PiotrekJ-23 24.02.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 @piotrulex twoje spalanie jest godne naśladowania i same nastawy to nie wszystko napisz proszę ile masz pomp na instalacji, czy masz podłogówkę i jaką grubością dociepliłeś budynek. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.02.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 @piotrulex twoje spalanie jest godne naśladowania i same nastawy to nie wszystko napisz proszę ile masz pomp na instalacji, czy masz podłogówkę i jaką grubością dociepliłeś budynek. Z góry dziękuję dzieki pompy mam chyba 3 1 - co kaloryfery 1 - co podlogowka - wlaczona na okolo 15mkw (podest na parterze i jedna mniejsza lazienka) 1 - zbiornik 120l cwu 1 - ciepla woda obiegowka ale nie uzywamy sciany BK24 + styro 12cm nie jestesmy cieplolubni i nie uzywamy duzo cieplej wody. dom miedzy 7-17 stoi pusty z przykreconym ogrzewaniem, dol kolo 18 a gora calkiem zakrecana w salonie maks 19-20 i to juz za cieplo, sypialnia 16-17 maks jedynie w weekendy robimy cieplej a i tak najczesciej chalupa stoi wtedy pusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslavtod 24.02.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 witam i dziękuje za otrzymane odp. czyli w mojej instalacji to jest wadą,, a co do zasobnika wody to dodam że mam bardzo wielkie skoki temperatury, zazwyczaj po jednym myciu temperatura wody spada nawet o 15 stopni. nie mam podłogówkidom ocieplony styropian 10 wewnątrz i na zewnątrz 5, i jeszcze jedno przy czyszczeniu pieca zauważyłem że piec zaczyna mi rdzewieć a to chyba nie normalne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawosz3 24.02.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 witam i dziękuje za otrzymane odp. czyli w mojej instalacji to jest wadą,, a co do zasobnika wody to dodam że mam bardzo wielkie skoki temperatury, zazwyczaj po jednym myciu temperatura wody spada nawet o 15 stopni. nie mam podłogówki dom ocieplony styropian 10 wewnątrz i na zewnątrz 5, i jeszcze jedno przy czyszczeniu pieca zauważyłem że piec zaczyna mi rdzewieć a to chyba nie normalne Pozdrawiam Słuchaj gdzie zauważyłeś tą rdze, bo u mnie mam podajnik z lewej strony to rdzawe wykwity widać z prawej najwięcej w rogu pod najniższą półką. Wydaje mi się że wychodzą w miejscu spawów. Generalnie nie ma wżerów czy strupów ale pojawia się rdzawy kolorek. Dajcie znać czy u kogoś coś takiego występuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslavtod 24.02.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 witam kawosz3 u mnie taki rdzawy kolorek jest na górnych półkach w sumie to ogólnie w górnej części pieca, i nie wiem co o tym myśleć, strupów nie ma jest tylko taki rdzawy nalot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cheetah_max 25.02.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 U mnie brunatny/rdzawy nalot widze na połkach od frontu i w tylnej czesci pieca pod najnizsza polką. Co dziwne nalot ten tez mam na blachach od drzwi(od środka pieca). Nie jestem pewien czy to rdza czy jakis nalot od produktów spalania. Piec pracuje pierwszy sezon z temperaturą n= 60. zamontowany zawór czterodrogowy. U mnie oprócz sadzy na sciankach, na półkach gromadzi sie pełno pyłu. Wyglada to jak bardzo drobny piaseczek. widac go już po dwoch dniach od czyszczenia pieca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawosz3 25.02.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Cześć cheetah_max Powedz mi czy masz u siebie sterownik pokojowy?Bo mając zawór czterodrogowy i temp. 60st to nie powinno nic widać. Powiedzcie jakie macie zawory termostatyczne przy grzejnikach i jakie polecacie do kupna bo rozpatruje zakup Danfosa cieczowe ale są trochę drogie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.02.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Cześć cheetah_max Powedz mi czy masz u siebie sterownik pokojowy? Bo mając zawór czterodrogowy i temp. 60st to nie powinno nic widać. Powiedzcie jakie macie zawory termostatyczne przy grzejnikach i jakie polecacie do kupna bo rozpatruje zakup Danfosa cieczowe ale są trochę drogie? glowice nazfosa za nieco ponad 30 zeta jak dobrze pamietam bez sterownika pokojowego ale kabelki do tego mam pociagniete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 25.02.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Głowice danfos kupowane w kpl (zawór i głowica) parter i w super promo zestawy głowica zawór termo+zawór powrotny niektóre pomieszczenia mało użytkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cheetah_max 26.02.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Cześć cheetah_max Powedz mi czy masz u siebie sterownik pokojowy? Bo mając zawór czterodrogowy i temp. 60st to nie powinno nic widać. Powiedzcie jakie macie zawory termostatyczne przy grzejnikach i jakie polecacie do kupna bo rozpatruje zakup Danfosa cieczowe ale są trochę drogie? Nie mam sterownika pokojowego. Pompa chodzi non stop. Mam zawory na grzejnikach Heimeiera (nie na wszystkich - 3 grzejniki pracują bez zaworu) . Pracują bez problemu już 8 rok (przedtem miałem piec gazowy). Macie też tyle pyłu na półkach? nie chodzi mi o sadzę. Ten pył nawet gromadzi mi sie na deflektorze z góry. Kolor piaskowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 26.02.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Tak. gromadzi się go najwięcej na środkowej półce, potem na najniższej i trochę na najwyższej. Jak zaczynam czyszczenie pieca to właśnie od najwyższej i tak dalej w dół, deflektor a na koniec popielnik. I wszystko się zgadza, jest w kolorze piasku może bardziej przybrudzonego. Przy okazji zmieniłem paliwo 100kg za 70zł na próbę i chyba trochę gorszy jakościowo od poprzedniego, jednak po spaleniu jakby mniej właśnie sadzy-piasku-pyłu na półkach ale za to więcej w popielniku. Czyli na to samo wychodzi. Co do ustawień na nowym paliwie dzień +2 st C zew dom 21- 23 st C, noc -2 st C zew 20- 22st C n-60c-55d-10U-15...u-5L-2b-60Piec nagrzewa bojler 120l do 57 st C a potem chodzi non stop w temp 45-50 st C. Nie pytajcie o czasy dojścia pieca bo nie mam na to czasu 2 małych dzieci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawosz3 26.02.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Jeżeli macie różnice temp. na termometrze analogowym i cyfrowym w piecu to prawdopodobnie za mocno jest wciśnięty termometr w korpus pieca. U mnie wystarczyło że wyciągnołem go jakieś 1 do 1,5 cm. Ta odległość ma być między dołem wskaźnika a nakrętką na piecu. Wcześniej była różnica ok 5 stC obecnie jest co do stopnia. (oczywiście trzeba patrzeć prostopadle do tarczy termometru)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyster 27.02.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam i pozdrawiam WszystkichPierwszy raz na forum.Pow.grzewcza ok.210m2, bojler-wężownica 120L (do wymianay na dniach), nowe okna, grzejniki płytowe bez zaworów, stropodach ocieplony styropianam 12 cm, kocioł Eko Kwp 25 drugi sezon. Nazbierało się doświadczeń w użytkowaniu kotła, jednak do najlepszych wyników spalania dobowego jest mi daleko. Na kotle temp. zadaną "n" mam 65st.C, ciepło uwalniam na grzejniki poprzez zawór czterodrogowy. Przy temp. na dworze dziś od 0st do +5 na grzejniki idzie 40st.C. Spalanie ok. 27kg.Nastawa na dziś: n - 65st.C - temp. na grzejniki 40st.cc - 35st C - gdy chcę podgrzać wodę nastawiam 55st.Cd - 16 dwa razy na dobę ok. południa i na nocU - 15 b - 90o - 20L - 1u - 20 tylko zimą latem 10 przy n - 60 d-8 U-13J i F fabryczne przysłona na czopuchu otwarta nieco pomiędzy pierwszą a drugą szczerbę od zamknięcia Najwyższą temp. jaką ogrzewałem tej zimy to 50st.C.W monitorowanym termometrem elektronicznym pomieszczeniu temp. utrzymywała się stale powyżej 22st.C.Niepokoi mnie tylko czerwony nalot na ściankach pieca od dołu do wysokości retorty.Podejrzewam, że to niestety rdza.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.03.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 witam znow nikt nic nie pisze wiec podciagne dajac sucha informacje ze na podajniku jade juz 13-ty dzien i mysle ze do jutra spokojnie mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marys888 05.03.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 witam znow nikt nic nie pisze wiec podciagne dajac sucha informacje ze na podajniku jade juz 13-ty dzien i mysle ze do jutra spokojnie mi wystarczy Już daj spokój z tym przechwalaniem się. Masz dobry węgiel i pewnie zimno w domu. 13 dni na jednym podajniku nie jest osiągnięciem spowodowanym Twoimi ustawieniami, tylko jakością węgla i zapotrzebowaniem na ciepło. Jeżeli masz taki dobry węgiel to można Ci tylko zazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.03.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 witam znow nikt nic nie pisze wiec podciagne dajac sucha informacje ze na podajniku jade juz 13-ty dzien i mysle ze do jutra spokojnie mi wystarczy Już daj spokój z tym przechwalaniem się. Masz dobry węgiel i pewnie zimno w domu. 13 dni na jednym podajniku nie jest osiągnięciem spowodowanym Twoimi ustawieniami, tylko jakością węgla i zapotrzebowaniem na ciepło. Jeżeli masz taki dobry węgiel to można Ci tylko zazdrościć. hmmm tak oczywiscie wegiel ma 56 miliardow mega dzuli a w domu + 8 stopni a czasami nawet nieco mniej. cieplej wody iczywiscie wcale nie uzywamy itd pasuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyster 05.03.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam piotrulex napisał: wegiel ma 56 miliardow mega dzuli a w domu + 8 stopni a czasami nawet nieco mniej. cieplej wody iczywiscie wcale nie uzywamy itd te +8 stopni to chyba błąd literowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 05.03.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam. Nie neguję zużycia groszku Piotra, sam teraz jak jest cieplej znowu experymentuję z piecem (kwp15). Doszedłem do tego ze ustawienia d-6, u-10 działają na poziomie 41 - 43 st C czyli na grzejnikach mam ok 38 - 40 st C. Tym razem zmierzone. Lecz jednak muszę zapomnieć o ciepłej wodzie, bo jak włączę u-5 to piec stoi na 45 st C i ani w jedną ani w drugą stronę. Czyli nie może dojść do zadanych c-50 i tym samym nie przełączy się na kaloryfery przy n-55. Koło się zamknęło. Przy ustawieniach d-9, U-15 wszystko działa ok jak wyżej. podałem. Tak na szybko przed wieczorną kąpielą jak ustawię d-12, u-18, to za1,5 godz mam wszystko na full.Zmieniłem paliwo, też nie jest najlepsze ale zauważyłem że jak się da wyższe obroty U (wenty) to bardzo ładnie się dopala nawet czasami na pył(OOOOO)Zależy od worka. Cena jaką płacę za worek ~50kg to 35zł. Starcza węgla na pewno na 3 dni więc chyba to dobry rezultat. Wentylator mam ma maxa otwarty, zaś przesłona na czopuchy na przedostatni ząbek (wajcha w prawą stronę stojąc przed piecem). I tutaj chyba trafiłem bo gorszej jakości węgiel(groszek) lepiej się spala w wyższej temp czego minusem jest regularne cotygodniowe czyszczenie pieca. Ale to chyba rytuał. W domu temperatura nie spada poniżej 21,5 st C. Termostaty na kaloryferach w dzień są lekko przykręcane pomiędzy 2/5 i 3/5 kreskę. (ustawione/max) Pozdrawiam i zapraszam do wypowiedzi nawet tych co nie mają najlepszych doświadczeń. Przed nami następny sezon, więc więcej doświadczeń - lepiej dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.03.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam piotrulex napisał: wegiel ma 56 miliardow mega dzuli a w domu + 8 stopni a czasami nawet nieco mniej. cieplej wody iczywiscie wcale nie uzywamy itd te +8 stopni to chyba błąd literowy to nie blad literowy tylko ironia do jutra na luzaczku wystarczy a to bedzie rowne 14 dni od zaladunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.03.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 .. Cena jaką płacę za worek ~50kg to 35zł. Starcza węgla na pewno na 3 dni więc chyba to dobry rezultat. Wentylator mam ma maxa otwarty, zaś przesłona na czopuchy na przedostatni ząbek (wajcha w prawą stronę stojąc przed piecem).... czyli wychodzi jakies 8,5 dnia na 140kg czyli tyle wegla ktore mi starczy na 14 dni dzis bedzie ten 14-ty i jak na razie to moj najlepszy wynik, ostatnio na jakies 13,5 wystarczylo z tym ze moj domek jest nowy i ocieplony oraz w strefie dziennej nie przekraczamy 19 stopni a CWU tez wiele nie idzie nie wiem czy to najlepszy pomysl z ta otwarta przeslona na maksa. zawsze moze robic sie ciag i groszek szybciej sie wyzarza .... Ja mam otwarte moze z 2-3 cm i nie za szybkie obroty - czegos tam chyba 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts