Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

Jacku, rano wyczyściłem piec teraz 22:00 wróciłem z pracy minimalne spieki ale w popielniku, w retorcie 2 większe popiół sypki ale nie zalega w retorcie,takiej sytuacji nie miałem, miałem podobne sytuacje ale zawsze po wyczyszczeniu pieca, zobaczymy co będzie za 2 dni. podejrzewam że piec znowu się "zmechacić" zacznie kopcić, będą spieki. moje ustawienia to czas cyklu 30 s wentylator 20%, węgiel 11%, zmniejszyłem czas podtrzymania z 15min na 10 min, te 3 sekundy podawania na podtrzymaniu to chyba trochę mało co 15 min, zobaczymy co dalej,węgla mam jeszcze tylko na jeden zasyp ok 150 kg, i zastanawiam się co kupić, czy tego Bobrka, wiem że na składzie maja też paliwo z chwałkowic i kazimierz juliusz ale on jest chyba mniej kaloryczny co polecasz? muszę kupić przed świętami.krzysztof

Witam. Chwałowice też się będą spiekać, może nawet bardziej niż Bobrek. Zasyp sobie tyle, żeby Ci piec do jutra przetrwał i weź na próbę parę worków tego Kazimierza - co prawda jest mniej kaloryczny, ale jak uczciwy to pali się nim bardzo łatwo i nie będziesz miał strat z wyrzucanego z popiołem węgla, więc może wyjść taniej niż wysokokaloryczny Bobrek. Jutro zrobisz test i jak Ci przypasuje, to zdążysz kupić przed świętami. Możesz go też pomieszać na pół z Bobrkiem i taką mieszankę przetestować np. pojutrze, Kazimierz Juliusz ma zerową spiekalność więc taka mieszanka powinna mieć spiekalność tolerowaną przez Twój kocioł a wartość opałowa już będzie bardzo przyzwoita. A jak długo kocioł stoi w podtrzymaniu? I opisz płomień. Jaki ma kolor, jaką wysokość, czy widać dym nad płomieniem? Pozdrawiam - Jacek

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ... od tygodnia ogrzewam dom na piecu elektromet 25kw ze sterownikiem REG kupiłam najlepszy groszek 29 kaloryczności suchy nie wiem jak go ustawić żeby podajnik starczył chociaż na 6 dni ogrzewam wode na 50 st piec ustawiony jest na 55, podajnik węgla na 15%, dmuchawa na 20% i czopuch otwarty na 3/4 piec na podtrzymanie wyłncza się na 9 min ale prawie godziny potrzebuje na dojscie do danej temp żeby znowu przejść w stan podtrzymania., czas pracy 120s,zrzera mi dużo wegla. W domu nie mam sterownika oprócz pokręteł na kaloryferach.

Spink Niestety ale bez termostatu tak będzie żarł. Teraz proponuję dać mu większą moc czyli zwiększyć podaż węgla np na 22 (lub24) i troszkę zwiększyć dmuchawę. Piec powinien mieć większego kopa i szybciej dochodzić do zadanej temperatury. Rozumiem, że dopiero rozgrzewasz dom?

Witam. Chwałowice też się będą spiekać, może nawet bardziej niż Bobrek. Zasyp sobie tyle, żeby Ci piec do jutra przetrwał i weź na próbę parę worków tego Kazimierza - co prawda jest mniej kaloryczny, ale jak uczciwy to pali się nim bardzo łatwo i nie będziesz miał strat z wyrzucanego z popiołem węgla, więc może wyjść taniej niż wysokokaloryczny Bobrek. Jutro zrobisz test i jak Ci przypasuje, to zdążysz kupić przed świętami. Możesz go też pomieszać na pół z Bobrkiem i taką mieszankę przetestować np. pojutrze, Kazimierz Juliusz ma zerową spiekalność więc taka mieszanka powinna mieć spiekalność tolerowaną przez Twój kocioł a wartość opałowa już będzie bardzo przyzwoita. A jak długo kocioł stoi w podtrzymaniu? I opisz płomień. Jaki ma kolor, jaką wysokość, czy widać dym nad płomieniem? Pozdrawiam - Jacek

witam przedstawiam prace mojego kotła, ustawienia bez zmian wentylator 20%, ilość węgla 11%, cykl pracy 30 sek, czas podtrzymania 10 min tem na zewnątrz +4 temp zadana 55 i tak:

godzina temp

12:05 53 start pieca

12:10 52.8

12:15 54,1

12:18 55.1 stop pieca

12:23 56,2 max temp

12:28 55,7 podaje paliwo( podtrzymanie)

12:39 53,8 podaje paliwo( podtrzymanie)

12:43 53,0 start pieca

12:48 52,2 minimalna temp

12:53 52,8

12:58 54

13:03 55,1 stop

13:08 56,0

13:12 55,4 podaje

13:23 53,7 podaje

13:28 53 0 start

13:34 52,4minim

13:38 52,8

13:43 54

13:48 55,1 stop

drugi i trzeci cykl niemalże identyczny, 20 minut pracy i 20 podtrzymania czy to dobrze, nie wiem. Po drugim i trzecim cyklu 1 mały spiek 3x3 cm, ogień skupiony na środku boki lekko zapadnięte, kopiec średniej wielkości, dymu nie widziałem, ale widzę niewielkie ilość " mchu" na ściankach. chyba zostanę przy tych ustawieniach. Jeżeli kupię paliwo z Kazimierza to na tych samych ustawieniach zostawić,czy coś zmienić?

pozdrawiam Krzysztof

...

drugi i trzeci cykl niemalże identyczny, 20 minut pracy i 20 podtrzymania czy to dobrze, nie wiem. Po drugim i trzecim cyklu 1 mały spiek 3x3 cm, ogień skupiony na środku boki lekko zapadnięte, kopiec średniej wielkości, dymu nie widziałem, ale widzę niewielkie ilość " mchu" na ściankach. chyba zostanę przy tych ustawieniach. Jeżeli kupię paliwo z Kazimierza to na tych samych ustawieniach zostawić,czy coś zmienić?

pozdrawiam Krzysztof

Witam. Wygląda nieźle, jak nie będzie bardzo obrastał to moim zdaniem mogłoby być.Te boki nie na tyle zapadnięte, żeby odsłoniły dysze? Jaki kolor płomienia i czy u góry przy deflektorze się rozszerza? Masz ok. 5% pracy podajnika na pętlę praca + postój, całkiem dobry wynik. Po zmianie na Kazimierza zmiany nastaw będą konieczne, bo raczej się nie dogrzeje na tych nastawach. Pozdrawiam - Jacek

gslaw....... tak pale od tygodnia w tym piecu i przeraża mnie ta ilośc wegla ... czy regulacja na kaloryferach nic nie daje .... chciałabym żeby starczył mi zasobnik chociaż na 5 dni ... jaki sterownik powinnam kupić

Przy teraźniejszych mrozach niestety będzie żarł. Mi też zasobnik wystarcza na około 5 dni. Teraz również piece gazowe na pewno mają dużo większe zużycie niż zazwyczaj, tylko użytkownik tego za bardzo nie widzi. Tak duże spalanie jest tylko chwilowe - na czas dużego mrozu - jak temp podskoczy powinno się automatycznie zmniejszyć. Na zużycie należy patrzeć uśredniając cały sezon grzewczy a nie najchłodniejsze dni:).

Jeżeli nie dogrzewa domu trzeba zwiększać moc pieca poprzez zwiększanie podawania węgla a jeżeli jest za ciepło zmniejszać moc pieca. Regulacja na kaloryferach pomaga jeżeli w domu osiągnięta została pożądana temperatura a jeżeli nie to termostaty będą cały czas otwarte i będzie grzać.

Na chwilę obecną, przy takich mrozach, termostat pokojowy mógłby być nawet problemem i należy go czasem odłączyć poprzez wprowadzenie piec w tryb ciągłej pracy.

Termostat (sterownik) pokojowy na pewno przyda Ci się w cieplejsze dni przy temp. od -4 do +... wtedy oszczędności będą spore.

Np. coś takiego:

http://allegro.pl/sterownik-euroster-2026-tx-bezprzewodowy-nowy-i2883131970.html

Edytowane przez gslaw

qslaw wiele razy czytałem, że piszesz, że w mroźne dni przeszkadza termostat.

Mógłbys napisac z czego według Ciebie to wynika?

Jeżeli mam dobrze docieplony dom i nagrzeje mi ładnie to po co piec ma chodzić cały czas, potrzyma temp. ze 3-4 godziny spadnie o 0,4 i zaczenie znowu dogrzewać, czy Twoim zdaniem piec zużyje więcej węgla podnosząc temp. o 0,4 niż cały czas by pracował i pompy?

termostat kontroluje tylko jedną temperaturę.

lepszym rozwiazaniem jest siłownik na zaworze mieszajcym, który miesza wode na podstawie temp. wody powrotnej z CO i temp. zew.

Na takim siłowniku jest możliwosc ustawienia krzywej grzewczej dla danego domu.

wtedy nie ma problemów z przegrzewaniem domu w mrozy lub niedogrzaniem.

qslaw wiele razy czytałem, że piszesz, że w mroźne dni przeszkadza termostat.

Mógłbys napisac z czego według Ciebie to wynika?

Jeżeli mam dobrze docieplony dom i nagrzeje mi ładnie to po co piec ma chodzić cały czas, potrzyma temp. ze 3-4 godziny spadnie o 0,4 i zaczenie znowu dogrzewać, czy Twoim zdaniem piec zużyje więcej węgla podnosząc temp. o 0,4 niż cały czas by pracował i pompy?

Jeżeli masz dobrze docieplony dom i tak małe spadki na temp. to pewnie, że możesz dalej stosować termostat (nic tytlko się cieszyć). U mnie w pomieszczeniu w którym stoi termostat temp spada o 1 st w ciągu 1,5h. Czym większe i szybsze ubytki temp. tym stosownie termostatu przestaje być zasadne i lepiej przejść na grzanie ciągłe i regulować tylko głowicami na kaloryferach. To takie moje zdanie.

Jeżeli ktoś ma kominek to też termostat bardzo mu się przyda, gdyż będzie wyłączał piec w czasie gdy grzeje kominek a włączał jeżeli kominek wygaśnie i temp spadnie poniżej zadanej.

mi w serwisie powiedział facet ze tem na piecu musi byc 55 bo poniżej coś się dzieje czyli co mam cały czas grzać na 55 stopni ...zmniejszyłam juz podłogówkę zmniejszyłam kaloryfery na 3 i mam nadzieje ze bedzie mniej pobieral węgla bo w domu mam ciepło ... wczoraj przy podaniu 20% wegla na tem 55 na podtrzymaniu był 20 min i jakies 20 min dogrzewał... nie wiem czy to dobrze czy źle czy może powinienie w krótszym czasie dochodzić ;-) do tem. i dłuzej podtrzymywac.... zastanawiam sie jakie mu nadac imię bo spędzam z nim więcej czasu niż z moimi dziećmi ;-)

lepszym rozwiazaniem jest siłownik na zaworze mieszajcym, który miesza wode na podstawie temp. wody powrotnej z CO i temp. zew.

Na takim siłowniku jest możliwosc ustawienia krzywej grzewczej dla danego domu.

Nie mam zaworu mieszającego tylko wymiennike płytowy

mi w serwisie powiedział facet ze tem na piecu musi byc 55 bo poniżej coś się dzieje czyli co mam cały czas grzać na 55 stopni ...zmniejszyłam juz podłogówkę zmniejszyłam kaloryfery na 3 i mam nadzieje ze bedzie mniej pobieral węgla bo w domu mam ciepło ... wczoraj przy podaniu 20% wegla na tem 55 na podtrzymaniu był 20 min i jakies 20 min dogrzewał... nie wiem czy to dobrze czy źle czy może powinienie w krótszym czasie dochodzić ;-) do tem. i dłuzej podtrzymywac.... zastanawiam sie jakie mu nadac imię bo spędzam z nim więcej czasu niż z moimi dziećmi ;-)

Dopóki nie będziesz miała termostatu to trudno ogarnąć temat, termostat wyłączy pompy a dzięki temu piec dłuzej w podtrzymaniu będzie.

spink

przy grzaniu ciągłym kaloryfery na 3 to podstawa - będzie coś około 21st. - powinno troszkę pomóc na zmniejszenie apetytu pieca. Ewentualnie jak najszybciej musisz zadobyć się sterownika pokojowego.

co do działania pieca to jak najbardziej ok. możesz jeszcze zdławić troszkę na zaworze 4d jeżeli posiadasz i zmniejszyć prędkość pomp.

Witam. Mam pewien problem z tym piecem. Kiedyś tu zaglądałem jak testowałem ustawienia. Mam go już czwarty rok. Do tej pory spisywał sie całkiem nieźle. Ostatnio zdaża mi się, że podczas pracy bez powodu nie załącza się podajnik. Słychać tylko dźwięk jakby zwarcie jakieś było. Piec oczywiście wygasa. Gdy dojdzie poniżej określonej temperatury (chyba 36 st.) to się wyłącza. Wystarczy go włączyć i wyłączyć głównym wyłącznikiem kilka razy i chodzi normalnie. O co może chodzić? Jakby ktoś mógł pomóc to z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam. Mam pewien problem z tym piecem. Kiedyś tu zaglądałem jak testowałem ustawienia. Mam go już czwarty rok. Do tej pory spisywał sie całkiem nieźle. Ostatnio zdaża mi się, że podczas pracy bez powodu nie załącza się podajnik. Słychać tylko dźwięk jakby zwarcie jakieś było. Piec oczywiście wygasa. Gdy dojdzie poniżej określonej temperatury (chyba 36 st.) to się wyłącza. Wystarczy go włączyć i wyłączyć głównym wyłącznikiem kilka razy i chodzi normalnie. O co może chodzić? Jakby ktoś mógł pomóc to z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam. Jak silnik "buczy" i się grzeje przy takiej akcji, to może być kondensator. Jak jest cichy i zimny, to przekaźnik w sterze siada. To najczęstsze przyczyny takich zachowań silnika podajnika. Pozdrawiam - Jacek

znany problem w reg 05 zadzwoń do producenta sterownika firmy jumar i pogadaj z programistą. W elektromecie ci nie pomogą bo nie znają tematu. Przy małej dawce węgla gdy włączy się grzanie cwu przy wybranym priorytecie w momencie włączenia cwu temperatura na piecu spada a w bojleże rośnie. Gdy temp pieca zbliży się do temp cwu pompa zostanie wyłączona. Jeśli w tym momencie siłą bezwładności bojler wejdzie w histerezę czyli mniej jak dwa stopnie poniżej temperatury zadanej nie włączy się ani pompa co ani cwu. Drugi bug w programie to przy włączonym priorytecie cwu nie działa obniżanie temperatury. Oba problemy zgłosiłem do jumaru jesienią i są rozwiązane tylko trzeba wysłać sterownik do przeprogramowania.

Właśnie dzwonili z jumaru, bo serwis kellera dał im znać o tym problemie. Rzeczywiście mam sterownik w wersji 2.0 a jest już dostępna wersja 3.2. Sterownik mi wyślą, a ten mam odesłać. Pytanie tylko czy będę umiał go podmienić ??

• 2 weeks później...

Witam,

Może mi ktoś wytłumaczyć jak powinna działać opcja "Nadwyżka temperatury CWU"?.

Według mnie po ustawienu tej opcji na 10*C i przy zadanej "Temperaturze zbiornika CWU" na 40*C. Sterownik pieca powinnien nagrzać wodę CWU do 40*C+10*C czyli 50*C i jeżeli woda w zasobniku spadnie poniżej 40*C procedura grzania CWU zaczyna się odnowa, czyli zadane 40*C + 10*C. Czy się mylę?. Pytam, gdyż po ustawieniu tej opcji na jakąkolwiek temperaturę nic się nie dzieje.

Mam dosyć spory zasobnik 400L i kiedy jest on nagrzany do zadanej temperatury wystarczy, że temperatura na nim spanie o 1*C, odrazu pompka od CWU załącza się i go grzeje, co utrudnia w grzaniu CO. Gdyż ciężko piecykowi jest wyrobić kiedy jest grzane równocześnie jedno i drugie (szczególnie, kiedy temp. na zewtnątrz utrzymuje się poniżej -10*C).

Chciałbym uzyskać taki efekt aby woda CWU była grzana o kilkanaście stopni więcej niż zadana i aby zasobnik starczył na 2-3dni a nie tak jak teraz zasobnik jest grzany dzień w dzień. Sądziłem, że właśnie opcja "Nadwyżka temp. CWU" mi to umożliwi, jednak tak jak napisałem wyżej nie działa, czyżby sterownik był uszkodzony czy ta opcja ma całkiem inne działanie?.

W moim przypadku przydatna jest też opcja "Priorytet CWU", którą mam włączoną, ale tak jak napisałem przy większej temp. na zew. poniżej zera, piecyk ledwo co wyrabia.

Może troche to niezrozumiałe co napisałem i co chciałbym uzyskać, mimo to proszę o zrozumienie i jakieś porady. Pozdrawiam.