laparia 29.09.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam Palił ktoś owsem w Elektromecie. Proszę napisać jakie wrażania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grandd 30.09.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Może ktoś ma kocioł KELLER węgla. 25 kW z podajnikiem. Chcę go zamówić i nie wiem czy warto. Nikogo nie znam co by miał ten model. Dziękuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 01.10.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Mam keler 15kw od tygodnia.Na razie podłogówka sie grzeje 100m2.Moim zdaniem wykonany kociołek solidnie do ceny.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pekota 06.10.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Witam, Posiadam Elektromet eko-kwp 25 od 2lat uzywany tylko w zime do ogrzewania powierzchni mieszkalnej ok 140m. Teraz jednak przymierzam sie do podlaczenia zasobnika c.w.u do tego pieca tak aby ogrzewac ciepla wode ( do tej pory do cieplej wody uzywalem najgorszej mozlwiej opcji gaz i butla gazpolu ). Szukam modelu okolo 100-120l + mozliwosc w lecie podgrzewania tej wody pradem. Czy moze ktos ma taki zestaw i moze cos polecic z wlasnego doswiadczenia ? Wypatrzylem cos takiego jak WYMIENNIK Z WĘŻOWNICĄ NEPTUN ELEKTRONIK 120 firmy GALAMET wiecej tu http://www.allegro.pl/item758564019_wymiennik_z_wezownica_neptun_elektronik_120_l.html. Ma obie opcje na ktorych mi zalezy jednak nie wiem na ile to dobry wybor? Jesli ktos w lecie uzywa pradu do podgrzewania prosna o szacunkowy koszt. Ile mniej wiecej wychodzi miesiecznie przy rodzince 3-4 osobowej ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.10.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Szukam modelu okolo 100-120l + mozliwosc w lecie podgrzewania tej wody pradem. tez mamy elektrometa okolo 120l cen i innych nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 06.10.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Za dwupłaszcz firmy galmet 140l z grzałka 2.5kw zapłaciłem miesiac temu 740zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pekota 07.10.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 740pln tylko za ciepłą wode ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 07.10.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 I to była cena z grzałka gratis i uchwytami do ściany.Zobacz na allegro jakie sa ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pekota 07.10.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 aaaaa podales cene sprzetu Chodzi mi jeszcze o mniej wiecej miesieczny koszt uzytkwonia takiego systemu. Czyli ile mniej wiecej wychodzi za prad przy podgrzewaniu wody w takim 120l zbiorniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opell 07.10.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Witam jaki kupić dobry sterownik pokojowy do kołta elektrometa 15kW, co poradzicie ciekawego, czy wogóle jest sens kupowania go czy nie? Proszę o informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 07.10.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 aaaaa podales cene sprzetu Chodzi mi jeszcze o mniej wiecej miesieczny koszt uzytkwonia takiego systemu. Czyli ile mniej wiecej wychodzi za prad przy podgrzewaniu wody w takim 120l zbiorniku Nibe Viking 120l - ok. 50-70 zł/m-c/4 os.(tar. G12W) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pekota 07.10.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Witam jaki kupić dobry sterownik pokojowy do kołta elektrometa 15kW, co poradzicie ciekawego, czy wogóle jest sens kupowania go czy nie? Proszę o informacje. Pozdrawiam osobiscie mam : http://www.allegro.pl/item757995053_bezprzewodowy_termostat_pokojowy_bpt_21_bpt21.html i jestem zadowolony. umieszczacz gdzie chcesz i i stawiasz 6 roznych temperator w ciagu dowolnego dnia tygodnia. Zliczanie ciaglej pracy pieca kiedy jest zalaczony itp. Dziala ponad rok bezawaryjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pekota 07.10.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Nibe Viking 120l - ok. 50-70 zł/m-c/4 os.(tar. G12W) Rozumiez ze z dokupiona i doloznona grzalka 1,5kw ? Bo w standardzie ten Viking E120 wystepuje bez takiej grzalki. Podany koszt do przyjecia Rozumiem ze w okresie zimowym podlaczony masz do pieca i grzalki nie uzywasz ? Znalazlem model Viking Plus E100 w standardzie z zamontowana grzalka i wskaznik temperatury ale to chyba w efekciek oncowym to samo bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasko33 07.10.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Witam Palił ktoś owsem w Elektromecie. Proszę napisać jakie wrażania. pozdrawiam Witam. Próbowałem palić ziarnami kukurydzy. Nic z tego nie wyszlo! Po 3 godzinach pracy piec wygasł. Poza tym ogromna ilość ziarna dostała sie pod kielich paleniska prawie zatykając przepływ powietrza. Osobiście nie polecam, ale może ktoś ma pomysł? Mam dostęp do owsa i sam chętnie spróbuje. Piec elektromet KWP 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.10.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Nibe Viking 120l - ok. 50-70 zł/m-c/4 os.(tar. G12W) Rozumiez ze z dokupiona i doloznona grzalka 1,5kw ? Bo w standardzie ten Viking E120 wystepuje bez takiej grzalki. Podany koszt do przyjecia Rozumiem ze w okresie zimowym podlaczony masz do pieca i grzalki nie uzywasz ? Znalazlem model Viking Plus E100 w standardzie z zamontowana grzalka i wskaznik temperatury ale to chyba w efekciek oncowym to samo bedzie. Ja mam podgrzewacz, a nie wymiennik tak że grzałka 1,5 być musiała w chwili zakupu. A kotła żadnego nie posiadam w tym domu. Tak, że chodzi non stop, temp ustawiona 60 stC. Czyli kamienia nie łapie, a wody starcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikoxxl 15.10.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam Palił ktoś owsem w Elektromecie. Proszę napisać jakie wrażania. pozdrawiam Witam. Próbowałem palić ziarnami kukurydzy. Nic z tego nie wyszlo! Po 3 godzinach pracy piec wygasł. Poza tym ogromna ilość ziarna dostała sie pod kielich paleniska prawie zatykając przepływ powietrza. Osobiście nie polecam, ale może ktoś ma pomysł? Mam dostęp do owsa i sam chętnie spróbuje. Piec elektromet KWP 15 Witam Również przymierzam się do wypróbowania własnego pieca paląc owsem ,ale z tego co piszesz wynika ze ziarna owsa będą się swobodniej dostawać pod kielich paleniska, chociaż by i dla tego ze są mniejsze niż kukurydzy,co daje mi do myślenia czy warto się za to brać, biorąc pod uwagę, że niedawno uszczelniłem kielich. Proszę napiszcie jak to wygląda w waszych doświadczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 16.10.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Mam pytanie. Jak macie rozwiazane ogrzewanie w domach pietrowych? Mianowicie u mnie jest tak. Na parterze mam sterownik pokojowy. Jednak temperatura na dole jest wyzsza niz na gorze. Poniewaz caly czas tam przebywamy + kominek i jest zawsze 22oC - 23 oC. Jednak gdy idziemy spac na gorze jest duzo chlodniej. Na gorze nie mam sterownika i piec bardzo rzadko sie zalacza i temperatura podczas nocy jest dla Nas ciut za niska. Jak rozwiazac taki problem? Wiem ze mozna ustawic jeszcze wyzsza temp na sterowniku ale jest to raczej zbyt drogie rozwiazanie. Macie jakies inne pomysły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 16.10.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Mam pytanie. Jak macie rozwiazane ogrzewanie w domach pietrowych? Mianowicie u mnie jest tak. Na parterze mam sterownik pokojowy. Jednak temperatura na dole jest wyzsza niz na gorze. Poniewaz caly czas tam przebywamy + kominek i jest zawsze 22oC - 23 oC. Jednak gdy idziemy spac na gorze jest duzo chlodniej. Na gorze nie mam sterownika i piec bardzo rzadko sie zalacza i temperatura podczas nocy jest dla Nas ciut za niska. Jak rozwiazac taki problem? Wiem ze mozna ustawic jeszcze wyzsza temp na sterowniku ale jest to raczej zbyt drogie rozwiazanie. Macie jakies inne pomysły?? w przypadku jak grzejesz dół kominkiem to trochę ciężka sprawa. gdybys nie grzał to wystarczyłoby trochę przykręcić kaloryfery na termostatch a na górze odkręcic np. na maxa. jedynym rozwiązaniem wg mnie jest przeniesienie termostatu do sypialni - ja tak mam. jeżeli twój termostat jest na kablu zastąp go termostatem radiowym, ja mam auraton2005 RX TX - nosze go po całym domu, ale ostatnio spoczął w sypialni, gdyz jest to najchłodniejsze miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasko33 16.10.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam Wracając do owsa może mieszanka groch+owies? Nie mam pojęcia w jakich proporcjach ale podejmę próbę w listopadzie. Dam znać jeśli kogoś to interesuje oczywiście Jeszcze jedna uwaga: Sprawę uszczelnienia kielicha rozwiązałem inaczej:Zamiast bawić się z klejami w kielichu po prostu wyciągnąłem przesłone wentylatora. Po co np. ustawiać wentylator na 50 i przeslonę na 1/3?Wystarczy wywalić całkowicie przesłonę. Wentylator pracuje swobodniej ma dostęp do większej ilości powietrza i mniej się grzeje- wirnik łatwiej odprowadza ciepło. Wniosek- dłużej będzie mi służył. Poza tym łatwiej dopasować nastawy. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawosz3 17.10.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Chyba źle zrozumiałeś intencje uszczelniania palnika - chodzi o to że wtedy powietrze jest dmuchane równomiernie i po całym obwodzie dyszy dzięki temu węgiel jest trochę głębiej rozrzażony a zapotrzebowanie na powietrze spada bo piec nie rozdmuchuje dziurami na boki powierza (poza paleniskiem) Jest jeszcze jedna bardzo ważna zaleta nie puszczasz w komin tyle gorącego powietrza. Jeżeli nie masz pirometru lub termometru to sprawdz czy ciepły masz komin nad czopuchem. temp spalin powinna być 160stC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts