Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

tak, nic nie dymi.

dla pewności zanim otworzysz zasobnik otwórz na maxa (godz 12) przesłone czopucha i odczekaj 20 sek., do tego możesz jescze delikatnie uchylić najniższe drzwiczki.

warunek jednak jest taki, że piec albo przełączaszw tryb stop albo jest w podtrzymaniu, co oznacza że dmuchawa nie pracuje i nie jest akurat podawany węgiel.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak, nic nie dymi.

dla pewności zanim otworzysz zasobnik otwórz na maxa (godz 12) przesłone czopucha i odczekaj 20 sek., do tego możesz jescze delikatnie uchylić najniższe drzwiczki.

warunek jednak jest taki, że piec albo przełączaszw tryb stop albo jest w podtrzymaniu, co oznacza że dmuchawa nie pracuje i nie jest akurat podawany węgiel.

Teraz nie sprawdzę bo testuję prund....... :lol: Ale dzięki za poradę.....

Piec mam całkiem inny niż wy tutaj ale z racji że taki sam sterownik to pozwoliłem sobie tutaj się udzielać.....czopucha żadnego nie mam ale się zastanawiam nad zamontowaniem (to jest coś takiego jak szyber...???? )

Pzdr.....

musisz mieć czopuch w swoim piecu, to tak jak każdy samochód spalinowy ma rurę wydechową.

czopuch to rura która łączy piec z kominem, standardowo jest tam montowana przesłona, którą obsługuje się zgiętym drutem i można ją ustawiać pod rónymi kątami, w zleżności czy chcesz bardziej go zdałwić czy też otworzyć. tą przesłonę rzeczywiście można nazwać szybrem.

sprawdź najlepiej w instrukcji pieca.

pzdr

Widzisz wasko33 ja mam bardzo zły węgiel i jak wyłączam pompę od CO to szybciej piec dociąga do zadanej temperatury. Pozdrawiam jp.

Witam

Też palę kiepskim eko (czeskim syfem), idzie tego strasznie dużo, ale nie mam problemów ze spadkami temperatury. U mnie przy przejściu w stan pracy temperatura spada o ok 4 do 6 stopni.

Tak jak pisałem wcześniej- wywaliłem przesłonę wentylatora mniej go dzięki temu męczę, mogę zmniejszyć obroty a powietrza i tak jest dostatecznie dużo

Poza tym, co przeczytałem na tym forum mam jeszcze własną opinię- ciepło uzyskane podczas spalania jakie by nie było musi być odebrane przez wodę w wymienniku- więc obroty pompy (ilość przepchniętej wody musi być dostatecznie duża) pomimo różnych wynalazków typu zawory 4 drożne który również posiadam. Jeśli czopuch mamy gorący wniosek jest jeden- całe ciepło idzie w komin! a powinno w wodę na wymienniku. Jesli piec nie odbiera ciepła ze spalania nie pomoże nawet najlepszy eko-groszek.

Jeśli są jakieś wątpliwości lub pytania- zapraszam do dyskusji :wink:

... wywaliłem przesłonę wentylatora mniej go dzięki temu męczę, mogę zmniejszyć obroty a powietrza i tak jest dostatecznie dużo ...

wiec sporo, byc moze za duzo powietrza dostaje sie na przestoju kotla, na zasadzie ciagu kominowego i byc moze za szybko wyzarza Ci sie groszek w podtrzymaniu

... wywaliłem przesłonę wentylatora mniej go dzięki temu męczę, mogę zmniejszyć obroty a powietrza i tak jest dostatecznie dużo ...

wiec sporo, byc moze za duzo powietrza dostaje sie na przestoju kotla, na zasadzie ciagu kominowego i byc moze za szybko wyzarza Ci sie groszek w podtrzymaniu[/quowiel

Wielkich spieków nie ma, ale za to małe czarne grudki spalone na biało w środku.

Myślę że to małokaloryczny węgiel ponosi winę.

Na dzień dzisiejszy d-10; u- 15. Wszystko jest ok poza zużyciem węgla.

Czopuch jest ciepły i tylko ciepły, temp na piecu 60.

Zasobnik spada w 5 dni- myślę że to zbyt szybko

Wasko33, czy masz termostat pokojowy?

ja mam i pomimo, że mam ustawione większe podawanie węgla d=17 lub nawet 20, to zasobnik wystarcza mi na 9 dni lub więcej. temp na piecu 65 do 75 st. piec do pracy załacza się przy obecnych temp. może 2x na dzień w sumie 2h. Cym więcej piec przebywa w stanie podtrzymania tym większe oszczędności, a wodę przy okazji nagrzeje bez przechodzenia w tryb praca :wink:

moje ustawienia:

n58

d17

b30

L1

U26 - w zależności od d

o10

c48

u8

f15

j15

czopuch na 10

przesłona wentylatora 2 palce

ustawienia zapodałem na podstawie ustawień Radzęsobiesama, przy okazji pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi

jednakże jeszcze raz powtarzam korzystam z termostatu pokojowego, dzięki któremu przy ładnej pogodzie uzyskuje się duże oszczędności.

ja mam i pomimo, że mam ustawione większe podawanie węgla d=17 lub nawet 20, to zasobnik wystarcza mi na 9 dni lub więcej. temp na piecu 65 do 75 st. piec do pracy załacza się przy obecnych temp. może 2x na dzień w sumie 2h. Cym więcej piec przebywa w stanie podtrzymania tym większe oszczędności, a wodę przy okazji nagrzeje bez przechodzenia w tryb praca :wink:

moje ustawienia:

n58

d17

b30

U26 - w zależności od d

o10

c48

u8

f15

j15

czopuch na 10

ustawienia zapodałem na podstawie ustawień Radzęsobiesama, przy okazji pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi

jednakże jeszcze raz powtarzam korzystam z termostatu pokojowego, dzięki któremu przy ładnej pogodzie uzyskuje się duże oszczędności.

Jest mi niezmiernie miło,że mogłam służyć radą i że po niewielkich regulacjach do swoich potrzeb opanowałeś swoją bestię! :D Życzę powodzenia i pozdrawiam. :p

moje ustawienia:

n58

d17

b30

U26 - w zależności od d

o10

c48

u8

f15

j15

czopuch na 10

Hej

Termostatu nie posiadam- na wszystkim mam zawory termostatyczne.

Mam bardzo ciepłe poddasze na pokojowym taki numer by nie przeszedł.

Duże róznice temperatur- trudno by było wybrać pokój reprezentacyjny.

Serdeczne dzięki za nastawy- pełen podziw- u mnie piec na podtrzymaniu przebywa połowę czasu pracy pieca.

Zwiększę podawanie eko do d15.

Dzięki za odzew- pzdr