soften 10.12.2012 02:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Mam elektomet 25kw sterownik Reg05 i mam pytanko jest jakaś możliwość podłaczenia jakiegoś piszczka głośniczka aby informował o jakiejś awari np. brak paliwa czy inny problem z piecem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apm16 10.12.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Zaryzykowałbym pompkę na małym obiegu na 3Ja palę PIEKLORZEM z Bobrka oryginałem też miałem podczas tych ostatni dni troszkę szlaki przy nastawach 20/25zmieniłem na 30 węgiel x 35 wentylator i jest super podczas mrozów potrzeba mocnego uderzenia /przesłona na drugi drucik /1,5 cm/ cykl pracy 100 s qslaw na rację ustawienie tem.załączenia pompy CO na 40 powoduje że pompa załaczy sie po osiągnieciu przez kocioł tem,40 stopni i wylaczy przy spadku ponizej 40 .Tak jest realizowana funkcja zabezpiczenia przed pkt.rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 10.12.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 qslaw mógłbyś jakoś mi wyjaśnić jak Twoim zdaniem ustawienie temperatury załączania może zastąpić 4d? NIe mogę jakoś tego praktycznie pojąć. Wydaje mi się, że mam pompę w tym krótkim układzie dokładnie tak jak pisał apm16. Mam dokładnie taki układ tylko za wymiennikiem płytowym nie mam jednej pompy lecz dwie jedna daje na grzejniki, druga na podłogówkę. apm16 z tego co pamiętam ale jutro sprawdzę to mam podłogówkę na 3 a grzejniki na 2 lub podłogówkę na 2 a grzejniki na 1. Na podłogówkę nie chciałbym zmiejszać bp potem ciężko dogrzać ale mam taki jeszcze czarny zaworek na pompą do podłogówki tój coś tam i tam ustawiam jeszcze temperaturę na podłogówkę. Ale zastanawiam się czy jak skręce pompę to będzie dogrzewał pomieszczenia, może ciężko być dogrzać pomieszczenia jak temp. spadnie ale trzeba by przetestować. Z drugiej strony jak pomieszczenia nie dogrzane do znowu zimny powrót. A co uważasz o tym, żeby zwiększyć pompę na 3 w tym krótkim układzie, może wtedy by więcej ciepła dawało na powrót? Aktualnie najniższą temperaturę na powrocie jaką zauważyłem to 35 a z reguły jest 40-45. Zastanawiam się jeszcze jak ta pompa jest sterowana muszę kiedyś posłuchać ale mam tam ciężki dostęp ale chyba się załącza wtedy kiedy jest również załączone CO. Mam podobny układ. Sterownik Auraton 1111 steruje u mnie tymi pompkami za wymiennikiem. Jego czujnik temperatury mam podpięty na powrocie z pieca i włącza pompki od grzejników i podłogówki jak temperatura przekroczy 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czerwinek 10.12.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Zaryzykowałbym pompkę na małym obiegu na 3 Ja palę PIEKLORZEM z Bobrka oryginałem też miałem podczas tych ostatni dni troszkę szlaki przy nastawach 20/25 zmieniłem na 30 węgiel x 35 wentylator i jest super podczas mrozów potrzeba mocnego uderzenia /przesłona na drugi drucik /1,5 cm/ cykl pracy 100 s qslaw na rację ustawienie tem.załączenia pompy CO na 40 powoduje że pompa załaczy sie po osiągnieciu przez kocioł tem,40 stopni i wylaczy przy spadku ponizej 40 .Tak jest realizowana funkcja zabezpiczenia przed pkt.rosy. Co do ustawienia trójki na powrocie pogadam jeszcze z moim hydraulikiem zobaczę co on na to ale z drugiej strony nie wiem czy warto bo tak na ludzki rozum, ta pompka bedzie tylko szybciej podawać a wyeminnik i tak miesza jak miesza czyli nie wiadomo jak i nie da się tym sterować tak jak 4d. Z drugiej strony twierdzisz, że jak ustawię temp. załączania CO to to mi chroni piec ale według mnie nie do końca. Temperaturę powrotu mogę mieć np.35 a na piecu mogę 55 czyli pompa cały czas chodzi mimo, że powrót mam już 35, a może dojść do sytuacji, że będę miał na powrocie 30 a na piecu 50 czyli powrót będzie 30 a pompa bedzie chodzić cały czas, czyli nie wiem czy temp. załączenia CO w jakiś sposób chroni mi piec przed punktem rosy. Mam podobny układ. Sterownik Auraton 1111 steruje u mnie tymi pompkami za wymiennikiem. Jego czujnik temperatury mam podpięty na powrocie z pieca i włącza pompki od grzejników i podłogówki jak temperatura przekroczy 50 stopni. Rozumiem, żę to jest jakiś oddzielny sterownik, który na podstawie temp. powrotu załącza Ci CO? A co jeśli byś chciał wyłączyć pompy, czyli masz w domu odpowiednią temperaturę i termostat pokojowy Ci wyłączył by pompy, w tym przypadku co Ty masz nie wyłączył by pomop bo na powrocie będzie np. powyżej 50. A czy nie masz problemu z dogrzaniem pomieszczeń? Bo powiedzmy czekasz aż powrót Ci osiągnię 50 ale pompy nie chodzą i wychładza się dom, nagle temp. powrotu dojdzie, pompki ruszą przyjdzie znowu zimna woda i znowu pompy wyłączy aby dogrzać powrót, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 10.12.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 jak zwykle problem to na forumMiałem takie ustawienia: U - 30; d - 13, b - 120, przesłona na ok 1,5 cm - robiła się szlaka i troszeczkę niedopalonego węgla. Zmieniłem U - 25; d - 15, b - 140 i przesłona na ok 1 cm - i zmieniło się ... niedopalonego węgla dużo(!) szlaka twarda skorupa i podczas pracy dużo dymu. Teraz pytanie czy zmiana b - na np 100 - 105 i U - 30 pomoże (tak teraz ustawiłem) czy ewentualnie jeszcze coś zmienić jak tak to co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 10.12.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Co do ustawienia trójki na powrocie pogadam jeszcze z moim hydraulikiem zobaczę co on na to ale z drugiej strony nie wiem czy warto bo tak na ludzki rozum, ta pompka bedzie tylko szybciej podawać a wyeminnik i tak miesza jak miesza czyli nie wiadomo jak i nie da się tym sterować tak jak 4d. Z drugiej strony twierdzisz, że jak ustawię temp. załączania CO to to mi chroni piec ale według mnie nie do końca. Temperaturę powrotu mogę mieć np.35 a na piecu mogę 55 czyli pompa cały czas chodzi mimo, że powrót mam już 35, a może dojść do sytuacji, że będę miał na powrocie 30 a na piecu 50 czyli powrót będzie 30 a pompa bedzie chodzić cały czas, czyli nie wiem czy temp. załączenia CO w jakiś sposób chroni mi piec przed punktem rosy. Rozumiem, żę to jest jakiś oddzielny sterownik, który na podstawie temp. powrotu załącza Ci CO? A co jeśli byś chciał wyłączyć pompy, czyli masz w domu odpowiednią temperaturę i termostat pokojowy Ci wyłączył by pompy, w tym przypadku co Ty masz nie wyłączył by pomop bo na powrocie będzie np. powyżej 50. A czy nie masz problemu z dogrzaniem pomieszczeń? Bo powiedzmy czekasz aż powrót Ci osiągnię 50 ale pompy nie chodzą i wychładza się dom, nagle temp. powrotu dojdzie, pompki ruszą przyjdzie znowu zimna woda i znowu pompy wyłączy aby dogrzać powrót, itd Zasilanie pomp za wymiennikiem podlaczone jest do pompy od kotla. Nie ma problemu z dogrzaniem. Poczatkowo grzany jest kociol do momentu uzyskania temp. na powrocie 50. To jest moment. A po a tym kociol nie jest zalewany zina woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czerwinek 11.12.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Zasilanie pomp za wymiennikiem podlaczone jest do pompy od kotla. Nie ma problemu z dogrzaniem. Poczatkowo grzany jest kociol do momentu uzyskania temp. na powrocie 50. To jest moment. A po a tym kociol nie jest zalewany zina woda. Ja te dwie pompki za wymiennikiem plus ta w układzie przed wymiennikiem na powrocie mam spięte w puszce i są równocześńie stereowane. Rozumiem, że te dwie pomopki co są za wymiennikiem musiałbym odpiąć i podłączyć to tego sterownika? Nie napisałeś wtedy jak to się ma do termostatu pokojowego, aktualnie na piecu mogę zrobić tak, że jak temp. mam od w pokoju to piec załącza pompki np. co 5 min i pcha ciepło przez 30 sek. Z tego co piszesz to po zmianie na sterowanie Auraton 1111 nie mógłbym wyłączyć pompy jak temp. na powrocie byłaby większa niż 50, bo wtedy ciągle by chodziły. A w swojej instalacji mam aż 5 pomp i nie chcę aby jak najczęściej chodziły bo to również koszty. jak zwykle problem to na forum Miałem takie ustawienia: U - 30; d - 13, b - 120, przesłona na ok 1,5 cm - robiła się szlaka i troszeczkę niedopalonego węgla. Zmieniłem U - 25; d - 15, b - 140 i przesłona na ok 1 cm - i zmieniło się ... niedopalonego węgla dużo(!) szlaka twarda skorupa i podczas pracy dużo dymu. Teraz pytanie czy zmiana b - na np 100 - 105 i U - 30 pomoże (tak teraz ustawiłem) czy ewentualnie jeszcze coś zmienić jak tak to co. Też cały czas kombinuję i różnie z tym jest ale staraj się nie zmieniać wszystkich parametrów na raz. ustam sobie okres 120s, podawanie np.25sek i wentylator na 25. I zobacz co się dzieje, jeżeli coś jest nie tak to zmieniaj tylko ewentualnie d i U, a najlepiej samym U na początek i zobacz czy coś pomoże. Ja mam ch..owy ekogroszek i jak bym nie robił mam spieki ale walczę cały czas Wczoraj siedziałem od 19 do 2 w nocy, po pieprznęła mi zawleczka, poptem druga, musiałem następnie 140kg z podajnika wyjąć i wyczyścić ślimak i okazało się, że w moim opale jest bryła wielkości pięści, szok jak to zobaczyłem. Oczywiście w międzyczasie pobawiłem się rusztem i retortą po rozpaleniu jedna strona w ogóle się nie paliła, więc znowu piec wygasiłem wyjąłem ruszt i retortę ponownie i dodatkowo wyczyściłem taką rewizję co jest nad popielnikiem a pod rusztem, swoją drogą ktoś czyścił to? Tam było pełno ekogroszku. Kolejna rozplenie się powiodło i tak minął wieczór i poranek dzień siódmy. Ogólni gdyby nie ten pier..ny piec to juz bym miał cześć sufitów zrobionych a tak prce stoją bo piec się rządzie, mam nadzieję, że przeboje w tym roku pozwola mi się spokojnie domowić w następnym roku jak się wprowadzę ale dzięki wczroajszej histiorii prawie obczaiłem większość elemetnów w piecu. Swoja drogą ma ktoś tu na forum juz piece z tym nowym sterownikiem gdzie wszystkoe podajemy w sekundach oprócz nadmuchu a nie procenty. Poza tym sprawdzałem też retortę o ile to jest to co myślę i trochę silikonu odleciało a z tego co oglądałem ją to nie ma żadnych prześwitów i w nowych piecach mimo oderwania uszczelnienia retorta według mnie jest dobrze uszczelniona. A jeszcze pytanko czy jak pierwszy raz otwieraliście jakieś klapki rewizyjne gdzie są przykręcona motylkami to mieliście taki biały papier?Wiecie do czego on służy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 11.12.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ja te dwie pompki za wymiennikiem plus ta w układzie przed wymiennikiem na powrocie mam spięte w puszce i są równocześńie stereowane. Rozumiem, że te dwie pomopki co są za wymiennikiem musiałbym odpiąć i podłączyć to tego sterownika? Nie napisałeś wtedy jak to się ma do termostatu pokojowego, aktualnie na piecu mogę zrobić tak, że jak temp. mam od w pokoju to piec załącza pompki np. co 5 min i pcha ciepło przez 30 sek. Z tego co piszesz to po zmianie na sterowanie Auraton 1111 nie mógłbym wyłączyć pompy jak temp. na powrocie byłaby większa niż 50, bo wtedy ciągle by chodziły. A w swojej instalacji mam aż 5 pomp i nie chcę aby jak najczęściej chodziły bo to również koszty. Też mam tyle pomp. Dlatego też zmieniłem układ na obecny żeby pompki chodziły tylko jak jest potrzeba. Pompka od strony pieca w układzie otwartym przed wymiennikiem wpięta jest pod piec. Steruje nią sterownik pokojowy poprzez piec. Pompki po stronie ciśnieniowej (1 pcha na sprzęgło, 2 od grzejników, 3 od podłogówki) podpięte są pod sterownik Auraton 1111. Jednak zasilanie sterownika i tych pompek wzięte jest z pompy piecowej. Temperatura w domu 21. Wszystkie pompy stoją. Temperatura spada idzie sygnał na piec. Piec włącza pompę piecową. Zasilanie idzie na sterownik 1111 który obsługuje pozostałe pompki. Uruchamia je w momencie gdy temp. powrotu wzrośnie powyżej 50. Mam nadzieje że dobrze wytłumaczyłem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniolek2020 11.12.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam. Mam Elektromet 25kw , a dom z garażem 150m. Czy ten piec nie jest za mocny na tą powierzchnię? Obecnie spala mi około 20-25 kg eko. Czy to jest w normie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniolek2020 11.12.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 A jeszcze jedno: jak piec jest w podtrzymaniu to pompy cały czas chodzą. Czy tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czerwinek 11.12.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Też mam tyle pomp. Dlatego też zmieniłem układ na obecny żeby pompki chodziły tylko jak jest potrzeba. Pompka od strony pieca w układzie otwartym przed wymiennikiem wpięta jest pod piec. Steruje nią sterownik pokojowy poprzez piec. Pompki po stronie ciśnieniowej (1 pcha na sprzęgło, 2 od grzejników, 3 od podłogówki) podpięte są pod sterownik Auraton 1111. Jednak zasilanie sterownika i tych pompek wzięte jest z pompy piecowej. Temperatura w domu 21. Wszystkie pompy stoją. Temperatura spada idzie sygnał na piec. Piec włącza pompę piecową. Zasilanie idzie na sterownik 1111 który obsługuje pozostałe pompki. Uruchamia je w momencie gdy temp. powrotu wzrośnie powyżej 50. Mam nadzieje że dobrze wytłumaczyłem. pozdrawiam Super dzięki za wytłumaczenie, rozumiem już teraz jak to ma działać, ale nie kumam jak to wszystko podłączyc muszę przeczytać Twój post kilka razy to może to pojmę Nie wiem jak to zrobiłeś, że zasialnia sterownika i tych pompek wzięte jest z pompy piecowej, bo reszta wydaje się logiczna. Jak mierzysz temperaturę? Termometrem opaskowym czy takim w kablu i podłączasz go pod sterownik? A jeszcze jedno: jak piec jest w podtrzymaniu to pompy cały czas chodzą. Czy tak ma być? Bez termostatu wydaje mi się, że nie masz szans wyłączyć pompek. Ja mam nowy sterownik i tylko termostat może spowodować wyłączenie pompek. Swoja drogą qslaw jak tam Twój wymiennik, skończyłem dzisiaj czytać po 2 tygodniach ten cały wątek i gdzieś wcześniej pisałeś że masz już dziury na wymienniku, rozumiem, że narazie nie wymieniałeś nic a piec śmiga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 11.12.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Sterownik 1111ma swoj czujnik temp. ktory programujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauer111 11.12.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 O troszkę na forum postów przybyło a mnie powiadomienia nie przychodzą. Najbardziej wkurza mnie w moim piecu sterowanie dmuchawą. Przy 40% już wydmuchuje groszek, jak przysłonką zmniejszę prześwit to czy mam 25% czy 40 to nie ma różnicy. Generalnie dmuchawa według mnie jest duuużo za mocna. Doszedłem do wniosku że korzystniej chyba będzie zmniejszyć przepływ powietrza na styku dmuchawy z piecem i zdjąć osłonkę. Na weekend zabieram się za test zobaczę co z tego wyjdzie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archivi 11.12.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 OK jeszcze ja prośba o poradę, chociaż nie do końca chyba dot. pieca. Kupiłem dom 80m z lat 70 z cegły pełnej ok 50cm ściana, nieocieplony, strop też nie ocieplony, w połowie podpiwniczony. Piec chodzi cały czas na 60st. mam kaloryfert takie PRLowskie żeliwne jak w blokach montowano. Nie mogę ogrzać tej niewielkiej powierzchni powyżej 20st ! mam ok 16-18 stopni. Dziwi mnie strasznie temperatura powrotu wody do pieca - ma ok 58st. Pompa chodzi na I biegu. Wszystkie grzejniki takie że ledwie można je dotknąć. Zawór 3d (na powrocie) ustawiony na pełny obieg (wszystko na grzejniki). O co tu chodzi? grzejniki oddają za mało ciepła? Nie wiem czy za rok ocieplać dom, czy wymieniać instalacje na Alupex + grzejniki jakieś alu czy co tam się teraz montuje... Na razie aż boję się pomyśleć jak łapną jakieś mrozy ok -20 -30 stopni... przecież w domu będę miał chyba 10st... Całe szczęście że jest kominek, ale drewna też zostało nie wiele (piec zamontowany niedawno - wcześniej ogrzewanie tylko kominkiem). A dodam jeszcze że na węgiel piec mimo wszystko ma niezły apetyt... Jakbym nie ustawił, wychodzi mi ok. 20-25kg/dobę, ale fakt że opał nie jest raczej najwyższej jakości (550zł/t). W przyszłym roku eksperymenty - biorę 4-5 rodzajów groszku i zobaczymy... dziękipozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik71 11.12.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Dobry. Wczoraj jak zerwała mi się zawleczka, to okazało się, że kawałek deflektora odpadł. Patrzę dzisiaj na allegro i widzę,ze mogę zamówić deflektor ale z różną długością haka. Piec już działa i trudno mi zmierzyć. Wydaje mi się, że 7-8cm. Wiecie może jaka długość ? Pozdrawiam, Kosik==============Już zmierzyłem, hak ma 5,5cm od deflektora do zagięcia lub 6cm do samej góry. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez kosik71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosik71 11.12.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Czesc Archivi. Trochę ze mnie lamer w tym temacie, ale wydaje mi się, że jak masz odpowiednią moc tych żeberek to powinno być dobrze od strony cieplnej. Policz sobie : jedno żeberko to ok. 120W ( ja przy nowym domu przyjmowałem chyba 120W/m2). To musisz mieć z 80 żeberek + jeszcze dodatek na dom bez ociepleń. Tak mi się wydaje. Pozdrowienia. /Kosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksiaze77 11.12.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 O troszkę na forum postów przybyło a mnie powiadomienia nie przychodzą. Najbardziej wkurza mnie w moim piecu sterowanie dmuchawą. Przy 40% już wydmuchuje groszek, jak przysłonką zmniejszę prześwit to czy mam 25% czy 40 to nie ma różnicy. Generalnie dmuchawa według mnie jest duuużo za mocna. Doszedłem do wniosku że korzystniej chyba będzie zmniejszyć przepływ powietrza na styku dmuchawy z piecem i zdjąć osłonkę. Na weekend zabieram się za test zobaczę co z tego wyjdzie:P masz kolego w pełni rację...jest zbyt mocna...dobrze że mam sterownik bruli..i mogę dać co 1% ustawienia tej dmuchawy ale myślę czy nie zamienić na inna dmuchawe...podeślij jak możesz relacje i zdjęcia z testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soften 12.12.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Koledzy mam problem z piecem od niedawna w nocy komunikat "brak paliwa stop". Pierwszy sezon pieca Elektromet 25kW grzeje 70m2 podłogówki + 3 grzejniku w pokojach po 10m2 ustawione na 2 na termostacie + bojler 120l dom ocieplony 15cm zawór 3D ustawiony na 3. Wykonywane są prace w łazience na górze na ten czas muszę wyłączać tam podłogówkę. Na ustawieniach takich jak mam jeśli nie kombinuje z wyłączaniem i włączaniem tej łazienki wszystko chodzi w porządku nie gaśnie itd. W piątek koło 22 odpaliłem podłogówkę w tej łazience i poszedłem się kąpać. I w nocy okazało się że piec wygasł. Odpaliłem i chodził kilka dni ok po czym wczoraj znów rano musiałem wyłączyć tą łazienkę i włączyć ponownie wieczorem i sytuacja ta sama piec w nocy wygasł. Czyli co jak załączam podłogówkę w łazience 10m2 i idę się wykąpać to piec nie wyrabia i wychładza się ? za wolno dochodzi do temperatury zadanej ? Moje ustawienia :Temp piec :50węgiel 17%wentylator 30%osłona 1 cmczas 120s podtrzymanie 30minut CWU 35st Edytowane 12 Grudnia 2012 przez soften Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czerwinek 12.12.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Laparia sorki, że Cię trochę pomęczę ale temat dla mnie ważny. Napiszę Ci jak ja to widzę i napisz czy dobrze rozumiem aby to podłączyć. Aktuanie w puszce mam spięte 3 pompy (grzejniki, podłogówka i ta z powrotu) i z tej puszki wychodzi na piec kabel. Rozumiem, że teraz mam zrobić tak:wypiać te dwie pompy z puszki (grzejniki i podłogówka) i podłączyć w to miejsce Auraton 1111. Do auratona podpinam te dwie pompy (grzejniki i podłogówka) oraz czujnik temperatury z Auraton 1111 montuję na rurze od powrotu i ustawiam np. potem na Auraton 1111, że załączaj pompy gdy temp.powrotu 50? Dobrze to rozumiem. Jeżeli tak jest to dalsze pytanie. Czy nie masz problemu następującego. Powrót szybko nagrzeje do 50 załącza się Auraton 1111 i pompy i nagle znowu powrót jest chłodny i znowy Auraton 1111 zatrzymuje pracę dogrzewa powrót i znowy załącza się Auraton 1111 i tak w kółko. Jaki u Ciebie wyglądają te czasy przestoju, czy nie przeszkadza to w spokojnym dogrzaniu pomieszczeń? Czy Auraton 1111 ma jakąś histerezę załączania, że ustawiam 50 ale dopiero przestanie działać jak temp. spadnie poniżej 48? Pisałeś jeszcze, że masz 1 pompę na sprzęgło, co to za pompa? Swoją drogą ciężko przy podłogówce miec ciepły powrót, przecież jest zawór trójdrogowy gdzie ustawia się temp. na podłogówkę w skali 20-43 stopnie, więc max na podłogę idzie 43 więc łatwo sobie wyobrazić jaki jest powrót i jak ciężko do potem dogrzać do 50. Laparia jeżeli nie masz czasu to nie spiesz się z odpowiedzią, wolałbym abyś na spokojnie odpisał, abym Cię później zbyt dużo nie męczył pytaniami Swoją drogą jak tą pompkę na powrocie regulowałem na powrocie między 1-3 to raczej nie zauważyłem zmian, w sumie się nie dziwię ona tylko przyspiesza obieg powrotu, więc i tak wymiennik płytowy miesza według swojej konstrukcji tylko jej znanej, więc według mnie pompa na powrocie nie ma znaczenia na jakim jest biegu. A teraz z innej beczki. Ameryki nie odkryję ale po prawie 3 tygodniach walki z piecem stwierdzam, że nie ważne jakie jest b i d to zawsze możemy tak dobrać przesłonę i U, żeby węgiel dobrze się palił. Jeżeli po kilku kilkunastu próbach (dniach) nadal mamy spieki to znaczy, że węgiel jest do dupy, ja taki mam z taniopal, nigdy wiecej tego gówna. Qslaw jakie masz aktualnie nastawy? Ja próbowałem Twoich kombinacji z otwartą mocno przesłoną i małym U, ale wówczas strasznie dymiło mi w palenisko na czarno więc narazie idę w innym kierunku większe U i mała przesłona. Faktycznie te nowe piece dual 25kw mają ostre dmuchawy jak wziąłem 40% to taki power był że ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 12.12.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Witam, Potrzebuje Waszej pomocy bo juz sam nie wiem co mam robic. Posiadam kociol EKO-KWPR 25 DUAL. W zeszlym roku grzalem nim i nie bylo problemow, pewnie dlatego, ze jeszcze nie mieszkalem. Uzywam polskiego ekogroszku z kopalni Wesola. Moj problem polega na tym ze nie moge osiagnac wyzszej temperatury wody grzewczej niz 40 - 45 stopni. Jezeli wylacze pompe CO to piec osiaga wyzsze wartosci, jednakze wystarczy aby troche pochodzil a spada temperatura do 40st. Przeklada sie to na 21,5 st w pomieszczeniach. W czym jest problem? Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts