gslaw 07.11.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 masz rację.. węgiel powinien ruszać się jak najczęściej na retorcie, a do tego potrzebne są krótkie czasy b i o oraz odpowiednie d. Mam wrażenie że najlepiej byłoby gdyby wentylator cały czas chodził a podajnik co chwila w malutkich dawkach podawał węgiel zasatanwiam się nad ustawieniami d12 b30 o10 L1 co prawda, ustawienie pieca tak, żeby nie zjeżdżał z temp. po wejściu w tryb praca to chyba niemożliwe przy korzystaniu z termostatu pokojowego. Żeby piec nie zjeżdżał to na powrocie powinna być cały czas ciepła woda, a tak jest tylko w przypadku gdy piec cały czas pracuje - mam tu na mysli "nie używam termostatu pokojowego", albo "mam mocno przykręcony zawór czterodrożny, tak że piec głównie grzeje siebie a nie instalację CO". w naprawdę zimne dni to chyba termostat lepiej wyłączyć.... i przejść na grzanie ciagłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jur51 07.11.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Witam.Czytam i czytam ale nigdzie nie piszecie też przy jakiej temp. ustawiacie włączanie pompy w Waszych piecach. Ja w tym roku mam bardzo kiepskie dwie tony węgla a dom mniej więcej taki jak majkov. Przy obecnych temperaturach na zewnątrz chce go wypalic. moje obecne nastawy:n-52d-17U-50b-60o-10L-1J-10F-10Pompa włącza się przy temp 51 stopn. a piec dociąga do 53. W domu mam 19,5 stopnia i nic więcej nie mogę wyciągnąc. Zawór Trójdrożny na 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkov 07.11.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 A to temp załączania pompy się ustawia?U mnie startuje równo od 38 st. Niezależnie czy jest to start pompy CO czy CWU. Nagrzanie kotła do temp 60 nawet 75 stopni nie jest żadnym problemem. Pokombinuj z powietrzem, ja ustawiłem tak że jak zaczyna dmuchać to nie można zrzucić nawet popiołu z retorty hakiem bo się można sparzyć. Nie można też przesadzić, ale to zobaczysz odrazu bo kocioł się będzie wychładzał. Najlepiej to posiedzieć w kotłowni i zwiększać ilość powietrza o 5 startując powiedzmy od 20 po czym zostawić ustawienie, w którym układ będzie miał najkrótszy czas dojścia do następnego cyklu podtrzymania.Jeszcze jedno: pokusiłem się dzisiaj o zmierzenie temp spalin, jest stale między 175-185 stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 07.11.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 z tego co się orientuje w nowych kotłach montowany jest nowy sterownik REG-5 - tam jest taki bajer jak zalaczanie pompy przy okreslonej temp i wył. poniżej niej - dzięki temu piec się tak nie wychaładza pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jur51 07.11.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Ja mam zamontowany płytowy wymiennik ciepła z na stałe włączona pompą który mi daje ciepłą wodę (zamiast bojlera gazowego) . Pompę C.O. załącza mikroprocesorowy regulator temperatury pompy C.O (DELTA 100). Ten regulator uruchamia mi pompę od centralnego (pompa pracuje tylko w zakresie trzech stopni poniżej (tzn. jak ustawię go na 52 stopnie to zaczyna pracowac od 51 stopn. - w górę pracuje do opru a jak spada temp. na kotle to wyłącza pompę przy 49 stopniach). Myślałem, że we wszystkich kotłach macie zamontowany taki regulator. A to Wasze pompy od C.O chodzą na okrągło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkov 07.11.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Tak u mnie pompa CO gania do okrągło, chyba że spuszczę wodę z bojlera to pracę zaczyna ta od CWU (mam dwie pompy). Jest to jedyny sposób ruszenia wody w układzie, aby ruszyć grawitację musiałbym mieć zawór czterodrogowy otwarty conajmniej na 7 a wtedy nie zarobiłbym na węgiel:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 08.11.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 wedle lektury topiku o ekonomicznym spalaniu, podaję moje próbne ustawienia: n59 d15 b60 o30 L2 U30 przsłona went. na dwa palce, czopuch na 10.30. jak na razie zaobserwowałem lepsze spalanie węgla, bardzo mało szlaki i niedopałków. spala się czysto i nie dymi. piec może wolniej wchodzi na obroty, ale nie jest wcale tak źle:) co mogę stwierdzić - to chyba rzeczywiście pali się efektywniej, tzn: mniej sadzy, mniej dymu. płomień niski i jasny, prawie biały - teroretycznie ma być o wiele gorętszy niż buchające, wysokie, pomarńczowe jęzory przy poprzednich ustawieniach miałem bardzo dużo niespalonego towaru. krótki czas b - chyba coś w tym jest..... Witam znowu wszystkich zainteresowanych.Postanowiłam wypróbować powyższe ustawienia ale jakoś nijak to się ma do moich potrzeb.Dość długo próbowałam,ale przy tych ustawieniach mój piec chodzi non stop.Pożera duuuużo węgla.Na pewno duży wpływ na to ma ilość grzejników i pomieszczeń do ogrzania oraz jaką temperatuę preferujemy.Nie wspomnę o oknach i ociepleniu budynku!!!Nie mniej jednak dobrze,że tacy ludzie jak gslaw zaglądają na to forum i dzielą się swoimi doświadczeniami.Ja jestem szczęśliwa,że już uporałam się z tym problemem i życzę wszystkim cierpliwości i wytrwałości przy manipulowaniu ze swoją niebieską bestią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 08.11.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 z tego co się orientuje w nowych kotłach montowany jest nowy sterownik REG-5 - tam jest taki bajer jak zalaczanie pompy przy okreslonej temp i wył. poniżej niej - dzięki temu piec się tak nie wychaładza pzdr Ja mam REG-5 i tak jest tam cos takiego. Grzać zaczynam dopiero za jakiś tydzień wiec dopiero za jakiś czas powiem jakie mam ustawienia i jak sie piec zachowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonnieblue81 08.11.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Mam prośbę. Ponieważ wiele osób ma swoje wypróbowane ustawienia, które na oko trudno ocenić. Czy możecie przy swoich obecnych ustawieniach podać: - na ile dni starcza pełen zbiornik węgla- co ile dni należy opróżniać popiół (pełna szuflada)- ile minut w cyklu piec jest w trybie praca- ile minut w cyklu piec jest w trybie podtrzymanieUłatwi mi to znacznie zmianę i dopasowanie ustaleń. Ja mam 25 i makabryczne zużycie paliwa. Przy obecnych ustawieniach d=15, u=20 temp osiągam 43 stopnie, piec pracuje 50 minut a w podtrzymaniu tylko 8. Efekt: co 4 dni muszę na fula ładować węgiel a koszty mnie dosłownie zżerają. Planuję teraz pokombinować z parametrem b (obecnie mam ustawienia fabryczne = 200). Do soboty pomierzę jeszcze na starych parametrach a od sb będę sukcesywnie zmieniać b. Na razie przy zmianie z = 60 na u=20 udało mi się podkręcić temp o 3 st przy takim samym zużyciu. Ale mam wrażenie, że jest znacznie wiecej popiołu. Czyli chyba jednak cos nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikoxxl 08.11.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ja mam 25 i makabryczne zużycie paliwa. Przy obecnych ustawieniach d=15, u=20 temp osiągam 43 stopnie, piec pracuje 50 minut a w podtrzymaniu tylko 8. Efekt: co 4 dni muszę na fula ładować węgiel a koszty mnie dosłownie zżerają. Planuję teraz pokombinować z parametrem b (obecnie mam ustawienia fabryczne = 200). Witam Kombinacja w twoim przypadku z parametrem b to dobry pomysł ,proponuję ustawić tak gdzieś 110 na pewno zmniejszy to zużycie węgla,co prawda ja ma piec 15 KW ,ale ustawienia podobne do twoich oczywiście nie parametr b, bo u mnie jest 110 , d 16 , u 21,temperatura na piecu ustawiona na 55 i mój zasobnik starcza mi na 8 dni ,temperatura w pomieszczeniach 24,ale oczywiście u ciebie może być całkiem inaczej, bo to zależy od wielu innych jeszcze ustawień i czynników. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.11.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 wegielek mam gorszy niz rok temu no i mrozow nie ma jak na razie na podajniku przejechalem 9 dni i jeszcze sporo jest wiec moze nie bedzie tak zle jak sie spodziewalem 25KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajes 09.11.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 witam po przerwie - dość długiej przerwie zasobnik starcza mi przy tych temperaturach na średnio 11 dni, z którego mam wiadro 20 litrowe popiołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.11.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 witam po przerwie - dość długiej przerwie zasobnik starcza mi przy tych temperaturach na średnio 11 dni, z którego mam wiadro 20 litrowe popiołu ja popiolu z pewnoscia co najmniej 40l, sporo to szlaka rok temu max 10l i wiekszosc to pylek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajes 09.11.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 czy mozna to nazwać szlaką ? - robią sie spieki, ale jak stuknę pogrzebaczem to sie rozsypują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawosz3 09.11.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Słuchajcie coś ciekawiego ostatnio zaobserwowałem.Obecnie jest dość ciepło i piec głównie chodzi na podtrzymaniu (sterowanie sterownikiem pokojowym) po zmniejszeniu z b=120 na b=80 przy d=12 zaobserwowałem że w retorcie tworzy się mały spiek węgla który ostro tłumi strumień powietrza. Po przejściu w tryb pracy pomimo wykonania ok. 5 cykli płomień był nadal słaby a w czopuchu temp spalin była ok. 110stC. jak wziąłem pogrzebacz i przegrzebałem w retorcie groszek (była górka ok. 3-4cm nad talerzem) płomień od razu sięgnął deflektora a w czopuchu temp skoczyła do 160stC. Tak więc nie wiem czy tak krótkie nastawy są też dobre przy slabym groszku i sterowniku pokojowym. Przy temp. na zewnątrz ok. 0stC było w miarę ok. Możliwe że w podtrzymaniu o=30 i L=1 były za małe i b i d aby spowodować ruch w retorcie. Niektórzy producenci stosują już retorty obrotowe i nasze problemy znikają.Groszek w tym roku mam słaby i to może być problemem: drobny, mało kaloryczny i dużo popiołu w postaci spieków. Ale co zrobić, trzeba walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu69 09.11.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 może ten popiół w postaci spieków to koksik co by wskazywało na węgiel o właściwościach koksujących (podczas spalania część węgla koksuje do koksu który spala się w wyższej temperaturze lub przechodzi do popiołu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 11.11.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 temat rzeka ok... dom 200m2 całość ogrzewana min 22C + podłogówka woda idzie 30 C non stop- dom ocieplony styro. 14 - wełna 25cm - c.w.u 200 l ( 4 osoby 2+2) przy obecnych temp zasobnik 180 kg wystarcza na ok 11 dni czyli wynik sympatyczny (może ustawienia wam podejdą ) klapka na went. ok 2 cm. czopuch na 2 ząbek za 20 n58 c1 d18 U20 b80 o15 L1 u10 J10 F7 stosuje tylko i wyłącznie zawory na kaloryfery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 11.11.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 180m2 +90m2piwnicy grzanej na 15stc120kg na 15 dni, potem 110kg na 11 dni. 15cm styro, 40 cm welny,reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 12.11.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam, mama pytanko, bo niestety koszty mnie troszkę pożerają i chcę się zdecydować na jakiś sterownik i podłączyć go do pieca(nie do pompy). Do ogrzania mam 200m(3metry wysokości) i 140 l CWU, ale jak bym nie kombinował za nastawami to max na 5 dni zasobnik mi starczy.Stąd moje pytanie, czy każdy z Auratonów,Eurosterów czy innych wersji bezprzewodowych jestem w stanie podpiąć pod Naszego Elektrometa??? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 12.11.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 czy mozecie przypomniec jak wchodzi sie w "glebsze"ustawienia sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts