zagrzany i ze ten remont itd ale jak statnio z nim wszystko sprawdzile i palilem to zwatpil i stwierdzil ,ze trzeba go zareklamowac. Mial ktos z was podobne problemy z tym piecem? Moze ktos cos poradzi, bede wdzieczny. Edytowane 15 Marca 2012 przez sznury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik71 16.03.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Ja w poprzednim lecie grzałem tak: d-24 U-24 c-37 b-90 o-35 L-1 u-14 J-7 F-7 Węgla mi starczyło na około 2 miesiące z zapasem dla 3 domowników pracujących Pozdrawiam Jorg1975 - a jakie "n" było w lecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik71 16.03.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 aaaa "n" jest chyba automatem ustawiane.Czy to już czas na ustawienia letnie ? kiedy się przestawiacie na wodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 18.03.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Jorg1975 - a jakie "n" było w lecie ? "n" brak tzn. zjeżdzasz na minimum aż się pokażą dwie kreski Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apm16 19.03.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witam wszystkich, niedawno zakupilem kociol elektromet EKO-KWRW 30 kw miałowy. Dom ok 270m2, ok 50m2 podlogowki. No i mam pewien problem z paleniem w tym piecu. Wyglada to tak: rozpalam drewnem i jak sie porzadnie rozbuje (40C) na piecu zasypuje go weglem lub mulem (wypluczyny z kopalni - pale tym od lat). Wiatrak chodzi na 100% i mimo to wyglada to jakby piec byl przyduszony. Nie jest w stanie dobrze palic tego co zasypalem. Na gorze tworzy sie kopula ktorej jesli nie rozbije to doslowie dusi palenisko. Po zasypaniu kociol nie daje rady dogrzac do 45C. Jak zmniejsze wiatrak na 40-50% to wyglada to tak, ze mimo ze w kotle sie pali to temperatura zaczyna spadac i staje na ok 35C ( pompka wlacza sie przy 40) wiec jak znowu go rozbujam do 40 ( co trwa np. 3 godzina) zalacza sie pomka, temperatura zaczyna spadac, pompka sie wylacza, a piec znowu potrzebuje duzo czasu do nagrzania. Efekt: zimne grzejniki i woda uzytkowa. Kolejna sprawa to to ze mimo super cugu w kominie nie ma juz takiego zassania powietrza w piecu (wyczyszczonym). Otwierajac piec (wiatrak wylaczony, otwor wylotowy calkiem otwarty) z pieca wydobywa sie czesc dymu do kotlowni. Obecnie wyciagnalem zawirowacze bo z nimi to juz byla zupelna katastrofa. Dom jest jeszcze wykanczany (temp wewnatrz ok 15C kiedy na dworze 2-10). Hydraulik ktory polecil i montowal piec najpierw twierdzil, ze to dlatego, ze dom nie jest zagrzany i ze ten remont itd ale jak statnio z nim wszystko sprawdzile i palilem to zwatpil i stwierdzil ,ze trzeba go zareklamowac. Mial ktos z was podobne problemy z tym piecem? Moze ktos cos poradzi, bede wdzieczny. Jak kolego wygląda u Ciebie wentylacja w kotłowni czy masz dobre napowietrzenie czy przypadkiem nie masz deficytu tlenu i z tego powodu proces spalania jest spowolniony może potrzebna jest tzw, ZETKA . Ja w swoim kotle na eko groszek retorta 25 kW dmucham od 15 do max 40% mocy wentylatora w zależności od jakości opału i wielkości szczeliny na wentylatorze od 1cm do 2-2,5cm.Może potrzebujesz spokojniejszego spalania Twój kocioł to nowy wynalazek Elektrometu ma fajną drogę spalin i w końcu ruszt wodny. ja po przepaleniu wymiennika chętnie bym taki korpus wymiennika adoptował do swojego podajnika.Powodzenia w walce z niebieską bestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek 25kW 21.03.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Witam!Mam pytanie: ile wytrzyma ślimak w podajniku? Mam piec dwa sezony (latem grzeję nim wodę), czy już pora rozglądać się za ślimakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.03.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 waldek ja grzeję ponad 3 lata non-stop i ślimak jeszcze zdrów.Ważne żeby sypać w miarę suchy groszek i nie trzymać za nisko żaru tzn. żeby nie robił się krater na palniku.Widziałem wpisy że niektórzy załatwili ślimaki za 2 sezony.Ostatnio pomagałem koledze z forum ale mailowo w wymianie ślimaka w kotle swoich rodziców który przepracował 7 lat także nie ma reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.03.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Twój kocioł to nowy wynalazek Elektrometu ma fajną drogę spalin i w końcu ruszt wodny. ja po przepaleniu wymiennika chętnie bym taki korpus wymiennika adoptował do swojego podajnika. Są kotły z rusztem wodnym ale czy to dobre rozwiązanie to czas zweryfikuje. Między dużą różnicą temp. w komorze spalania a temp. wody w ruszcie dochodzi do zbyt szybkiego wychładzania spalin co skutkuje gorszym dopalaniem części lotnych i samej sadzy, skutkiem jest większe i szybsze zabrudzanie wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts