kobra64 12.12.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Witam, Potrzebuje Waszej pomocy bo juz sam nie wiem co mam robic. Posiadam kociol EKO-KWPR 25 DUAL. W zeszlym roku grzalem nim i nie bylo problemow, pewnie dlatego, ze jeszcze nie mieszkalem. Uzywam polskiego ekogroszku z kopalni Wesola. Moj problem polega na tym ze nie moge osiagnac wyzszej temperatury wody grzewczej niz 40 - 45 stopni. Jezeli wylacze pompe CO to piec osiaga wyzsze wartosci, jednakze wystarczy aby troche pochodzil a spada temperatura do 40st. Przeklada sie to na 21,5 st w pomieszczeniach. W czym jest problem? Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam !!! Witam. Napisz kolego, jaki grzejesz domek, jaki masz sterownik i jakie na nim nastawy. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soften 12.12.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 A moje dwa posty wyżej panie Jacku można spojrzeć ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 12.12.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Witam. Napisz kolego, jaki grzejesz domek, jaki masz sterownik i jakie na nim nastawy. Pozdrawiam - Jacek Dom 200m2 (ok. 65 m2 podlogowki) z mieszkalnym poddaszem, sterownik REG07, nastawy: temp. wody CO: 55 st temp. zalaczenia pompy CO: 40st wentylator: 15% ilośc podawanego węgla: 25% czas cyklu pracy: 120s czas cyklu podtrzymania: 15 m czas wybiegu went: 30s czas przedmuchu went: 30s Jedna rzecz ktora moze miec znaczenie: kociol nie jest w domu tylko w wolnostojacym garazu i podlaczony rurociagiem dlug okolo 25 - 30 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 A moje dwa posty wyżej panie Jacku można spojrzeć ? Pozdrawiam. Witam. A jaki masz kolego opał? No i proszę sobie darować to "panie". Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czerwinek 12.12.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Dom 200m2 (ok. 65 m2 podlogowki) z mieszkalnym poddaszem, sterownik REG07, nastawy: temp. wody CO: 55 st temp. zalaczenia pompy CO: 40st wentylator: 15% ilośc podawanego węgla: 25% czas cyklu pracy: 120s czas cyklu podtrzymania: 15 m czas wybiegu went: 30s czas przedmuchu went: 30s Jedna rzecz ktora moze miec znaczenie: kociol nie jest w domu tylko w wolnostojacym garazu i podlaczony rurociagiem dlug okolo 25 - 30 m. Wydaje mi się, że ten Twój rurociąg ma duży wpływ, poza tym ja mam ten sam piec i ostatnio tez walczę znim ale zdecydowanie podniósłbym wentylator nawet na 25%. Swoją drogą sprawdź w menu informacja jaką masz temp. powrotu (o ile masz podłączony czujnik). Pewnie na powrocie masz chłodną wodę i stąd piec ma problem z wejściem na wyższą temperaturę. Zawsze możesz zwiększyć d i U i dać więcej energi. Ale według mnie w domu masz 21,5 więc jest ok ale powrót w takim razie wychładza się ostro, może przez ten rurociąg ? Edytowane 12 Grudnia 2012 przez czerwinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 12.12.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Wydaje mi się, że ten Twój rurociąg ma duży wpływ, poza tym ja mam ten sam piec i ostatnio tez walczę znim ale zdecydowanie podniósłbym wentylator nawet na 25%. Swoją drogą sprawdź w menu informacja jaką masz temp. powrotu (o ile masz podłączony czujnik). Pewnie na powrocie masz chłodną wodę i stąd piec ma problem z wejściem na wyższą temperaturę. Zawsze możesz zwiększyć d i U i dać więcej energi. Ale według mnie w domu masz 21,5 więc jest ok ale powrót w takim razie wychładza się ostro, może przez ten rurociąg ? No nie wydaje mi sie ze przez ten rurociag. Jest zakopany ponizej warstwy przemarzania i ocieplony. Poza tym mam zalozone termometry i wyglada na to ze straty sa minimalne w granicach 2 - 3st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czerwinek 12.12.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 no jak nie masz strat i powrót masz Ok, to daj więcej d i U, jak to nie pomoże to może coś nie tak z ekogroszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Dom 200m2 (ok. 65 m2 podlogowki) z mieszkalnym poddaszem, sterownik REG07, nastawy: temp. wody CO: 55 st temp. zalaczenia pompy CO: 40st wentylator: 15% ilośc podawanego węgla: 25% czas cyklu pracy: 120s czas cyklu podtrzymania: 15 m czas wybiegu went: 30s czas przedmuchu went: 30s Jedna rzecz ktora moze miec znaczenie: kociol nie jest w domu tylko w wolnostojacym garazu i podlaczony rurociagiem dlug okolo 25 - 30 m. Witam. A jak ten domek jest docieplony? Izolacja rurociągu dobra? Co masz w popielniku i jaki jest ogień i kopczyk? Wesoła to mocny węgiel, ale nie lubi manewrów przesłoną wentylatora, spróbuj otworzyć ją całkowicie. Poza tym ma lekką tendencję do spiekania się, a takie węgle podaje się krócej ale częściej - skróć cykl pracy do 40 sek. podnieś ilość węgla do 30% a nadmuch do 40% i przymknij czopuch o około 30%( patrz, czy nie spowoduje to wydymiania na kotłownię, jeżeli tak to przymknij mniej). Czas wybiegu i przedmuchu skróć do 5 sek. Jeżeli kopczyk był mały albo wręcz się zapadał,to w trybie ręcznym jednorazowo podaj mu paliwa aż do uformowania prawidłowego kopca, wybierz popiół i zostaw na tych nastawach na min. pół godziny w trybie pracy ( bez długotrwałego otwierania drzwiczek, bo to zmienia ilość powietrza w piecu, najlepiej wcale nie zaglądać a jak już to króciutko) a potem sprawdź czy temp. wzrosła, jak wygląda palnik i czy nie przerzuca niedopałków do popielnika. Opisz, jak piec zareagował na te zmiany Jeżeli ten węgiel to naprawdę Wesoła, to powinna zostać kosmetyka. Pozdrawiam - Jacek Edytowane 12 Grudnia 2012 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 12.12.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Laparia sorki, że Cię trochę pomęczę ale temat dla mnie ważny. Napiszę Ci jak ja to widzę i napisz czy dobrze rozumiem aby to podłączyć. Aktuanie w puszce mam spięte 3 pompy (grzejniki, podłogówka i ta z powrotu) i z tej puszki wychodzi na piec kabel. Rozumiem, że teraz mam zrobić tak:wypiać te dwie pompy z puszki (grzejniki i podłogówka) i podłączyć w to miejsce Auraton 1111. Do auratona podpinam te dwie pompy (grzejniki i podłogówka) oraz czujnik temperatury z Auraton 1111 montuję na rurze od powrotu i ustawiam np. potem na Auraton 1111, że załączaj pompy gdy temp.powrotu 50? Dobrze to rozumiem. Tak własnie mam zrobione i działa. Jeżeli tak jest to dalsze pytanie. Czy nie masz problemu następującego. Powrót szybko nagrzeje do 50 załącza się Auraton 1111 i pompy i nagle znowu powrót jest chłodny i znowy Auraton 1111 zatrzymuje pracę dogrzewa powrót i znowy załącza się Auraton 1111 i tak w kółko. Jaki u Ciebie wyglądają te czasy przestoju, czy nie przeszkadza to w spokojnym dogrzaniu pomieszczeń? Wszystko zależy na jaką temperaturę masz ustawiony piec. Jeśli faktyczne będzie za niska zrobi się karabin. Czy Auraton 1111 ma jakąś histerezę załączania, że ustawiam 50 ale dopiero przestanie działać jak temp. spadnie poniżej 48? Zgadza się histereza 2 stopnie w górę i w dół. Pisałeś jeszcze, że masz 1 pompę na sprzęgło, co to za pompa? Pompa na części ciśnieniowej, która podaje na sprzęgło, które niby rozdziela równo strumienie wody. Swoją drogą ciężko przy podłogówce miec ciepły powrót, przecież jest zawór trójdrogowy gdzie ustawia się temp. na podłogówkę w skali 20-43 stopnie, więc max na podłogę idzie 43 więc łatwo sobie wyobrazić jaki jest powrót i jak ciężko do potem dogrzać do 50. Za sprzęgłem ma dwie pompki na grzejniki i podłogówkę oraz zawór trójdrogowy. Nie jest ciężko dogrzać wbrew pozorom do 50. Laparia jeżeli nie masz czasu to nie spiesz się z odpowiedzią, wolałbym abyś na spokojnie odpisał, abym Cię później zbyt dużo nie męczył pytaniami Swoją drogą jak tą pompkę na powrocie regulowałem na powrocie między 1-3 to raczej nie zauważyłem zmian, w sumie się nie dziwię ona tylko przyspiesza obieg powrotu, więc i tak wymiennik płytowy miesza według swojej konstrukcji tylko jej znanej, więc według mnie pompa na powrocie nie ma znaczenia na jakim jest biegu. Wszytkie pompki ma na 1. Tylko od podłogówki na 3. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soften 12.12.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Groszek kupuje tu u sprawdzonego sprzedawcy dużo znajomych z mojego osiedla bierze i każdy chwali i nie ma problemów. Kolejna nocka nie przespana bo w nocy piec gaśnie za długo po prostu wchodzi na zadaną temperaturę jeszcze wrócę z pracy sprawdzę czopuch jak jest otwarty. Komunikat "brak paliwa stop" jest spowodowany tym że długo nie może osiągnąć temperatury tak ? Powrót wody sprawdzając ręką mam zimniejszy sporo jak mogę dokładniej sprawdzić temp. powrotu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 12.12.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Groszek kupuje tu u sprawdzonego sprzedawcy dużo znajomych z mojego osiedla bierze i każdy chwali i nie ma problemów. Kolejna nocka nie przespana bo w nocy piec gaśnie za długo po prostu wchodzi na zadaną temperaturę jeszcze wrócę z pracy sprawdzę czopuch jak jest otwarty. Komunikat "brak paliwa stop" jest spowodowany tym że długo nie może osiągnąć temperatury tak ? Powrót wody sprawdzając ręką mam zimniejszy sporo jak mogę dokładniej sprawdzić temp. powrotu ? Problem tego komunikatu mozna rozwiazac ustawiajac parametr temperatura wygaszenia kotla na 0st. Tak mi powiedzieli w elektromecie i u mnie sie sprawdzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 12.12.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Witam. A jak ten domek jest docieplony? Izolacja rurociągu dobra? Co masz w popielniku i jaki jest ogień i kopczyk? Wesoła to mocny węgiel, ale nie lubi manewrów przesłoną wentylatora, spróbuj otworzyć ją całkowicie. Poza tym ma lekką tendencję do spiekania się, a takie węgle podaje się krócej ale częściej - skróć cykl pracy do 40 sek. podnieś ilość węgla do 30% a nadmuch do 40% i przymknij czopuch o około 30%( patrz, czy nie spowoduje to wydymiania na kotłownię, jeżeli tak to przymknij mniej). Czas wybiegu i przedmuchu skróć do 5 sek. Jeżeli kopczyk był mały albo wręcz się zapadał,to w trybie ręcznym jednorazowo podaj mu paliwa aż do uformowania prawidłowego kopca, wybierz popiół i zostaw na tych nastawach na min. pół godziny w trybie pracy ( bez długotrwałego otwierania drzwiczek, bo to zmienia ilość powietrza w piecu, najlepiej wcale nie zaglądać a jak już to króciutko) a potem sprawdź czy temp. wzrosła, jak wygląda palnik i czy nie przerzuca niedopałków do popielnika. Opisz, jak piec zareagował na te zmiany Jeżeli ten węgiel to naprawdę Wesoła, to powinna zostać kosmetyka. Pozdrawiam - Jacek Dom ocieplony 15cm welna Rockwool. Izolacji rurociagu juz chyba nie mozna zrobic lepszej niz mam. Tutaj zdejcia przed i po zmianie parametrow wg podanych przez Ciebie danych. https://picasaweb.google.com/106813060364934910536/Piec Temperatura CO rzeczywiscie sie podniosla. Zobacze co dalej. W tej chwili jest ponad 50st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soften 12.12.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Przestawiłem trochę ustawienia i zobaczymy teraz serwis podpowiedział mi abym ustawił tak:Temp:55CO i 40CWUwęgiel 22%wiatr 20% przesłona na 1,5cmczas cyklu 120spodtrzymanie 25minutwybieg i przedmuch wentylatora 30s temperatura wygaszania kotła 20 a miałem wcześniej 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 12.12.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Dom ocieplony 15cm welna Rockwool. Izolacji rurociagu juz chyba nie mozna zrobic lepszej niz mam. Tutaj zdejcia przed i po zmianie parametrow wg podanych przez Ciebie danych. https://picasaweb.google.com/106813060364934910536/Piec Temperatura CO rzeczywiscie sie podniosla. Zobacze co dalej. W tej chwili jest ponad 50st. Niestety moja radosc byla przedwczesna. Kociol zgasl. Wygladalo na to jakby za duzo zostalo podawane wegla. Rozpalilem na nowo. Na poczatku wszystko ok, do jakis 47st. Potem srodek przestaje sie palic tylko na obrzerzach i temperatura zaczyna spadac... jestem zalamany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Niestety moja radosc byla przedwczesna. Kociol zgasl. Wygladalo na to jakby za duzo zostalo podawane wegla. Rozpalilem na nowo. Na poczatku wszystko ok, do jakis 47st. Potem srodek przestaje sie palic tylko na obrzerzach i temperatura zaczyna spadac... jestem zalamany. Witam. Czy ten niepalący się węgiel na środku retorty jest pozlepiany w kalafiory? Jeżeli nie, to najczęściej znaczy to, że masz za dużo wiatru albo za mało węgla. Wiem, że to brzmi niewiarygodnie, ale tak to wygląda. Środek palnika wypala się i nie mają się od czego zapalić następne podawane porcje. Zostaw wszystko jak jest tylko obniż nadmuch do 30%. Wybierz popiół, zostaw na 30min. itd. Nie mogę się dostać do tych zdjęć, mam komunikat podany adres nie istnieje. Edytowane 12 Grudnia 2012 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelagiusz 12.12.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Cześć wszystkim 3 tygodnie temu wróciłem do polski z zagranicy. Po przestudiowaniu forum ustawiłem następująco piec 25kw : n54 c44 d18 U20-przesłona otwarta prawie na maxa b120 o15 L1 u5 J24 F20 Obecnie zasobnik 140kg starcza mi 6-7 dni, proszę cię czy mógłby ktoś się odnieść co do moich ustawień, cos podpowiedzieć, proszę. Dodam ze mam dom parterowy 150m ocieplony 9 grzejników + 60m podłogówki , na wyjściu tem 43stopnie na powrocie 41. Termostat pokojowy 21,5 stopnia w domu. Na dworze dzień (o, -5) noc (-5, -10) Z góry bardzo dziękuje. p.s. Jak powinien być ustawiony 3d ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Przestawiłem trochę ustawienia i zobaczymy teraz serwis podpowiedział mi abym ustawił tak: Temp:55CO i 40CWU węgiel 22% wiatr 20% przesłona na 1,5cm czas cyklu 120s podtrzymanie 25minut wybieg i przedmuch wentylatora 30s temperatura wygaszania kotła 20 a miałem wcześniej 5 Witam. Skróciłbym czas cyklu do max. 60s no i to podtrzymanie, bo o ile pamiętam ten sterownik budzi piec nie po histerezie tylko po upływie czasu podtrzymania. Weź zegarek i zmierz czas, w jakim po dobiciu do temp. zadanej temp. na kotle spada o 2, max. 3 stC i ustaw ten czas jako podtrzymanie. Bardzo długie podtrzymanie i spowodowane nim znaczne wychłodzenie wody w kotle powoduje, że ma on potem ciężko nagrzać się z powrotem do zadanej a jeśli jeszcze w tym czasie dodatkowo go obciążasz załączając te podłogę w łazience i intensywnie korzystając z CWU, to może mieć kłopot. O węgiel pytałem nie dlatego, żeby podawać w wątpliwość jego jakość tylko dlatego, że dla typowych węgli ( Retopal, Pieklorz, Ekoret itp) istnieją przybliżone wzorce nastaw sterowników, przy których kocioł powinien w miarę normalnie pracować i trzeba go potem tylko doregulować na podstawie obserwacji ognia i popiołu. Aha, i temp. wygaszania tak jak radził Ci edi ustawiłbym na 0, bo to oznacza wyłączenie tego alarmu, tzn. kocioł powinien próbować się dogrzać aż do skutku. Opisz ogień na palniku i popiół. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauer111 12.12.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Mam do sprzedania sterownik reg 05 wraz z modułem wykonawczym cena do dogadania. Jak ktoś jest zainteresowany to proszę o info na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 13.12.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witam. Czy ten niepalący się węgiel na środku retorty jest pozlepiany w kalafiory? Jeżeli nie, to najczęściej znaczy to, że masz za dużo wiatru albo za mało węgla. Wiem, że to brzmi niewiarygodnie, ale tak to wygląda. Środek palnika wypala się i nie mają się od czego zapalić następne podawane porcje. Zostaw wszystko jak jest tylko obniż nadmuch do 30%. Wybierz popiół, zostaw na 30min. itd. Nie mogę się dostać do tych zdjęć, mam komunikat podany adres nie istnieje. Zmienilem tak jak poradziles ale dalej wygasa. Dodalem zdjecia z tej sytuacji. Powinienes teraz juz miec do nich dostep. https://picasaweb.google.com/106813060364934910536/Piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czerwinek 13.12.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Laparia naprawde wielkie dzięki za pomoc i odpowiedzi, mam nadzieję, że zbliżamy się ku końcowi. Dzisiaj zamawiam ten sterownik i zobaczę jak to będzie w sumie niczym nie ryzykuję oprócz 140zł i trochę pracy Ale ostatnio i tak dom wykańczam od 19 do 24 więc praca mi nie straszna tylko czasem bardziej mnie piec wykańcza Wszystko zależy na jaką temperaturę masz ustawiony piec. Jeśli faktyczne będzie za niska zrobi się karabin. A jaką Ty masz temperaturę na piecu aby to sensownie działało? Może wrzucisz w ogóle jakie masz parametry: b,d,U dla pracy? Laparia napisz mi jeszcze, bo czytam instrukcję do tego Auraton 1111 i czy ja potrzebuję oddzielne czujnik temperatury dla pomopy na grzejniki i podgłogówkę aby nimi sterować w zależności od temperatury czy jeden mi starczy. Ja nie mam tego sprzęgła przed pompami co Ty. Czy jeżeli tak zrobię to mogę oddzielną temp. zrobić dla załączenie pompy na grzejniki i oddzielną do sterowania podłogówką? Dla mnie takim razie w ogóle podłogówki średnio nadają się pod ekogroszek. Bo jak ustawiam 30 stopni zasialania podłogówki to powrót nie wiem powiedzmy że ma 20. To teraz zastanawiam się ile piec musi oddać energi aby ten powrót 20 dogrzać powiedzemy do 60. i nawet jak osiągnie 60 to i tak potem zawór trójdrogowy puści na pogłogę tylko 30, więc wydaje mi się, żę w takim układzie jest dużo niepotrzebnych strat (ewentualnie wyjdzie więcej na grzejniki, ale jakby nie było grzejników to w ogóle podłogówka to koszmar dla pieca eko). Ale chciało się mieć podłogówkę to trzeba się trochę pomęczyć teraz. Z drugiej strony to fajne, że niską temperaturą można dogrzać podłogówkę tylko piec za bardzo pod to nie przystosowany, więc aktualnie po moich przemyśleniach pewnie bym brał butlę z gazem, ale nie ma co gdybać... Swoją drogą wczoraj udało mi się ocieplić ostatnie pomieszczenie. Ciekawy jestem jak to wpłynie na spalania, ale moim zdaniem strasznie dużo ciepła mi tamtędy uciekało, jak się było w tym pomieszczeniu to aż taki ciąg powietrza był. Wydaje mi się, że mogę dzięki ociepleniu tego pomieszczenia będę może palił 1/3 mniej ale czas pokaże Edytowane 13 Grudnia 2012 przez czerwinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts