kobra64 17.12.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Zdjecia z dzisiajszego rana: https://picasaweb.google.com/106813060364934910536/Piec#5822823008432627810 https://picasaweb.google.com/106813060364934910536/Piec#5822823005577757346 Kociol czyscilem wczoraj wieczorem kolo 18.30. Zdjecia robione dzisiaj ok 9. Parametry na jakich chodzil przez noc to dmuchawa 30% a podawanie 19%. Teraz zmniejszylem podawanie na 17%. Witam. I na tych ustawieniach dogrzewa się? Ze zdjęć wygląda, jakby brakowało mu powietrza, spróbuj teraz zwiększać moc dmuchawy, myślę że po 2 punkty będzie dobrze. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 17.12.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Zdjecia z dzisiajszego rana: https://picasaweb.google.com/106813060364934910536/Piec#5822823008432627810 https://picasaweb.google.com/106813060364934910536/Piec#5822823005577757346 Kociol czyscilem wczoraj wieczorem kolo 18.30. Zdjecia robione dzisiaj ok 9. Parametry na jakich chodzil przez noc to dmuchawa 30% a podawanie 19%. Teraz zmniejszylem podawanie na 17%. widać niedopalony węgiel. Albo za duże podawanie węgla albo za mało powietrza (dmuchawy). Czy jak otwierasz drzwiczki podczas pracy to masz dużo dymu w piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archivi 17.12.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 gslaw kobra nie byłbym w 100% tego pewien że za mało powietrza. U mnie przy 30% na REG07 (chociaż nie sterownik a model dmuchawy ma tu znaczenie) dmucha do tego stopnia że wydziera opał z palnika. Oczywiście wszystko zależy od przesłony - dla 30% dałbym 1-1,5cm. edi - a zdjęcia płomienia możesz wrzucić? Może to być jeszcze kwestia zbyt dużego nadmuchu i problemu z zapaleniem kolejnej porcji węgla. edi ja bym zrobił tak: podać ręcznie paliwo, rozpalić delikatnym nadmuchem tak żeby cały kopczyk się palił płomieniem jak na ognisku. Taki płomień daje niższą temperaturę i ciężko będzie rozgrzać w krótkim czasie do np 60st. Potem otwierasz przesłone LUB(!) zwiększasz nadmuch tak, aby w żar nie był biały tylko pomarańczowy. Tutaj już trzeba eksperymentować. Potem regulujesz już tylko porcje węgla. A jeszcze później bawisz się długością cyklu próbując uzyskać mniejsze spieki. U mnie zdecydowanie dla cykli rzędu 25s spieki są zdecydowanie większe niż dla 120-130s. A i silnik podajnika mam wrażenie, że lepiej znosi dłuższe ale rzadsze podawanie węgla niż kopany co chwilę. I tak jak piszą inni - nie zmieniać na raz kilku parametrów. Polecam również zapisywanie ustawień, zmierzenia szybkości podnoszenia temp od załączenia pieca po spadku temp, do wyłączenia pieca i obserwacij popiołu. Wszystko pisać pisać pisać... pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek 25kW 17.12.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Zdjecia z dzisiajszego rana: https://picasaweb.google.com/106813060364934910536/Piec#5822823008432627810 https://picasaweb.google.com/106813060364934910536/Piec#5822823005577757346 Kociol czyscilem wczoraj wieczorem kolo 18.30. Zdjecia robione dzisiaj ok 9. Parametry na jakich chodzil przez noc to dmuchawa 30% a podawanie 19%. Teraz zmniejszylem podawanie na 17%. Witam! Daj więcej powietrza tzn. otwórz przepustnicę w czopuchu i bardziej uchyl przesłonę na wentylatorze. W.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelagiusz 17.12.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam wszystkich możecie mi powiedzieć jakie macie obecnie spalanie? JA około 20 kg przy temperaturach w dzień 1, może 3 stopnie na plusie a w nocy – 7 . moje ustawienia to n-55 c-44 d-20 u-20 b-100 o-50 L-1 f-90 j-20 możecie mi coś doradzić ? dużo, mało ? coś zmienić ? 7 gracików + 2 grabinki + 60m podłogówki wszystko parter (150m użytkowa powierzchnia) termostat pokojowy, piec 25kw sterownik r-501 Czy n musi byc takie wysokie czy wystarczyło by np 47stopni, na grzejniki daje 43 powrót 40 Dziękuje z góry za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof32 17.12.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam. I na tych 11% jak się pali? dochodzi do zadanej?W jakim czasie (ile cykli)? Jak popiół - mógłbyś dać foto i napisać, z jakiej ilości węgla pochodzi? Niżej z podawaniem już raczej nie schodź, teraz jak dalej przerzuca to dodawaj po 1% powietrza. Pozdrawiam - Jacek mój wentylator ustawia parametry co 5% 20,25, 30, itd przy ustawianiu czas cyklu 30 s wentylator 20 % ilość węgla 11% temp dochodzi do zadanej wolniej niż przy 15 % i krócej jest na podtrzymaniu, zdjęcia postaram się dać jutro.zdjęcia są bardzo podobne co kolega który umieścił zdjęcia,mniej popiołu więcej niedopałków. krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 17.12.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 mój wentylator ustawia parametry co 5% 20,25, 30, itd przy ustawianiu czas cyklu 30 s wentylator 20 % ilość węgla 11% temp dochodzi do zadanej wolniej niż przy 15 % i krócej jest na podtrzymaniu, zdjęcia postaram się dać jutro.zdjęcia są bardzo podobne co kolega który umieścił zdjęcia,mniej popiołu więcej niedopałków. krzysztof Witam. W takim razie wróć do nadmuchu 15% i obniż jeszcze podawanie.Zamiast obniżenia podawania możesz też spróbować nieco bardziej uchylić przesłonę dmuchawy - jak miałeś 1,5 cm to możesz spróbować do 2 cm, tylko obawiam się że to może spowodować nawrót spieków. Jak masz mniej popiołu i spieków to znaczy że idziesz w dobrą stronę. A jaki masz czas przedmuchu i wybiegu wentylatora? Jak wygląda płomień ( wysokość, kolor)? Archiwi, są węgle które lubią długie cykle - to zazwyczaj słabsze węgle o spiekalności bliskiej zera ( Kazimierz Juliusz, Retopal, Jaret itp). Są też takie, które lubią cykle krótkie, to węgle o wyższych wartościach opałowych i większej spiekalności ( Pieklorz z Bobrka, Wesoła, Chwałowice itd). To nawet ma logiczne uzasadnienie - po pierwsze każde podanie powoduje ruch na retorcie i spieki są częściej "rozrywane", po drugie częstsze i krótsze podawanie obniża temperaturę złoża, a im wyższa temperatura tym łatwiej węgiel się spieka. Kolega edi napisał, że ma węgiel z Wesołej. To jest bardzo kaloryczny węgiel i daje się palić przy dowolnie wysokim nadmuchu. Paliłem go i z dmuchawą 100%( dla testów oczywiście). Proporcja podawanie - przerwa 1 do 2,5 i nie nadążysz śledzić cyferek na termometrze. Z kolei w Bobrek trzeba dmuchać ostrożnie i tylko tyle, żeby temp. rosła i dochodziła do zadanej, inaczej będzie się bardzo spiekał A tak a propos - edi, mógłbyś sprawdzić jaki masz wydatek i spręż dmuchawy? Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 18.12.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 gslaw kobra nie byłbym w 100% tego pewien że za mało powietrza. Może to być jeszcze kwestia zbyt dużego nadmuchu i problemu z zapaleniem kolejnej porcji węgla. edi ja bym zrobił tak: podać ręcznie paliwo, rozpalić delikatnym nadmuchem tak żeby cały kopczyk się palił płomieniem jak na ognisku. Taki płomień daje niższą temperaturę i ciężko będzie rozgrzać w krótkim czasie do np 60st. Masz jak najbardziej rację. Zbyt duży nadmuch może skutkować podobnymi objawami. Wniosek: ilość powietrza powinna być nie za duża i nie za mała. przypominam sobie że kiedyś zrobiłem taki eksperyment że dałem bardzo duży nadmuch licząc, że pozbędę się spieków.W efekcie doszło do wygaszenia pieca - duży nadmuch wydmuchał żar, tzn. nadmuch był tak duży że żar nie był w stanie przejść w głąb retorty i po prostu wygasł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 18.12.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Witam wszystkich możecie mi powiedzieć jakie macie obecnie spalanie? JA około 20 kg przy temperaturach w dzień 1, może 3 stopnie na plusie a w nocy – 7 . moje ustawienia to n-55 c-44 d-20 u-20 b-100 o-50 L-1 f-90 j-20 możecie mi coś doradzić ? dużo, mało ? coś zmienić ? 7 gracików + 2 grabinki + 60m podłogówki wszystko parter (150m użytkowa powierzchnia) termostat pokojowy, piec 25kw sterownik r-501 Czy n musi byc takie wysokie czy wystarczyło by np 47stopni, na grzejniki daje 43 powrót 40 Dziękuje z góry za wszelkie wskazówki Wg mnie spalanie masz bardzo ok do tej pogody. Jeżeli masz ciepło w domu a w piecu nic niepokojącego się nie dzieje, to tak trzymać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof32 18.12.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Witam. W takim razie wróć do nadmuchu 15% i obniż jeszcze podawanie.Zamiast obniżenia podawania możesz też spróbować nieco bardziej uchylić przesłonę dmuchawy - jak miałeś 1,5 cm to możesz spróbować do 2 cm, tylko obawiam się że to może spowodować nawrót spieków. Jak masz mniej popiołu i spieków to znaczy że idziesz w dobrą stronę. A jaki masz czas przedmuchu i wybiegu wentylatora? Jak wygląda płomień ( wysokość, kolor)? Archiwi, są węgle które lubią długie cykle - to zazwyczaj słabsze węgle o spiekalności bliskiej zera ( Kazimierz Juliusz, Retopal, Jaret itp). Są też takie, które lubią cykle krótkie, to węgle o wyższych wartościach opałowych i większej spiekalności ( Pieklorz z Bobrka, Wesoła, Chwałowice itd). To nawet ma logiczne uzasadnienie - po pierwsze każde podanie powoduje ruch na retorcie i spieki są częściej "rozrywane", po drugie częstsze i krótsze podawanie obniża temperaturę złoża, a im wyższa temperatura tym łatwiej węgiel się spieka. Kolega edi napisał, że ma węgiel z Wesołej. To jest bardzo kaloryczny węgiel i daje się palić przy dowolnie wysokim nadmuchu. Paliłem go i z dmuchawą 100%( dla testów oczywiście). Proporcja podawanie - przerwa 1 do 2,5 i nie nadążysz śledzić cyferek na termometrze. Z kolei w Bobrek trzeba dmuchać ostrożnie i tylko tyle, żeby temp. rosła i dochodziła do zadanej, inaczej będzie się bardzo spiekał A tak a propos - edi, mógłbyś sprawdzić jaki masz wydatek i spręż dmuchawy? Pozdrawiam - Jacek czas przedmuchu i wentylatora 30 s,teraz mam inny problem, zauważyłem mam mniej spieków i szybsze osiągi tem, gdy węgiel wrzucałem do podajnika po 1 worku codziennie,gdy zasypię cały podajnik to mniej więcej w połowie ( 3-4 dni) zaczyna się dymić z drzwiczek, po otwarciu zasobnika widać skropliny, węgiel jest wilgotny a nawet mokry. piec czyściłem w sobotę. dziś rano na ściankach "mech" grubości 1,5 cm. wyczyściłem ścianki i wyczystkę ponad wiadro sadzy. Czy to mokry ekogroszek czy jakość paliwa. nie chce mis palić. temp długo rośnie i szybko spada.co ty na to? krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.12.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Masz jak najbardziej rację. Zbyt duży nadmuch może skutkować podobnymi objawami. Wniosek: ilość powietrza powinna być nie za duża i nie za mała. przypominam sobie że kiedyś zrobiłem taki eksperyment że dałem bardzo duży nadmuch licząc, że pozbędę się spieków.W efekcie doszło do wygaszenia pieca - duży nadmuch wydmuchał żar, tzn. nadmuch był tak duży że żar nie był w stanie przejść w głąb retorty i po prostu wygasł. Witam. Gslaw - zrobiłeś obserwację dla jednego węgla i ją uogólniasz, w dodatku próbowałeś likwidować spiek podwyższając nadmuch - czyli postępując dokładnie odwrotnie niż by należało. Tymczasem węgle są różne i różnie reagują na powietrze. Są takie, które palą się i grzeją przy każdej sile nadmuchu, są takie, które co prawda się palą, ale powyżej pewnych wartości nadmuchu grzeją coraz gorzej ( ilość oddawanego ciepła przestaje wystarczająco przewyższać chłodzenie wymiennika strumieniem powietrza) i są tez takie, które nie tolerują dużego nadmuchu ( przeważnie ze względu na spiekalność lub niską zawartość części lotnych). Reakcję węgla na powietrze można z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć na podstawie specyfikacji węgla - jego typ, wartość opałowa, spiekalność, zawartość części lotnych, wilgotność. Jak Twój dostawca twierdzi, że sprzedaje Ci Retopal czy Pieklorz, otwierasz stronkę KWSA , zakładka oferta szczegółowa - i masz. Jak Ekoret albo Kazimierz Juliusz - KHW SA. Jak Jaret - PKW SA itp. Jak wynalazki typu rusek - domagać się specyfikacji od sprzedawcy. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 18.12.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 racja, racja. Ilość powietrza powinna być dobrana do właściwości paliwa tylko czasem trudno rozpoznać co tak naprawdę mamy - sprzedawcy twierdzą różne rzeczy. A może się też okazać, że kolega ma przytkaną wyczystkę pod czopuchem i też będzie się źle palić... niezależnie od nastaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legokid 18.12.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. Jestem użytkownikiem kotła na ekogroszek keller 15kW. Sterownik REG-05.Przez 2 miesiące piec chodził na ustawieniach (lekko tylko modyfikowanych w zakresie ilości podawania węgla i temp co w zależności od warunków na zewnątrz):- ilość podawanego węgla 12% - 14%- temp. co 50 - 55- temp CWU 50- wentylator 25%- czas pracy cyklu 180s - - czas podtrzymywania 30m - czas wybiegu wentylatora 20s - czas podmuchu wentylatora 20s - nadwyżka CWU 3- priorytet CWU - tak Pewnej mroźnej nocy stało się coś dziwnego, bo piec nagle się przegrzał. Co się okazało. Z niewiadomych mi przyczyn sterownik, mimo osiągania wysokich temperatur na piecu, przestał podawać "impuls" (sprawdzaliśmy miernikiem - nie było napięcia) na pompy, skutkiem czego one się nie załączały, a piec się przegrzewał. Pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych w sterowniku, ale problem się powtórzył.Po zadzwonieniu na serwis, dostałem wskazówki by zmienić ustawienia na:- ilość podawanego węgla 12%- temp. co 55- temp CWU 40- wentylator 20%- czas pracy cyklu 180s - - czas podtrzymywania 30m - czas wybiegu wentylatora 20s - czas podmuchu wentylatora 20s - nadwyżka CWU 10- priorytet CWU. NIE (na czerwono zaznaczyłem największe zmiany) Pytanie moje brzmi: czy ktoś wie od czego mógł się pojawiać ww. problem i czy rzeczywiście zmiana ustawień może pomóc.Czy może sterownik jest do wymiany ? Pozdrawiam Edytowane 18 Grudnia 2012 przez legokid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.12.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Witam. No moim zdaniem to jest Twój kocioł i nie serwis powinien Ci dyktować, do jakiej temp. masz grzać CWU i czy z priorytetem czy bez. Sterownik jest wadliwy i jak jest na gwarancji, to mają zmienić. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 18.12.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 problem jest ze sterownikiem - taka sytuacja nie powinna mieć miejsca tym bardziej, że się powtórzyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legokid 18.12.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Przemyślałem sprawę i myślę, że poprzez wył. priorytetu CWU, pompaCO będzie cały czas pracować, więc nie powinno dojść do sytuacji, żepiec się przegrzeje, bo sterownik nie będzie miał na czym się"wyłożyć" (nie będzie musiał wł/wył pompy).Jednocześnie wydaje się, że problem jest w sterowniku, bo czy priorytetczy nie to pompy powinny się włączać przy zadanej mu temperaturze.Napisałem maila do serwisu i będę ich "męczył" o przyjazd.Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archivi 18.12.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Archiwi, są węgle które lubią długie cykle - to zazwyczaj słabsze węgle o spiekalności bliskiej zera ( Kazimierz Juliusz, Retopal, Jaret itp). Są też takie, które lubią cykle krótkie (...) No właśnie o tym nikt na forum nie trąbił . u mnie podobno spiekalność max (RI) ok 4, 23MJ, siarka 0,35% popiół ok 8%. Ale teraz kobra nie rozumiem Twojej kolejnej wypowiedzi do gslaw: Gslaw - zrobiłeś obserwację dla jednego węgla i ją uogólniasz, w dodatku próbowałeś likwidować spiek podwyższając nadmuch - czyli postępując dokładnie odwrotnie niż by należało. chyba że mówisz dokładnie o gslawa paliwie . co do problemu legokid - też obstawiam uszkodzony sterownik, lub stary niedopracowany soft... mając piec na 50 i CWU na 50, i priorytet CWU, piec nie powinien wychodzić pow. 50st (no oczywiście pomijając bezwładność) a jedynym minusem takiego ustawienia była by bardzo długa praca pompy CWU i tak samo długie wyłączenie pompy CO. no chyba że podtrzymanie bez CO by dawało przekroczenie temperatury? albo jakiś bug w oprogramowaniu i nastawienie temperatury wyższej temperatury CWU od CO prowadzi do przegrzania (50st CWU + nadwyżka 3st = 53CWU > 50CO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauer111 18.12.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 problem jest ze sterownikiem - taka sytuacja nie powinna mieć miejsca tym bardziej, że się powtórzyła. znany problem w reg 05 zadzwoń do producenta sterownika firmy jumar i pogadaj z programistą. W elektromecie ci nie pomogą bo nie znają tematu. Przy małej dawce węgla gdy włączy się grzanie cwu przy wybranym priorytecie w momencie włączenia cwu temperatura na piecu spada a w bojleże rośnie. Gdy temp pieca zbliży się do temp cwu pompa zostanie wyłączona. Jeśli w tym momencie siłą bezwładności bojler wejdzie w histerezę czyli mniej jak dwa stopnie poniżej temperatury zadanej nie włączy się ani pompa co ani cwu. Drugi bug w programie to przy włączonym priorytecie cwu nie działa obniżanie temperatury. Oba problemy zgłosiłem do jumaru jesienią i są rozwiązane tylko trzeba wysłać sterownik do przeprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.12.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Archivi - mówię tylko, że gslaw spalił jakiś jeden eko, zaobserwował, że nie służy mu duży nadmuch i na podstawie tej obserwacji wysnuł wniosek dla wszystkich eko. Tymczasem węgle są różne itd...Mówię też, że jak węgiel się spieka to duży nadmuch raczej mu nie pomoże. I to może być problem krzysztofa i jego Bobrka. Trzeba dmuchać ostrożnie, bo inaczej spieki i dużo opału wyrzuca się z popiołem. Słaby nadmuch wystarcza do osiągnięcia temp. zadanej, bo wartość opałowa wysoka - powyżej 28 MJ. Z drugiej strony Bobrek to węgiel typ 32 - płomienno gazowy. Należałoby dmuchnąć mocniej, bo inaczej zaczyna produkować smołę. Trudne węgle = godzenie sprzeczności. W dodatku mokry - w koszu podgrzewa się i oddaje wilgoć. Krzysztof, otwórz całkowicie czopuch i popatrz, co będzie. Otwieraj kilka - kilkanaście worków " na zapas", może jak przeschnie przed zasypem to się poprawi. Spróbuj też uchylać więcej przysłonę dmuchawy - tylko ostrożnie, bo może znów zacząć spiekać. Może trzeba też będzie trochę podawanie zwiększyć, jak więcej otworzysz, ale nie od razu. Staraj się popalić trochę z bardzo niewysokim kopcem, ale nie dopuszczaj do odsłonięcia dysz. Trzeba w kotłowni posiedzieć. Dużo tego węgla kupiłeś? Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof32 18.12.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Archivi - mówię tylko, że gslaw spalił jakiś jeden eko, zaobserwował, że nie służy mu duży nadmuch i na podstawie tej obserwacji wysnuł wniosek dla wszystkich eko. Tymczasem węgle są różne itd...Mówię też, że jak węgiel się spieka to duży nadmuch raczej mu nie pomoże. I to może być problem krzysztofa i jego Bobrka. Trzeba dmuchać ostrożnie, bo inaczej spieki i dużo opału wyrzuca się z popiołem. Słaby nadmuch wystarcza do osiągnięcia temp. zadanej, bo wartość opałowa wysoka - powyżej 28 MJ. Z drugiej strony Bobrek to węgiel typ 32 - płomienno gazowy. Należałoby dmuchnąć mocniej, bo inaczej zaczyna produkować smołę. Trudne węgle = godzenie sprzeczności. W dodatku mokry - w koszu podgrzewa się i oddaje wilgoć. Krzysztof, otwórz całkowicie czopuch i popatrz, co będzie. Otwieraj kilka - kilkanaście worków " na zapas", może jak przeschnie przed zasypem to się poprawi. Spróbuj też uchylać więcej przysłonę dmuchawy - tylko ostrożnie, bo może znów zacząć spiekać. Może trzeba też będzie trochę podawanie zwiększyć, jak więcej otworzysz, ale nie od razu. Staraj się popalić trochę z bardzo niewysokim kopcem, ale nie dopuszczaj do odsłonięcia dysz. Trzeba w kotłowni posiedzieć. Dużo tego węgla kupiłeś? Pozdrawiam - Jacek Jacku, rano wyczyściłem piec teraz 22:00 wróciłem z pracy minimalne spieki ale w popielniku, w retorcie 2 większe popiół sypki ale nie zalega w retorcie,takiej sytuacji nie miałem, miałem podobne sytuacje ale zawsze po wyczyszczeniu pieca, zobaczymy co będzie za 2 dni. podejrzewam że piec znowu się "zmechacić" zacznie kopcić, będą spieki. moje ustawienia to czas cyklu 30 s wentylator 20%, węgiel 11%, zmniejszyłem czas podtrzymania z 15min na 10 min, te 3 sekundy podawania na podtrzymaniu to chyba trochę mało co 15 min, zobaczymy co dalej,węgla mam jeszcze tylko na jeden zasyp ok 150 kg, i zastanawiam się co kupić, czy tego Bobrka, wiem że na składzie maja też paliwo z chwałkowic i kazimierz juliusz ale on jest chyba mniej kaloryczny co polecasz? muszę kupić przed świętami.krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts