cheetah_max 17.02.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Zauważyliśmy ostatnio powiedzmy jego odmianę w Leroyu (solei) i mam pytanie do osób które posiadają tą odmianę o opinie... Zauważyłam różnice cenową (w Leroy jest tańszy) i zastanawiam się czy jest to związane z tym że jest duży ich obrót i mogli taką cenę wynegocjować czy gorszy materiał jakieś wady? No i pytanko ogólnie do posiadaczy tych pieców: 1. Czy komin przy podłączeniu do pieca jest ciepły?? Pytanie może głupie ale sory Wg producenta i sprzedawców w liroju jest to ten sam piec tylko w innym kolorze. Przed zakupem dzwoniłem do producenta i tak mnie informowali. A co do temperatury spalin to na wylocie wg instrukcji przy mocy nominalnej temperatura wynosi 160-200 stopni wiec nie ma siły zeby komin był zimny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 17.02.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Piotrulex możesz napisać jakie masz aktualnie ustawienia. Podaj podstawowe parametry bo pozostałe masz na niezmienionym poziomie. Ina ile otwarta jest przesłona. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Piotrulex możesz napisać jakie masz aktualnie ustawienia. Podaj podstawowe parametry bo pozostałe masz na niezmienionym poziomie. Ina ile otwarta jest przesłona. pozdrawiam poszukaj powyzej, niec nie zmianiam od podanych ostatnio przeslona przymknieta na przedostatni ząbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janko117 17.02.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 piotrulex jak możesz to napisz o ile stopni spada temp.na piecu poniżej zadanej i jak długo piec osiąga temp.i ile jest w podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.02.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 piotrulex jak możesz to napisz o ile stopni spada temp.na piecu poniżej zadanej i jak długo piec osiąga temp.i ile jest w podtrzymaniu. nie mam pojecia czas spedzam w salonie a nie w kotlowni tak wiec takiego info nie udziele bo nie mam pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opell 17.02.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 PIOTRULEX a możesz napisac jaki masz wysoki płomień w kotle i jaki wysoki jest kopczyk na retocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.02.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 PIOTRULEX a możesz napisac jaki masz wysoki płomień w kotle i jaki wysoki jest kopczyk na retocie. dzis zerkne jaki wysoki plomien podczas pracy kopczyk podczas postoju, po podaniu, pod koniec pracy po kilku cyklach podawania itd - mysle ze moze sie to sporo roznic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opell 17.02.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Podczas pracy ciągłej jaki jest kopczyk, i wiadomo w trakcie przestoju czy innych rzeczy bedzie inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 17.02.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam.Piszę, bo.... właśnie zbliżam się do końca groszku pozostało na 1-2 dni.Ustawienia n-53d-12-15c-55reszta jak u innychPaliłem tym groszkiem od 15.09.2008 bez przerwy do dzisiaj spaliłem 4,260kg nie chwalę się bo nie ma czym tylko piszę ogólnie.Widęzę teraz że nie był najlepszy, ale działało Myślę o kupnie workowanego. droższy ale może wydajniejszy? Napiszę inaczej. Nie zniechęcajcie się Wasz piec to jak Kobieta potrzebuje paliwa i czułości, a reszta no cóż życie...Jaa ze swojej strony jestem zadowolony, tylko gdyby mniej groszku szło na ocieplenie. 220m kw (parter i piętro) KWP 15 non stop j.w.NIGDY NIE ZAWIÓDŁNapiszę jeszcze tylko, że obierki od ziemniaków usuwają sadzę i TO PRAWDAmniej czyszczenia w piecu. Niedowiarków zapraszam do Siebie ja stawiam wódkę a wy resztę.(zakąskę napoje)Sławek age1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawosz3 17.02.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 age1 Co to za wynalazek "Napiszę jeszcze tylko, że obierki od ziemniaków usuwają sadzę i TO PRAWDA mniej czyszczenia w piecu." i jak to robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.02.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Podczas pracy ciągłej jaki jest kopczyk, i wiadomo w trakcie przestoju czy innych rzeczy bedzie inny. kopczyk jest na kilka cm a plomien wysoki, rozbija sie o deflektor i idzie na boki dzis na podajniku 140kg jade 13-ty dzien i mysle ze do jutro popoludnia mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mchdch 18.02.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam wszystkichPiotrulex, szkoda że jesteś jedyny na forum, który ma takie osiągi.Mi przy 190m. kw. teraz zasobnik starcza na 7 dni. Oczywiście w pażdzierniku starczał mi na 11, 12 dni.Ja osobiście nie wierzę w to co piszesz ale to tylko moja opinie (bez obrazy). Co do obierek od ziemniaków to sam się przekonałem. Po spaleniu większej ilości obierek w piecu biało i bez sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.02.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam wszystkich Piotrulex, szkoda że jesteś jedyny na forum, który ma takie osiągi. Mi przy 190m. kw. teraz zasobnik starcza na 7 dni. Oczywiście w pażdzierniku starczał mi na 11, 12 dni. Ja osobiście nie wierzę w to co piszesz ale to tylko moja opinie (bez obrazy). Co do obierek od ziemniaków to sam się przekonałem. Po spaleniu większej ilości obierek w piecu biało i bez sadzy. to ze jestem jedyny nie przeszkadza mi to ze mi niewierzysz jedynie mnie bawi. zastanawiales sie moze jaki cel mialy by moje klamstwa? tak mnie mama wychowale ze nie klamie i tyle. a to ze mi nie wierzysz, no cóż, nie oceniajsz wszystkich swoja miara co do obierek to nie wiem - pewnie warto sprawdzic wiec i ja to sprawdze ile tego wpakowac itd - prosze o instrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opell 18.02.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Piotrulex możesz napisać jaki jest wysoki ten kopczyk tzn, na 3cm, 4 cm czy może niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Piotrulex możesz napisać jaki jest wysoki ten kopczyk tzn, na 3cm, 4 cm czy może niższy. wedlug mnie wyzszy. tak moze na 6cm. nie mialem jak zmierzyc bo goraco w srodku ale z daleka patrzac na miareke to tak spokojnie z 6cm mial. utrzymuje sie bo nie zgarniam popiolu z bokow i taki naturalny wulkanik sie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janko117 18.02.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 mchdch jak możesz o podaj swoje ustawienia i jakiej mocy masz kocioł.Z góry dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jur51 18.02.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 mchdch jak podasz nastawy, jak możesz to podaj też , czy dom jest ocieplony i jaka jest u Ciebie temp. na zewnątrz i w domu. Czy te obierki wrzucacie do pojemnika pozdrawiam. jp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 18.02.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Czy te obierki wrzucacie do pojemnika pozdrawiam. jp. Najlepiej dać kobicie wyższy stołek i niech obiera prosto do zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.02.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Czy te obierki wrzucacie do pojemnika pozdrawiam. jp. Najlepiej dać kobicie wyższy stołek i niech obiera prosto do zasobnika stara zasada nie pomagasz to nie przeszkadzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 18.02.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 WitamNie wiem czy stara zasada, ale my w domu normalnie jadamy ziemniaki. Obierek jest zawsze tak na oko z 1 kg objętościowo pół reklamówki z tesco. Wydaje mi się że dla pieca najlepiej smakują świeże obierki ale pójdą też 2-3 dniowe, czyli cała reklamówka z "górką". Zapytałem swojej mamy i teściowej i co się okazało? Obierki w w trakcie procesu spalanie w jakiś cudowny sposób usuwają sadzę pozostawiając biały osad czyli skrobię. Nie jestem chemikiem i to tylko sposób praktyczny, bo przecież obierki to odpad produktu naturalnego i nadający się do spalenia. Poszedłem jeden krok dalej i wrzuciłem do zasobnika obierki "świeże" ogryzki z jabłek, cytryny mandarynek i pomarańczy. Efekt... poszło wszystko ekologicznie bez dymu. Co do reszty owoców i warzyw niestety nie czyniłem żadnych zabiegów tak więc nie polecam ( uwaga na banany skórki i resztki marchewek ) za twarde.Co do ilości "obierek" tak jak w waszym domu pozostaje wrzucacie na bieżąco do zasobnika i zasypujecie groszkiem aby piec przypadkiem nie próbował działać na samych obierkach.Nie wiem czy swoim pomysłem się nie narażę innym czytającym to forum, ale też próbuję mieć wkład w ekologię, bo przecież mniej śmieci to dla zdrowia nas wszystkich.A na marginesie, kto z Was jesienią jadąc na wsi i czując zapach spalanych nadziemnych części ziemniaków nie wspomina sobie spalonych na węgiel ziemniaczków z ogniska. (PYCHOTA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.