Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niech ktoś wytłumaczy po co jest ta przysłona regulacyjna na wentylatorze skoro jest regulacja obrotów za pomocą sterownika ?

chodzi o to że jak masz wysoki komin a w nim dobry cug to przy otwartej przysłonie i bez pracy wentylatora piec będzie sam pobierał powietrze z kotłowni i za mocno palił.

Witam mam pytanko jak temp. najlepiej powinna byc ustawiona na piecu powyżej 50 stopni czy moze byc niższa i jaki efekt ma ta temp. do spalania wegla w kotle. Pozdrawiam

Mam takie ustawienia: przesłona na full otwarta U13 d12 n65 c58 i ... rewelacja. Spalanie przy tych warunkach pogodowych ok 15-16kg retopal-u/doba. Pomnny ostatnich wypadków z piecem zasypuję nie więcej jak połowę zasobnika sprawdzając co jeszcze jest w węgielku. Wydaje mi się że w popielniku są niewielkie kawałki niespalonego/dopalonego groszku. Ale dopiero w sobotę będę czyścił piec to może dopiszę resztę. Skłonny jestem zmniejszyć parametr "d" ale... Pozdrawiam

Witam, dzięki age1 za nastawy ale niestety one u mnie nie chodzą po ustawieniu ich miałem porządny wicherek ogień był mały jakieś 3-5cm nad węglem nie dochodzi do retory a czas grzania 2 godz. i nawet o 2 stopnie sie nie podniósł tak więc u mnie nie działa szkoda. :) Powróciłem do swoich ustawień:

n-43

d-13-14

u-16

b-120

o-20

l-4

J i F po 10 nie wiem czy są to dobre czy nie czas pokaże,zauważyłem że wegiel sie troche klei do siebie i jest trochę spieków.

na takich ustawieniach piec pracuje mi 30 min a w podtrzymaniu jest 7,5 minuty.

Age1 mam parę pytań na twoich ustawieniach jaki masz płomień jest poza deflektor czy do połowy, jaki masz czas pracy do żądanej temp. i czy podnosi sie jeszcze temp na kotle po wyłączeniu, ile czasu jest na podtrzymaniu. Chodzi mi jeszcze o parametr "b" czy lepiej jak jest on dłuższy czy krótszy i jaki ma wpływ na prace kotła. I jeszcze jedno na którym biegu powinna hulać pompa na niższym czy wyższym i jaki ma wpływ na prace kotła. Pozdro

moje obecne ustawienia:

n 60

d 8

U 9

b40

o20

L2

J10

F10

P25

Piec spala około 15kg/d. Temp w budynku o pow 300m2 około 15stC.

Trwa wykonczeniówka, duzo wody do odparowania, dom nieszczelny.

Popiół idelany, bez spieków.

Mam nadzieję,ze jak się dom wysuszy i fachowcy przestaną wietrzyć, to te spalanie pozowli utrzymać wyzszątemp.:))))

w kazdym razie te ustawienia się u mnie sprawdzają.

zalecam ocenę popiołu, płomienia - nie moze być za duży i temp. spalin.

Wg Last Rico powinna oscylowac między 80 -100 stC.

NIższa wykrapala wodę w kominie , WYższa to straty ciepła, które ucieka kominem,

Witam

Moje nastawy zmodyfikowane od ostatniego post-u

n-60

c-55

d-10

U-13

Parametr E1

b-80

o-20

L-2

U-10

J-20

F-10

Parametr E2

E-40

H75

r-20

- 300(łamana kreska- odwrócone 4)

n- -40(n z kreską nad)

Płomień przy tych nastawach wentylator na full

http://images28.fotosik.pl/303/8020fa25cc2bf000m.jpeg

http://images27.fotosik.pl/302/ffcfb153ce3d0115m.jpeg

http://images32.fotosik.pl/415/ed33bb1293f5a2cfm.jpeg

http://images37.fotosik.pl/38/c20f1c936855320bm.jpeg

Pozdrawiam.

PS zmieniłem nastaw d-10 i chyba nie jest tak jak powinno wrócę znowu do d-12. Dodzwoniłem się do producenta kotła zmieniłem za ich radą nadwyżkę ciepła z U- 5 na U-10 parametr E1. Bezproblemowo dochodzi do 60 stC Pompa CWU jest na biegu I- najniższym (2 łazienki), Pompa CO bieg II-nastaw pośrodku. Jakie czasu osiąga nie wiem nie liczę, ważne dla mnie jest tylko ciepło w domu 20-23stC(noc dzień) i ciepła woda CWU. Zużycie energi całkowite jest takie same od października (trochę ekologi w domu ale nie do końca ok 35 żarówek led żadnego halogena, zwykłej zarówki 5 żarówek energooszczędnych(świetlówek). Średnie zużycie energii na miesiąc o 250 280(max)kWh.

Ustawić wentylator U-1, głównym wyłącznikiem wyłączyć zasilanie (dalej powinien świecić), ponownie włączając główny włacznik (podświetlony) trzymać jednocześnie wciśnięte guziki + i -. Po chwili jak się przedstawi sterownik pokaże się na wyświetlaczy E2 a następnie tak jak w normalnym menu. lub wg kolejności którą wcześniej podałem. U mnie na początku był jeszcze parametr ale teraz nie wiem czemu zginął (ostatni) "n" i kreska pod "n" - wybór priorytetów Pozdrawiam.

Ustawić wentylator U-1, głównym wyłącznikiem wyłączyć zasilanie (dalej powinien świecić), ponownie włączając główny włacznik (podświetlony) trzymać jednocześnie wciśnięte guziki + i -. Po chwili jak się przedstawi sterownik pokaże się na wyświetlaczy E2 a następnie tak jak w normalnym menu. lub wg kolejności którą wcześniej podałem. U mnie na początku był jeszcze parametr ale teraz nie wiem czemu zginął (ostatni) "n" i kreska pod "n" - wybór priorytetów Pozdrawiam.

a masz opis tych parametrów E2?

gdzies widziałem instrukcję z tymi opisami ale przyszła amba i wcięła :(

a masz opis tych parametrów E2?

gdzies widziałem instrukcję z tymi opisami ale przyszła amba i wcięła :(

http://www.ekoenergia.eu/files/Instrukcja%20R501%20u6x.pdf

Odnosnie parametru n z kreska na dole (priorytet grzanej wody) u mnie tez go nie ma. Piec Solei - grzeje dwa zasobniki po 120l - podczas grzania CWU woda w grzejnkach zbyt mocno sie wychładza. Co mozna z tym zrobic?

Witam

Chciałem dodać, że podczas pierwszego wejścia do E2 parametr "n"_ z kreską na dole był, a potem już nie było. Może ktoś coś poradzi? Dodam że w serwisie Pan powiedział że nowe sterowniki są już wyposażone w ten parametr wyboru priorytetów z poziomu użytkownika a nie poziomu serwisowego E2.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

jakie macie wskazania na termometrach na peicu?

u mni termometr cieklokrystaliczny na sterowniku pokazuje o 10st wyzsza temp od ternometra zegarowego na piecu.

U mnie wskazanai różnią sie o +/-1 stopień. Solei elektromet 20KW

Wydaje mi sie że ten termometr zegarowy możesz bez problemu wyciągnac z gniazda. Wrzuć do gara z gotująca sie wodą i sprawdź czy wskazuje 100 stopni.

Pozdrawiam