age1 06.12.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Wydaje mi się że są normalne gdyby były hartowane to by raczej nie zadziałało dobrze czyli nie zerwałaby się w momencie zacięcia. Gdy ją doginałem na wałku poszło łatwo. Lepiej jedną wziąć ze sobą na "wzór" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opell 08.12.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam mam pytanko jak temp. najlepiej powinna byc ustawiona na piecu powyżej 50 stopni czy moze byc niższa i jaki efekt ma ta temp. do spalania wegla w kotle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.12.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Niech ktoś wytłumaczy po co jest ta przysłona regulacyjna na wentylatorze skoro jest regulacja obrotów za pomocą sterownika ? chodzi o to że jak masz wysoki komin a w nim dobry cug to przy otwartej przysłonie i bez pracy wentylatora piec będzie sam pobierał powietrze z kotłowni i za mocno palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 08.12.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam mam pytanko jak temp. najlepiej powinna byc ustawiona na piecu powyżej 50 stopni czy moze byc niższa i jaki efekt ma ta temp. do spalania wegla w kotle. Pozdrawiam Mam takie ustawienia: przesłona na full otwarta U13 d12 n65 c58 i ... rewelacja. Spalanie przy tych warunkach pogodowych ok 15-16kg retopal-u/doba. Pomnny ostatnich wypadków z piecem zasypuję nie więcej jak połowę zasobnika sprawdzając co jeszcze jest w węgielku. Wydaje mi się że w popielniku są niewielkie kawałki niespalonego/dopalonego groszku. Ale dopiero w sobotę będę czyścił piec to może dopiszę resztę. Skłonny jestem zmniejszyć parametr "d" ale... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opell 09.12.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam, dzięki age1 za nastawy ale niestety one u mnie nie chodzą po ustawieniu ich miałem porządny wicherek ogień był mały jakieś 3-5cm nad węglem nie dochodzi do retory a czas grzania 2 godz. i nawet o 2 stopnie sie nie podniósł tak więc u mnie nie działa szkoda. Powróciłem do swoich ustawień: n-43 d-13-14 u-16 b-120 o-20 l-4 J i F po 10 nie wiem czy są to dobre czy nie czas pokaże,zauważyłem że wegiel sie troche klei do siebie i jest trochę spieków. na takich ustawieniach piec pracuje mi 30 min a w podtrzymaniu jest 7,5 minuty. Age1 mam parę pytań na twoich ustawieniach jaki masz płomień jest poza deflektor czy do połowy, jaki masz czas pracy do żądanej temp. i czy podnosi sie jeszcze temp na kotle po wyłączeniu, ile czasu jest na podtrzymaniu. Chodzi mi jeszcze o parametr "b" czy lepiej jak jest on dłuższy czy krótszy i jaki ma wpływ na prace kotła. I jeszcze jedno na którym biegu powinna hulać pompa na niższym czy wyższym i jaki ma wpływ na prace kotła. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 09.12.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 moje obecne ustawienia: n 60 d 8 U 9 b40 o20 L2 J10 F10 P25 Piec spala około 15kg/d. Temp w budynku o pow 300m2 około 15stC. Trwa wykonczeniówka, duzo wody do odparowania, dom nieszczelny. Popiół idelany, bez spieków. Mam nadzieję,ze jak się dom wysuszy i fachowcy przestaną wietrzyć, to te spalanie pozowli utrzymać wyzszątemp.))) w kazdym razie te ustawienia się u mnie sprawdzają. zalecam ocenę popiołu, płomienia - nie moze być za duży i temp. spalin. Wg Last Rico powinna oscylowac między 80 -100 stC. NIższa wykrapala wodę w kominie , WYższa to straty ciepła, które ucieka kominem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 09.12.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 jakie macie wskazania na termometrach na peicu? u mni termometr cieklokrystaliczny na sterowniku pokazuje o 10st wyzsza temp od ternometra zegarowego na piecu. który mówi prawdę? piec chodzi oczywiscie wg wskazan termometru na strowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 09.12.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 WitamMoje nastawy zmodyfikowane od ostatniego post-un-60c-55d-10U-13Parametr E1b-80o-20L-2U-10J-20F-10Parametr E2E-40H75r-20 - 300(łamana kreska- odwrócone 4)n- -40(n z kreską nad) Płomień przy tych nastawach wentylator na full http://images28.fotosik.pl/303/8020fa25cc2bf000m.jpeg http://images27.fotosik.pl/302/ffcfb153ce3d0115m.jpeg http://images32.fotosik.pl/415/ed33bb1293f5a2cfm.jpeg http://images37.fotosik.pl/38/c20f1c936855320bm.jpeg Pozdrawiam.PS zmieniłem nastaw d-10 i chyba nie jest tak jak powinno wrócę znowu do d-12. Dodzwoniłem się do producenta kotła zmieniłem za ich radą nadwyżkę ciepła z U- 5 na U-10 parametr E1. Bezproblemowo dochodzi do 60 stC Pompa CWU jest na biegu I- najniższym (2 łazienki), Pompa CO bieg II-nastaw pośrodku. Jakie czasu osiąga nie wiem nie liczę, ważne dla mnie jest tylko ciepło w domu 20-23stC(noc dzień) i ciepła woda CWU. Zużycie energi całkowite jest takie same od października (trochę ekologi w domu ale nie do końca ok 35 żarówek led żadnego halogena, zwykłej zarówki 5 żarówek energooszczędnych(świetlówek). Średnie zużycie energii na miesiąc o 250 280(max)kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marys888 09.12.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Parametr E2 E-40 H75 r-20 - 300(łamana kreska- odwrócone 4) n- -40(n z kreską nad) jak wchodzisz w parametr E2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 09.12.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Ustawić wentylator U-1, głównym wyłącznikiem wyłączyć zasilanie (dalej powinien świecić), ponownie włączając główny włacznik (podświetlony) trzymać jednocześnie wciśnięte guziki + i -. Po chwili jak się przedstawi sterownik pokaże się na wyświetlaczy E2 a następnie tak jak w normalnym menu. lub wg kolejności którą wcześniej podałem. U mnie na początku był jeszcze parametr ale teraz nie wiem czemu zginął (ostatni) "n" i kreska pod "n" - wybór priorytetów Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marys888 09.12.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Ustawić wentylator U-1, głównym wyłącznikiem wyłączyć zasilanie (dalej powinien świecić), ponownie włączając główny włacznik (podświetlony) trzymać jednocześnie wciśnięte guziki + i -. Po chwili jak się przedstawi sterownik pokaże się na wyświetlaczy E2 a następnie tak jak w normalnym menu. lub wg kolejności którą wcześniej podałem. U mnie na początku był jeszcze parametr ale teraz nie wiem czemu zginął (ostatni) "n" i kreska pod "n" - wybór priorytetów Pozdrawiam. a masz opis tych parametrów E2? gdzies widziałem instrukcję z tymi opisami ale przyszła amba i wcięła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 09.12.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Podaj namiary na maila to ci prześlę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu22t 10.12.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 a masz opis tych parametrów E2? gdzies widziałem instrukcję z tymi opisami ale przyszła amba i wcięła http://www.ekoenergia.eu/files/Instrukcja%20R501%20u6x.pdf Odnosnie parametru n z kreska na dole (priorytet grzanej wody) u mnie tez go nie ma. Piec Solei - grzeje dwa zasobniki po 120l - podczas grzania CWU woda w grzejnkach zbyt mocno sie wychładza. Co mozna z tym zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 10.12.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam Chciałem dodać, że podczas pierwszego wejścia do E2 parametr "n"_ z kreską na dole był, a potem już nie było. Może ktoś coś poradzi? Dodam że w serwisie Pan powiedział że nowe sterowniki są już wyposażone w ten parametr wyboru priorytetów z poziomu użytkownika a nie poziomu serwisowego E2.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cheetah_max 12.12.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 jakie macie wskazania na termometrach na peicu? u mni termometr cieklokrystaliczny na sterowniku pokazuje o 10st wyzsza temp od ternometra zegarowego na piecu. U mnie wskazanai różnią sie o +/-1 stopień. Solei elektromet 20KW Wydaje mi sie że ten termometr zegarowy możesz bez problemu wyciągnac z gniazda. Wrzuć do gara z gotująca sie wodą i sprawdź czy wskazuje 100 stopni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 12.12.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 w sumie to cieklokrystaliczny jest bardziej wiarygodny, bo pokazuje taką zamątemp jak dwa termometry na buforze. zegarowy chyba jest chory. nie wiem czy gotowanie go uzdrowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 12.12.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Mam takie pytanie. Jak czyscicie piec? U mnie ogranicza sie to do wyjecia z popielnika oraz raz na miesiac tych zawirowywaczy i oczyesczenie gniezd w ktorych sie zdnajduja. Czy czyscicie np. Czopuch lub boczne scianki pieca? I jak czesto to robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 12.12.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Mam takie pytanie. Jak czyscicie piec? U mnie ogranicza sie to do wyjecia z popielnika oraz raz na miesiac tych zawirowywaczy i oczyesczenie gniezd w ktorych sie zdnajduja. Czy czyscicie np. Czopuch lub boczne scianki pieca? I jak czesto to robicie? I czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cheetah_max 13.12.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 ja czyszcze raz na 2 tyg. wszystko co sie da wyczyscis przez drzwiczki ( półki z góry i z dołu, boczne ścianki). Czopucha jeszcze nie czysciłem. A czyszcze tym sprzętem co dostałem razem z piecem (kawałem kątownika przyspawany do pręta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 13.12.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 jeszcze nie czysciłem. palę miesiac. ale kupiłem sobie drucianą szczotke z 50cm rączką.mozna taką? jesli chodzi o palenie, to spalam około 15-20kg/d temp powoli doszła do 18stC. na dworzu między 0stC a 5 stC. w domu trwają mokre prace - płytki i gładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts