weyster 19.03.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 stiff: na piecu mam nastawione na 55 stopni Jaką masz temperaturę na powrocie do kotła? Przy braku termometru, czy rura powrotu jest letnia? Jaka jest temp na zbiorniku (myślę, że chodzi o bojler), i czy aby za bardzo nie schładza wody c.o. w momencie jego nagłego oziębienia (kapiel)? Jaka jest najniższa temperatura na kotle? Ile razy na dobę kocioł przechodzi w stan czuwania i jaki jest jego czas (oczywiście w przybliżeniu)? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 20.03.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 To może ja podciągnę chwaląc się jednoczesnie - 11 dni na pełnym zbiorniku .pzdr ja niestety tym razem nie bede wiedzial 2 tygodnie mija zdaje sie dzis lecz wczoraj popoludniu wyjezdzalismy na weekend wiec dowalilem nieco do podajnika. to co bylo w podajniku ocenialbym spokojnie na jakies 3 dni wiec tym razem ponad 2 tygodnie by bylo Pozdrowienia z Katowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG1719501089 20.03.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam wszystkich nabywców piecyków Elektromet,z uwagą przeczytałem całe forum odnośnie tego pieca,choć go nie posiadam,ale mój przyjaciel ma go 25KW i ogrzewa dom 200m2 dom ocieplony strop też piecy grzeje górę dół i podłogówka,i tu muszę stwierdzić że wyniki jakie osiąga piotrulex,pozdrawiam Toruń przy okazji mam tam dom -,są jak najbardziej na tym piecu do osiągnięcia,mój kumpel na zasobniku zasypanym 160 kg przy temp -8 -10 na zewnątrz osiąga wynik 12 dni w domu temp góra dól 23stp dla mnie suana ale oni tak lubiątemp zadana na piecu w zależności od temp 55-65stp,jak on to osiągnął,przede wszystkim dobry eko,TO PODSTAWA DOBRYCH OSIĄGÓW WG MNIE NAJWAŻNIEJSZA,polecam tylko węgiel z Katowickiego Holdingu ale go trudno dostać poza Śląskiem,drugi powód to dobrze zrobiona instalacja przez hydraulika w kotłowni no i godziny i tyg i miesiące spędzone przez inwestora w kotlowni a żona o rozwód podaje bo zamiast nią to zajmujemy się kotlem ale jak chce mieć ciepło to tak musi być ,dobry komin odpowiedni przekrój to też ważne wg mnie pod eko 20x20 ale to moje zdanie,trzeba wziąść pod uwagę że zmienijąc eko trzeba dobrać nowe ustawienia,zmiana pogody np drastyczna -15 na -3 może spowodować że kociol zwariuje to moje spostrzeżenia a palę już dwa lata na eko kocioł inny,ale o tym potem,by wydajność była jak mamy już ustawienia to przydałby sie głowice termostatyczne no i zawór 3 lub 4-drożny przy piecu to ważne dla żywotności pieca jak i przy osiągach(kolega przy powższych ust ma zawór skręcony na 3,5 gdzieś w skali do 10)piec mu nagrzewa mu 20 min w uśpieniu 50 min,chyba dobrze dmuchawe ma nastawioną na 15 co to oznacza nie wiem,wentylator przysłoniety w 3/4,węgiel podaje 12 s spala ponad lekko minute tu podaje w sekunadch bo ja uważam że ten sterownik w elektromecie wymyślił Diabeł ale to moje zdanie,popiołek ma fajny malo żużla,eko ma z Juliusza KH(dobry),także posiadacze elektometów nie zalamujcie się tylko szukacie dobrego eko i swoich ustawień ale z piecem na eko jest tak jak z kobietą jest himeryczny i potrzebuje pieszczot,teraz coś na koniec powiem coś co nie przypadnie wielu pewnie,nigdy bym nie kupił pieca elektromet-główny powód oni nie mają doświadczenia w produkcji kotłów-ale tu jest też plus wchodząc na rynek może sie przyłążą do roboty żeby zdobyć rynek a jak go zdobędą to będzie jak u innych ,ja mam piec SAS GRO ECO 23KW z buska dom 180m2 ocieplony styr 10 strop ocieplony 10 styr,bez podłogówki zawór 3-drożny jest,termostaty dopiero założe na wiosnę,przy temp na zew do -12 przy podajniku 90 kg starcza na 6,5 dnia tem w domu 21-22st gora i dól,zadowolony jestem dobry węgiel ekoret z KH,troche strzela w podajniku ale cóż aha i moje spostrzeżenie po 2 lata palenia eko powinien być suchutki lepsze dużo osiągi moim zdaniem ale to moja tylko opinia,dlatego warto kupowac eko w lecie lub na wiosne bo ładnie wyschnie no i tańszy jest niż w sezonie.pozdrawiam i uważam że przy dobrym eko to każdy posiadacz kociołka niezależnie od marki w końcu osiagnie dobre wyniki i znajdzie swoje ustawienia,bo co do żywotnośći kotło możemy porozmawiac tutaj za 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.03.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam wszystkich nabywców piecyków Elektromet,z uwagą przeczytałem całe forum odnośnie tego pieca,choć go nie posiadam,ale mój przyjaciel ma go 25KW i ogrzewa dom 200m2 dom ocieplony strop też piecy grzeje górę dół i podłogówka,i tu muszę stwierdzić że wyniki jakie osiąga piotrulex,pozdrawiam Toruń przy okazji mam tam dom -,są jak najbardziej na tym piecu do osiągnięcia,mój kumpel na zasobniku zasypanym 160 kg przy temp -8 -10 na zewnątrz osiąga wynik 12 dni w domu temp góra dól 23stp dla mnie suana ale oni tak lubiątemp zadana na piecu w zależności od temp 55-65stp,jak on to osiągnął,przede wszystkim dobry eko,TO PODSTAWA DOBRYCH OSIĄGÓW WG MNIE NAJWAŻNIEJSZA,polecam tylko węgiel z Katowickiego Holdingu ale go trudno dostać poza Śląskiem,drugi powód to dobrze zrobiona instalacja przez hydraulika w kotłowni no i godziny i tyg i miesiące spędzone przez inwestora w kotlowni a żona o rozwód podaje bo zamiast nią to zajmujemy się kotlem ale jak chce mieć ciepło to tak musi być ,dobry komin odpowiedni przekrój to też ważne wg mnie pod eko 20x20 ale to moje zdanie,trzeba wziąść pod uwagę że zmienijąc eko trzeba dobrać nowe ustawienia,zmiana pogody np drastyczna -15 na -3 może spowodować że kociol zwariuje to moje spostrzeżenia a palę już dwa lata na eko kocioł inny,ale o tym potem,by wydajność była jak mamy już ustawienia to przydałby sie głowice termostatyczne no i zawór 3 lub 4-drożny przy piecu to ważne dla żywotności pieca jak i przy osiągach(kolega przy powższych ust ma zawór skręcony na 3,5 gdzieś w skali do 10)piec mu nagrzewa mu 20 min w uśpieniu 50 min,chyba dobrze dmuchawe ma nastawioną na 15 co to oznacza nie wiem,wentylator przysłoniety w 3/4,węgiel podaje 12 s spala ponad lekko minute tu podaje w sekunadch bo ja uważam że ten sterownik w elektromecie wymyślił Diabeł ale to moje zdanie,popiołek ma fajny malo żużla,eko ma z Juliusza KH(dobry),także posiadacze elektometów nie zalamujcie się tylko szukacie dobrego eko i swoich ustawień ale z piecem na eko jest tak jak z kobietą jest himeryczny i potrzebuje pieszczot,teraz coś na koniec powiem coś co nie przypadnie wielu pewnie,nigdy bym nie kupił pieca elektromet-główny powód oni nie mają doświadczenia w produkcji kotłów-ale tu jest też plus wchodząc na rynek może sie przyłążą do roboty żeby zdobyć rynek a jak go zdobędą to będzie jak u innych ,ja mam piec SAS GRO ECO 23KW z buska dom 180m2 ocieplony styr 10 strop ocieplony 10 styr,bez podłogówki zawór 3-drożny jest,termostaty dopiero założe na wiosnę,przy temp na zew do -12 przy podajniku 90 kg starcza na 6,5 dnia tem w domu 21-22st gora i dól,zadowolony jestem dobry węgiel ekoret z KH,troche strzela w podajniku ale cóż aha i moje spostrzeżenie po 2 lata palenia eko powinien być suchutki lepsze dużo osiągi moim zdaniem ale to moja tylko opinia,dlatego warto kupowac eko w lecie lub na wiosne bo ładnie wyschnie no i tańszy jest niż w sezonie.pozdrawiam i uważam że przy dobrym eko to każdy posiadacz kociołka niezależnie od marki w końcu osiagnie dobre wyniki i znajdzie swoje ustawienia,bo co do żywotnośći kotło możemy porozmawiac tutaj za 10 lat Czy mi się wydaje, czy to było jedno zdanie? Poza tym masz sporo racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 21.03.2009 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam wszystkich Kupuję groszek tu i tam sprawdzając jakość i widzę, że jednak jak jest suchy ( patrz wypowiedzi wcześniej ) to trochę dłużej się pali. Na dzień dzisiejszy wynik to 3 dni 50kg a tylko dlatego, że 2 dni leżał w mini kotłowni i sobie wysychał. Temp n-55 a doszło do 62 st C. Nadmieniam że wentylator dalej otwarty na max zaś wylot spalin z pieca (czopuch) przedostatni ząbek (wajcha w prawo stojąc przed piecem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyster 21.03.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Ponawiam pytania z 19 tego marca dlastiff-a, oraz te same kieruję do [quote piotrulex]a. Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyster 21.03.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Przepraszam za estetykę mojej wcześniejszej wypowiedzi. Pytania kieruję do stiff-a oraz piotrulex-a. Odpowiedzi pomogą zrozumieć mi Wasze wyśmienite osiągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 22.03.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 stiff: na piecu mam nastawione na 55 stopni 1.Jaką masz temperaturę na powrocie do kotła? Przy braku termometru, czy rura powrotu jest letnia? 2.Jaka jest temp na zbiorniku (myślę, że chodzi o bojler), i czy aby za bardzo nie schładza wody c.o. w momencie jego nagłego oziębienia (kapiel)? 3.Jaka jest najniższa temperatura na kotle? 4.Ile razy na dobę kocioł przechodzi w stan czuwania i jaki jest jego czas (oczywiście w przybliżeniu)? Z góry dziękuję 1. nie wiem, sprawdze 2. 48 stopni grzane od okolo 17.00 do 21.00, dalszej czesci nie rozumiem ... 3. ustawione 50 a ile spada nie mam pojecia 4. skad ja mam tow iedziec? nie znam sie, nie pomoge ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cheetah_max 23.03.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam Mam pytanie do tych co powoli kończa sezon grzewczy i odpalą piece dopiero jesienią. W jaki sposób zabezpieczyć(zakonserwować) piec? Czy tylko wyczyścić? czy może w jakis sposób zabezpieczacie ścianki pieca? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 23.03.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam Mam pytanie do tych co powoli kończa sezon grzewczy i odpalą piece dopiero jesienią. W jaki sposób zabezpieczyć(zakonserwować) piec? Czy tylko wyczyścić? czy może w jakis sposób zabezpieczacie ścianki pieca? Pozdrawiam Niektórzy producenci zalecają po dokładnym wyczyszczeniu z sadzy, zakonserwować ściany wymiennika przepracowanym olejem silnikowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 23.03.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam Mam pytanie do tych co powoli kończa sezon grzewczy i odpalą piece dopiero jesienią. W jaki sposób zabezpieczyć(zakonserwować) piec? Czy tylko wyczyścić? czy może w jakis sposób zabezpieczacie ścianki pieca? Pozdrawiam tez sie nad tym zastanawialem choc do momentu az wysprzatam teren z pocietych stempli i resztek drewna po budowie bede sobie przepalal popoludniami grzejac chocby CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weyster 23.03.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 pirtulex napisał 1. nie wiem, sprawdze 2. 48 stopni grzane od okolo 17.00 do 21.00, dalszej czesci nie rozumiem ... 3. ustawione 50 a ile spada nie mam pojecia 4. skad ja mam tow iedziec? 1.- 2.Z Twojego postu wynika, że od 17 do 21 nagrzewałeś cwu 4 godziny), więc pompa c.o. nie pracowała, przez co woda w instalacji c.o. stała się z pewnością zimna, więc chodziło mi o najniższą temperaturę jaka była na kotle w momencie kiedy na powrót było grzane c.o., bo siłą rzeczy musiała schłodzić kocioł. 3.Skoro masz ustawione n-50, więc kocioł przechodzi wtedy w stan podtrzymania, nie pracuje dmuchawa oraz podajnik, woda w instalacji prędzej czy później schładza się i przy temp 48 stopni kocioł na nowo pracuje i zanim ponownie przejdzie w stan podtrzymania (50 stopni) z pewnością jeszcze spada poniżej owych 48 stopni, i o tę temperaturę mi chodzi. 4.Poprzez obserwację, przykład: -Kocioł 40 minut nagrzewa się/pracuje a 20 minut jest w stanie podtrzymania, więc łatwo można policzyć, że 24 razy był w stanie spoczynku/podtrzymania. Ufff łatwiej wytłumaczyć już nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.03.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 2. cwu nagrzewa sie max 30 minut bo bo takim czasie od wlaczenia recznie grzania cwu po powrocie z pracy znow sa gorace kaloryfery aby odpowiedziec na Twoje pytania musialbym bez kitu spedzic kilka godzin w kotlowni. nie mam problemow z kotlem jak na razie wiec wybacz ale nie dam rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cheetah_max 24.03.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Niektórzy producenci zalecają po dokładnym wyczyszczeniu z sadzy, zakonserwować ściany wymiennika przepracowanym olejem silnikowym. Przepracowany silnikowy? To raczej nie bo jest kwaśny. Chyba że przekładniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.03.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Niektórzy producenci zalecają po dokładnym wyczyszczeniu z sadzy, zakonserwować ściany wymiennika przepracowanym olejem silnikowym. Przepracowany silnikowy? To raczej nie bo jest kwaśny. Chyba że przekładniowy. proponuje słoniną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mactrack 30.03.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 WitamMam pytanie odnośnie ustawień pieca w porze letniej.Jak widzimy za oknem, wiosna tuż, tuż i warto by przestać ogrzewać.Ogrzewałem od jesieni, z lepszym lub gorszym skutkiem ale ciepło było i CWU też nie brakowało.Zastanawiam się natomiast jak ustawić piec bez CO?.Ustawiając parametr ,,n,, na ,,--,, pompy CO przestają działać,ale piec wówczas tak szybko się nagrzewa, że wodę w chwilę doprowadza do zadanej temperatury.Zastanawiam się, że gdy np.cały dzień nie będzie się zużywało ciepłej wody, piec wygaśnie, bo zasobnik trzyma temperaturę.Jak ustawiacie piec..długa przerwa między podaniem węgla, czy może małe dawki węgla ? Pozdrawiam Piec Elektromet(KELLER)25KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.03.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Witam Mam pytanie odnośnie ustawień pieca w porze letniej.Jak widzimy za oknem, wiosna tuż, tuż i warto by przestać ogrzewać.Ogrzewałem od jesieni, z lepszym lub gorszym skutkiem ale ciepło było i CWU też nie brakowało.Zastanawiam się natomiast jak ustawić piec bez CO?.Ustawiając parametr ,,n,, na ,,--,, pompy CO przestają działać,ale piec wówczas tak szybko się nagrzewa, że wodę w chwilę doprowadza do zadanej temperatury. Zastanawiam się, że gdy np.cały dzień nie będzie się zużywało ciepłej wody, piec wygaśnie, bo zasobnik trzyma temperaturę.Jak ustawiacie piec..długa przerwa między podaniem węgla, czy może małe dawki węgla ? Pozdrawiam Piec Elektromet(KELLER)25KW piec pracuje wtedy na podtrzymaniu zgoenie z nastawami i tyle. nic nie trzeba kombinowac. nawet jak nic nie podgrzewa to i tak co jakis czas przedmucha czy poda wegiel aby nie wygasnac my w lato CWU robimy pradem a kociolek wylaczony. moze drozek, moze taniej ale kociolek odpoczywa przed nastepnym sezonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 31.03.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam no właśnie od dzisiaj piec już chodzi na n--. W nocy był przymrozek ok. -2 Warszawa. Dopalam resztki drewna po remoncie i ogólnie chyba w sobotę generalne czyszczenie pieca łącznie z kominem. Co dalej zobaczymy może jak piotrek przejdziemy na prąd. Ale to wszystko od przyszłego tygodnia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 31.03.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam no właśnie od dzisiaj piec już chodzi na n--. W nocy był przymrozek ok. -2 Warszawa. Dopalam resztki drewna po remoncie i ogólnie chyba w sobotę generalne czyszczenie pieca łącznie z kominem. Co dalej zobaczymy może jak piotrek przejdziemy na prąd. Ale to wszystko od przyszłego tygodnia. Pozdrawiam jak przez prad to zrob to przez czasowke np. miedzy 13-15, jakos z rana na 1-2 godzinki przed drozasza taryfa itd. my malo w domu jestesmy wiec i malo cieplej sie uzywa. w weekendy natomiast non stop weekendowka co do komina to lepiej czyscic przed sezonem grzewczym czyli na jesieni czy teraz po sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 01.04.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Mam ciagle jeden problem z piecem. Roznice temperatur na piecu to od 40st do 72 st. Pomimo ze nastawa na piecu jest 60st. Szczegolnie teraz jak jest troche cieplej i piec rzadko dogrzewa pomieszczenia od sterownika pokojowego to bardzo spada temp na piecu i pozniej "nadgania". Wiem ze moze byc to spowodowane zaworem troj a nie czterodroznym. Ale czy moze byc cos jeszcze?Nastawy pieca bardzo zblizone do nastaw Ghosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts